Vi guider

Jordemoderens råd til brug af ammepude

Formålet med en ammepude er at få en god stilling både for baby og mor, når der skal ammes. Den er lavet til at støtte mors arm, hænder og baby og er som regel formet som en lang pude, der kan placeres rundt om mors talje. Her i artiklen vil jordemoder, Siff, guide og råde til fordele og ulemper ved brug af en ammepude – og graviditetspude.

Ammepuden – som også kan bruges som graviditetspude – har til formål at give den bedst mulige og mest afslappende stilling for mor, mens hun ammer. Kuglerne i puden former sig efter mors og babys krop.

Hvad er en ammepude?

En ammepude kan bruges til at skabe en afslappende stilling, når der ammes. Inde i ammepuden er der kugler, som former sig efter både mor og babys krop. På den måde kan du som mor sidde og slappe af i arme, skuldrer og ben. Jo mere du slapper af, jo bedre løber mælken.


Det er også vigtigt at baby har en god position til at kunne amme og få fat i brystet. Her kan ammepuden hjælpe med at give baby en god støtte og komme lettere til mors bryst – det kan eksempelvis være, hvis du har mindre bryster. Så kan ammepuden give lidt ekstra højde.


Ammepuden kan også bruges som graviditetspude, inden du har født til støtte af særligt bækken. Læs mere om det, længere nede i artiklen.


Der er dog både fordele og ulemper ved brug af ammepude, så det handler om at finde ud af, hvordan du sidder bedst og mest afslappet. Det er helt individuelt fra mor til mor. Her får du mine råd til at gøre amning bedst muligt for mor og barn – og hvorfor det måske kan give mening for dig at investere i en ammepude. ​​​​​​​



Ammepuden kan også bruges som graviditetspude - det bedste er at bruge en lang pude, der også kan støtte ryggen.

Råd 1: Mor skal sidde afslappet

Som mor skal du sidde og slappe af i skuldre, arme og ben. Jo mere du slapper af, jo lettere løber mælken. Her kan ammepuden sagtens være god til at give lidt ekstra støtte til armene og skuldre. Men andre gange kan en mindre pude også gøre det. Det skal du mærke efter.


Du skal også gerne sidde med støtte til lænden og et sted, hvor du kan have begge fødder godt på jorden. Hvis du sidder med flade fødder på jorden, så slapper du bedre af i hofte, bækken, lænd og ryg – og dermed også skuldre. Og så løber mælken som sagt bedre. Hvis du ikke kan nå gulvet, så tag en yogablok, taburet eller måske ammepuden og placer dine fødder.

Råd 2: Baby skal være støttet og have korrekt afstand til bryst


Ammepuden kan bruges til at understøtte baby i at ligge i en god stilling. Baby skal kunne komme til brystet og have godt fat. Ammepuder er som regel større end almindelige puder, og derfor kan de være gode til at hjælpe baby med at komme op i højden og få fat i brystet.


Særligt hvis mor har lidt mindre bryster, kan ammepuden give lidt ekstra højde. Det er godt, da det er vigtigt, at baby kommer op til brystet, i stedet for at mor sidder og læner sig frem, så brystet kommer til baby. Det er hverken hensigtsmæssigt for mælkens nedløb, babys sutteteknik eller mor eller babys krop.


Men det kan også sagtens være, at afstanden mellem baby og bryst faktisk ikke er så stor, og så kan en meget lille ammepude være god eller måske bare en almindelig pude.


Hvis du har tvillinger, så findes der tvillingeammepuder. Dem kan jeg helt sikkert anbefale, hvis du har to babyer.


Tvillingeammepuder er større og specielt lavet til, at der kan være to babyer ved brysterne på samme tid.​​​​​​​

Siff tester ammepude fra Thats Mine

Jeg har selv testet ammepuden fra Thats Mine, og den er virkelig lavet i et lækkert og blødt materiale. Det er let at tage af og på, og det er smart, for jeg kan love dig for, at du nok skal komme til at vaske betrækket mange gange.


Kuglerne i ammepuden er lavet til at temperere sig selv, og der kan fyldes ekstra kugler i puden, hvis du ønsker den mere fast. Ammepuden kan du binde på ryggen, så den er nemmere at have med at gøre, hvis du skal bevæge dig lidt.


Her til højre finder du ammepuderne fra Thats Mine og flere andre skønne puder fra andre brands som Cocoon og Doomoo.

Brun
that's mineAmmepude
599,95 kr.
KUN ONLINE
75 x 35 cm
CocoonKapok ammepude
349,95 kr.
KUN ONLINE
549,95 kr.
KUN ONLINE
749,95 kr.
KUN ONLINE
549,95 kr.
KUN ONLINE
749,95 kr.



Indret et ammehjørne inden baby kommer til verden. Så er I klar til det arbejde, som amning sagtens kan være.

Råd 3: Indret et ammehjørne – overvej om du har brug for en ammepude her

Jeg kan absolut anbefale, allerede før baby kommer til verden at indrette et ammehjørne hjemme i hjemmet. Spørg dig selv: ”Hvor kan jeg forestille mig, at jeg kommer til at amme oftest?”


Har du måske en bestemt lænestol, der er god? Et hjørne, hvor der er godt udsyn ud over hjemmet, så du kan snakke med din partner eller måske dine andre børn?


