• Hjemmelevering
 • Afsendelse 1-2 hverdage
 • Byt i 270 butikker
 • Mere end 1000 brands
 • 30 dages returret
Vi guider

Den store læbestiftsguide

En læbestift kan virkelig være prikken over i’et på dit look – hvis du altså mestrer den rette teknik og har styr på, hvilke teksturer og farver der klæder dig bedst. Trænger du til en opfriskning, er det her guiden, du ikke må gå glip af.

Det var oldtidsfolket i Mesopotamien for over 5.000 år siden, der efter sigende var de første til at dekorere læberne i fremtrædende farver, som de fremstillede med knuste ædelsten. Og sidenhen har folkefærd fra hele verden brugt forskellige naturmidler, som planter, sten og bær, til at lave pigmenter, der kunne bruges til at sminke sig med.

Men læbestiften, som vi kender den, fik først sit gennembrud i slutningen af 1800-tallet, da den franske parfumegigant Guerlain lancerede den første kommercielle læbestift med bivoks og castorolie. Og nu kan du næsten ikke rode en makeuppung igennem uden at finde en læbestift – det gør dog ikke læbestiften lettere at lægge, for vil du have den drilske farve til at blive på læberne dagen lang, kræver det lidt forarbejde og teknik. ​​​​​​​

4 type læbestifter, du bør kende

1. Læbestiften 

Den klassiske læbestift med skruefunktion kommer enten med en glossy eller matterende effekt.

Den har typisk en cremet konsistens, der nemt lægger sig over læberne, og er formet med en lille spids i enden, der følger læbernes naturlige facon. ​​​​​​​

2. Den flydende læbestift

Du får det bedste fra to verdener med en flydende læbestift, der bedst kan beskrives som en hybrid mellem den klassiske læbestift og den berygtede lipgloss.

Den cremede konsistens påføres med en aflang, blød børste, men pigmenteringen er mere kraftig end den, du finder, i en lipgloss. Og så skal du være opmærksom på, at den ofte vil se ʻvåd’ ud, indtil den har fået lov at sætte sig og mattere.  

3. Sticken 

Den cremede stick til læberne er et godt valg, hvis du er glad for et produkt, der kan multitaske. Den fede konsistens gør den nemlig ikke blot god på læberne, men også god som blush på kindbenene.

En stick fås i et væld af farver og har en mellem-pigmentering alt efter, hvilken farve, du vælger.

4. Lipglossen

Lipgloss fik et noget blakket ry i starten af 00’erne for at være klistret og tyk. Sidenhen er der dog sket meget, og du kan sagtens få en lipgloss i dag, som føles behagelig på læberne uden at klistre, fordi konsistensen er blevet lettere.

En lipgloss er til dig, der ikke ønsker en kraftig farve, men søger en blid pigmentering og lidt shine, der giver liv til læberne.

(12)
Nilens Jord Lip Gloss 325 Rose
139,95
DU OPTJENER 14 Point
(0)
DIOR ADDICT Stellar Gloss 629 Mirrored
259,95
DU OPTJENER 26 Point

Sådan lægger du den perfekte læbestift


1. Start med at forberede dine læber ved at bruge en såkaldt lip primer. Den plejer og udglatter læberne og gør, at din læbestift lægger sig bedre. Primeren gør også, at din læbestift bagefter har noget at ʻhægte’ sig fast på, og derfor får en lip primer din læbestift til at holde længere.


2. Definér dine læbers naturlige form med en lipliner. Liplineren minimerer risikoen for, at læbestiften løber ud i eventuelle små linjer omkring læberne.

Tegner du kun læbernes omrids, så brug gerne en lipliner i samme farvetone, som dine læber. Fordelen ved at bruge en lipliner i samme nuance som din naturlige læbefarve er, at du ikke risikerer at sidde tilbage med en tydelig farverig streg om læberne, hvis læbestiften fader ud i løbet af dagen/aftenen.

Bruger du en markant læbefarve, kan du naturligvis også bruge en lipliner i samme nuance. Her er det så bare altid en god ide både at optegne læbekanten, men også at fylde hele læben ind med liplineren. Det har den fordel, at det øger din læbestifts holdbarhed.


Tip! Hvis du har små læber, kan du med fordel tegne din lipliner en lille smule ud over læbernes kant, for at få dem til at se lidt større ud. Har du mundvige, der trækker lidt ned, kan du også snyde ved at tegne en streg opad ud fra mundvigen.

3. Påfør din foretrukne læbestift med enten en pensel eller direkte fra læbestiften – det bliver flot uanset. Men penslen giver ofte et mere præcist og skarpt look.

4. ʻKys en Kleenex’ eller et stykke køkkenrulle – og læg nu endnu et lag læbestift, så holdbarheden på dit endelige læbelook øges. Afslut med at klemme læberne forsigtigt sammen om en Kleenex igen for at fjerne overskydende læbestift. På den måde minimerer du risikoen for at få læbestift på tænderne.

(0)
Anastasia Beverly Hills Lip Primer
169,95
DU OPTJENER 17 Point

Sådan vælger du den rigtige farve

For at finde den farve læbestift der klæder dig bedst, skal du kigge på, hvilke undertoner din hud har. Det er nemlig undertonerne, som er med til at bestemme, hvilke farver der klæder dig og hvilke, der ikke gør.

Læbestifter, der klæder en kold undertone:

Vælg gerne læbestifter i kirsebærrøde eller nude pink, frem for orange nuancer.
​​​​​​​
​​​​​​​

Tegn på, at din hud har en kold undertone:

 • Du har gerne et lyserødt, rødligt eller blåligt skær i huden.
 • Dine blodårer ser typisk blålige ud ved håndleddet.
 • Du bliver nemt forbrændt i solen.
 • Sølvsmykker klæder dig ofte bedst.

Læbestifter, der klæder en varm undertone:

De bedste nuancer til dine læber er varme toner, som orange, murstensrød og terrakotta-brune nuancer.

​​​​​​​

Tegn på, at din hud har en varm undertone:

 • Du har gerne et gult, olivenfarvet eller gyldent skær i huden.
 • Dine blodårer ser en smule grønlige ud ved håndleddet.
 • Du tåler solen bedre og bliver let solbrun.
 • Guldsmykker klæder dig ofte bedst.
  ​​​​​​​


Psst! Nogle kvinder har en neutral undertone i huden – dvs. et miks af lyserødt og gulligt skær i huden. De ser typisk godt ud med både guld- og sølvsmykker og kan faktisk bære de fleste læbestiftfarver fra lyse, nude toner til dybe rødvinsnuancer.

3 ingredienser, der gør en forskel for dine læber

En læbestift kan kun lægge sig flot på dine læber, hvis dine læber er velplejede og fugtmættede, hvorfor du bør se dig om efter følgende ingredienser:
​​​​​​​

 • Sheasmør er en af de mest populære ingredienser i læbepleje. Den fede konsistens og det høje indhold af fedtsyrer og antioxidanter gør, at sheasmørret næsten smelter ind i læberne og beriger dem med fugt.


 • Jojobaolie er en halvfed olie, der nemt bliver absorberet af huden og er rig på umættede omega-9-fedtsyrer, der fugter og plejer huden.

  ​​​​​​​
 • Hyaluronsyre er kendt for sin fantastiske evne til at tiltrække og holde på fugt, hvorfor den er perfekt i din læbepleje, da den plejer og vedligeholder dine læbers fugtbalance.

​​​​​​​​​

(22)
Matas Natur Jojoba & Granatæbleolie Læbebalsam 15 ml
29,95
Førpris 39,95
DU OPTJENER 3 Point
(3)
Meraki Læbepomade Mint
59,95
DU OPTJENER 6 Point
(62)
Tromborg Lip Cure 15 ml
159,95
DU OPTJENER 16 Point

Genvind din læbefylde

Med alderen har man gerne en tendens til at miste sin naturlige læbefylde, og her kan din læbestift og læbepleje gøre en synlig forskel. Sørg for at bruge en læbepomade med plejende ingredienser, som sheasmør, der virker blødgørende og giver intens fugt, og E-vitamin, som virker helende på huden. Det vil hjælpe på at forebygge læbernes tørre og sprukne udseende, som får dem til at se mindre voluminøse ud.


Når dine læber er velplejede og klar til læbestiften, handler det om at vælge lyse farver og skinnede teksturer, som giver en optisk illusion og får læberne til at syne større. Særligt lip plumbers med chili og collagen er gode, da de tilfører volumen til dine læber, hvorfor du nok vil mærke en let prikken, når du påfører din lip plumber. Og de fås både neutrale og med farve i.  

​​​​​

(1)
MÁDARA Plum Plum Lip Balm 15 ml
94,95
DU OPTJENER 10 Point
(6)
Helena Rubinstein Collagenist Re-Plump Lip Care 15 ml
419,95
DU OPTJENER 42 Point

Do’s and don’ts når du bruger læbestift
​​​​​​​

Do:

 • Brug den rigtige makeupfjerner, når du skal have læbestiften af. Huden på og omkring dine læber er meget tynd, hvorfor du bør passe ekstra godt på den.

 • Eksfolier dine læber jævnligt. Ligesom resten af kroppen har læberne godt af at få skrubbet de døde hudceller af indimellem.

 • Drik masser af vand! Vand er supersundt for hele kroppen og hjælper med at holde på volumen i dine læber.   


Don’t:

 • Påfør ikke læbestift på læber, der er tørre og sprækkede. Det bliver bare aldrig helt godt.

 • Vælg ikke en lipliner i en helt anden farve end din læbestifts, da det giver et rodet look.

 • Stop med at slikke på dine læber. Den dumme vane er nemlig med til at udtørre dine læber.


Du kan se flere eksempler på, hvad du skal undgå i videoen herunder:
​​​​​​​

Relaterede artikler

Få fyldige læber med makeup

Matas LIVE

Få fyldige læber med makeup

Af Matas

Mange går og drømmer om lidt fyldigere læber, men er måske ikke interesserede i permanente løsninger. Heldigvis er der hjælp at hente i makeuppens verden, hvor man med strategisk placering af lys og skygge kan skabe en illusion af en mere fyldig mund. I dag deler Cecilia sine bedste tricks til netop dette, gennemgår hvilke teknikker man skal kende og hvilke farver der er bedst at bruge for det mest naturlige resultat.

Læs Mere
Find den perfekte Tinted Lip Balm

Vi guider

Find den perfekte Tinted Lip Balm

Af Amalie Schiller

Det er ikke altid, at du får nok fugt og pleje af den matte og pigmenterede læbestift. Specielt i sommervarmen kan det være irriterende at tage en ellers god læbestift på et par indtørrede læber. Her kan en tinted lip balm blive din nye bedste ven. Der findes både dem med ekstra farve, dem med SPF og så er der dem, der giver en shiny finish.

Læs Mere
Slip af med de tørre læber

Vi guider

Slip af med de tørre læber

Af Mille Madsen

Tørre læber kan være både irriterende og smertefulde - men der findes måder at forebygge dem på.

Læs Mere
5 store makeup-trends for efteråret 2020

Spot Trenden

5 store makeup-trends for efteråret 2020

Af Nicoline Kongedam

Hvis du er farveforskrækket, kan de fleste af efterårets trends måske virke en smule grænseoverskridende. Der er nemlig knald på farverne, og det er helt okay at lade fantasien få frit løb.

Læs Mere
 • Hjemmelevering
 • Afsendelse 1-2 hverdage
 • Byt i 270 butikker
 • Mere end 1000 brands
 • 30 dages returret