Din sundhed

Græskarguiden: Spis dig til A vitamin om efteråret

Et af de mest ikoniske symboler på efteråret er græskar, men græskar er langt mere end bare dekorative figurer med lys i op til halloween. Græskar som spise er fyldt med sunde vitaminer og mange andre sundhedsmæssige fordele. I denne artikel kan du blive klogere på græskar som spise, og så får du opskriften på et sundt græskarbrød.

Græskar er fyldt med vitamin A, som er et vigtigt vitamin for vores immunsystem, syn og vores huds sundhed. Længere nede i artiklen finder du en opskrift med videoguide til det skønneste og nemmeste græskarbrød.

Hvad er græskar?


Græskar tilhører Cucurbitaceae-familien og er frugter, der trives i efteråret. De findes i en række forskellige former, farver og størrelser, men den mest almindelige spiselige græskar er det orange hokkaidogræskar. Græskar er fyldt med næringsstoffer som vitamin A, C, fiber og antioxidanter, hvilket gør dem til en sund og velsmagende ingrediens i mange retter.

Hvornår er græskar i sæson?


Efteråret er græskarsæsonen i de fleste dele af verden. De begynder normalt at modnes i september og kulminerer omkring oktober og november. Dette er den bedste tid at besøge din lokale grønthandler eller supermarked og få de bedste græskar.

Ernæringsmæssige fordele ved græskar


Græskar er alsidige og kan bruges i mange opskrifter. Det gælder både til aftensmad, men også til den lidt sødere tand.


Vitamin A: Græskar er fyldt med vitamin A, som er afgørende for synet, immunforsvaret og vores hud. Græskar er en af de rigeste naturlige kilder til vitamin A.


Vitamin C: Græskar indeholder også en rimelig mængde vitamin C. Ved at spise vitamin C hjælper du kroppen med at beskytte cellerne mod skade, styrke dit immunforsvar og fremmer heling af væv.


Fiber: Græskar er rig på fiber, hvilket gør dem fyldige og kan hjælpe med at holde dig mæt i længere tid. Kostfibre er også vigtige for en sund fordøjelse og regulere blodsukkeret.

Opskrift på det nemmeste græskarbrød

Det skal du bruge


• 5 dl havregryn

• 4 dl græskarpure – i videoen er der brugt ½ græskar til at lave 4 dl pure.

• 0,5 dl ahornsirup eller anden sirup

• 2 store æg

• 1 tsk bagepulver

• 1 spsk pumpkinspice eller bare kanel – Du kan lave dit eget pumpkinspice ved at blande kanel, ingefær, allehånde, nelliker og muskatnød.
​​​​​​​

• Knivspids salt

700 g
UrtekramHavregryn glutenfri Ø
stk. 34,95 kr.
KUN ONLINE
700 g
Aurionglutenfri Havregryn Grove
44,95 kr.
330 g
BioganAhornsirup Ren Ø
89,95 kr.
250 ml
UrtekramAhornsirup Ø
92,95 kr.
200 g
Doves Farm OrganicNatron - Bikarbonat af soda
stk. 22,95 kr.
80 g
UrtekramBagepulver Ø
38,95 kr.
65 g
UrtekramÆgte Kanel stødt Ø
36,95 kr.
17 g
UrtekramAllehånde stødt Ø
stk. 28,95 kr.
15 g
UrtekramIngefær Ø
stk. 28,95 kr.
35 g
Mill & MortarNelliker Hel Ø
52,95 kr.
335 g
Nicolas VahéSalt, French Sea
74,95 kr.

Se mig bage græskarbrød i videoen her

Vil du se videoen?
Så har vi brug for at du accepterer alle cookies

Fremgangsmåde
​​​​​​​​​​​

Skær dit græskar ud i tern – jeg brugte ½ græskar. Kom dit udskårne græskar i en gryde med vand og kog det i cirka 10 minutter. Herefter skiller du vandet fra og blender de kogte græskar til en jævn konsistens.


Forvarm ovnen til 175°C. Put bagepapir i en brødform.


