D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som du hovedsageligt optager gennem solen i sommerhalvåret fra april-oktober. Se Matas udvalg af D-vitamin her på siden.
Der findes D3-vitamin i nogle animalske fødevarer; blandt andet æggeblommer, fed fisk, mælk og smør. D2-vitamin findes i nogle vegetabilske kilder, eksempelvis champignon og planter, der er blevet eksponeret for sollys under dyrkningen.
D-vitaminmangel
Hvis du mangler D-vitamin, vil det ofte give sig til udtryk i ømme muskler, svage tandemaljer (primært hos børn) og bløde knogler. D-vitamin er en forudsætning, for at kroppen kan optage og omsætte kalk til knoglerne. Hvis du har en almindelig sund kost, får moderat med sollys, og måske en multivitaminpille på daglig basis, vil du i sjældne tilfælde opleve D-vitaminmangel.
Kontakt altid din praktiserende læge hvis du oplevet symptomer på vitaminmangel.
Hvornår begynder D-vitamin at virke?
Er du i mangel af D-vitamin, og vælger du at tage D-vitamin som kosttilskud, må du væbne dig med lidt tålmodighed. Der kan godt gå 4-8 uger, før du fornemmer en forandring i kroppen. Spis gerne dit tilskud sammen med et fedtholdigt måltid eller en håndfuld nødder, for olierne i maden vil fremme optagelsen.
Hvem bør tage D-vitamin?
Børn og voksne, der ikke er ret meget ude i solen, eller som går tildækket med tøj på arme og ben, bør tage D-vitamin som tilskud på ca. 10 mcg. Børn fra 2 uger til 2 år bør få d-vitamin som dråber, enten på en ske eller blandet i modermælken. Får barnet modermælkserstatning, der indholder D-vitamin, er yderligere supplement ikke nødvendigt. Snak eventuelt med sundhedsplejersken, hvis du er i tvivl.