Din sundhed
Har du eksem? Symptomer, forebyggelse og lindring
Kløe, tør hud og rødme. Hvis du har eksem, kender du måske allerede symptomerne. Men hvordan ved man egentlig, om man har eksem, hvad skyldes det – og hvordan behandler man det bedst? Læs med her, og bliv klogere på det kløende hududslæt – og ikke mindst hvad du selv kan gøre ved det.

Det kan skabe mange gener at lide af eksem – eller atopisk dermatitis, som det også kaldes. Kløe, tør hud, en irriteret rødme og den inflammatoriske tilstand, som huden befinder sig i under et udbrud, kan fylde rigtig meget i dagligdagen. Men du er ikke alene med dine gener. Faktisk er eksem en ret almindelig hudlidelse, som 15-20% af alle børn og unge lider af, mens tallet er 3-5% for voksne.   
Eksem kan komme mange forskellige steder på kroppen og kan være mere eller mindre inflammeret, men fælles for det hele er, at huden er tør, irriteret og hudbarrieren svækket.
Læs med her, og lær mere om eksem, og hvad du kan gøre for at lindre dine symptomer.
Husk! Hvis du er i tvivl, om du har eksem, er det vigtigt, at du spørger din læge til råds, så I sammen kan finde frem til den rette diagnose og behandling.


NB: denne artikel indeholder reklame for medicinsk udstyr.

Hvad man selv kan gøre

Behandling af eksem kan både være forebyggende og lindrende, og du kan selv gøre noget for at forebygge udbrud af eksem. Der findes nemlig cremer, der er registreret som medicinsk udstyr, som kan være med til at behandle og lindre lette symptomer på eksem.

Forebyggelse
Har du atopisk dermatitis, er din hud tør, og hudbarrieren svækket. Derfor er det meget vigtigt, du undgår, at din hud udtørrer. Forebyggende pleje skal derfor målrettet handle om at bevare fugten i huden og beskytte de udsatte områder.
Hos sundhed.dk anbefales det, at du bruger fugtighedscreme to gange dagligt, fordi dét at holde huden velfugtet i sig selv kan være med til at forebygge nye udbrud af eksem. Dertil kommer, at det er vigtigt, du holder din hud ren; gerne med et bad hver dag. Dog skal badet være køligt og kort, for et for langt bad med for varmt vand har en udtørrende effekt, som helst skal undgås, hvis du har tendens til eksem.


Generelt set handler pleje af eksem om at styrke hudens barrierefunktion, så huden har mulighed for at modstå de faktorer, som er med til at skabe eksemhud. Her er daglig fugttilførsel en af de vigtigste huskeregler, men derudover er der en række gode råd, du kan prøve at efterleve:


1) Brug milde vaskeprodukter. Sæbe udtørrer, så vask gerne sæben hurtigt af igen. Erstat eventuelt sæben med en badeolie  f.eks. XeraCalm Cleansing Oil fra Avene eller ACO Shower Oil.


2) Brug fedtholdige cremer, der fungerer som barriere og holder på fugten, hvis huden er ekstra udsat pga. eksem.


3) Undgå for varme og lange brusebade.


4) Undgå uldtøj, fordi det kan resultere i kløe og nye eksemudbrud.


5) Hav en køligere temperatur i dit soveværelse.


6) Vær opmærksom i det daglige på situationer, der kan give gener eller medvirke til nye udbrud, og husk fugt, fugt og atter fugt på problemområder, og generelt hvis du mærker irritation i din hud.


Lindring af symptomer
Den forebyggende pleje er vigtig at huske, men hvis du lige nu har et eksemudbrud, kan det være, at fugttilførslen alene ikke er nok for dig. I det tilfælde kan du få brug for en creme, som går målrettet ind og lindrer symptomer i forbindelse med eksem. Ved lette tilfælde af eksem og hudirritation, findes der produkter, som er medicinsk udstyr, du kan købe i f.eks. Matas.


Astions Anti Itch Spray er lavet specielt til at modvirke kløe, som kan opstå ved tør, irriteret og sensitiv hud med tendens til eksem. På samme måde behandler Locobases Eczema Cream symptomer på eksem; hudirritation, kløe, tør hud og rødme. Hvis du lider af eksem og gerne vil prøve nogle af de lindrende cremer, er det en god idé at opsøge din læge, så du sikrer, at du får brugt den rigtige behandling på den rigtige måde.


Hvis dit udbrud af eksem er i sværere grad, kan din læge ordinere en creme eller salve med binyrebarkhormon til dig, som virker ved at hæmme kroppens immunreaktioner – og dermed betændelsesreaktioner – som opstår i kroppen. Det gør i de fleste tilfælde, at dine symptomer aftager. Hvis du oplever, at dine symptomer er meget generende, bør du uanset hvad aflægge din læge et besøg for at få optimal behandling og pleje til din hud.

Hvad er eksem egentlig?


Hvis du er i tvivl, kan vi godt forstå det, for der findes mange forskellige tilstande, der kan give gener i huden. Eksem er én af mange – men det er til gengæld også en af de hyppige.

Vi ved faktisk ikke, hvorfor eksem opstår i første omgang, men vi ved, at det er arveligt. Har dine forældre eksem, er der 30% risiko for, at du også udvikler det.For at forstå hvad der sker i huden, når du har eksem, skal vi først snakke om hudens opbygning.


Hudens yderste lag (overhuden), også kaldet Epidermis, består af tre lag, som tilsammen danner en fysisk barriere mod ydre påvirkninger. Det alleryderste lag af Epidermis kalder vi hornlaget. Hornlaget kan sammenlignes med en murstenskonstruktion, hvor murstenene er selve huden, og mørtlen er det fedt (lipider), der holder sammen på det hele.Hud med tendens til eksem har et svækket hornlag, hvilket betyder, at huden har nemmere til irritation og betændelse. Hudbarrieren er mere ujævn og har sværere ved at holde på fugten, og derfor bliver huden også lettere tør og kløende og får generelt svært ved at udføre sin opgave med at beskytte os mod udefrakommende påvirkninger.


Prøv at forestille dig en mur uden mørtel – den vil ikke kunne skærme meget for vind og vejr.

Hvad provokerer et udbrud af eksem?


Vi har fortalt en del om, hvor vigtigt det er at holde på fugten i huden for at undgå udbrud af eksem, men fugttab er ikke det eneste, som kan irritere huden. Eksemhud befinder sig i en svækket tilstand, og det gør huden ekstra sensitiv over for en lang række af indre såvel som ydre påvirkninger. Kulde, varme, vind, cigaretrøg og meget skrappe hudplejeprodukter kan eksempelvis bidrage til generne. Vær derfor varsom med, hvad du iklæder dig, og hvilke plejeprodukter du bruger.


Brug gerne nogle, som er fri for udtørrende ingredienser, men til gengæld indeholder masser af slagsen, som er fugtbevarende.  Er du i tvivl om, hvilke plejeprodukter der passer dig, hvilken kløestillende creme du skal købe – eller om dit eksemudbrud i virkeligheden skal behandles med et receptpligtigt middel, så søg altid læge. Det er vigtigt, at du får den rette behandling for at lindre symptomerne på den bedst mulige måde.

Kilder:

Sundhed.dk – atopisk eksem

Netdoktor.dk – om eksem

Sundhed.dk – binyrebarkhormoncreme ved eksem

Sundhed.dk – om eksem

Artiklens anbefalinger er ikke baseret på lægelig anvisning eller lægeligt ansvar.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Tør hud - sådan plejer du den bedst

Vi guider

Tør hud - sådan plejer du den bedst

Af Matas

Tør hud kan være virkelig frustrerende at have med at gøre – især hvis tilstanden er så slem, at huden klør og skaller. Vi har samlet alt, du skal vide om tør hud i denne artikel, så du har de bedste forudsætninger for at behandle den.

Læs Mere
Den optimale hudplejerutine til tør hud

Vi guider

Den optimale hudplejerutine til tør hud

Af Cecilia Demant

Tør hud kan både være svært og frustrerende at have med at gøre; især hvis man oplever, at huden skaller og synligt ser meget tør ud. Vi giver dig i dag bud på en hel hudplejertuine specielt sammensat til at imødekomme en tør huds behov.

Læs Mere
Vi tester 7 myter om kokosolie i hår- og hudpleje

Vi guider

Vi tester 7 myter om kokosolie i hår- og hudpleje

Af Isabel Marschall Thostrup

Kokosolie er blevet hyldet i skønhedsverdenen som et multiprodukt til både hudpleje, hårpleje og alt derimellem. Men hvad kan du egentlig bruge kokosolie til – og virker det? Her får du den store guide om kokosolie.

Læs Mere
Effektiv hjælp til tør hovedbund

Vi guider

Effektiv hjælp til tør hovedbund

Af Ida Hinchely Kyhn

Oplever du, at din hovedbund klør og kradser og i det hele taget føles irriteret? Så er du måske én af dem, der har en tør hovedbund. Det kan være utrolig frustrerende og kan også give anledning til en del bekymring. Men den gode nyhed er, at Matas Natur netop har lanceret en hovedbundskur skræddersyet til dig med en tør hovedbund. Så læs med og bliv klogere på, hvilke produkter der kan hjælpe dig med dine udfordringer.

Læs Mere
Locobase: Nyhed til tør og irriteret hud

Nyhed

Locobase: Nyhed til tør og irriteret hud

Af Ida Hinchely Kyhn

Locobase er et hudplejebrand, som har specialiseret sig i fede cremer til både børn og voksne, som har meget tør og problematisk hud. De har netop lanceret deres nye Eczema Cream, som er skræddersyet til at behandle symptomer på eksem og hudirritation. Læs med her, så guider vi til nyheden samt en håndfuld af Locobases bedst sælgende produkter.

Læs Mere
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.