Din sundhed
Fem måder at få fuldkorn i madpakken
Forskning fra Kræftens Bekæmpelse viser, at fuldkorn vigtige for vores sundhed. De officielle kostråd er, at vi bør spise 75 g fuldkorn om dagen som voksne og lidt mindre som børn. Madpakken er et godt sted at få fuldkorn – og der er flere måder at gøre det på. Det kan du læse om her.

Har du brug for inspiration, til hvordan du kan inddrage fuldkorn i madpakken? I indslaget her guider vi dig gennem 5 spændende opskrifter, der indeholder fuldkorn.

1. Fem flade og én på (mad)kassen = 50 g fuldkorn

Det er nemt at smøre fem rugbrødsmadder med pålæg: Æggesalat, smøreost, banan, kartoffel og fiskefrikadelle. Giv dig selv det benspænd, at undgå kødpålæg, det er bedst for både klima og sundhed.

2. Klap-sammen eller Klap-i = 25 g fuldkorn

To skiver fuldkornssandwichbrød smøres og der lægges pålæg imellem, fx ost.
Hvis du skifter den ene skrive sandwichbrød med rugbrød, får du frem for 25 g fuldkorn nu 32 g fuldkorn og vælger du to skiver rugbrød i stedet, ender du med at få 40 gram fuldkorn i alt.

3. Fisk i fuldkornsbolle= 30 g fuldkorn

Køb fuldkornsboller. Flæk bollen og læg salatblade og skiver af tomat og tunsalat eller en anden frokostsalat i bollen

Emily Salomon: Basiskosttilskud og super smoothie

Vi guider

Emily Salomon: Basiskosttilskud og super smoothie

Mens min lægefar påstod at “Man fik, hvad man skulle bruge, gennem kosten”, så var der altså alligevel altid en vitaminpille på morgenbordet i mit barndomshjem. For trods alt lige at være på den sikre side. Og fordi han måske også var ret opmærksom på, at den med kosten, kun er sand i de tilfælde, hvor man lever af en helt ideel diæt af uforarbejdet, varieret mad.

Læs også

4. Salat med fuld pastaskrue = 60 g fuldkorn

Kog lidt ekstra fuldkornspasta til aftensmad, så der er nok til en pastasalat til frokosten dagen efter.  Bland 150 g kogt fuldkornspasta med fx agurk og tomat i tern, majs fra dåse, ½ dl optøede eller friske ærter, frisk klippet dild og dressing.
I stedet for fuldkornspastaskruer kan du også bruge kogte rug- eller speltkerner.

5. Stave med fuldkorn og fire slags grønt = 60 fuldkorn

Rugbrød behøver ikke at være i skiver, du kan også skære det friske rugbrød i 6-8 stave på ca. 1x1 cm.  Hvis rugbrødet ikke er friskt, kan du riste stavene i ovnen penslet med lidt olie, så de bliver sprøde. Skær også stave af gulerødder, agurker, peberfrugt og bladselleri og server lækker humus i en bøtte til at dyppe stavene i.

Fuldkorn og sundhed

Fuldkorn er godt for sundheden, og kornprodukter er blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk.

  • Forskning viser, at fuldkorn er med til at forebygge hjerte-kar-sygdomme, type
    2-diabetes og tarmkræft.

  • Fuldkorn mætter godt. Det betyder, at man spiser mindre og får lettere ved at holde vægten, når man spiser fuldkorn.

  • Fuldkorn er godt for fordøjelsen og holder maven i gang.
Velvære på hjemmearbejdspladsen

Vi guider

Velvære på hjemmearbejdspladsen

Hjemmearbejdsplads, værnemidler og afstand, ændret arbejdsmiljø og trivsel samt manglende kontakt til kollegaerne og måske en krop, der er rastløs efter hverdagens rutiner og vanlige fysiske aktivitet – 2021 byder på fortsat behov for, at vi passer på hinanden, men i den grad også passe på os selv!

Læs også

Find fuldkorn

Det orange fuldkornslogo er din garanti for, at varen indeholder masser af fuldkorn, et højt indhold af kostfibre og samtidigt har et lavt indhold af fedt, sukker og salt. Logoet må kun sættes produkter der opfylder faste regler og Fødevarestyrelsen holder øje med, at reglerne overholdes.

Så meget fuldkorn skal vi spise om dagen

Voksne mænd og meget fysisk aktive mænd og kvinder 90-100 g om dagen
Piger og drenge fra 12 år og voksne kvinder 65-75 g
Skolebørn 45-65 gram
Børnehavebørn 30- 45 gram)

​​​​​​

Fem flade

  • Æggesalat med en skive agurk på

  • Smøreost med en skive rød peber og to radisser

  • Banan: flæk en halv banan med skrald (den fjernes først når maden skal spises, så undgår bananen blive brun) og læg den med skærefladen mod det smurte brød. Server evt. rosiner til

  • Kartoffel: skiver af kogt kartoffel lægges på en ½ skive rugbrød smurt med mayonnaise. Pyntes med ristet løg og purløg eller begge dele

  • Fiskefrikadelle: skåret i skiver lagt på ½ skive rugbrød smurt med remoulade til. Pyntes med karse og evt. cherrytomater

Relaterede produkter

Biogan Hel boghvede Ø 1 kg
57,95 kr.
Biogan Mandler Ø 200 g
49,95 kr.
Biogan Havreklid Ø 400 g
stk. 28,95 kr.

Relaterede artikler

Corona rykker ved kvindernes ’’mig-tid’’

Vi guider

Corona rykker ved kvindernes ’’mig-tid’’

Af Anna Bjerre

Corona giver mere tid derhjemme. For flere kvinder betyder det også mere tid til at dyrke egne interesser, mens andre oplever mindre tid til sig selv. Det er især kvinder med børn, der må trappe ned på mig-tiden under corona, viser en ny undersøgelse fra Matas. Hver anden kvinde ville dog ønske, at hun var bedre til at prioritere tid til sig selv, og ifølge psykolog Anna Bjerre skal vi blive bedre til at italesætte behovet for mig-tid.

Læs Mere
Tag hånd om hygiejnen

Vi guider

Tag hånd om hygiejnen

Af Matas

Var det et nys? Har du lige kørt med bus? Eller tørret dit barn om næsen? Så skal du vaske dine hænder! En god håndhygiejne er nødvendig for at undgå spredning af smitte og bakterier.

Læs Mere
Sov godt: 7 måder du kan gøre din søvn skønnere

Spot Trenden

Sov godt: 7 måder du kan gøre din søvn skønnere

Af Isabel Marschall Thostrup

Lytter man til de internationale trendforskere, drømmer vi om mere ro, nærvær og tid. Vi dyrker yoga og mindfullness, mediterer og drikker urtete. Og så vil vi altså gerne sove mere og bedre. Her er 7 måder, du kan gøre skønhedssøvnen bedre.

Læs Mere
Den tiltrængte guide til hjemmemassage

Vi guider

Den tiltrængte guide til hjemmemassage

Af Nanna Skousbøll

Har lange og mange dage på hjemmekontoret sat sig i kroppen som spændinger i ryg og nakke? Så kunne du sikkert trænge til en omgang massage, og den gode nyhed er, at du nemt kan klare det selv derhjemme – med hjælp fra din partner, en skøn massageolie eller et effektivt massageapparat.

Læs Mere
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.