Din sundhed

Bliv klogere på skadet hud

Kendetegnene ved en skadet hud er at hudbarrieren er svækket og ofte ekstra sensitiv. Stort set alle former for hudirritationer kan resultere i skadet hud. Uanset hvilken form for hudirritation, og hvilken grad af skade, handler pleje af skadet hud om at anvende produkter, som har en beroligende og genopbyggende effekt, så huden bliver støttet i at genoprette sit naturlige forsvar.

Skadet hud dækker over en tilstand, hvor hudens barriere er negativt påvirket. Det kan være revner, rifter, udslæt, tørre pletter og kløe, men også rødme og stramhed i huden kan være tegn på at huden er beskadiget. Huden kan være mere eller mindre påvirket og reaktiv, men fælles for alle hudirritationerne er, at hudens overflade er skadet og hermed mere sårbar overfor eksterne irritanter, der kan trænge dybere ned i hudens lag og gøre yderligere skade på hudens forsvar. Det betyder også at en skadet hud er ekstra sensitiv. Den er svækket på overfladen og i dybden og det er derfor afgørende at pleje af en skadet hud tager udgangspunkt i at berolige og genopbygge.

Farmakonomen guider: Skadet hud


Hvorfor opstår skadet hud?

Der kan være mange grunde til at huden er skadet. Udslæt, tørre pletter, rødme og stramhed i huden kan blandt andet skyldes at huden er dehydreret, tør eller har eksem, og disse hudirritationer kan skyldes både interne og eksterne faktorer.

Revner og rifter kan ofte skyldes udefrakommende påvirkninger. Men det kan faktisk også være en reaktion af din huds tilstand, hvis du har tør og irriteret hud, der klør. I det tilfælde kan det være trangen til at klø, der har resulteret i revner, rifter og endda sår.

En skadet hud kan også opstå fordi vi har udsat huden for noget den ikke kunne tåle eller forhold, der ikke er gunstige for huden. Det kan være solskader, reaktioner på produkter lige netop din hud ikke kunne tåle eller en rød babynumse.

Hvordan plejer jeg skadet hud?

Målrettet pleje af skadet hud skal først og fremmest virke beroligende og være lindrende så det med det samme stopper yderligere skade af huden i form at kradse og kløe.

Derudover skal pleje af skadet hud gå ind og arbejde med at genopbygge huden, så dens biologiske forsvar støttes og stimuleres.

​​​​​​​Hudplejeprodukter, der er udviklet til skadet hud, har ofte de egenskaber at de dulmer generne, der fremkommer af skadet hud og derudover arbejder de på at reparere og genopbygge hudens barriere, både på overfladen og i hudens dybere lag.

Hvordan holder jeg skadet hud ren?

Skadet hud skal naturligvis også holdes ren, men det kan føles svært at tage tilløb til da skadet hud jo er skadet, og derfor særlig sensitiv. Pleje at den skadede hud dækker dog også rengøring af huden, så bakterier ikke kan tilføre yderligere skade til huden og i værste tilfælde betændelsestilstande. Det er dog vigtigt ikke bare at række ud efter den første og bedste sæbe på hylden. Når skadet hud skal renses er det afgørende at tage højde for følgende:

  • Vælg milde renseprodukter, og gerne uden ingredienser som sæbe, der kan risikere at udtørre huden og gøre mere skade
  • Vær nænsom og blid når huden renses, undgå at skrubbe og skure på den beskadigede hudUndgå rense- og efterfølgende plejeprodukter, der indeholder parfume
  • Ved infektioner skal du søge læge med det samme

Hvordan forebygger jeg skader, hvis jeg har skadet hud?

Er du ofte ude for at din hud bliver skadet er det afgørende at arbejde på at styrke din huds barriere med forebyggende pleje. Det kan f.eks. være ekstra nærende cremer til blenumser, eller barrierecremer og andre beskyttende plejeprodukter til cykelsår eller inderlår, der i sommerens varme gnider mod hinanden.

Hvis du ved at du ofte får små rifter på hænderne så brug handsker når du laver grovere arbejde. Vind og vejr er også hårdt ved huden så smør den udsatte hud inden du skal ud. Om sommeren med solcreme og om vinteren med en fed og beskyttende creme, men smør i god tid så vandet i cremen er fordampet inden du går ud.

​​​​​​​Det er dog ikke kun vigtigt at påføre beskyttende og plejende cremer på disse udsatte områder, men også at holde området rent, hvor sved og smuds opstår og supplere med fugt og pleje efter afrensning af områderne.

Relaterede artikler

Bliv klogere på dermatologisk hudpleje

Din sundhed

Bliv klogere på dermatologisk hudpleje

Af Ida Hinchely Kyhn

Du har måske scrollet gennem siden her på matas.dk og set mærker som Vichy, La Roche-Posay og A-Derma, som har et lille mærke på sig, der siger ’dermatologisk hudpleje’. Men måske du tænker: hvad betyder det egentlig? Læs med her, og bliv klogere på, hvad dermatologisk hudpleje er, og hvad de forskellige brands kan hjælpe dig med.

Læs Mere
Redaktionen anbefaler: Specialhudpleje

Din sundhed

Redaktionen anbefaler: Specialhudpleje

Af Ida Hinchely Kyhn

Måske du sidder og tænker, hvad er forskellen egentlig på specialhudpleje og den hudpleje, man ellers kan få? Med hjælp fra vores dygtige farmakonom Rikke gennemgår vi her, hvad specialhudpleje er, og hvordan du kan bruge det til de hududfordringer, du har brug for hjælp til.

Læs Mere
Solferie uden solskader

Din sundhed

Solferie uden solskader

Af Solveig Høgh Larsen

Hvis du gerne vil komme hjem fra ferien uden solskader i bagagen, er det vigtigt, at du omgås solen med omtanke og passer på din hud. Læs Kræftens Bekæmpelses råd til hvordan du kan tage solsikkert på solferie.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek