• Hjemmelevering
  • Afsendelse 1-2 hverdage
  • Byt i 270 butikker
  • Mere end 1000 brands
  • Byt i 30 dage
Vi guider

Hvornår udløber din makeup? Guide til holdbarhed

Din yndlingsmascara holder desværre ikke evigt. Der kan komme bakterier og andet snavs i alle makeupprodukter over tid, og derfor er det vigtigt at skifte dem ud i tide. Her får du en komplet guide til holdbarhed på al din makeup.

Så snart du åbner et produkt, tæller holdbarheden nedad. Der er flere faktorer, der afgør den endelige holdbarhed, blandt andet hvordan du opbevarer produktet samt hvilken type og indpakning, du har at gøre med.

PAO symbolet

Hvis du kigger godt efter, vil du opdage, at de fleste produkter har et symbol på bagsiden, formet som en åben dåse med et tal og et M. Det kaldes et PAO symbol og betyder ”Period After Opening” (periode efter åbning).


Symbolet fortæller dig, hvor længe produktet kan holde sig, efter du har åbnet det. M står for måneder, så 12M betyder selvfølgelig, at du trygt kan bruge produktet i 12 måneder efter åbning. ​​​​​​​

Typisk holdbarhed

For at give dig et overblik, har vi samlet de mest populære makeuptyper og giver dig her en guide til deres holdbarhed. Hvis du er i tvivl, så kig på dit produkt for at få den præcise holdbarhed, det kan nemlig være lidt forskelligt på grund af ingredienserne.

Mascara: 3-4 måneder

Det kan måske lyde overdrevet at skulle af med sin mascara efter bare 3 måneder, men der samler sig desværre hurtigt bakterier fra vipper og øjne på børsten. Og netop fordi du bruger mascara tæt på øjet, er der ingen grund til at tage chancer.


Derfor er det bedre at købe en mascara i en lidt billigere prisklasse og skifte den ud hver 3-4 måned end at beholde den dyre i årevis. Mange vil alligevel opleve, at mascaraen tørrer ud, og ikke er meget værd efter den tid.


Tip!
Undgå at pumpe din mascara. Når du pumper luft ned i tuben, tørrer den hurtigere ud. Drej i stedet mascarabørsten, både når du tager den ud og putter den tilbage igen.

Redaktionen tester: bedste mascara

Vi guider

Redaktionen tester: bedste mascara

Mascara er den ting i makeuppungen vi her på redaktionen hverken kan og vil leve uden. Nogle fortrækker en mascara, der giver et intents og dramatisk look, mens andre elsker de lange og tynde vipper. Vi må nok erkende, at mascaraen er det produkt, vi har skiftet ud flest gange, siden vi i begyndelsen af teenageårene begyndte at eksperimentere med den billigste af slagsen, der lige præcis var nok lommepenge til. Nu har vi sat os for at teste nogle af de bedste mascaraer.

Læs også

Concealer & Foundation: 12-24 måneder​​​​​​​

Flydende eller cremede produkter som concealere og foundations indeholder vand og ofte også olie, som forkorter holdbarheden. Både vand og olie øger nemlig risikoen for bakterievækst, som kan give bumser eller irritation i huden.


Concealere har tilmed ofte en applikator, så du får bakterier fra huden ned i produktet. Det kan også være, at du bruger fingrene i concealeren, hvis den kommer i en lille bøtte, og her kommer der også bakterier med ned.


Kig derfor grundigt på dine flydende eller cremede produkter efter 12 måneder. Ser de stadig fine ud, kan du trygt bruge dem. Efter 24 måneder bør du skifte dem ud, hvis de ikke er brugt op inden.


Tip!
Vask dine makeupsvampe og pensler jævnligt. På den måde holder du både din hud og dine produkter så bakteriefri som muligt.

Pudder: 24 måneder

Pudder har heldigvis en rigtig god holdbarhed. Men det betyder ikke, at du kan gemme din pudder i årtier. Sørg for at lukke produktet godt efter brug og brug rene makeup-pensler. Gør du det, kan makeupprodukter i pudderform holde sig i mindst 2 år.


Det gælder både øjenskygger, blushes, bronzers og selvfølgelig almindelig pudder. Hvis din øjenskygge er i cremeform er holdbarheden dog kortere.​​​​​​​

Eyeliner: 6-24 måneder

En flydende eyeliner kan holde sig noget kortere end en fast eyeliner-blyant. Det skyldes dels at den udtørrer og dels, at den ikke kan spidses på samme måde som en blyant.


Når du spidser din eyeliner-blyant, vil du nemlig få et friskt lag af produktet frem og på den måde mindske, at bakterierne kommer i øjnene. Så husk at spidse eyelineren hver gang.


Holdbarheden på flydende eyeliner vil typisk være 6 måneder mens en eyeliner-blyant eller kohl kan holde i 18-24 måneder.

