Vi guider
Babys badetid: Sådan skaber du en god oplevelse
Den første badetid med baby er ofte fuld af forventninger – og garanteret en masse spørgsmål. For hvornår må en nyfødt egentlig komme i bad? Hvor ofte skal de bades, og hvor varmt må vandet være? I denne artikel svarer sundhedsplejerske Anette Straadt på nogle af de mest stillede spørgsmål og kommer med sine bedste tips til, hvordan I skaber den bedste oplevelse for både baby og forældre.

Nogle babyer kan blive kede af det, når de skal i bad, og det er helt normalt. Hvorfor det sker, kan du læse mere om i denne artikel, hvor sundhedsplejerske Anette Straadt også giver sine bedste tips til, hvordan du kan skabe trygge og rolige rammer for din babys badetid.

Hvor ofte skal baby i bad?

Som udgangspunkt har babys hud bedst af at passe sig selv uden at blive forstyrret. Så når de er helt små, er én gang om ugen eller hver 14. dag helt fint. Vi skal naturligvis sørge for, at vores børn ikke er fyldt med skidt og snavs, så det er selvfølgelig efter behov. Men mange tror, at baby skal bades to gange om ugen, men det behøver ikke være så ofte, når de er så små. Du kan sagtens tage en klud og soignere baby indimellem badetiderne, hvis du kan se, der er behov for det.

Når de er større og kravler rundt, og dermed lettere bliver beskidte, er én til to gange om ugen helt fint. Men det er også alt efter hvilket liv, man har. Nyder barnet at komme i bad, og synes det, at det er hyggeligt, så kan man sagtens gøre det oftere.

Hør Anette forklare om, hvor ofte baby skal i bad:

Vil du se videoen?
Så har vi brug for at du accepterer alle cookies

Hvornår må en nyfødt baby komme i bad for første gang?

Det må han/hun, når navlen er faldet af. Navlen er et sår i starten, og det skal hele, før det må komme i kontakt med vand. Så snart såret er helet, og navlestumpen er faldet af, må baby komme i bad.

Gode råd og tips til babys badetid


Forbered dig på forhånd. Man har hænderne fulde, når man først har barnet i vandet. Så sørg for, at håndklædet ligger klar på puslepladen, tøjet ligger tæt på og kludene er inde for rækkevidde. For når først baby er i vandet, er hænderne på arbejde hele tiden, og så er det en stor hjælp at være forberedt.

Sørg for, at der er en behagelig temperatur i rummet. Spædbørn, der ikke kan lide at komme i bad, reagerer ofte på temperaturskiftet. Man skal tænke på, at de har ligget i 37 graders varme i livmoderen i 9 måneder, så de er ikke vant til, at temperaturerne pludselig skifter. Når de er helt små og nye, kan de godt lide varme, så derfor er et det godt at holde rummet, man bader i, varmt.  

Vær gerne to om at bade. De første gange, baby skal i bad, er det en god ting at være to. Både for tryghedens skyld, men også hvis man står midt i badetiden og har glemt noget vigtigt. Så er det rart at være et ekstra sæt hænder. Så hvis I er to forældre, så vær gerne sammen om det, når det er muligt. Er du alene med dit barn, kan du spørge om hjælp fra en ven/veninde eller din mor, som kan være med, første gang der skal bades.

Vær opmærksom på sikkerheden. Alt bliver glat, når baby er i bad, så et godt råd er at være forsigtig. Derudover er det en god idé at være langsom og rolig i bevægelserne. Det hjælper nemlig baby med at slappe af. Træk også gerne vejret roligt. For når du er afslappet, afkoder baby, at situationen ikke er farlig, også selvom det måske kan føles utrygt.  TIP: Kom par dråber vand i panden eller ned ad næsen på baby under badetiden. Det vil gøre det nemmere at få barnet til at få vasket hår senere, når de har vænnet sig til at få vand i ansigtet, fra de er helt små.

Giv baby et kort bad. Når de er helt små, behøver et bad ikke vare mere end 5-7 minutter. De behøver kun lige dyppes og have en klud rundt i folderne, og så er det op igen.
Det skal nok komme senere, at de sidder med badeænder og hygger i længere tid.  


Overvej din egen påklædning. Hav eventuelt bare en T-shirt eller en tank top på. Det er en dårlig idé med lange ærmer, for der er ofte vand over det hele, når baby skal i bad.

Vælg et godt tidspunkt på dagen. Sørg for at baby ikke er alt for træt og sulten. Vælg et tidspunkt på dagen, hvor I alle er friske og mætte. Det er også en god idé at vælge et tidspunkt, hvor I ikke skal ud og på farten bagefter, men kan blive hjemme resten af dagen og have ro på.

Giv ekstra tryghed. Brug gerne et babybadekar, så baby kan mærke siderne fra badekarret omkring sig. Det er med til at give ekstra tryghed. Læg også gerne en vaskeklud eller en stofble over maven på baby, da det, at have noget omkring sig, kan give baby ro og tryghed.

Vil du se videoen?
Så har vi brug for at du accepterer alle cookies

Hvor varmt må vandet være?

Vandtemperaturen skal være omkring 37 grader. Bliver vandet for koldt, får barnet det hurtigt for køligt, hvilket ikke er rart. Bliver det for varmt, kan det lave skader på huden, så det er vigtigt, at temperaturen ikke kommer over 38 grader.

De 10 tigerspring: Sundhedsplejersken guider

Din sundhed

De 10 tigerspring: Sundhedsplejersken guider

Små børn og babyer udvikler sig i en hastig fart, og det gælder også deres små hjerner. De mentale ændringer, dit barn gennemgår de første måneder af livet, foregår i bestemte perioder og kaldes for tigerspring. Det er udviklingsperioder, hvor alting tager fart, og dit barn lærer mere om sig selv og den verden, det lever i. Læs med her, hvor sundhedsplejerske Anette Straadt guider til de 10 tigerspring, samt hvordan du bedst kan støtte dit barn under et spring.

Læs også

Hvorfor kan baby blive ked af det ved badetid?

Mange små babyer er knap så glade for at komme i bad. Det skyldes, at temperaturen ændrer sig. Det er trykt for det lille barn at være omsluttet af tøj eller tæt på en forælder. Så det, at være nøgen, og at temperaturen pludselig ændrer sig, kan gøre, at det lille barn reagerer. For de fleste børn går det over med tiden, og de bliver glade for at sidde længere og lege med vand og legetøj. Men de helt små kan være mindre glade for det – og det er altså helt normalt.Tip: Vælg gerne tynde bomuldsvaskeklude, når baby skal vaskes. Det gør det nemmere at komme ind imellem folderne.

Hvordan plejer man babys hud ved badetid?

For nogle kan det være en fin idé at komme lidt olie eller Kræs Badetid i vandet. Er numsen rød efter bad, kan du bruge lidt zinksalve.

Husk, det er normalt at en nyfødts hud skaller i starten. Det er ikke et tegn på, at huden er tør, og man behøver smøre med cremer. Det er helt normalt og aftager over tid.

Ekstra tip:
Brug gerne en lille børste eller kam til baby. Det er en god idé at frisere deres hår, da det forebygger arp. Frisér gerne hovedbunden, ligegyldigt om de har hår eller ej.

Om eksperten

Anette Straadt er sundhedsplejerske med mange års erfaring fra sit arbejde som sundhedssygeplejerske på neonatalafdeling og som selvstændig. Anette har særligt fordybet sig i viden om børns immunforsvar, tarmsystem og naturlige sundhed. Hun er blandt andet forfatter til bogen ’Slut med snot’.
​​​​​​​

Find inspiration og hjælp fra Anette på æblebørn.dk

Andre favoritter til baby:

4 artikler vi anbefaler, du også læser:

De 10 tigerspring: Sundhedsplejersken guider

Din sundhed

De 10 tigerspring: Sundhedsplejersken guider

Af Anette Straadt

Små børn og babyer udvikler sig i en hastig fart, og det gælder også deres små hjerner. De mentale ændringer, dit barn gennemgår de første måneder af livet, foregår i bestemte perioder og kaldes for tigerspring. Det er udviklingsperioder, hvor alting tager fart, og dit barn lærer mere om sig selv og den verden, det lever i. Læs med her, hvor sundhedsplejerske Anette Straadt guider til de 10 tigerspring, samt hvordan du bedst kan støtte dit barn under et spring.

Læs Mere
Nyfødt baby: Hvad skal vi huske?

Matas LIVE

Nyfødt baby: Hvad skal vi huske?

Af Matas

Den lille ny er på trapperne, og I står snart over for forældreskabet. Det skaber stor glæde – og en lille smule usikkerhed. For har man nu fået rigtig styr på alting, og ligger sutterne klar? Er pusletasken fyldt med alt det, man har brug for? Se med i denne live, hvor vi guider dig gennem de praktiske ting, du får brug for i den første tid af forældreskabet lige fra pakning af hospitalstasken til den nybagte mors bedste råd.

Læs Mere
Vi guider: Den bedste pleje til din baby

Vi guider

Vi guider: Den bedste pleje til din baby

Af Ida Hinchely Kyhn

En fin og sart babyhud fortjener den mest skånsomme pleje. Størstedelen af Matas babypleje-produkter har økologisk indhold og bærer både Svanemærket og Den Blå Krans. I denne artikel guider vi til serien fra Matas Striber til baby, så du kan blive klogere på de forskellige produkter.

Læs Mere
Den store guide til sutter

Din sundhed

Den store guide til sutter

Af Ida Hinchely Kyhn

Hvornår må baby begynde at bruge sut? Hvor ofte skal sutten koges? Og hvad er fordelene egentlig ved at bruge sut? De spørgsmål, og mange flere, dykker vi ned i i denne artikel, hvor vi guider til alt, du skal vide om sutter til din baby.

Læs Mere
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.