Kom alle ingredienser i blender og blend det hele. Sørg for ikke at overblende dejen, da havregrynene vil varme op og koge. Så mister du den brødagtige tekstur.


Hæld dejen i den forberedte brødform. Bag i cirka 35 minutter eller indtil en tandstik eller gaffel, der indsættes i midten, kommer ud ren.


Lad brødet køle helt af i brødformen. Opbevar brødet i en tætsluttende beholder i køleskabet.


Velbekomme! Et sundere bud på et græskarbrød.

Varm saft og efterårshygge

Hvis du vil optimere hyggen, kan du nyde et varmt og dampende glas saft til dit græskarbrød. Søbogaard har et bredt udvalg af lækker saft, som skal blandes og drikkes varm og kan nydes af hele familien.

​​​​​​​Kom eventuelt lidt sirup eller en skefuld honning i din varme saft, for at give den ekstra smag. Alle Søbogaards sure safter er lavet på 100% NFC-saft.

KUN ONLINE
730 ml
SøbogaardHyldebærsaft sur Ø
89,95 kr.
730 ml
SøbogaardTranebærsaft sur Ø - Fortyndes 1:4
96,95 kr.
730 ml
SøbogaardKirsebærsaft sur - Fortyndes 1:4 - Ø
101,95 kr.
KUN ONLINE
450 g
SøbogaardDansk Lynghonning
92,95 kr.

Græskar til Halloween

Græskar er blevet et symbol på efteråret og hyggelige dage. De er nært forbundet med traditioner som Halloween og den amerikanske tradition Thanksgiving. Halloween uden græskar er næsten utænkeligt.

Udskæring af græskar og placering af stearinlys indeni er blevet meget populært. Et lille fun fact er, at græskarhovedet med lys i er et symbol på beskyttelse af onde ånder.

Mere til din bagning her:

500 g
BioganGræskarkerner Ø
62,95 kr.
1 kg
BioganHørfrø Ø
57,95 kr.
600 g
WellNOxChia frø Ø
74,95 kr.
400 g
BioganKokos Smil rå Ø
59,95 kr.
KUN ONLINE
80 g
BioganCacao Nibs Criollo Raw Ø
stk. 29,95 kr.
400 g
SukrinMandelmel
119,95 kr.
280 g
UrtekramKokosfibermel Ø
stk. 29,95 kr.
300 g
HUSK Psyllium MavebalanceFiberHUSK® til bagning
99,95 kr.

Relaterede artikler

Glutenfri livstil – find dine fødevarer her

Spot Trenden

Glutenfri livstil – find dine fødevarer her

Af Nicoline Kongedam

Glutenfrie fødevarer er blevet ekstremt populære. Derfor finder du selvfølgelig også et stort udvalg af glutenfrie varer på Matas.dk

Læs Mere
Nem og lækker opskrift på bananpandekager

Din sundhed

Nem og lækker opskrift på bananpandekager

Af Ida Hinchely Kyhn

Bananpandekager er et lækkert og sundt bud på pandekager, som kan spises som til morgenmad, til dessert eller som et dejligt mellemmåltid. I denne artikel får du den perfekte opskrift på bananpandekager, samt gode tips og tricks til hvordan du kan gøre dem endnu mere velsmagende.

Læs Mere
Hjemmelavet konfekt - helt fra bunden!

Vi guider

Hjemmelavet konfekt - helt fra bunden!

Af Nicoline Kongedam

Julen er både hjerternes og mavernes fest. Læs med når vi guider dig til at lave hjemmelavet marcipan, nougat… ja, julekonfekt – helt fra bunden.

Læs Mere
Quinoa: Derfor skal du spise denne proteinkilde

Din sundhed

Quinoa: Derfor skal du spise denne proteinkilde

Af Amalie Kaaris Lund

Det lille kornfrø, quinoa, er faktisk en gammel afgrøde, som er blevet meget populært at bruge både i salater, som alternativ til kød eller i snacks. Quinoa er meget næringsrigt, da quinoa blandt andet er en komplet proteinkilde. Lær' alt om quinoa her og så endda en opskrift på en lækker quinoabar.

Læs Mere