Ultimativ videoguide: 7 steps til smokey eyes

Vi guider

Ultimativ videoguide: 7 steps til smokey eyes

Smokey eyes kan laves på mange forskellige måder. Helt fra et klassisk og festligt look til det mere rockede eller helt enkle hverdagslook. Se med i vores videoguide og bliv inspireret til dit næste smokey eyes look.

Læs også

Læbestift: 24 måneder

Læbestifter i fast form kan sagtens holde i op til 2 år, hvis du passer godt på dem. Husk at sætte låget på efter brug og stryg dem over en ren og tør serviet en gang i mellem, for at få et friskt lag produkt frem. Vær også opmærksom på, om dine læber er rene og fri for snavs, når du tager læbestiften på. 

Lipgloss: 9-12 måneder

Lipgloss indeholder større mængder vand og fugtgivere. Da de samtidig er svære at rengøre, fordi applikatoren kommer direkte ned i produktet hver gang, holder de kortere end faste læbestifter.


Hold øje med at din lipgloss ikke begynder at ændre lugt eller tekstur, så skal den nemlig smides ud.  ​​​​

Slip af med de tørre læber

Vi guider

Slip af med de tørre læber

Tørre læber kan være både irriterende og smertefulde. Heldigvis findes der et helt univers af læbeprodukter, der både forebygger de tørre læber, og kommer til undsætning, når skaden allerede er sket. Det er lige præcis disse produkter, det skal handle om i indslaget her.

Læs også

Neglelak: Mere end 2 år

Det er ikke ”farligt” at bruge gammel neglelak. Her handler det især om, hvor pænt den lægger sig. For gammel neglelak bliver nemlig ofte tyk og kan skille eller ændre farve.


Ryst neglelakken godt og mærk efter om den føles nem at lægge og stadig ser fin ud i farve og konsistens. I så fald kan den sagtens bruges i flere år. Sørg for at opbevare lakkerne tørt og mørkt, så holder de bedre.

Forårsnegle: 7 farver, der hitter til foråret 2021

Spot Trenden

Forårsnegle: 7 farver, der hitter til foråret 2021

Hvis der er noget, der kan få mig ned i gear, er det, når jeg tænder for min favoritserie, sætter mig godt til rette i sofaen, og finder neglelaksættet frem. De sidste par uger har jeg undersøgt, hvilke neglelakfarver, der stjæler rampelyset, og som jeg er sikker på, at vi kommer til at se meget mere til. I indslaget her løfter jeg sløret for syv af dem, der særligt fangede min interesse. Jeg har testet alle farver på egne negle, og i kan tro, at jeg har glædet mig til at dele lakkerne med jer!

Læs også

Parfume: 8 år

Hvis du opbevarer dine parfumer mørkt og tørt, kan de holde i rigtig mange år. Mange professionelle parfumører lover en holdbarhed på mere end 8 år, hvis det er en kvalitetsparfume. Undgå at stille dem fremme (selvom de pynter), de bliver nemlig dårlige af lys og varme fra solen.


Naturlige parfumer er dog ikke helt så hårdføre. De lover ofte kun en holdbarhed på 2 år.

Relaterede artikler

Redaktionen tester: 5 forskellige neglelak brands

Vi guider

Redaktionen tester: 5 forskellige neglelak brands

Af Amalie Schiller

Neglelakker er et helt univers for sig selv og det kan til tider være svært at finde rundt i, hvilken neglelak man skal ende med. Der er både de hurtigtørrende, ekstra holdbare, de dyre og de billige - så hvilke neglelakker er i virkeligheden de bedste?

Læs Mere
Find den perfekte parfume – ud fra dit stjernetegn

Vi guider

Find den perfekte parfume – ud fra dit stjernetegn

Af Isabel Thostrup

De 12 stjernetegn har forskellige karaktertræk, som alle siger noget om dem, der er født i de måneder. Måske går du meget op i stjernernes placering – og hvis ikke, så se med for sjov! Vi har fundet den parfume, der passer perfekt til nøjagtigt dit stjernetegn.

Læs Mere
Årets farve: Klassisk blå

Spot Trenden

Årets farve: Klassisk blå

Af Isabel Marschall Thostrup

"Classic Blue" kalder Pantone årets blå farve, som ud over at være klassisk og stilsikker også udstråler pålidelighed og stabilitet. Vi ser nærmere på årets mest trendy farve.

Læs Mere
Video: Vi Besvarer Dine Spørgsmål Om Foundation

Vi guider

Video: Vi Besvarer Dine Spørgsmål Om Foundation

Af Cecilia Demant

Hvordan finder du en farve der passer der året rundt? Hvad kan man gøre for at undgå, at ens foundation bryder op i løbet af dagen? Og giver foundation egentlig bumser? De spørgsmål - og flere - har I stillet os, og i dag svarer vi på dem.

Læs Mere
  • Hjemmelevering
  • Afsendelse 1-2 hverdage
  • Byt i 270 butikker
  • Mere end 1000 brands
  • Byt i 30 dage