Græskarguiden: Spis dig til A vitamin om efteråret

Græskar er fyldt med vitamin A, som er et vigtigt vitamin for vores immunsystem, syn og vores huds sundhed. Længere nede i artiklen finder du en opskrift med videoguide til det skønneste og nemmeste græskarbrød.
Hvad er græskar?
Græskar tilhører Cucurbitaceae-familien og er frugter, der trives i efteråret. De findes i en række forskellige former, farver og størrelser, men den mest almindelige spiselige græskar er det orange hokkaidogræskar. Græskar er fyldt med næringsstoffer som vitamin A, C, fiber og antioxidanter, hvilket gør dem til en sund og velsmagende ingrediens i mange retter.
Hvornår er græskar i sæson?
Efteråret er græskarsæsonen i de fleste dele af verden. De begynder normalt at modnes i september og kulminerer omkring oktober og november. Dette er den bedste tid at besøge din lokale grønthandler eller supermarked og få de bedste græskar.
Ernæringsmæssige fordele ved græskar
Græskar er alsidige og kan bruges i mange opskrifter. Det gælder både til aftensmad, men også til den lidt sødere tand.
Vitamin A: Græskar er fyldt med vitamin A, som er afgørende for synet, immunforsvaret og vores hud. Græskar er en af de rigeste naturlige kilder til vitamin A. Græskar har nemlig et indhold af 212,83 mikrogram vitamin A per 100 gram. Vi gør dog opmærksom på, at du skal indtage omtrent 350 gram græskar eller mere, før du får en høje mængde af vitamin A ud af det. Desuden falder indholdet af vitamin, når græskaret tilberedes.
Vitamin C: Græskar indeholder også en rimelig mængde vitamin C. Ved at spise vitamin C hjælper du kroppen med at beskytte cellerne mod skade, styrke dit immunforsvar og fremmer heling af væv. 100 gram græskar indeholder omtrent 9 mikrogram vitamin C. Af denne årsag, skal du indtage omtrent 500 gram græskar eller mere, før du får en høje mængde af vitamin C ud af det. Desuden falder indholdet af vitamin, når græskaret tilberedes.
Fiber: Græskar er rig på fiber, hvilket gør dem fyldige og kan hjælpe med at holde dig mæt i længere tid. Kostfibre er også vigtige for en sund fordøjelse og regulere blodsukkeret.
Opskrift på det nemmeste græskarbrød
Det skal du bruge
• 5 dl havregryn
• 4 dl græskarpure – i videoen er der brugt ½ græskar til at lave 4 dl pure.
• 0,5 dl ahornsirup eller anden sirup
• 2 store æg
• 1 tsk bagepulver
• 1 spsk pumpkinspice eller bare kanel – Du kan lave dit eget pumpkinspice ved at blande kanel, ingefær, allehånde, nelliker og muskatnød.
• Knivspids salt






