Din sundhed
Nikotin til dit rygestop: Sådan gør du
Har du besluttet dig for at stoppe med at ryge? Så kan du glæde dig til en krop i langt bedre form. Til gengæld står du over for nogle hårde uger eller måneder, hvor din nikotintrang vil føles svær at holde i skak. Det er her, nikotinplaster eller nikotintyggegummi kommer ind i billedet. Læs mere om, hvad du skal være opmærksom på med nikotinerstatningsprodukter her.

Der er ingen grund til at romantisere det. For ja, et rygestop er svært – og nej, et tyggegummi eller plaster med nikotin kan desværre ikke fjerne trangen til en morgensmøg fra den ene dag til den anden. Men når det er sagt, er det ikke umuligt at kvitte smøgerne. Det kræver viljestyrke, en god portion tålmodighed og motivation.

Du har måske hørt om de såkaldte nikotinerstatningsprodukter, som findes i form af tyggegummi, sugetabletter, sprays, plaster eller inhalatorer. Fælles for alle produkterne er, at de indeholder nikotin. Erstatningsprodukter indeholder typisk en lavere dosis af nikotin end cigaretter, og desuden optages nikotinen gennem mundhulen eller huden – ikke i lungerne.
Erstatningsprodukter med nikotin fungerer som en hjælp til dit rygestop, fordi de er med til at lindre rygetrangen. Med tiden kan du trappe ned fra højere dosis nikotin til lavere – og til sidst slipper du måske afhængigheden helt.

​​​​​​​Men hvad fungerer bedst til rygestoppet? Det kommer helt an på, hvad du er til, og hvor meget du ryger. Læs mere om de forskellige produkttyper herunder – men husk endelig også selv at læse grundigt om produkterne.

Tyggegummi med nikotin

Generelt gælder, at erstatningsprodukter indeholder nikotin, som hjælper dig med gradvist at smide afhængigheden af cigaretterne. Nikotintyggegummi er altså et erstatningsprodukt, der indeholder nikotin, som du kan bruge, når trangen til en cigaret bliver rigtig presserende. Tyggegummierne kommer i pakninger af forskellige størrelser og smagsvarianter. Tyggegummiet med 2 mg nikotin er beregnet til dig, der ryger under 20 cigaretter om dagen, og varianten med 4 mg er beregnet til dig, der ryger mere end det.


Du får den bedste effekt af tyggegummiet, hvis du tygger det langsomt, og derefter placerer det i kinden, indtil smagen i tyggegummiet har fortaget sig. Gentag tyggeteknikken igen og igen i ca. 30 minutter, eller indtil din nikotintrang er nede.


Klar, parat, rygestop – start!

Vi guider

Klar, parat, rygestop – start!

Artiklen er skrevet i samarbejde med Nicotinell og indeholder reklame for lægemidler. Mens nogle nyder, at denne årstid opfordrer til hyggelige stunder i hjemmet, er der andre, som forvilder sig ud i kulden for at tænde en cigaret. Er du én af dem, der graver dybt i lommerne - uanset vejrforhold? Måske kan den cigaret, som du røg i formiddags, blive din sidste. I samarbejde med Nicotinell opfordrer vi nemlig til at kvitte smøgerne, så du kan strege "rygestop" af din bucket-list.

Læs også

Plaster med nikotin

Præcis ligesom tyggegummiet er et nikotinplaster et erstatningsprodukt med nikotin. Hvis du vælger at bruge plaster med nikotin, skal du påføre plasteret om morgenen, f.eks. på hoften eller overarmen. Så bliver nikotinen i plastret optaget gennem huden i løbet af dagen. Tag plastret af om aftenen, og start forfra med et nyt plaster på et nyt sted på kroppen dagen efter. Plasteret sørger for, at du slipper for at tænke for meget over din rygetrang i løbet af dagen, fordi mængden af nikotin frigives løbende.


Plasteret findes med et nikotinindhold på hhv. 7 mg, 14 mg, 15 mg, 21 mg, og 25 mg. Ryger du over 20 cigaretter om dagen, har du sandsynligvis brug for en højere daglig dosis nikotin. Start da med 21 eller 25 mg dagligt. Ryger du moderat og under 20 cigaretter om dagen, kan 15 mg nikotin dagligt være nok. Ryger du mindre, eller er du godt i gang med at nedtrappe, kan løsningen med 7 mg nikotin passe til dig.


Rygning og nikotin - en farlig cocktail


Cigaretter er skadelige for kroppen. Det kan der næppe herske tvivl om. Ifølge Sundhed.dk dør 14.000 danskere hvert år som følge af rygning, ligesom rygere i gennemsnit lever 10 år kortere end ikke-rygere. Når du tænder en cigaret, sker en kemisk reaktion, der har en lang række konsekvenser for kroppen, når du inhalerer røgen. Særligt hvis du bliver afhængig og derfor ryger gennem længere tid. Det er her, nikotin kommer ind i billedet. For selvom nikotin i sig selv har nogle uønskede virkninger på kroppen, er det primært dets afhængighedsskabende effekt, der er sundhedsskadelig på den lange bane. Det er nemlig nikotin, der gør dig afhængig af cigaretterne.


Nikotin optages via lungerne, mundhulen eller gennem huden, når du ryger eller anvender erstatningsprodukter for cigaretter, og herfra spredes det ud i kroppen og påvirker hjernen og nervesystemet. Konkret efterligner nikotin signalstoffet acetylkolin, som naturligt findes i kroppen og er vigtigt for kommunikationen mellem nerveceller. Er du ryger, bliver din hjerne altså påvirket til at forvente den næste dosis nikotin. Hvis hjernen ikke får sin nikotin som forventet, vil nervesystemet gøre dig opmærksom på det gennem abstinenser. Det er det, vi kalder rygetrang.


Hvor længe er man afhængig af nikotin?

Hvis du beslutter dig for at kvitte nikotin helt, vil du sandsynligvis opleve abstinenser. Det kan være hovedpine og træthed, vrede eller koncentrationsbesvær, måske endda du oplever vægtforøgelse eller søvnproblemer. Heldigvis forsvinder de fleste af symptomerne igen i løbet af nogle uger eller en måned. Symptomerne vil sandsynligvis være værst de første par uger. Bruger du nikotinerstatningsmidler, anbefales minimum tre måneders brug og når du så er nået det lave niveau af nikotin fra produkterne, bør du sætte en dato for at stoppe brugen helt af nikotinpræparater.

Nikotinspray og inhalator

Nikotinsprays og inhalatorer har det tilfælles, at de er hurtigtvirkende. En spray og inhalator med nikotin er beregnet til at lindre den helt akutte trang til nikotin, som kan opstå i løbet af dagen. Nikotinen i begge produkttyper bliver optaget gennem mundens slimhinder. Hvis du bruger mundspray, er det en god idé at synke inden brug, da væsken skal blive siddende i munden så længe som muligt. Hver dosis er på 1 mg nikotin. Med inhalatoren er nikotindosis højere, nemlig 10 mg, men den fungerer også som en slags erstatningscigaret, der holder i 20 minutter. Du kan fordele inhalatorens nikotin ud på dagen, som du har lyst, eksempelvis à 5 minutter fire gange.


Hvad er blodtryk?

Din sundhed

Hvad er blodtryk?

Når man får målt sit blodtryk, så betyder det, at man måler kraften og mængden af blod, som pumpes ud af hjertet og rundt i kroppen, så vi kan fungere optimalt. Men hvad er egentlig et normalt blodtryk, og hvordan fungerer det? Vi dykker ned i spørgsmålene om blodtrykket her.

Læs også

Sugetabletter

Sugetabletten er at sammenligne lidt med en mint- eller frugtpastil, bare i en udgave med nikotin, der hjælper dit rygestop på vej. Husk endelig, at det er et lægemiddel, som skal bruges til at lindre rygetrangen– ikke til sukkertrangen eller den dårlige ånde. Du bruger tabletten ved at suge, indtil smagen bliver kraftig. Placér derefter tabletten mellem kind og tandkød. Når smagen er aftaget helt, skal du gentage processen, indtil sugetabletten er opløst efter ca. 30 minutter. Sugetabletter med nikotin fås i en udgave med 1 mg og 2 mg nikotin.


Vigtigt: Lad være med at tygge eller sluge tabletten. Hvis du gør det, får du ikke megen lindring af din nikotintrang for pengene.


Andre gode råd til at lindre rygetrangen


Lav små ændringer i din hverdag

Notér de situationer, der giver dig lyst til at ryge. Plejer du f.eks. at ryge en cigaret til din morgenkaffe, så prøv at drikke noget andet om morgenen end kaffe – det kan være te eller juice. Ved at lave små ændringer i de hverdagssituationer, du forbinder med at ryge, kan du øge dine chancer for at blive helt røgfri.


Undgå de svære situationer

Ryger du i dine pauser? Når du er ude med dine venner? Prøv at undgå de situationer, som du forbinder med at ryge. Især den første uge, hvor din nikotintrang er værst. I stedet for at få en drink med vennerne, prøv at mødes på en anden måde. Måske I kan tage i biografen eller gå en tur sammen. Hvis du plejer at ryge efter aftensmaden, så rejs dig og gå en lille tur i kvarteret i stedet, eller sæt dit yndlingsnummer på og tag opvasken.


Vær forberedt

Hvis du ofte er sammen med folk, der ryger, f.eks. venner og kolleger, kan det være svært at være den, der ikke ryger. Dit rygestop skal jo ikke gå ud over det sociale. Det behøver det heller ikke, hvis du er forberedt. For at bevare din viljestyrke i en social situation kan du prøve produkter fra Nicorette®


Tænk positivt

Hold fokus på alt det positive, der er ved, at du er stoppet med at ryge: dit helbred, der bliver bedre dag for dag; dit udseende, der bliver friskere; de mange penge, du sparer, og at du gør dine nærmeste glade. Notér alt det, du sætter pris på ved at være stoppet med at ryge. Du kan også lave en liste og hænge den op et sted, hvor du tit ser den. Husk listen og de positive tanker i de situationer, hvor du har lyst til at ryge.

Husk!

Typisk vil fordelene ved et rygestop opveje for risici ved brug af nikotinerstatningsmidler, men spørg din læge, om nikotinprodukter til rygeafvænning er noget for dig, hvis du lider af en sygdom, da der kan være grund til at udvise forsigtighed. Det er bedre at høre lægen ad en gang for meget, end en gang for lidt. Opbevar desuden produkterne uden for børns rækkevidde – og husk at læse indlægssedlen grundigt, inden du tager produkter i brug.Vil du vide mere om emnet, har Matas LIVE lavet et helt program om rygestop. Det kan du finde lige her.

Artiklens anbefalinger er ikke baseret på lægelig anvisning eller lægeligt ansvar.

Relaterede artikler

Eksperten guider: Sådan undgår du oppustet mave

Matas LIVE

Eksperten guider: Sådan undgår du oppustet mave

Af Matas

Døjer du med oppustet mave - måske i løbet ad dagen? Så er du faktisk helt normal, men ikke desto mindre kan oppustethed være rigtig ubehageligt og i nogle tilfælde endda smertefuldt. I dag sætter vi fokus på, hvad man kan gøre for at minimere generne og selve oppustetheden. Vi har allieret os med en helse- og sundhedsekspert, så du er i gode hænder!

Læs Mere
Hvad sker der, når man stopper med at ryge?

Din sundhed

Hvad sker der, når man stopper med at ryge?

Af Matas

Det kan være rigtig svært at stoppe med at ryge, især hvis cigaretten har været en god ven gennem mange år. Men som de fleste ved, så er et rygestop det bedste, du kan gøre for din krop. Vi dykker ned i her, hvilke faser kroppen kommer igennem, når du har skoddet den sidste cigaret.

Læs Mere
Sådan kan du lindre tør hoste

Din sundhed

Sådan kan du lindre tør hoste

Af Matas

Det kan være meget ubehageligt at døje med en tør hoste. Specielt om natten kan det være et stort problem, når man hoster og ikke kan falde i søvn og måske holder hele matriklen vågen. Men der findes heldigvis råd for, hvad du kan gøre, for at lindre en tør hoste. Vi har samlet de bedste af dem her.

Læs Mere
Fiskeolie: Kilden til det livsnødvendige omega-3

Din sundhed

Fiskeolie: Kilden til det livsnødvendige omega-3

Af Matas

Fiskeolie er fedtstoffer, du finder i en lang række fede fisk. Det er rigt på bl.a. de sunde omega-3 fedtsyrer, som er helt essentielle for kroppens vitale funktioner. I denne artikel kan du læse mere om fiskeolie, dets funktion i kroppen – og få svar på, hvorfor disse flerumættede fedtsyrer er så vigtige for kroppen.

Læs Mere
Hvad er blodtryk?

Din sundhed

Hvad er blodtryk?

Af Matas

Når man får målt sit blodtryk, så betyder det, at man måler kraften og mængden af blod, som pumpes ud af hjertet og rundt i kroppen, så vi kan fungere optimalt. Men hvad er egentlig et normalt blodtryk, og hvordan fungerer det? Vi dykker ned i spørgsmålene om blodtrykket her.

Læs Mere
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.