Din sundhed
Quinoa: Derfor skal du spise denne proteinkilde
Det lille kornfrø, quinoa, er faktisk en gammel afgrøde, som er blevet meget populært at bruge både i salater, som alternativ til kød eller i snacks. Quinoa er meget næringsrigt, da quinoa blandt andet er en komplet proteinkilde. Lær' alt om quinoa her og så endda en opskrift på en lækker quinoabar.

Quinoa er en af de få plantebaserede fødevarer, der indeholder alle ni essentielle aminosyrer, som vores krop har brug for, og derfor betragtes det lille kornfrø som en komplet proteinkilde. Nederst i artiklen finder du en nem videoguide til de lækreste barer med quinoa!

Hvad er quinoa?


Quinoa er en kornsort, der stammer fra Sydamerika, og har været dyrket der som fødevareafgrøde i mere end 5000 år. Quinoa anses faktisk for at være en af de ældste afgrøder dyrket af mennesker. Men selv om det lille kornfrøs oprindelse er mange, mange tusinde år gammelt, så har det taget vores moderne kostvaner med storm. Og det er der meget god grund til.

Quinoa er nemlig supersundt og let at bruge i både salater, som erstatning for kød eller i snacks. Desuden er quinoa glutenfrit, hvilket gør det til et godt alternativ til glutenholdige fødevarer.


Fem fordele ved quinoa


1. Rig på næringsstoffer: Quinoa er en af de mest næringsrige kornsorter, der findes. Den er fyldt med protein, fiber, vitaminer (B-vitaminer, E-vitamin) og mineraler (især magnesium, jern, fosfor og kalium), som alle er essentielle for kroppens sundhed og funktion.

2. Plantebaseret protein: For vegetarer og veganere er quinoa et virkelig godt alternativ til kød. Quinoa indeholder alle ni essentielle aminosyrer, der normalt kun findes i animalske kilder. Det gør det til en komplet proteinkilde.

3. Lavt glykæmisk indeks: Quinoa har et lavt glykæmisk indeks, hvilket betyder, at det ikke forårsager pludselige blodsukkerstigninger. Det gør quinoa til et godt valg for diabetikere eller dem, der ønsker at kontrollere deres blodsukkerniveauer.

4. Støtter fordøjelsen: Quinoa er en god kilde til kostfibre, der fremmer en sund fordøjelse og hjælper med at opretholde en regelmæssig tarmbevægelse. Fibrene hjælper med at øge mæthedsfølelsen og styrker tarmbevægelserne, hvilket kan bidrage til at forhindre forstoppelse. Quinoa kan også hjælpe med at opretholde en sund tarmflora og forbedrer optagelsen af næringsstoffer.

5. Et glutenfrit alternativ: En af de store fordele ved quinoa er, at den er naturligt glutenfri. Dette gør den til et fremragende valg for mennesker med cøliaki eller glutenintolerance, der søger en ernæringsrig erstatning for traditionelle kornsorter.

Hvilket ernæringsindhold indeholder quinoa?


100 gram kogt quinoa indeholder omkring 120 kalorier, 4 gram protein, 2 gram fedt og 21 gram kulhydrater. Det er også en kilde til antioxidanter, fibre, jern, magnesium, fosfor og mange B-vitaminer.

Opskrift på nemme og lækre quinoa bars

Det skal du bruge


• 25 gram poppet quinoa - eller almindelig quinoa, som du sagtens kan poppe selv på en pande

• 1 spsk kokosolie


• 50 gram havregryn


• 2 spsk honning (vælg den variant, du lige har)
​​​​​​​

• 1 spsk peanutbutter

• 40 gram mørk eller lys chokolade

Videoguide: Sådan gør du


​​​​​​​​​​​  

1. Kom alle ingredienser (undtagen chokoladen) i en skål og bland det hele rigtig godt sammen. Du kan sagtens blande med fingrene, hvis det er nemmere for dig.


2. Kom massen i en passende form og pres så det hele rigtig godt sammen. Så undgår du at barene smuldrer.


3. Kom formen i en almindelig ovn og bag massen i cirka 8 minutter på 200 grader. Toppen skal være fin gylden, men ikke brændt. Lad bagefter massen køle af.


4. Mens massen afkøler kan du smelte chokoladen.


5. Smør chokoladen ud over massen og fordel rimelig jævnt. Herefter skal massen igen på køl, så chokoladen kan stivne.


6. Efter en times tid på køl er quinoabarene klar til at blive skåret ud i fine stykker. Opbevar dem gerne på køl, når de ikke skal spises. Velbekomme.​​​​​​​

Forskelle på de forskellige quinoa


Quinoa kommer i forskellige farver, herunder hvid, rød og sort. Ernæringsmæssigt er der ikke stor forskel mellem farverne, men de er en smule forskellige i smag.

Hvid quinoa: Den hvide quinoa er nok den mest almindelige variant og har en mild smag. Smagen er let nøddeagtig. Det gør den til en ret alsidig ingrediens, der kan bruges til mange forskellige retter.

Rød quinoa: Rød quinoa har en lidt mere udtalt nøddeagtig smag end den hvide variant. Rød quinoa bevarer sin form lidt bedre under madlavning, hvilket giver en let tyggetekstur.

Sort quinoa: Den mest markante smag af de tre varianter hører til den sorte quinoa. Den nøddeagtige smag er lidt mere intens end hos den hvide og den røde. Den sorte quinoa har også en fastere konsistens og holder sin form godt.

Andre idéer til opskrifter


1. Quinoa salat med grøntsager: Kogt quinoa blandet med friske grøntsager, olivenolie, citronsaft og krydderurter skaber en forfriskende og sund salat.

2. Quinoa morgenmadsskål: Server din yoghurt med quinomüsli. Lav hjemmelavet músli med havregrun, quinoa, mangler og solsikkerkerner.

3. Quinoa bøffer: Lav veganske quinoabøffer med kikærter, krydderurter og krydderier for at tilføje en spændende variation til din kost.

Se flere varianter af quinoa her:

Relaterede artikler

Glutenfri livstil – find dine fødevarer her

Spot Trenden

Glutenfri livstil – find dine fødevarer her

Af Nicoline Kongedam

Glutenfrie fødevarer er blevet ekstremt populære. Derfor finder du selvfølgelig også et stort udvalg af glutenfrie varer på Matas.dk

Læs Mere
Redaktionens helsefavoritter

Vi guider

Redaktionens helsefavoritter

Af Nicoline Kongedam

Går du op i sund mad og livsstil? Her får du et indblik i hvilke helseprodukter, der hitter her på redaktionen.

Læs Mere
Hjemmelavet konfekt - helt fra bunden!

Vi guider

Hjemmelavet konfekt - helt fra bunden!

Af Nicoline Kongedam

Julen er både hjerternes og mavernes fest. Læs med når vi guider dig til at lave hjemmelavet marcipan, nougat… ja, julekonfekt – helt fra bunden.

Læs Mere
Emily Salomon: Basiskosttilskud og super smoothie

Vi guider

Emily Salomon: Basiskosttilskud og super smoothie

Af Emily Salomon

Mens min lægefar påstod at “Man fik, hvad man skulle bruge, gennem kosten”, så var der altså alligevel altid en vitaminpille på morgenbordet i mit barndomshjem. For trods alt lige at være på den sikre side. Og fordi han måske også var ret opmærksom på, at den med kosten, kun er sand i de tilfælde, hvor man lever af en helt ideel diæt af uforarbejdet, varieret mad.

Læs Mere
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.