Indret dit hjørne, så du sidder godt (se mit første råd), men tænk også på, at der skal være plads til et lille bord eller andet, hvor du kan stille et glas vand, for jeg kan love dig for, at du bliver meget tørstig af at amme, en lille mad og måske en mobiltelefon (hvis din telefon ringer).


Her kan ammepuden være god. Ofte kan man godt have brug for to puder – en til baby og en til mor – men ammepuden er større, så faktisk kan den ofte gå ind og dække begge behov.


Jeg har lavet en liste med ting, som er nødvendige at have klar, inden baby kommer til verden. Jeg har forsøgt at gøre den overskuelig, da jeg ved, det er en jungle. Find den lige her.

Råd 4: Lav en ammekuffert, hvis baby har søskende

Hvis du har børn i forvejen, så har jeg et godt fif til dig. Lav en ammekuffert til babys søskende. Det ældste barn eller børn vil gerne have opmærksomhed også, og her kommer den lille kuffert ind i billedet.



Gå ud og køb ind sammen. Hvad kan I finde på at gode ting til ammekufferten til søster eller bror? Måske en pixibog, dukke eller små biler. Put det i kufferten og aftalt, at det er ammekufferten, vi skal lege med, når mor ammer baby.



Når du så sidder der og ammer og bror eller søster gerne vil have opmærksomhed, så er det nu, I kan hive den lille specielle kuffert frem. På den måde inkluderer du dit andet barn og holder alle godt beskæftiget. ​​​​​​​

Råd 5: Brug en pude som graviditetspude

Det kan være rigtig rart at have en pude mellem knæene, så knæene flugter med hoften. I graviditeten er hormonet relaxin med til, at bækkenet bliver mere eftergiveligt. Det er smart i forhold til fødslen, men i graviditeten kan det betyde, at bækkenet har brug for lidt ekstra omsorg. Her kan man bruge en lidt mindre ammepude eller en almindelig pude til at støtte mellem knæene.



Det kan også være rigtig rart at have noget støtte til ryggen. Her kan jeg anbefale at kigge efter en lang ammepude, som kan blive til en lang ”pølse”. Så ligger du den gennem knæene og op langs ryggen – så kan du mærke noget støtte i ryggen.


Jeg ønsker jer en god ammeopstart og videre ammeforløb. Vid, at det er helt normalt, at det kan tage op til måned at få etableret en velfungerende amning. Jeg hepper på dig og jer.


Amning er et reelt stykke arbejde for moderen, og du som partner er den vigtigste medspiller. Som med alt andet arbejde kan det både være smukt, meningsfuldt, udfordrende, fantastisk, frustrerende og meget mere. Ræk ud efter kvalificeret, faglig hjælp og støtte, hvis I har brug for det.

Om eksperten

Siff Stephenson er privatpraktiserende jordemoder i egen klinik, Hjertejordemoderen i Aarhus. Hun har 11 års erfaring som jordemoder, og har en bred række tilbud til både kvinder og partnere i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel. Her hos Matas.dk guider hun og hjælper med viden omkring graviditet, fødsel, forældreskabet samt fertilitet.​​​​​​​
​​​​​​​

Du kan læse mere om Siff på hjertejordemoderen.dk

Flere ammepuder, betræk og ammebh'er:

KUN ONLINE
Hvid
FossflakesBetræk AmmePude Bomuldssatin
299,95 kr.
KUN ONLINE
Fra 129,95 kr.
momkindNursing Bra
399,95 kr.
(9)
KUN ONLINE
Fra 129,95 kr.

Relaterede artikler

Jordemoderens babytjekliste

Vi guider

Jordemoderens babytjekliste

Af Siff Stephenson

Det er rigtig rart – og også vigtigt – at have styr på de allermest nødvendige ting, inden baby kommer til verden. Derfor har vi fået hjælp, råd og vejledning af jordemoder, Siff, til at sammensætte en liste med de ting, som du rent faktisk har brug for at have styr på inden fødslen.

Læs Mere
Babys badetid: Sådan skaber du en god oplevelse

Vi guider

Babys badetid: Sådan skaber du en god oplevelse

Af Anette Straadt

Den første badetid med baby er ofte fuld af forventninger – og garanteret en masse spørgsmål. For hvornår må en nyfødt egentlig komme i bad? Hvor ofte skal de bades, og hvor varmt må vandet være? I denne artikel svarer sundhedsplejerske Anette Straadt på nogle af de mest stillede spørgsmål og kommer med sine bedste tips til, hvordan I skaber den bedste oplevelse for både baby og forældre.

Læs Mere
Den store guide til sutter

Din sundhed

Den store guide til sutter

Af Ida Hinchely Kyhn

Hvornår må baby begynde at bruge sut? Hvor ofte skal sutten koges? Og hvad er fordelene egentlig ved at bruge sut? De spørgsmål, og mange flere, dykker vi ned i i denne artikel, hvor vi guider til alt, du skal vide om sutter til din baby.

Læs Mere
Jordemoderen guider: Amning og en god ammeopstart

Vi guider

Jordemoderen guider: Amning og en god ammeopstart

Af Lene Skou Jensen

Lige pludselig ligger barnet på din mave, vådt og glat! Det øjeblik du har drømt om og forestillet dig så mange gange. Og du skal måske til at amme. Hvor svært kan det være? Så længe der er et suttelystent barn og et mælkefyldt bryst, så skulle amningen gerne fungere. Det gør den også for mange. Der findes dog også dem, som har brug for støtte og hjælp. Det er bare lige med at finde rundt i de muligheder, der findes. Få råd her.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek