Vi guider
Gå dig til en bedre sundhed
Måske er du også begyndt at gå mere i fritiden efter corona-restriktionerne lukkede ned for fitnesscentrene og idrætsklubberne? Faktisk er der sket en tredobling af danskere, der går og vandrer inden for de seneste år. Her får du fem fakta om, hvordan gåture påvirker din sundhed.

Denne artikel er skrevet af Hanne Munk Scheller, der er senioprojektleder ved Kræftens Bekæmpelse. Kræftens Bekæmpelse giver her fem gode grunde til at snøre gå-skoene. Denne artikel er en af mange i en serie af artikler fra Kræftens Bekæmpelse, som alle har fokus på forebyggelse og sunde vaner.

En ny normal

Fem minutter før dit teams eller zoom møde starter tager du de behagelige sko på, sætter høretelefonerne i ørene og lukker døren bag dig. Efter arbejde skal du mødes med din tætte veninde til en gående kop kaffe med behøring afstand. Har det været normalen for dig det sidste års tid? Du er ikke alene om denne adfærdsændring. De sidste par år er der sket en stigning i danskere der aktivt har valgt en gåtur i det fri til. Men ved du egentlig lige præcis hvor meget en gåtur i det fri gavner din sundhed? Kræftens Bekæmpelse præsenterer her 5 fakta omkring din gåtur, der måske kan motivere dig til at holde den sunde vane ved lige."Forskning viser, at gåture allerede efter 5 minutter påvirker din evne til at tænke mere kreativt."


1. Alle dine skridt går i hjernen

Du træner dine mentale muskler under gåturen, fordi din hormonbalance påvirkes positivt. Forskning viser, at gåture allerede efter 5 minutter påvirker din evne til at tænke mere kreativt. Efter 10 minutter bliver du i bedre humør og på den lange bane forbedrer du din hjernes sundhed, bliver bedre til at koncentrere dig og træner din hukommelse. Bevægelse forebygger depression, demens, angst og andre psykiske lidelse og kan virke som medicin på nogle psykiske sygdomme.

2. Du træner to slags kondition med gåturen

Du kan øge to slags kondition ved at gå:


Kredsløbskonditionen, som dækker over hjertets slagkraft og størrelse, samt lungernes styrke. Med gang og anden form for kredsløbstræning øger man den mængde blod, som hjertet pumper ud i kroppen per hjerteslag. Derfor falder din hvilepuls, når din kondition bliver bedre.


Stofskiftekonditionen, som er musklernes evne til at udtrække ilt fra blodet, lagre blodsukker og udnytte fedt som energikilde. Den trænede muskel sparer på sukker i musklerne og forbrænder fedt. En god stofskiftekondition gør, at musklerne bliver mere udholdende.  


Hvis du har en god stofskiftekondition betyder det, at fedtstof fra måltider hurtigt optages i musklerne – ligesom blodsukkeret hurtigt bliver normalt igen efter et kulhydratrigt måltid. På den måde forebygger en god stofskiftekondition åreforkalkning, blodpropper og forhøjet blodtryk – ligesom, at man får en bedre insulinfølsomhed.


"Uanset om du går, lunter, løber eller sprinter, forbrænder du næsten de samme antal kalorier per km."


3. Gåture er tæller på motionskontoen – ligesom løbeture

Uanset om du går, lunter, løber eller sprinter, forbrænder du næsten de samme antal kalorier per km. Afstanden er afgørende for, hvor mange kalorier du forbrænder – selvom du bruger forskellig tid på at løbe en rute og gå den samme rute. En tommelfingerregel er, at du forbrænder 1 kalorie (kcal) per kilo (kg) kropsvægt for hver kilometer (km), du går. Det vil sige, hvis du vejer 73 kilo (kg) og går 5 kilometer (km), forbrænder du 365 kalorier (kcal). Regnestykket ser sådan ud: 73x5=365.

4. Du kan holde en sund vægt ved at gå  

Når man går i hverdagen, har man nemmere ved at holde en sund vægt henover årene. Forskning viser, at gang beskytter mod vægtøgning, overvægt og fedme.  Hvis man går 20 minutter mindre end man plejer, forbrænder man 200 kcal mindre om dagen. Det kan få ens vægt til at stige med op til 10 kg fedtvæv om året. Derfor kan du holde en sund vægt ved at gå meget hver dag.

5. Gå på japansk og træn din kondition effektivt

Vil du træne konditionen ved at gå, så kan du prøve japansk intervalgang. Det er en gangart, hvor du skiftevis går langsomt i 3 minutter og hurtigt i 3 minutter. På den måde øger du intensiteten af din gang, så du får pulsen op.


Med intervalgang træner du din kredsløbskondition og stofskiftekondition mere effektivt. Det har vist sig, at intervalgang sammenlignet med almindelig gang forbrænder mere af det farlige fedt omkring maven, forbedrer blodtrykket, nedsætter kropsvægten og fedtprocenten, og giver en bedre blodsukkeregulering.


Lyt til flere fakta i Kræftens Bekæmpelses podcast om gåture.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Vi guider: 9 fordele ved udendørs træning

Vi guider

Vi guider: 9 fordele ved udendørs træning

Af Matas

Sommerens lune vejr gør det optimalt at træne udenfor, hvor man kan få frisk luft og sol på kinderne. Måske du også har oplevet en stigende lyst til at komme udenfor på det seneste? Så får du her 9 gode fordele ved at motionere udendørs.

Læs Mere
Hjemmetræning med Matas & Peter Bendtsen

Vi guider

Hjemmetræning med Matas & Peter Bendtsen

Af Peter Bendtsen

I dag giver vi ordet til personlig træner og Cand. Scient. i Idræt & Sundhed, Peter Bendtsen, der tager os gennem 5 nemme, men effektive, træningsøvelser, der kan laves inden for hjemmets fire vægge. Hjemmetræning er nemlig et fænomen, der er kommet for at blive, og her på Stories redaktionen er vi begejstrede for, at vi nu har et benhårdt, men overskueligt, træningsprogram, der kan laves efter arbejde eller i frokostpausen.

Læs Mere
Sådan tager du kampen op mod allergi

Din sundhed

Sådan tager du kampen op mod allergi

Af Matas

Allergisæsonen er over os, og for mange giver den øgede pollen i luften irriterende symptomer. Heldigvis kan du selv gøre noget for at komme allergien i forkøbet.

Læs Mere
Lægens råd: Sådan styrker du din mentale sundhed

Vi guider

Lægens råd: Sådan styrker du din mentale sundhed

Af Isabel Marschall Thostrup

Læge Charlotte Bøving giver her tre gode råd i en tid, der er præget af alvor og afsavn. Måske føler du dig ekstra udfordret og glemmer at trække vejret dybt? Se med her, og bliv husket på hvordan du styrker både din fysiske og mentale sundhed.

Læs Mere
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.