Din sundhed

Vi stiller skarpt på immunforsvaret

Immunforsvaret er kroppens værn mod udefrakommende faktorer såsom virus, svampespore og bakterier. Det er et komplekst system, som vi alle er født med. I denne artikel guider vi dig til, hvad immunforsvaret er, og hvad du kan gøre for at passe så godt på det som muligt.

Vi ved alle sammen godt, at vi er født med et immunforsvar. Men hvordan fungerer det helt præcis, og hvad kan vi gøre for at styrke det? Læs med her, så dykker vi ned i de mest stillede spørgsmål om kroppens eget forsvar. 

Hvordan virker immunforsvaret?


Immunforsvaret spiller en central rolle, når det kommer til at holde virus og sygdomme ude af kroppen. Det har mange forskellige mekanismer, som hjælper til at beskytte kroppen, og er derfor et meget komplekst system. Det består af vævstyper, proteiner, celler og organer, som alt sammen arbejder mod infektioner fra mikroorganismer.Vi har alle et immunforsvar, det er bare forskelligt fra individ til individ, hvor stærkt det er. Der findes gode råd og vaner, som man kan følge, hvis man ønsker at styrke sit immunforsvar bedst muligt – men mere om det senere. Lad os først dykke ned i, hvad immunforsvaret er for en størrelse.


Kroppens beskyttelsesværn
Immunforsvaret – eller immunsystemet – arbejder konstant på at holde uønskede virus, bakterier, svampe og parasitter på afstand. Som nævnt består immunforsvaret af typer af væv, celler og organer, som findes i hele vores krop. Det gælder fx i kropsvæsker, mavesyre, hud og slimhinder. Det er alt sammen beskyttelsesmekanismer, som mikroorganismerne møder, før de kommer ind i kroppen. Altså et helt system som fungerer som kroppens beskyttelsesværn:
​​​​​​​

  • Huden er tæt og vandfast og er derfor god til at holde fremmedelementer væk fra kroppen. Man kan dog få sår og rifter, som giver bakterierne frit leje til at komme ind i kroppen.
  • Slimhinderne findes i munden, næsen, øjnene, halsen og lungerne. De indeholder antistoffer og fimrehår, som blandt andet gør, at fremmedelementer kan hostes op og ud igen.
  • Kropsvæsker som, fx spyt, indeholder antibakterielle enzymer, som fjerner bakterier. Det gælder også tårer. Det kender du sandsynligvis, når dine øjne løber i vand. Hvis der er kommet noget i det, så prøver øjet straks at skille sig af med fremmedlegemet igen.
  • I maven har vi som bekendt mavesyre, som både nedbryder den mad, vi indtager, men altså også størstedelen af de bakterier, vira og svampe, som har forvildet sig derned.

På den måde har vi altså en hel hær af elementer i vores krop, som kæmper mod at bakterierne kan få lov at komme ind og lave ballade.


Forsvaret går til angreb
Lykkes det alligevel bakterien at komme forbi hud og slimhinder, så bliver de som det første mødt af de hvide blodlegemer. Når et sår fx bliver inficeret, så er det de hvide blodlegemer, som er først på pletten til at bevæge sig mod såret og ”spise” bakterierne. Det gør de ved at opfange de kemiske stoffer, som bakterier og virusser udskiller. Sammen med de såkaldte makrofager, er de med til at identificere de fremmede bakterier. Makrofager er nogle relativt store immunceller, som er designet til at opdage og nedbryde bakterier, virus og døde celler – dermed alt det, der ikke ligner en sund og velfungerende kropscelle.


Immunforsvaret består også af celletyper, de såkaldte T-celler, som kan identificere inficerede kropsceller. De gnaver hul på cellens overflade og udskiller et særligt protein, som dræber cellen indefra. T-celler kan også angribe kræftceller. De undersøger alle celler, de møder, og er de inficerede, så bliver de hurtigt dræbt.

Lykkes det ikke immunforsvaret at finde og dræbe de fremmede bakterier, så resulterer det i sygdom som fx forkølelse og infektioner.
​​​​​​​

Hvordan hjælper du dit immunforsvar bedst muligt?


Hvis du ønsker et godt og velfungerende immunforsvar, så er kræver det en sund livsstil i din hverdag. Her er der en række forskellige råd til, hvad du selv kan gøre, hvis du ønsker at styrke dit immunforsvar og gøre det mere robust:


Spis sundt og varieret
Du har garanteret hørt det før – men at spise sundt og varieret er ingen undtagelse, når det kommer til at understøtte immunsystemet bedst muligt. Gennem en sund kost får kroppen de næringsstoffer, den har brug for. Følg de officielle kostråd og spis grønt og fiberrigt, og meget gerne fisk og magre kød- og mælkeprodukter.


