Vi guider

Parfumer og nostalgi: kom tæt på Redaktionen!

Kender du følelsen? Du slentrer ned ad strøget, og pludselig bliver du ramt af en velkendt parfumeduft, der vækker dine sanser. Med ét bliver du sendt tilbage til folkeskolen og bænken ude foran ungdomsklubben, hvor du havde din kyssedebut med Preben. Selvom du ihærdigt forsøger at ryste kysseseancen af dig, vinder nostalgien, og du genlever de pinagtige minutter, indtil duftnoterne slipper grebet om dine sanser, og du vender tilbage til nuet.

Det er dén følelse, jeg får, når duftnoterne af Marc Jacobs Daisy sniger sig ind på min lugtesans. Det er efterhånden sjældent, at jeg bliver sendt tilbage til bænken og Prebens forventningsfulde øjne - ”Thank you God” - men her på Stories redaktionen har vi med jævne mellemrum lignende flashbacks, og vi kan hurtigt blive enige om, at parfumer kan frembringe nogle helt særlige følelser – på godt og ondt. 

Redaktionen fortæller: 4 nostalgiske historier

Her på redaktionen har vi samlet nogle personlige fortællinger om særlige dufte, der vækker noget specielt inden i os. Måske kan du genkende dig selv i nogle af vores fortællinger? Vi fortæller vores nostalgiske historier her, så hæng på, hvis du vil med ned ad ”memory lane”.

Lyng fra Redaktionen – mit første minde med parfume     

”Jeg var vild med mørkhårede Mikkel. Smukke, populære Mikkel, der ovenikøbet duftede så skønt. Under det store træ i ”drivhuset”, som vores SFO hed, poppede jeg the big question: ”skal vi være kærester?”. Mikkel ville gerne være kærester – på én betingelse. Han skulle have en af mine halspastiller til gengæld, og jeg gav selvfølgelig efter. Det var jo smukke, velduftende Mikkel. Hvad gør man ikke for kærlighed?

Da han havde tygget lidt på pastillen, kiggede han ind i mine forventningsfulde øjne og sagde: ”Så, nu slår jeg op”. Jeg gik fra stævnemødet en halspastil fattigere og et knust hjerte rigere. Mit første minde med et velduftende hankønsvæsen, men ikke mit sidste – og det er nok meget godt.” 

Amalie fra Redaktionen – duften, der tager mig tilbage til Miami og Ocean Drive  

”Kender du den der fortryllende duft, der tager dig tilbage til de lune sommernætter? Duften, der minder dig om, at der atter kommer tider, hvor du kan sidde på terrassen til klokken 3 om natten? Sådan har jeg det med Viktor Rolf Flowerbomb.

Når mine sanser ”opsnapper” de blomstrede duftnoter, bliver jeg fluks taget tilbage til min tid i Miami; en mindeværdig tid med lange aftener på Ocean Drive, overdådige sandstrande og lune solstråler. Det er ren nostalgi.”

Viktor & RolfFlowerbomb Eau de Parfum
649,95 kr.
(138)
Find den perfekte parfume – ud fra dit stjernetegn

Vi guider

Find den perfekte parfume – ud fra dit stjernetegn

De 12 stjernetegn har forskellige karaktertræk, som alle siger noget om dem, der er født i de måneder. Derfor er der naturligvis også en duft, der passer til hvert et stjernetegn. Måske går du meget op i stjernernes placering – og hvis ikke, så læs med for sjov! Vi har fundet den parfume, der passer perfekt til nøjagtigt dit stjernetegn.

Læs også

Michelle fra Redaktionen – den sikre vinder!

Black Opium fra Yves Saint Laurent kan noget helt specielt, hvis du spørger mig, og det er jeg vist ikke ene om at synes. Jeg bliver ofte mødt af de sensuelle og feminine duftnoter, når jeg går en tur på strøget eller her på Matas kontoret sågar, og med ét bliver jeg taget tilbage til Uni-tiden, hvor Black Opium var den hellige gral.

Duften er – for mig – ren nostalgi, og den minder mig om en tid, hvor jeg følte mig uovervindelig. Jeg sværger stadig til den feminine duft i dag, men der står også andre flakoner i mit parfumeskab. Skal jeg ud med damerne, er det dog stadig Black Opium, der er det foretrukne valg. Det er en sikker vinder hver gang!”

3 FOR 2
Yves Saint LaurentBlack Opium Eau de Parfum
649,95 kr.
(164)

Anja fra Redaktionen – duften, der giver sommerfugle i maven

”Der er bare nogle ting, der har den der helt særlige følelse af nostalgi over sig. Elton Johns ”Tiny Dancer” er en af dem, der virkelig kan bringe den der knugende mavefornemmelse frem hos mig – hvilket er helt skørt, fordi jeg på ingen måder har hverken forhold til eller minder med den sang. Men alligevel får jeg den der form for længsel, hver gang jeg hører den.


Det er de samme sommerfugle, der melder sig, når jeg dufter til parfumer, der kombinerer rose og jasmin. En følelse af, at det er noget, jeg har duftet til før og husker, men uden helt at kunne pinpointe hvor eller hvornår. Og her er min kærlighed altså faldet på Lancôme Idole, der netop har rose og jasmin som fremtrædende noter. Måske har jeg et fortrængt barndomsminde – det skal jeg ikke kunne sige – men den nostalgiske følelse er ikke til at tage fejl af”.  

3 FOR 2
LancômeIdôle Le Parfum
724,95 kr.
(424)
Parfumeguide - sådan vælger du

Vi guider

Parfumeguide - sådan vælger du

Med flere tusinde parfumer på markedet kan det virke som en temmelig uoverkommelig opgave at skulle vælge den perfekte duft. Men hvis du gør dig nogle få overvejelser, kan du hurtigt begrænse dine valgmuligheder.

Læs også

Maja fra Redaktionen – duft-skyen, der tager mig tilbage til uni-dagene i Canada

”Når jeg står i en velduftende sky af ”Chloé Signature” – ligemeget, hvad jeg laver, eller hvor jeg er, så er jeg fluks tilbage på campus på Uni i Canada, hvor jeg var på udveksling. Med ét står jeg lige foran universitetsbibliotekets hovedindgang - præcis overfor den bygning, hvor jeg havde størstedelen af mine fag, The Rowe Building.


Jeg er iført jeans og en pink hoodie, hvor der står ”Dalhousie” over brystet. Jeg har en rød plastikkop i hånden, og i koppen er der kaffe med let vaniliesmag fra ”Tim Hortens”, som ligger skråt bag mig i nabobygningen til The Rowe. Jeg taler engelsk med min nye klassekammerat, Mackenzie. Vi taler om afleveringer til diverse fag, weekendens fester, og hvor vi skal spise i aften. Jeg kan godt være helt fortabt i minderne om uni-dagene i Canada længe efter, ”Chloé” duft-skyen er passeret. Men det er nu ret smart i disse tider, hvor vi ikke rejser så meget, at jeg med et lille snif af ”Chloé” får en gratis tur til Canada. 

ChloéEau de Parfum for Women
854,95 kr.
(128)

Tak, fordi du ville med på en nostalgisk tidsrejse!

Leder du efter en ny parfume, der kan skabe nye, nostalgiske minder? Vi har samlet seks af de bedst sælgende dufte til kvinder herunder – måske din nye favorit er iblandt?

De 6 duft bestsellers

SPAR 250,-
Hugo BossThe Scent Eau de Parfum for Women
299,95 kr.549,95 kr.
(250)
ZARKOPERFUMEPINK MOLéCULE 090•09 Eau de Parfum
889,95 kr.
(320)
CleanFresh Laundry Eau de Parfum
399,95 kr.
(48)
Abercrombie & FitchFirst Instinct Women Eau de Parfum
529,95 kr.
(66)

Relaterede artikler

Top 10 dufte til kvinder

Vi guider

Top 10 dufte til kvinder

Af Maria Bech-Jensen

Hvilke dufte er de bedst sælgende og mest populære til kvinder? Det afslører jeg i artiklen her, hvor jeg har undersøgt, hvilke dufte der er blandt de mest solgte på matas.dk. Let's start!

Læs Mere
Nyhed fra ZARKOPERFUME: The Muse

Nyhed

Nyhed fra ZARKOPERFUME: The Muse

Af Matas

Danmarks eneste parfumeur og manden bag ZARKOPERFUME, Zarko Ahlmann Pavlov, har siden 2012 inviteret os ind i en fortryllende og banebrydende verden af rene molekyledufte med inspiration fra den Nordiske natur – med stor succes i både Danmark og resten af verden.

Læs Mere
Kend forskellen på de 3 forskellige parfumetyper

Vi guider

Kend forskellen på de 3 forskellige parfumetyper

Af Matas

En duft er ikke bare en duft. Den signaler personlighed og kan have indflydelse på, hvordan andre opfatter dig. Men hvad er egentlig forskellen på eau de parfum, eau de toilette og eau fraiche? Få den ultimative parfumeguide lige her, og få vores bud på must-have dufte.

Læs Mere
Parfumeguide: 11 dufte med friske citrusnoter

Vi guider

Parfumeguide: 11 dufte med friske citrusnoter

Af Amalie Schiller

Hvis der er noget, der minder mig en god ferie sydpå, eller fører mit sind tilbage til de hyggelige sommerstunder herhjemme, må det næsten være en frisk parfume med masser af citrusnoter. I dette lille skriv har jeg derfor samlet 11 af de bedste dufte, der beriget med noter af citrus. Let’s go!

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek