Vi guider
Vi guider: Vælg de rigtige makeupbørster
Det kan være svært at finde hoved og hale i, hvilke makeupbørster der kan være gode at investere i, hvis man vil have det fulde potentiale ud af sin makeup. Men om du leder efter den perfekte børste til din blush, din foundation eller din concealer, så har vi samlet de bedste børster til dig her, så du kan blive klogere på, hvilke du skal have hjem til din samling. Læs med her, så guider vi til de bedste makeupbørster derude.

Makeupbørster, -pensler og -sponges. Der er efterhånden så stort et udvalg af makeupudstyr på markedet, at det kan være svært at vælge. Men at en vellykket makeup kræver mere end gode makeupprodukter og dine evner som makeupartist, er nok ikke nyt. Der skal gode makeupbørster til. Vi ser derfor på de helt elementære makeupbørster og -pensler, som du ikke kan leve uden – og hvordan du passer på dem. Så holder de nemlig i årevis. 

Hvilke børster til hvad?

Når du skal vælge makeupbørster, er det faktisk en smagssag, hvad ud skal vælge, da der findes flere børsteudformninger til hvert makeupprodukt, som handler om den teknik, du bruger, eller hvor let eller tung en makeup du ønsker.

Børster til foundation og mineralpudder

Der findes forskellige børster til foundation: klassisk, stippling, flat-top og kabuki.


Klassisk er specielt velegnet til flydende foundations og cremer. Stipling og flat-top kan du både bruge til flydende foundations og pudder, men stipling giver en mere let og naturlig dækning, hvor flat-top giver et mere dækkende resultat.


Hvis du har en mineralfoundation, så kan det være en god idé at investere i en kabuki-børste. Påfør din foundation i cirkulære bevægelser med børsten for det mest naturlige finish.  

Kend forskel på facial mists og setting sprays

Vi guider

Kend forskel på facial mists og setting sprays

Kender du forskellen på de forskellige face sprays, der findes? Det er ikke helt simpelt at finde rundt i, for nogle fungerer nærmest som en skin tonic på spray, mens andre er lavet til at holde makeuppen på plads, og en helt tredje slags både fugter huden og redder makeuppen. Få en guide til dem her, så du kan vælge rigtigt.

Læs også

Concealerbørster

Når du skal vælge din concealerbørste, så er det godt at vide, at der kan være stor forskel på størrelserne på de her børster. Størrelsen afhænger af, hvor meget du ønsker at dække, og er også et præference-spørgsmål.


De små størrelser er gode til at dække urenheder, hvor en medium størrelse børste kan være god til at blende din concealer under øjnene. Men intet er skrevet i sten – prøv dig frem og find ud af, hvad der passer bedst for dig.

Guide til foundation: Her er alt, du skal vide

Vi guider

Guide til foundation: Her er alt, du skal vide

Foundation er grundlaget for den perfekte makeup, hvad enten det er til hverdag eller fest. Men afhængig af hudtype og det look du går efter, er der forskellige typer af foundation og teknikker, du kan bruge, når du skaber din base. I denne artikel guider vi til alt, der er værd at vide om foundation, samt vores bedste tips og tricks!

Læs også

Øjenskyggebørster

Når du skal vælge en øjenskyggebørste, så kan det være lidt af en jungle, for der findes et hav af forskellige børster derude. Er du én, der kan lide at eksperimentere med øjenskygge, så kan det være en god idé at have et par forskellige i makeup-pungen.


Tætheden på børstehårene er en god indikator på, hvad børsten er god til. Er hårene mere tætte, er børsten eminent til at påføre en farve, så den dækker og giver masser af pigment. En mere fluffy børste er god til at blende øjenskyggen ud med.

Sponge - Beautyblender

Er du hoppet med på spongetrenden? Mange fortrækker at bruge en svamp til foundation. Den ikoniske Beautyblender var med til at starte hele trenden, men efterfølgende er der kommet mange forskellige beauty-sponges på markedet.


En blendingsponge er rigtig god til flydende makeup, hvor den giver et meget naturligt dækkende look. Du kan med fordel fugte den, inden du bruger den, så den ikke suger så meget af din foundation.

Blush- og bronzerbørster

Når det gælder pensler til blush og bronzer, så afhænger det af, hvad du ønsker at definere på dine kinder, og hvordan du normalt lægger din blush.


Hvis du vælger en angled brush, så får du en meget præcis påføring. Børsten giver en jævn påføring af både blush og bronzer, da den er formet til dit ansigt. Et mere rundt børstehoved er perfekt til at blende din blush eller bronzer og giver et let og naturligt look.

How to guide: Contouring

Vi guider

How to guide: Contouring

Kim Kardashian fik for alvor sat streg under trenden contouring. Med contouring kan du forme og definere dit ansigt og eksempelvis fremhæve dine kindben, dine læber eller næseryggen. Du bruger skygger til at definere og highlight til at fremhæve.

Læs også

Highlighterbørster

Du kan vælge mellem forskellige typer af highlighterbørster, alt efter hvilket look du går efter, og hvilke områder du gerne vil fremhæve.


Ønsker du en let effekt, skal du bruge en såkaldt fan brush. Du kan kende den på dens lange hår og flade form. Denne børste er særligt god til områder som amorbuen og næseryggen, hvor du ønsker et let shine.


Skal din highlighter derimod være mere tydelig, bør du vælge en børste med lange hår, hvor hårene sidder tæt, så mere pigment kan samles op. Den tættere børste er god til dine kindben, brynbuen og panden.


Ultimativ highlighter guide – fremhæv dit glow

Vi guider

Ultimativ highlighter guide – fremhæv dit glow

En highlighter fremhæver dine bedste features og giver din hud et smukt og lysende look. Uanset alder og hudtype, så kan lidt ekstra shine få din hud til at poppe på en kedelig onsdag eller festlig fredag aften.

Læs også

Makeupbørste sæt

Virker det lidt for uoverskueligt at vælge, hvilke børster du skal have i din samlling? Så frygt ej! Der findes nemlig rigtig mange gode og smarte sæt, hvor der er samlet en håndfuld ’musthave’ børster, så du ikke selv behøver at vælge dem enkeltvis.


Du kan både få sæt med børster til en perfekt base, men også sæt med et udvalg af øjenskyggebørster, så du har de redskaber, du har brug for, at til lægge den perfekte makeup. Mulighederne her på matas.dk er mange – vi har samlet et par stykker til dig her, som du kan lade dig inspirere af.

Sådan passer du godt på dine makeupbørster:

Makeupbørster holder

Dine dyrt købte makeupbørster kræver god opbevaring og rengøring, hvis du skal have det optimale ud af dem. Gode makeupbørster kan nemlig holde i årevis, hvis du passer godt på dem.

​​​​​​​

Det er vigtigt, at du passer på hårene i børsterne, så lad ikke dine makeupbørster ligge og fylde rundt blandt din øvrige makeup, hvor hårene risikerer at blive mast og trykket skæve. Opbevar dine børster i fine krukker eller i et krus – kun fantasien sætter grænser, det vigtigste er, at dine pensler har mulighed for at stå op. Med hårene opad naturligvis. Du kan også opbevare dem i en brush-roll, som er en slags toilettaske kun til børster.


Brug også gerne en holder til din makeupsponge, hvis du har sådan én. På den måde undgår du, at den ligger og bliver nusset eller samler støv. Den får samtidig luft gennem hullerne, så den kan tørre efter brug.  ​​​​​

Makeupbørste renser

For at kunne holde en ordentlig hygiejne skal du rengøre dine makeupbørster - helst en gang om ugen, også selv om du er den eneste, der bruger dem. Bakterierne har det nemlig med at samle sig i børsterne, og det er ikke noget, du har lyst til at tvære rundt i ansigtet. Alle typer af makeupbørster skal vaskes. Det gælder, uanset om de er lavet af naturlige eller syntetiske hår. Vask også dine makeupbørster, inden du tager dem i brug første gang, da de kan indeholde farve og kemikalierester.

​​​​​​​

Der er udviklet en række renseprodukter, som kan hjælpe dig med at holde børsterne rene. Sprays og renseservietter fungerer bedst, hvis du bruger dem umiddelbart lige efter, du har brugt dine pensler. Perfekte til dig, der helst vil bruge rene pensler hver gang.

Materialistens fem uundværlige i makeuptasken

Vi guider

Materialistens fem uundværlige i makeuptasken

Vipper, bryn og negle! Findes der egentlig noget bedre, end at det hele bare spiller? Matas’ egen materialist, Zita, deler her hendes helt personlige favoritter til negle, bryn og vipper. De her produkter knuselsker hun, og jeg har taget en snak med hende om hvorfor, så du også kan få glæde af hendes ekspertise.

Læs også

Silikone-rensemåtte

Du kan bruge denne smarte silikonemåtte til at rense dine pensler med. Sæt rensemåtten på et par fingre, og væd den med lidt vand. Kom lidt sæbe på din pensel, og rens den nu ved at køre penslen rundt på måtten, så sæben skummer op. Gentag eventuelt, for at være sikker på at alt skidt, snavs og produktrester er væk.

Sådan vasker du dine makeupbørster

Dine pensler bliver bedst rene, hvis du vasker dem i lunkent vand med en smule mild og uparfumeret shampoo eller børstesæbe. Sørg for, at der ikke kommer vand ned i limningen, både mens du vasker makeupbørsterne, og især når du efterfølgende tørrer dem. Lad derfor altid dine makeupbørster ligge ned og tørre – gerne med en lille skråning, så vandet ikke løber ned i limningen.


