Vi guider
Derfor får du mørke rande, og sådan skjuler du dem
Rigtig mange mennesker døjer med mørke rande under øjnene, og det kan være irriterende at skulle have med at gøre. Men heldigvis findes der gode tips og tricks i bogen, som du kan bruge, for at få bugt med de mørke rande. Det, og meget mere, guider vi til i denne artikel.

Typiske årsager til mørke rande

Din livsstil

Huden under øjnene er meget tynd, hvilket betyder, at hvis blodkarrene udvider sig, så bliver de ekstra synlige netop her og får huden til at syne mørkere. Flere livsstilfaktorer påvirker huden og dine blodkar og kan fremhæve dine mørke rande.
​​​​​​​

  • Dehydrering: Får du ikke nok væske, bliver huden mat, mister sin fylde og får dine øjne til at se mere indsunkne ud, hvilket understreger de mørke rande.

  • Søvnmangel: Får du ikke nok søvn, kan din hud se mere bleg ud, hvilket får blodkarrene til at træde endnu tydeligere frem. Du kan også opleve væskeansamlinger omkring øjnene, hvilket skaber mørke skygger.  

  • Forkert diæt: For meget salt i din mad og for meget alkohol virker begge væskeophobende i kroppen og kan give flere hævelser og dermed skygger under øjnene.  


Din naturlige ældningsproces

Med alderen mister din hud kollagen og dermed sin spændstighed og elasticitet. Huden bliver dermed tyndere og blodkarrene mere synlige, og så er det, de mørke rande bliver tydeligere.


Dine gener

Har din mor og far tendens til mørke rande, kan du næsten være sikker på også at have arvet dem. Er du meget lys i huden, har du også større sandsynlighed for at få mørke rande, da hudens manglende pigment er med til at afsløre dem.

Heldigvis er der mange ting, du kan gøre for at mindske dem alligevel.
​​​​​​​

Sådan slipper du af med dine mørke rande

For de fleste af os er mørke rande en midlertidig ting, som forsvinder helt af sig selv, når du får din skønhedssøvn og atter får styr på kosten og en sund væskebalance. Har du dog brug for at sætte ekstra ind, kan øjencremer og makeup være løsningen.

1. Vælg en god øjencreme

Du kan få øjencremer skræddersyet til at minimere mørke rande takket være pigmenter i cremen, der neutraliserer mørke nuancer samt ingredienser, der reducerer hævelser og beskytter de sarte øjenomgivelser. De er også med til at lysne området omkring øjnene.

Gode øjencremer til de mørke rande

Vi har fundet tre gode øjencremer frem, som kan være rigtig gode at bruge om morgenen, for at neutralisere mørke rande og lysne:

Ole Henriksens Banana Bright Eye Cream indeholder ikke skyggen af banan, men derimod masser af C-vitamin og et gulligt pigment, som hjælper med at neutralisere lilla og blå toner under øjnene.

IT Cosmetics COnfidence In An Eyecream har en ferskenfarvede nuance, der gør, at øjencremen kan give mørke rande kamp til stregen. Dens indhold af kokosolie sørger desuden for at holde huden frisk og fugtmættet.

Origins GinZing Refreshing Eye Cream indeholder ginseng og koffein og er Origins effektive våben til at reducere hævelser og mørke rande under øjnene. Den tilfører øjeblikkeligt fugt og lysner området om øjnene med sit perlemor-skær.

2. Korriger din hudtone under øjnene

Skal du skjule mørke rande nu-og-her, er der intet så effektivt som makeup. Et godt tip er dog, at du korrigerer din hudtone under øjnene, før du bruger concealer og eventuel foundation.  


Start med at kigge på din hudtone, så du er sikker på at vælge den rette ʻcolor corrector’. Da mørke rande som regel trækker blålige op under huden, har du brug for en varm nuance til at farvekorrigere.

Gode farvekorrigerende concealere

En god farvekorrigerende concealer kan gøre underværker for dine mørke rande, da den kan være med til at lysne og dække de blålilla nuancer.

En ægte klassiker er Yves Saint Laurent Touche Eclat, som er en lys ferskenfarvet nuance, der går ind og neutraliserer den blå farve. Derudover indeholder den lysreflekterende pigmenter, som giver huden en strålende og glødende finish. Perfekt til at dække de mørke rande.

Du kan også prøve med IsaDora Color Correcting Concealer, som indeholder fire forskellige farver, der kan neutralisere misfarvninger i huden.

3. Brug en dækkende concealer

Efter du har korrigeret din hudtone og neutraliseret de blålige skygger, skal du bruge en højpigmenteret concealer, som dermed giver fuld dækning.

Gode concealere til de mørke rande

Leder du efter en fuld dækkende concaler, som skjuler dine rande, så har vi samlet en håndfuld af de aller bedste fuldtdækkende concealere lige nu.

E godt bud IT Cosmetics Bye Bye Under Eye Concealer, som er en højpigmenteret concealer, der dækker dine rande fuldstændig, uden at sætte sig i de fine linjer om øjnene. Derudover fås den i 18 forskellige nuancer, så der er helt sikkert en version til dig også.

Et andet godt bud er MACs Pro Longware Concealer, som giver en effektiv dækkeevne, og så er den uden parfume og dermed også god til dig med en mere sensitiv hud.  

Sådan bruger du dine produkter


  • Sørg altid for at huden omkring dine øjne hverken er tør eller skællet. Er den det, så giv huden masser af fugt med en øjenmaske eller øjencreme.

  • Påfør din color corrector i din inderste øjenkrog og nedefter, så du dækker hele den mørke rande. Sørg for at blende kanterne godt ud med en concealerpensel. Det ser måske lidt spøjst ud at være ferskenfarvet eller orange under øjnene, men det bliver godt efter næste trin.

  • Påfør nu din concealer i et stort ʻC’ fra den inderste øjenkrog og hele vejen under øjet. Dup den på med din finger eller en pensel, så du ikke får tværet den ud og forstyrrer dækkeevnen.

  • Nu er du klar til din foundation. Påfør med en blød pensel og klap den forsigtigt ind i huden i hele ansigtet og helt op til din nederste vippekant. Når du presser din foundation nænsomt på plads, undgår du at gnubbe lagene nedenunder (color corrector og concealer) væk.   ​​​​​​​
    ​​​​​​​
Guide til concealer: Matas LIVE Skønhedssalon

Matas LIVE

Guide til concealer: Matas LIVE Skønhedssalon

Velkommen til Matas LIVE Skønhedssalon. I dette afsnit sætter vi fokus på concealeren og de mange farver, former og konsistenser den kommer i. En concealer kan gøre meget for et ansigt, den kan bruges til at dække poser og mørke rande under øjnene, til at lysne og skulpturere ansigtets korrekturer eller til at dække urenheder i huden. Vi deler i denne LIVE en komplet guide til, hvilken concealer du bør vælge ud fra dit behov.

Læs også

Øjenmasker til mørke rande

Indimellem kan det være en rigtig god idé at bruge en øjenmaske, som kan give huden lidt ekstra fugt og kærlighed, samtidig med at du får lysnet øjenområdet. Vi har samlet en håndfuld gode øjenmasker til formålet her til højre.

Et godt tip er at opbevare sin øjenmaske i køleskabet. På den måde virker din maske behageligt kølende, når du bruger den, hvilket også kan være med til at mindske hævelser.

Det kan du selv gøre for at mindske mørke rande


Nu har du helt styr på, hvilke produkter der kan hjælpe dig. Men hvad kan man selv gøre i det daglige for at mindske de mørke rande under øjnene? Vi giver tre gode råd her.

1. Få din søvn
Du ved det garanteret allerede, men mangel på søvn gør de mørke rande værre. Når du ikke sover nok, så ophobes blod og væske om øjnene, hvilket viser sig som et blålilla skær under øjnene. Det er også en af årsagerne til, at man kan opleve at have hævede øjenomgivelser efter en søvnløs nat.


Drik nok vand
Når du ikke drikker nok vand, så betyder det, at din hud kan blive tør. Tør hud kan være med til at gøre øjenomgivelserne mørkere – så sørg for at få minimum 1,5 liter vand hver dag.


Giv dine vaner et check
Ryger du, er du for stresset på arbejdet eller får du lige rigeligt med alkohol i løbet af din uge? Det er selvfølgelig ikke kun de mørke rande, det gør noget skidt for, det er din generelle sundhed, hvilket du sikkert allerede ved. Men alle tre ting er også med til at opretholde mørke rande, så tag dine vaner under lup og prøv at ændre på dem. Lær mere om, hvordan du kan ændre din vaner, lige her.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Guide til concealer: Matas LIVE Skønhedssalon

Matas LIVE

Guide til concealer: Matas LIVE Skønhedssalon

Af Matas

Velkommen til Matas LIVE Skønhedssalon. I dette afsnit sætter vi fokus på concealeren og de mange farver, former og konsistenser den kommer i. En concealer kan gøre meget for et ansigt, den kan bruges til at dække poser og mørke rande under øjnene, til at lysne og skulpturere ansigtets korrekturer eller til at dække urenheder i huden. Vi deler i denne LIVE en komplet guide til, hvilken concealer du bør vælge ud fra dit behov.

Læs Mere
Vi tester concealere - hvilken passer til dig?

Vi guider

Vi tester concealere - hvilken passer til dig?

Din hud sladrer om din krops indre tilstand, og mangel på søvn kan efterlade mørke rande under øjnene og få os til at se trætte ud. Derfor er concealeren mange kvinders bedste ven. Få en guide til hvordan du lægger den perfekte concealer og læs vores test af fem af slagsen.

Læs Mere
Sådan slipper du af med poser under øjnene

Vi guider

Sådan slipper du af med poser under øjnene

Af Ida Hinchely Kyhn

Kender du også til at have poser under øjnene eller vågne op med hævede øjne? I denne artikel gør vi dig klogere på årsagen til poser under øjnene, og giver dig en masse tips og gode råd til, hvordan du bedst mindsker dem.

Læs Mere
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.