• Afsendelse 1-2 hverdage
  • Fri fragt til butik v. køb for 99,-
  • Byt i 260 butikker
  • 30 dages fuld returret
  • Mere end 1000 brands
Menu
Vi guider

Fiskeolie: Kilden til det livsnødvendige omega-3

Fiskeolie er fedtstoffer, du finder i en lang række fede fisk. Det er rigt på bl.a. de sunde omega-3 fedtsyrer, som er helt essentielle for kroppens vitale funktioner. I denne artikel kan du læse mere om fiskeolie, dets funktion i kroppen – og få svar på, hvorfor disse flerumættede fedtsyrer er så vigtige for kroppen.

"Spis fisk 2 gange om ugen!" Du har sikkert hørt masser af tale om, hvor vigtigt det er, at du spiser masser af fed fisk i din dagligdag. Både i medier og din omgangskreds, men også fra Sundhedsstyrelsen, som anbefaler, at vi spiser 350 g. fisk om ugen; heraf 200 g. fed fisk som laks, ørred, sild eller makrel.

​​​​​​​Der meget snak om fiskeolie – og det er der en rigtig god grund til. Læs med i denne artikel, hvor vi sætter fokus på fiskeolie og dens essentielle fedtsyrer.  

Derfor er fiskeolie vigtigt


Det, som gør fiskeolie til noget særligt vigtigt for os, er de såkaldte omega-3 fedtsyrer. Disse fedtsyrer er en slags byggesten i kroppen, som omslutter alle celler i kroppen, lidt ligesom du vil pakke et dyrebart arvestykke ind i bobleplast, når du flytter. Omega-3 fedtsyrerne, som i fiskeolie findes i varianterne EPA og DHA har mange fysiologiske funktioner i kroppen. De er bl.a. med til at vedligeholde en normal hjernefunktion, et normalt syn, et normalt blodtryk og hjertefunktion. Omega-3 fedtsyrerne er altså vigtige for kroppens normale funktion.


Det lidt særlige ved omega-3 i forhold til alle mulige andre essentielle næringsstoffer og byggesten er, at kroppen ikke kan danne det selv. Derfor skal vi have det tilført udefra – og det er her, den fede fisk kommer ind i billedet. Fisk som laks, ål og sild er nemlig rige på omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA. Hvis du spiser 200 g fed fisk om ugen, er dit behov for omega-3 fedtsyrer dækket – men det er langt fra alle danskere, der spiser så meget fisk.


Vores indtag af omega-3 generelt er ikke undersøgt i den brede befolkning, men det er vores indtag af fisk derimod, og her er tendensen klar. Mens 25% af danskerne spiser den anbefalede mængde, får de resterende 75% af befolkningen enten for lidt fisk eller ingen fisk i forhold til Sundhedsstyrelsens anbefalinger.


Planterigets omega-3
Er du vegetar, har planteverdenen sin egen variant af omega-3 fedtsyrer. Hvor dyrerigets (fiskenes) omega-3 fedtsyrer hedder EPA og DHA, findes omega-3 fedtsyrer også i planteverdenen i en tredje variant: ALA. For at kroppen kan bruge fedtsyrerne til at omslutte cellerne, skal det være i varianterne DHA og EPA, men heldigvis bliver ALA i nogen grad omdannet i kroppen. Dog skal du være opmærksom på, at omdannelsen af ALA til DHA og EPA er lav, og derfor er det vigtigt for dig at være obs på, om dit behov for disse essentielle fedtsyrer er dækket.


Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi spiser 350 g. fisk om ugen, heraf 200 g. fed fisk.

Sådan får du din fiskeolie gennem kosten

I udgangspunktet bør omega-3 fedtsyrer som minimum udgøre 1% af dit energiindtag, svarende til cirka 2,5-3 gram dagligt. Du kan nemt få nok fiskeolie gennem kosten, hvis du spiser skaldyr og fisk i de rette mængder. Du finder et højt indhold af DHA og EPA i fisk som:


– Makrel
– Ål
– Sild
– Stenbiderrogn
– Ørred
– Laks
– Hellefisk
– Rødspætte


Fiskeolies sunde EPA og DHA findes også i andre fisketyper i lavere koncentrationer. Spiser du ikke nok af havets lækkerier, kan du prøve at inkorporere flere fiskeretter i din madplan – gerne med indhold af ovenstående fisk og skaldyr – eller du kan supplere med et kosttilskud af fiskeolie.

Er du vegetar eller veganer, findes der kosttilskud indeholdende EPA og DHA, som stammer fra alger, og dermed bliver betragtet som vegansk. Desuden kan du supplere med omega-3 fedtsyrer fra planteriget i form af ALA-fedtsyrer. Dem finder du særligt i bl.a. følgende nødder, frø og olier fra planteriget:


– Hørfrø og hørfrøolie
– Chiafrø
– Valnødder og valnøddeolie
– Rapsolie
– Sojaolie

Hvad er forskellen på de forskellige omega-fedtsyrer?


Omega-3, omega-6, omega-9. Der findes mange forskellige omega-fedtsyrer, og vi forstår godt, hvis de kan være en smule forvirrende at finde rundt i! I udgangspunktet har kroppen brug for alle tre typer af omega-fedtsyrer, men omega-9 fedtsyrer danner vi selv i kroppen. Det er derfor kun omega-3 og omega-6, som vi skal have tilført udefra.
Omega-6 fedtsyrer er at finde mange steder i kosten, og generelt har vi i vesten et for højt indtag af omega-6 fedtsyrer. Det skyldes, at mange af de olier og fedtstoffer, som vi bruger i det daglige, har et højt indhold deraf.


Ideelt set burde vi spise 2-4 gange så meget omega-6 som omega-3, men i den almindelige danske kost er forholdet mellem de to essentielle fedtsyrer ret skævvredet. Faktisk spiser den gennemsnitlige dansker 8-10 gange mere omega-6 end omega-3.


Kilder:

Sundhed.dk
Netdoktor.dk
Hjerteforeningen.dk
Vegetarisk.dk

Fiskeolie som kosttilskud


Hvis du ikke får spist nok fisk, eller hvis du ønsker at supplere dit indtag af omega-3 fedtsyrer gennem kosten med et kosttilskud, kan du finde et bredt udvalg af produkter her hos Matas. Dit fiskeolie-tilskud kan komme fra mange forskellige fiskekilder. Mange produkter har ansjoser eller sardiner som kilde, andre torsk eller den veganske udgave lavet på alger. Nogle er lavet i kapsel-form, andre er flydende – og du kan faktisk også få omega-3 pakket ind i en vingummi-forklædning. Vælg den variant, som du bedst kan lide, og som du husker at få spist hver dag.


Alle typer af kosttilskud med fiskeolie er i udgangspunktet gode, men læs altid på emballagen inden brug, så du sikrer dig, at du får taget rette dosis. De fleste af de gavnlige effekter ved DHA og EPA opnås ved et dagligt indtag på 250 mg, og der er forskel på koncentrationen af fiskeoliens gavnlige omega-3 fedtsyrer fra produkt til produkt.

Artiklens anbefalinger er ikke baseret på lægelig anvisning eller lægeligt ansvar.

Kosttilskud med fiskeolie:

Relaterede artikler

E-vitamin: Beskytter cellerne mod frie radikaler

Vi guider

E-vitamin: Beskytter cellerne mod frie radikaler

Af Matas

E-vitamin er kendt for sin evne til at beskytte huden mod frie radikaler, og derfor er du måske stødt på det fedtopløselige vitamin og dets gavnlige effekter på ingredienslisten til din hudpleje. Læs med her, og bliv klogere på E-vitamin.

Læs mere
Bliv klogere på D-vitamin

Vi guider

Bliv klogere på D-vitamin

Af Matas

D vitamin, D3 eller solvitaminet, som mange kalder det, er et vitamin med mange navne og endnu flere funktioner i kroppen. Der er i dag meget viden omkring dette vitamins vigtighed for, at kroppen kan fungere optimalt. Læs med her, og bliv klogere på D vitamin.

Læs mere
K2-vitamin: Her er alt, du skal vide

Vi guider

K2-vitamin: Her er alt, du skal vide

Af Matas

Du har muligvis hørt om både K1 og K2-Vitamin. Men hvad er K-vitaminets funktion og hvilken kost kan man spise, for at sikre sig det optimale indtag? Vi svarer de mest stillede spørgsmål lige her.

Læs mere
Boost dit immunforsvar: Hvad virker rent faktisk?

Matas LIVE

Boost dit immunforsvar: Hvad virker rent faktisk?

Af Matas

Immunforsvaret er komplekst og enormt vigtigt for vores sundhed. Der florerer mange myter derude om, hvad man kan gøre for at booste det og hvilken effekt det kan have. I dag dykker vi ned i, hvad der rent faktisk har indflydelse på immunsystemet - og hvordan du kan vedligeholde dit eget.

Læs mere
Bliv klogere på magnesium

Vi guider

Bliv klogere på magnesium

Af Matas

Hvad er magnesium? Hvorfor har vi brug for det? Og hvad hjælper det kroppen med? Læs med her, så svarer vi på de mest stillede spørgsmål om magnesium.

Læs mere