• Hjemmelevering
  • Afsendelse 1-2 hverdage
  • Byt i 270 butikker
  • Mere end 1000 brands
  • Byt frem til 31/1-2022
Menu
Vi guider

Jordemoderen guider: Amning og en god ammeopstart

Lige pludselig ligger barnet på din mave, vådt og glat! Det øjeblik du har drømt om og forestillet dig så mange gange. Og du skal måske til at amme. Hvor svært kan det være? Så længe der er et suttelystent barn og et mælkefyldt bryst, så skulle amningen gerne fungere. Det gør den også for mange. Der findes dog også dem som har brug for støtte og hjælp. Det er bare lige med at finde rundt i de muligheder der findes. Få råd her.

Mamma univers

Barnet bevæger sig lidt, folder både sig selv og lungerne folder ud og du hører dets stemme for første gang. Efterhånden falder barnet til ro og I ligger nu kigger på hinanden og lærer hinanden at kende...

1. Pres ikke barnet

Lige når barnet er født er det ofte meget vågent og interesseret i at sutte. Se på det, lær det at kende, undersøg det - det er dit! Få en pude under din arm, læg barnet tæt ved til brystet, træk vejret dybt og vent. Barnet skal ikke presses til at sutte, det skal nok give tegn når det er klar.

Pak den perfekte barselstaske til fødslen

Vi guider

Pak den perfekte barselstaske til fødslen

Når fødslen går i gang, er det rart, at man forinden har tænkt igennem, hvad man skal have med til fødslen. En fødsel kan gå rigtig hurtigt, men den kan også tage mange timer og måske vare længere tid end du havde forventet. Hvis du er godt forberedt, skal du ikke bekymre dig om de praktiske detaljer. I stedet kan du fokusere 100% på dig selv og få din baby til verden på den bedste måde.

Læs også

2. Lad være med at være nervøs

Din krop sørger for barnet, før dig. Det betyder, at den, der vil blive træt og uoplagt ved fx en lav blodprocent, er moderen. Du skal derfor spise meget forkert og ensidigt, før barnet kommer til at 'mangle noget'. Omvendt er det vigtigt at være bevidst om, at alt du indtager, både mad, alkohol, cigaretter eller andet, passerer over moderkagen og videre til barnet.


3. Tal barnet til ro

Der kan komme mange lyde fra barnet. Fra hyl og skrig, så man ikke er i tvivl om dets lungekapacitet til bittesmå kaldelyde. Andre børn er helt stille, ligger bare og kigger og vænner sig til verden. Tal gerne til dit barn. Det genkender din stemme og vil hurtigt reagere på det, ligesom det også vil genkende din partners stemme. Det er trygt og genkendeligt for barnet at høre dig/jer, og det falder hurtigere til ro, når I taler stille til det.


4. Dufte fra baby og bryst er hjælpsomt

Barnet dufter helt særligt lige efter fødslen. Det er en duft som forsvinder efter nogle dage, efterhånden som barnet bliver tørret/vasket, får tøj på osv. Nyd den!

​​​​​​​

På det brune område omkring brystvorterne er der nogle små kirtler (Montgomerys kirtler) der udsender duftstoffer, der menes at guide barnet på vej hen mod brystet. Der er derfor ingen grund til at vaske vorterne af førend barnet får fat – tværtimod.

Vær forsigtig med kemien, når du er gravid

Vi guider

Vær forsigtig med kemien, når du er gravid

Vi vil rigtig gerne passe på vores børn – også mens de ligger inde i maven. Derfor lader vi være med at drikke alkohol og ryge cigaretter, og vi forsøger at spise sundt og huske vitaminpillerne. Men hvordan er det lige med kemikalier i fx cremer, kosmetik og alt det andet?

Læs også

5. Tag dig tid og hav tålmodighed

Vær tålmodig og at hold øje med de små tegn som barnet viser. Læg mærke til barnets mimik, reaktioner og bevægelser. Måske græder det som det første og falder så til ro. Herefter løfter det måske hovedet, tager hånden hen til munden, laver kravlebevægelser, slikker lidt på vorten, tager fat om vorten, slipper igen, tager fat igen – alt sammen med små pauser imellem.


Nogle børn tager fat efter 5 minutter, mens andre har brug for meget længere tid, førend det søger brystet. Når først det har fået fat, så lad det sutte indtil det selv slipper.


6. Det er vigtigt at barnet får godt fat

Mange bliver overraskede over den kraft hvormed barnet suger. Det er oftest kun det første minut eller to at suget føles voldsomt. Når barnet har fået godt fat om vorten, føles det ikke længere ubehageligt. Træk vejret godt igennem, slap af i skuldrene og hold barnet tæt til brystet.


Når barnet har godt fat kan du se at munden er vidt åben, læberne er krænget tilbage og underkæben bruges så kraftigt, at du kan se de små muskler i tindingen bevæger sig. Hvis du er i tvivl så bed jordemoderen se med.


7. Husk hud-mod-hud kontakt

Lad barnet ligge hud-mod-hud på din mave, så længe du har lyst. Sørg for at det ikke bliver koldt, tør det forsigtigt af og læg en varm dyne over. Vent med at måle og veje til barnet har suttet. Jo mere uforstyrret I får lov til at være de første timer, jo større sandsynlighed er der for at barnet får godt fat omkring brystet.

​​​​​​​

Børn der ligger hud-mod-hud (også hos partneren) i timerne og dagene efter fødslen, græder mindre, har mere stabil temperatur og amningen går i det hele taget lettere. Når I har tæt kontakt vil du (og din partner) hurtigere lære barnet og dets behov og sprog at kende.

Gravid - hvilke kosttilskud og vitaminer?

Vi guider

Gravid - hvilke kosttilskud og vitaminer?

For at sikre at både du og barnet får de vigtigste vitaminer og mineraler, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du supplerer din daglige kost med kosttilskud. De fleste vitaminer er ugiftige og udskilles uden problemer. Dog er fx for meget A-vitamin farligt for barnet. Tag derfor ikke større doser, end der er anbefalet. Se alle anbefalinger her.

Læs også

Amning hvis du har fået kejsersnit:

Hvis du har fået kejsersnit, kan du have endnu mere brug for støtte til en god ammestart. Du danner ikke mindre mælk fordi du har født ved kejsersnit, men du kan fx have brug for hjælp til at ligge godt og en ekstra pude, så barnet kan lægges hud mod hud hos dig, uden at det generer dit ar.


Du kan også have brug for at få fødslen gennemgået, hvis du er ked af at du har fået kejsersnit. En god snak med jordemoder kan forløse mange følelser og give dig mere ro og overskud til barnet.


Hvis amningen ikke lykkes:

Hvis den første amning ikke lykkes eller det har været nødvendigt fx at indlægge barnet på en anden afdeling, så kan du stimulere barnets lyst til at tage brystet ved at "starte forfra". Du skal helt enkelt "lege fødsel". Læg dig godt til rette og læg barnet hud-mod-hud mod dit bryst. Lad det græde lidt, trøst det og tal til det og vær tålmodig. Ofte vil barnet gå igennem de trin der netop er beskrevet.


Måske har du selv brug for at græde lidt undervejs. Måske er det dét, der skal til for at I finder hinanden og får amningen på sporet igen. Du kan "starte forfra" efter timer, dage eller uger.

​​​​​​​

Hvis amningen er vanskelig, så spørg din jordemoder eller sundhedsplejerske til råds førend du køber hjælpemidler til amning. Et godt råd og god vejledning kan løse meget. Det er ikke nødvendigt at købe nogle af tingene før du har født.


Husk at den gode mor sidder i hjertet - ikke i brysterne!

Den gode mor sidder ikke i brysterne. Hun sidder i hjertet. Så hvis du er i tvivl om du har lyst til at amme, så vær ærlig omkring det. Tal dine overvejelser igennem med din jordemoder, allerhelst i løbet af graviditeten. Jordemoderen kan notere din beslutning i journalen.​​​​​​​ Måske skifter du mening når barnet er født, men hvis du fortsat ikke ønsker at amme, vil dette blive respekteret. Gør det som føles rigtigt for dig.

4 nemme tips til en sundere hverdag

Vi guider

4 nemme tips til en sundere hverdag

Ekstra sundhed i hverdagen behøver ikke at være tidskrævende, besværligt eller ubehageligt; vi giver dig 4 nemme måder at få mere af det på.

Læs også

Ammehjælpemidler

Ingen af hjælpemidlerne er mirakelkure. De skal bruges med omtanke og skal ses som supplement der kan aflaste eller afhjælpe en amning der driller. Mange af de ting der kan købes er som ordet siger, netop ’hjælpemidler’ og kan ses som førstehjælp og ting der for langt de flestes vedkommende, kan undværes med tiden.


Amme BH

En amme-bh dog er én af de ting der kan være svært at undvære i ammeperioden. Køb først BH´en efter du har født, da det er svært kende størrelsen førend mælken er løbet til. En for stram BH kan mindske din mælkeproduktion.


Undgå så vidt muligt bøjler, da de kan genere brystkirtlerne. Hvis du ønsker bøjler, så sørg for at skålene er brede nok. Tænk pænt, men også praktisk: er stropperne brede og faste nok til både at bære og støtte? Er skålen let at knappe op/lukke igen med én hånd? Og er der plads til ammeindlæg?


Ammeindlæg

Bare en lille lyd fra barnet, eller en tanke på barnet kan få mælken til at løbe. I så fald kan det være rart med et ammeindlæg til at opsamle mælken og til at beskytte tøjet.


Ammeindlæg af papir kan være meget tætte og vil derfor holde brystvorten fugtig hele tiden, hvilket øger risikoen for infektion. Skift derfor ammeindlæggene ofte og sørg for at lade brystvorterne lufttørre førend du pakker dem ind igen.


Du kan også købe ammeindlæg af uld. De varmer godt og der kommer lettere luft til vorterne.

(30)
Matas Striber Luksus Ammeindlæg 24 stk.
29,95
Du optjener 3 point
(40)
Matas Striber Ammeindlæg 40 stk.
39,95
Du optjener 4 point
(27)
Lansinoh Ammeindlæg, 24 stk
49,95
Du optjener 5 point
(11)
Nygaard Joha ammeindlæg uld Medium 2 Stk
99,95
Du optjener 10 point
Nygaard Joha ammeindlæg Sort M 2 Stk
99,95
Du optjener 10 point

Ammepude

En ammepude skal bruges som støtte til dig, så du sidder godt samtidig med at du holder om barnet.


Barnet skal ikke ligge direkte på puden, da puden let skrider så barnet kommer til at hænge i vorten. Hvis barnet ikke har godt og tæt fat om brystvorten kan det give sår og revner. Måske er en god fast sofapude nok støtte. Prøv dig frem. Ammer du tvillinger kan en ammepude dog være næsten uundværlig.​​​​​​​

Fossflakes Ammepude Inkl. Cover
599,95
Du optjener 60 point

Ammete

Det er dejligt med en kop god, varm te. Især hvis den får dig til at slappe af og er med til at du får det væske du skal have.


Der er dog ikke nogen bestemt te eller bestemte urter der kan øge din mælkeproduktion. Men rent psykologisk kan ’ammete’ måske opleves at virke. Så drik det gerne – og nyd det!

Natur Drogeriet Ammethe 8407 125 gr
54,95
Du optjener 6 point
Pukka Pukka Motherkind Baby Te Øko 20 br
39,95
Du optjener 4 point
Natur Drogeriet 8407 Ammethe 20 breve
34,95
Du optjener 4 point

Brystpumpe

Hvis brystet er meget spændt og barnet har svært ved at få fat, eller du ønsker at malke mælk ud og fx fryse det ned, så kan en brystpumpe være god. ​​​​​​​


  • Prøv først at malke mælk ud med dine fingre. Fingrene er det skånsomste hjælpemiddel. Bed din sundhedsplejerske om vejledning.
  • Se udvalget af brystpumper igennem. Overvej om du bedst kan lide en pumpe du kan betjene med dine hænder eller du ønsker en elektrisk.
  • Tjek at pumpen er så enkel som mulig, og er både let at betjene og gøre ren. Det er ikke nødvendigt med mange finesser. Det handler om at mælken skal ud, helt enkelt.
Beurer BY15 Brystpumpe manuel BY15
299,95
Du optjener 30 point
Lansinoh Manuel Brystpumpe
439,95
Du optjener 44 point

Brystskaller

Engang troede man at en brystskal kunne hjælpe med at få en indadvendt brystvorte bedre frem. Det kan det ikke. Nogle kvinder har dog meget ømme brystvorter og har glæde af brystskaller fordi de forhindrer vorten i at røre tøjet. Sørg for at din BH er så stor at brystskallen ikke klemmer på brystvævet.

Brystvortecreme

Gid der var opfundet et mirakelmiddel mod ømme og sårede brystvorter! Fakta er dog at der intet bevis er for at smøring af brystvorterne med cremer har nogen effekt.  


Hvis du alligevel ønsker at benytte dig af brystvortecreme, så er det vigtigt at der ikke er parraffiner i. E-vitamin olie kan heller ikke anbefales, da barnet vil optage for meget heraf, når det sutter. Den bedste ’creme’ er din egen mælk, smør lidt af den ud på vorten og lad den tørre helt, førend du pakker brysterne ind.

(42)
Lansinoh Lanolin HPA 40 ml.
184,95
Du optjener 19 point

Sut

Barnet skal først tilbydes en sut, når mælkeproduktionen er godt i gang, barnet har lært at tage godt fat og du som mor føler dig tryg ved amningen.


Hvis barnet får sut før, kan det påvirke mælkeproduktionen fordi barnet bruger sin suttelyst på sutten og ikke ved brystet. Derved kan tiden trækkes mellem amningerne, hvilket vil sætte mælkeproduktionen ned. Sutten er til trøst og barnet skal derfor ikke sove med den. Der er ikke noget bevis for at nogle sutter er bedre end andre. Heller ikke ’anatomiske’ sutter.


Børn er forskellige og det er derfor også forskelligt hvilken sut dit barn kan bruge. Hvis den overhovedet skal have sut? Populært kaldes sutten også for ’narresut’. Det kan dog være rar at have og kan være uundværlig på fx biltur. Find ud af jeres - og barnets - behov i jeres dagligdag.

(5)
Hevea Naturgummisut Krone Motiv 0-3 mdr.
55,95
Du optjener 6 point

Suttebrikker eller ammebrikker

Kaldes også for ’ammebrikker’. En suttebrik kan være til hjælp hvis brystet er meget spændt, brystvorten er meget flad, eller hvis der er kommet sår og revner på brystvorten. Før du griber til en suttebrik så forsøg at hjælpe barnet til at få bedre fat om vorten, og malk evt. lidt mælk ud, så brystet bliver blødere og vorten fastere og barnet derved bedre kan svøbe vorten.

​​​​​​​

Hvis du vælger at bruge suttebrik, så brug den så kort tid som mulig, da den med tiden kan mindske din mælkeproduktion og afkorte din ammeperiode. Suttebrikken kan dog være god hvis du psykisk har brug for en barriere mellem barnet og brystet.  

Relaterede produkter

(40)
Matas Striber Ammeindlæg 40 stk.
39,95
Du optjener 4 point
(11)
Nygaard Joha ammeindlæg uld Medium 2 Stk
99,95
Du optjener 10 point

Relaterede artikler

14 hudplejebrands med økologiske ingredienser

Vi guider

14 hudplejebrands med økologiske ingredienser

Af Amalie Schiller

Er du på jagt efter hudplejeprodukter, der sætter fokus på bæredygtighed og økologiske ingredienser? Well, så er du kommet det rette sted hen! I dagens indslag har jeg gjort det ekstra nemt for dig at træffe et grønnere valg, når du vælger hudplejeprodukter. Fællesnævner for de 14 forskellige brands, jeg introducerer dig til, er, at de enten er certificerede, med økologiske og naturlige ingredienser, veganske eller bæredygtige. Nogle er måske en blanding af det hele? Lad os se på det!

Læs Mere
Hvilken makeup kan du bruge som gravid?

Vi guider

Hvilken makeup kan du bruge som gravid?

Af Christel Elvang

Som gravid eller nybagt mor er der mange ting at forholde sig til. Kemi i makeup er en af dem. Hvis du bruger makeup og gerne vil fortsætte med det, findes der heldigvis masser af gode og sikre produkter, du trygt kan bruge som gravid eller hvis du ammer. Vi guider dig her.

Læs Mere
 7 tips til sunde tarme

Vi guider

7 tips til sunde tarme

Af Trine Brøndsted

Vores tarmsystem og de cirka 50 billioner bakterier, der bor i tarmene, har for relativt nylig vist sig også at have betydning for vores immunforsvar og helbred. Sunde tarme har for eksempel en positiv indflydelse på vores hjerne, vægt, energi og humør. Her får du tips til at få dine tarme i topform.

Læs Mere
Hvordan træner jeg som gravid?

Vi guider

Hvordan træner jeg som gravid?

Af Pia Genet Rasmussen

Kroppen forandrer sig drastisk i løbet graviditeten – det er helt normalt og ganske naturligt, når din krop er i gang med at bære og skabe et lille nyt menneske. Måske medfører denne nye anderledes krop, at du ikke helt ved, hvordan du skal motionere?

Læs Mere