Dyrk motion
Igen et råd vi alle kender. Regelmæssig motion reducerer risikoen for mange sygdomme. Motion styrker nemlig kroppen og dermed immunforsvaret, som holdes aktivt og i gang, når du motionerer. Endnu en god grund til at få løbet den ekstra tur!


Få en god nats søvn
En god nats søvn er alfa omega for din sundhed, og der findes faktisk evidens for, at immunforsvaret svækkes, hvis vi sover for lidt*. Nå vi sover godt og længe nok, så reducerer vi nemlig kroppens stress-niveau, hvilket er med til at styrke immunforsvaret.


Kvit cigaretterne
Cigaretter er noget af det værste, man kan udsætte sin krop for – det er efterhånden noget, vi alle sammen ved. Og når det kommer til immunforsvaret, er det heller ikke særlig godt. Rygning gør nemlig, at immunforsvaret bruger al sit krudt på at bekæmpe de mange giftige stoffer fra røgen. Rygeres immunforsvar er derfor ikke så effektivt som ikke-rygere, da det ikke er lige så stærkt til at bekæmpe de udefrakommende bakterier og virus.
Giv dig selv tid til ro
Gå en dejlig tur, sæt beroligende musik på, tag en slapper med en god bog. Gode ting, som afstresser dig, er godt for din generelle sundhed og immunforsvaret.


Kan man forbedre immunforsvaret?
Der findes ikke noget mirakelmiddel, som kan holde os fri fra virus og sygdomme. Men hvis du bestræber dig på at følge de forrige råd, så er du med til at styrke dit immunforsvar bedst muligt.


Kilder:
*hjerteforeningen.dk
Sundhed.dk
Altomkost.dk

Kosttilskud til immunforsvaret

Vi har samlet et par kosttilskud, som kan bidrage til at understøtte kroppens normale immunforsvar:

Solaray Immune System indeholder blandt andet vitamin C og Zink, som bidrager til immunforsvarets normale funktion. Astragalus, hvidløg og hyldebær understøtter et normalt immunforsvar, og andrographis støtter det naturlige forsvar specielt i de øvre luftveje.


New Nordic C-Immune indeholder vitamin C, som understøtter immunsystemets normale funktion. Vitamin C har også en betydning for normal dannelse af kollagen, der har betydning for normal hud.

Mezina Immustrong indeholder en kombination af urter, svampe og vitaminer. Vitamin D bidrager til immunsystemets normale funktion. Svampene reishi, haritaki og agaicus støtter kroppens naturlige forsvar.

3 FOR 2
90 tabl.
SolarayImmune System
299,95 kr.
3 FOR 2
180 tabl.
New NordicC-Immune
162,95 kr.

Artiklens anbefalinger er ikke baseret på lægelig anvisning eller lægeligt ansvar.

Har du lyttet til vores nye podcast Nøgne Sandheder? Ellers lyt med her!  ​​​​​

Relaterede artikler

Bliv klogere på magnesium

Vi guider

Bliv klogere på magnesium

Af Matas

Hvad er magnesium? Hvorfor har vi brug for det? Og hvad hjælper det kroppen med? Læs med her, så svarer vi på de mest stillede spørgsmål om magnesium.

Læs Mere
Bliv klogere på D-vitamin

Din sundhed

Bliv klogere på D-vitamin

Af ìvar Dagsson, osteopat

D-vitamin – også kendt som D3 eller solvitaminet – er essentielt for flere af kroppens funktioner. D-vitamin bidrager til at vedligeholde normale tænder og knogler, men vidste du, at solskinsvitaminet også spiller en rolle for immunsystemets normale funktion og i celledelingsprocessen? Læs med her, og bliv klogere på D-vitamin.

Læs Mere
Kvinde, kend dine kosttilskud

Vi guider

Kvinde, kend dine kosttilskud

Af Nya Vecht

Hvis du er en kvinde i din bedste alder, ved du sikkert også, at der er nogle tilskud, som er gode for dig over 40 år.

Læs Mere
Boost dit immunforsvar: Hvad virker rent faktisk?

Matas LIVE

Boost dit immunforsvar: Hvad virker rent faktisk?

Af Ida Hinchely Kyhn

Immunforsvaret er komplekst og enormt vigtigt for vores sundhed. Der florerer mange myter derude om, hvad man kan gøre for at booste det og hvilken effekt det kan have. I dag dykker vi ned i, hvad der rent faktisk har indflydelse på immunsystemet - og hvordan du kan vedligeholde dit eget.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek