Pas godt på din hud i solen

Ah, nu er det endelig snart sommer, og det er tid til at trække udenfor og nyde solens varme stråler. Det er dejligt at være ude i solen, humøret stiger, og solen er en effektiv kilde til D-vitamin. Men desværre kan for meget sollys være skadeligt for din hud, så derfor er det vigtigt at beskytte sig mod solens stråler.
Hvad skal du holde øje med?
Det er vigtigt, at du jævnligt tjekker din hud for solskader. For eksempel sår, der ikke vil hele, sår der kommer og går de samme steder eller nyopståede knuder i huden. Det kan nemlig være tegn på almindelig hudkræft.
Når du holder øje med dine modermærker, skal du reagere på ændringer. Det kan være ændringer i form, størrelse eller farve, eller hvis du får et nyt modermærke som voksen. Det kan også være et modermærke, der bliver ujævnt, tykkere eller danner skorpe eller bløder.
Kilde: Ulrikke Lei, overlæge på Klinik for Allergi, Hud- og Kønssygdomme på Gentofte Hospital.
Det gør UV-stråler ved din hud
”Det handler ikke om at undgå solen, men om at omgås den med omtanke,” fastslår Peter Dalum, der er projektchef på Kræftens Bekæmpelses og TrygFondens solkampagne. Når solen skinner, udsender den nemlig UV-stråler, der kan forårsage skader i huden.
”Der vil både være skader her og nu og langtidsskader. Her og nu skaderne ses som rødme i huden og senere afskalning. Langtidsskaderne er rynker og pigmentforandringer, men det kan også være solkeratoser, som er små skællende pletter i huden, hudkræft og modermærkekræft,” fortæller overlæge Ulrikke Lei, Klinik for Allergi, Hud- og Kønssygdomme på Gentofte Hospital.
Man er aldrig for ung eller gammel til at passe på solen. Jo flere forbrændinger og jo mere UV-stråling du udsætter dig for gennem livet, jo større er risikoen nemlig for at udvikle solskader. Derfor er det uhyre vigtigt, at du også passer på dit barns hud i solen. ”De skader, vi får som børn og unge, slår hårdere end senere solskader og bliver ved med at ligge i huden og kan udvikle sig til hud- og modermærkekræft,” forklarer Ulrikke Lei.
Vidste du, at 94% synes i dag, det er vigtigt at undgå solskoldninger på grund af risikoen for kræft?*
Vores syn på solen har ændret sig
Kræftens Bekæmpelse og Matas har sammen netop foretaget undersøgelsen Solbeskyttelse blandt børn og unge i 80’erne, der undersøger holdning og adfærd til solen hos danske voksne, der var børn og unge i 80’erne.
Undersøgelsen viser, at der er sket et stort skifte i vores måde at være i solen på. For eksempel mener kun 29 procent, at deres forældre gik op i at solbeskytte dem i 80’erne, mens 94 procent i dag selv går meget op i at solbeskytte deres børn.
”Der er kommet et helt andet fokus på solbeskyttelse i dag. Jeg fik aldrig selv solcreme på som barn, men solcreme er blevet langt mere udbredt i dag,” forklarer Peter Dalum. Og det er godt, for vores hud har brug for beskyttelse.
Solbeskyttelse er vigtigt
WHO anslår, at 90 procent af alle tilfælde af hud- og modermærkekræft i Danmark direkte kan tilskrives UV-stråling og dermed kan forebygges**. Så husk tøj, solhat og solcreme, inden du og dine børn smutter ud i solen næste gang, så I kan nyde solen med god samvittighed.
3 solcremer fra Matas Striber
Matas Tan Accelerating Sollotion SPF 30
Øger din huds naturlige, brune pigment og beskytter den samtidig med faktor 30. Uden parfume.
Matas Ansigtssolcreme SPF 30
Med sin lette, cremede konsistens, trænger ansigtssolcremen hurtigt ind i huden og efterlader den fin, blød og beskyttet. Uden parfume.
Matas Kids Sollotion SPF 30
Parfumefri, fugtgivende og plejende sollotion til børn. Med økologisk indhold. Vandfast.
Forstå mærkerne på din solcreme
Svanemærket
Det nordiske miljømærke og giver dig garanti for, at produktet belaster miljøet mindst muligt.
Den Blå Krans
Astma- Allergi Danmarks allergimærke, som sætter fokus på kontaktallergi, eksem og irritation. Produkter med Den Blå Krans kan mindske risiko for hudallergi.
RSPO
Hver gang du køber et produkt med RSPO-certificering, bidrager du til at fremme bæredygtig palme olieproduktion.
Sådan får du gode solvaner
1. Vælg den rette faktor
Solfaktortallet viser, hvor meget længere du i teorien kan være ude i solen. Bliver du normalt rød efter 10 minutter, kan du med SPF 15 være 15 gange så længe i solen. Men det afhænger meget af, hvornår på dagen det er. Brug altid mindst SPF 15 i Danmark og SPF 30 i udlandet.
2. Brug rigelig solcreme
For at opnå den fulde solbeskyttelse, er det vigtigste at bruge rigelig solcreme. En tommelfingerregel er: Én håndfuld til én krop. Det svarer til cirka 40 ml for voksne og 20 ml for børn.
3. Kom solcreme på i god tid
Solcreme skal have tid til at virke. Derfor skal du smøre dig ind, inden du går ud i solen – gerne 20 minutter før.
4. Søg skygge i middagssolen
Solens UV-stråling er stærkest mellem klokken 12 og 15, så sørg for at søge ind i skyggen midt på dagen – også selv om badevandet lokker, græsset skal slås, eller der er lagt op til shopping i varmen.
5. Beskyt huden med solhat og tøj
Det er fristende at smide alt tøjet, når solen bager, men faktisk er det en rigtig god idé at bruge tøj som beskyttelse mod solen. Især midt på dagen, hvor solen er stærkest, bør du tage en solhat på og tøj, der dækker skuldrerne.