• Hjemmelevering
 • Afsendelse 1-2 hverdage
 • Byt i 270 butikker
 • Mere end 1000 brands
 • Byt frem til 31/1-2022
Menu
Favoritter

Rygestop

Beslutningen om et rygestop er for mange rygere en kæmpe omvæltning. Det er de færreste som klarer et rygestop uden problemer og holder rygestoppet uden tilbagefald – og det er helt okay! At nå i mål med dit rygestop skal gøres i et tempo, hvor du kan have hjernen med, da dette øger dine chancer for succes.

Medicin & Pleje
Mest populære

Pris

Produkter pr.side: 36 60 120 180
Side: 1 / 2
Vælg filtre

Mærker

Pris

Aktuelt

43 produkter
43 produkter
Sortér efter: Mest populære
Nikostop 30 stk.
stk. 29,95
Du optjener 3 point
Gode råd til rygestopGode råd til rygestop
Vi guider dig bedst igennem rygestoppet!Ønsker du at trappe ned, eller endda stoppe helt med at ryge? Vi guider dig bedst igennem rygestoppet!
Forrige
Gå til side
1
ud af 2
Næste
Produkter pr.side: 36 60 120 180

Forbered dig til succes

Når du har taget beslutningen om at stoppe med at ryge, er det vigtigt, du forbereder dig. Du kan med fordel lave en plan for, hvordan du vil håndtere situationer, hvor lysten melder sig. Så hvad vil du gøre, når du får lyst til at ryge? Gå en tur? Spise et stykke frugt? Lakridser? Eller noget fjerde?Forbered også dig selv på, hvordan du vil håndtere situationer, hvor rygning førhen naturligt har hørt til. Det kan være en rygepause på arbejdspladsen, til fest eller på en café inde i byen. Et godt tip er at undgå situationer, hvor du føler dig fristet, indtil du bedre kan kontrollere din rygetrang.

Fysisk afhængighed For at minimere trangen kan du med fordel supplere dit rygestop med hjælpemidler. Der findes inhalatorer, plastre og mundsprays, som indeholder nikotin, men er fri for tjære og de giftige stoffer som cigaretter indeholder. Ved at bruge hjælpemidler med nikotin kan dit rygestop blive mere smertefrit.

Mental afhængighed Når du stopper med at ryge, er det vigtigt, at du mentalt er med på rejsen. For at øge dine chancer for succes, kan det være en fordel at snakke med dine nærmeste om dit rygestop, så de kan støtte dig. Derudover findes der en række forskellige apps, som kan fortælle dig om dine sundhedsmæssige fremskridt, din økonomiske besparelse samt antallet af undgåede cigaretter. At have overblik over dine fremskridt kan styrke dit gåpåmod i processen.

Kold tyrker eller nedtrapning? Hvad, der fungerer bedst, er en individuel sag. Derudover er der også fordele og ulemper ved begge metoder.

Tager du en kold tyrker, vil du opleve større abstinenser samt midlertidige bivirkninger ved dit rygestop. Dog vil de fleste opleve, at generne bliver mindsket på tredjedagen. En kold tyrker kræver stor viljestyrke, da det kan være svært at kæmpe sig igennem de tre dage, men hvis man har ønsket om et øjeblikkeligt rygestop, er det bestemt ikke umuligt.

Nedtrapning kan være en fordel for dig, som er vant til at ryge meget på daglig basis. Her får din krop lov til langsomt at vænne sig til en minimeret mængde nikotin. Du vil over en forudbestemt tidsperiode trappe dit daglige forbrug ned for til sidst at blive helt røgfri. Med tiden vil du se de helbredsmæssige fordele, som rygestoppet fører med sig. Du vil også kunne se en forskel rent økonomisk, da du har færre udgifter til cigaretter. De helt store helbredsmæssige fordele vil du se den dag, du lægger cigaretterne på hylden for alvor.

Receptpligtige rygestop pillerOplever du kraftige abstinenser og bivirkninger, som påvirker din hverdag i en grad, så du har svært ved at få dagene til at hænge sammen, bør du kontakte din læge. Vedkommende har adgang til receptpligtige piller, der kan mindske dine gener.

Mærk forskellen allerede efter få minutter

Din krop går igennem en række stadier i forbindelse med dit rygestop og kroppens egen heling:

 • Allerede 20 minutter efter din sidste cigaret vil man kunne se de første ændringer i din krop.Her begynder dit blodtryk og din puls at falde til normalt niveau.

 • Efter 8 timer vil iltniveauet i blodet vende tilbage til normalen.

 • Efter 12 timer vil kulilteniveauet i dit blod falde til normalen.

 • Efter 48 timer vil der ikke længere være nikotin i kroppen.

 • I den første uge vil du opleve at din smags- og lugtesans forbedres.

 • 2-12 uger efter din sidste cigaret vil dit kredsløb gradvist forbedres, og din lungefunktion øges.

 • Efter 1-9 måneder vil din vejrtrækning forbedres, og du vil opleve mindre hoste.

 • På 1-års dagen kan du fejre, at du har halveret risikoen for hjertekarsygdomme.

 • Efter 5-15 år:
  - Risikoen for blodpropper/hjerneblødning er som hos en person, der aldrig har røget.
  - Risikoen for lungekræft halveres i forhold til aktive rygere.
  - Risikoen for kræft i mund, hals, spiserør, blære livmoderhals og bugspytkirtel halveres ligeledes.

 • Andre fordele ved rygestop:-Risikoen for impotens nedsættes, chancen for familieøgning stiger-Risikoen for at abortere, tidlig fødsel samt at få børn med lav fødselsvægt nedsættes.

Når rygetrangen kommer snigende

Abstinenser finder sted, fordi dit nervesystem er afhængig af nikotin. Når dette stof ikke længere bliver tilført, vil kroppen føle, at den mangler noget for at kunne fungere optimalt, og den vil derfor begynde at hungre efter det.

De mest almindelige abstinenser er trang til at ryge, irritation, vrede, koncentrationsbesvær, nedtrykthed og hovedpine.

Disse abstinenser vil ofte blive minimeret efter 2-4 uger, så det er vigtigt, at du er standhaftig i denne tidsperiode! Det er nu, du skal gøre gavn af dine muligheder for at skifte fokus og tænke på noget andet. Ofte vil en fysisk aktivitet have god effekt, da det fjerner dit fokus fra rygetrangen både fysisk og psykisk.

Mulige bivirkninger

Udover abstinenser oplever nogle også en række bivirkninger ved at stoppe med at ryge. En vane skal ofte skiftes ud med en anden, og her kan det være nemt at udskifte cigaretten med f.eks. mad.

Du vil måske opleve, at din rygetrang minimeres, hvis du dykker ned i slikskålen, men også dette kan skabe en ny afhængighed, nemlig sukkerafhængighed. Oplever du, at det har en positiv effekt for din rygetrang at spise, bør du vurdere, om de ekstra kalorier og sukkerstoffer er det værd. Oplever du derimod kvalme og madlede, kan frisk frugt og især citrusfrugter være gode at spise.

Du kan få den korrekte vejledning til benyttelse af vores anti-rygeprodukter i din nærmeste Matas-butik eller her på Matas.dk. Blandt andet skal nikotintyggegummi tygges korrekt for at opnå den ønskede effekt. Du skal dog være opmærksom på, at nikotintyggegummi kan skabe en afhængighed på samme måde som en normal cigaret.