 1. Vask dine hænder, og lav en lille fordybning med din ene hånd.
 2. Kom lidt shampoo i håndens fordybning, og vask nu din makeupbørste ved at køre den forsigtigt rundt i din hånd. Undgå at presse eller sno børstehårene.
 3. Skyl børsten under rindende lunkent vand, til al sæbe og makeupfarve er væk.
 4. Slyng så meget vand som muligt ud af børsten, og læg derefter dine børster til tørre på et rent håndklæde.
 5. Læg børsterne lidt på skrå, så vandet ikke trækker op i limningen.​​​​​​​

Hvad er makeupbørster lavet af?

Makeupbørster fås med forskellige typer af hår, som kan være godt at vide lidt om – især hvis du lider af allergi. Makeupbørster fås som udgangspunkt med naturlige eller syntetiske hår. Nogle sværger til et og andre til det andet.


 • Naturligt hår: Det, man kan sige om de forskellige hårtyper, er, at naturlige hår (fra eksempelvis ged, hest eller mink) egner sig godt til makeup i pudderform, altså tørre produkter som for eksempel bronzingpowder, mineralpudder, øjenskygge osv.

 • Syntetisk hår: De syntetiske hår egner sig bedre til mere cremede og flydende makeuptyper, da disse hår ikke på samme måde suger og absorberer cremet makeup.


Er du allergisk over for pels og dyr, kan det anbefales, at du bruger makeupbørster med syntetisk når, da naturligt hår kan virke allergifremkaldende og få din hud til at reagere.

​​​​​​​

​​​​​​​

Tip! Jo tættere hårene sidder på din makeupbørste, jo mere produkt kan den placere på din hud på én gang.


Hvor ofte skal jeg skifte mine makeupbørster ud?

Det vage og helt igennem upræcise svar er: Det kommer an på så meget. MEN her kommer en rettesnor, som tager udgangspunkt i, at du renser dine makeupbørster og -svampe jævnligt.


Du skal skifte børster: ​​​​​​​

 • ​​​​​​​Når børsterne har mistet deres form. Børster har den form, de nu engang har, for at du kan lægge din makeup præcist, så har du fået slidt dem ned, så skift dem ud.

 • Når hårene begynder at falde af. Selv den bedste børste vil med tiden slippe i limen. Når det er mere reglen end udtagelsen, at du har børstehår i ansigtet, så er det tid til at skifte.

 • Når børsten ikke lægger makeuppen rigtigt. Har du misset de to ovennævnte tegn, så er det helt sikkert, du ender med, at børsten giver et uens resultat, og det er tid til at skifte.form de nu engang har, for at du kan lægge din makeup præcist, så har du fået slidt dem ned, så skift dem ud.

 • Når makeupsvampen er tre til seks måneder gammel. Uanset hvor meget du renser den, er en svamp et grosted for bakterier. Så skift dine makeupsvampe ud hver tredje til sjette måned.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Falske øjenvipper – den ultimative guide

Vi guider

Falske øjenvipper – den ultimative guide

Af Trine Brøndsted

Vi kan alle sammen have brug for at give øjnene lidt ekstra, og falske øjenvipper er den perfekte måde at sætte fokus på øjnene. Vi guider dig til kunstige vipper til hverdag og fest.

Læs Mere
Guide til foundation: Her er alt, du skal vide

Vi guider

Guide til foundation: Her er alt, du skal vide

Af Trine Brøndsted

Foundation er grundlaget for den perfekte makeup, hvad enten det er til hverdag eller fest. Men afhængig af hudtype og det look du går efter, er der forskellige typer af foundation og teknikker, du kan bruge, når du skaber din base. I denne artikel guider vi til alt, der er værd at vide om foundation, samt vores bedste tips og tricks!

Læs Mere
Læg en makeup, der matcher dit stjernetegn

Vi guider

Læg en makeup, der matcher dit stjernetegn

Af Cathrine Park

Har du nogensinde overvejet, at din fødselsdato kunne have en betydning for, hvordan du foretrækker din makeup? Ja, tro det eller ej, men makeup, der matcher dit stjernetegn, er faktisk blevet ting, og her viser vi det oplagte signaturlook til netop dit tegn. Så lad dig inspirere – eller kig med for sjov.

Læs Mere
Ultimativ videoguide: Sådan tegner jeg mine bryn

Vi guider

Ultimativ videoguide: Sådan tegner jeg mine bryn

Af Amalie Schiller

Naturlige vs. optegnede bryn? Jeg må nok indrømme, at jeg bedst kan lide min bryn, når de har fået en omgang med min yndlings brynpen og gel. Formede og farvede øjenbryn er nemlig en af de få ting, der på en naturlig måde kan løfte hele ansigtet og give en god udstråling. I artiklen her har jeg lavet en lille videoguide, hvor jeg detaljeret viser, hvordan du kan skabe flotte og fyldige bryn med nogle helt særlige produkter. Let's get started!

Læs Mere
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.