Menu
Vi guider

Primer: Alt Du Behøver At Vide

Måske du har hørt om dem; de lover at give din hud et mere perfekt udseende, få din makeup til at holde længere, gøre din øjenskygge mere intens og endda agere som et ekstra lag hudpleje. I dag skal det handle om primere – for hvad er op og ned? Og virker de virkelig?

En helt ny kategori af produkter vinder stærkt frem disse år; primere. De findes til alverdens formål, men mange er skeptiske over for, om de egentlig virker og om de holder hvad de lover.
I dag gennemgår vi alt der er værd at vide om primere, hvilke typer der findes på markedet samt hvordan de bruges, og giver dig forhåbentlig et overblik over, hvordan de kan hjælpe dig og din makeup.

Hvad er en primer - og hvorfor bruge den?

Selvom der findes rigtig mange typer af primere til forskellige formål, har de alle til fælles, at de forbedrer din makeup på den ene eller anden måde. Om det er ved at forlænge holdbarheden, øge intensiteten eller få den til at lægge sig pænere er underordnet; primere forbedrer kort og godt din makeups ydeevne.

De kan være smarte at bruge, hvis man har behov for, at ens makeup skal se frisk ud i lang tid eller ens hud har særlige behov der skal opfyldes i løbet af dagen, før makeuppen ser pæn ud på hud, øjne og læber.​​​​​​​

Hvordan bruges en primer?

Ordet ”primer” kender du måske fra andre områder end kosmetik; bl.a. bruges det inden for maling, hvor man anvender en primer for at sikre malingen de optimale forhold. Det er præcis det samme vi gør med makeupprimere. De anvendes inden du påfører dit makeupprodukt for at forbedre dets performance, og skal således altid bruges inden selve makeupproduktet de virker sammen med.​​​​​​​

Hvilke typer primer findes der?

Som nævnt findes der rigtig mange forskellige primere – du kan stort set finde en primer til ethvert behov og til at forbedre ethvert makeupprodukt. Herunder finder du de mest almindelige.

Ansigt
Den mest velkendte type primer er ansigtsprimeren, og de fleste makeupbrands fører dem efterhånden. Den påføres på ansigtet før din foundation; nogle gange over hele ansigtet, andre gange på udvalgte områder, hvis der eksempelvis er tale om en korrigerende primer.

Ansigtsprimere findes til stort set alle problemer; døjer du med forstørrede porer eller fine linjer du gerne vil udglatte? Vælg en udglattende eller ”smoothing” primer.
Mangler du glød i huden, vil du korrigere en fedtet t-zone eller måske farvekorrigere lidt inden du går ind med foundation og concealer? Så findes der også primere til det.
Du kan også få mere klassiske primere, som blot fugter huden og gør den klar til makeup, som dermed vil få de bedste betingelser for at ligge så pænt som muligt.

De fleste primere vil forlænge holdbarheden af din foundation under alle omstændigheder, men der findes også specifikke primere til netop dette.

Der er frit valg på alle hylder, alt efter, hvilket problem du ønsker at løse eller hvilken egenskab du gerne vil fremhæve ved din øvrige makeup.


Øjenskygge
Øjenskyggeprimere er en anden populær primerkategori, og med god grund. De fleste der har prøvet at lægge øjenskygge ved, at den nogle gange har det med at forsvinde fra huden ret hurtigt eller måske ikke er helt så intens som man kunne ønske.

Begge disse problemer kan en øjenskyggeprimer afhjælpe. De virker ved at danne en overflade på øjenlåget som øjenskyggen sidder bedre fast på og derfor bliver mere intens i farven og holder længere. Mange primere minimerer desuden olieproduktionen på øjenlåget, hvilket  forlænger holdbarheden af din øjenskygge markant og sørger for, at du undgår det man kalder ”creasing”, der viser sig som linjer i øjenskyggen, hvor den ligesom falder lidt fra hinanden. Sidst, men ikke mindst, udjævner mange primere hudtonen på øjenlåget, hvilket kan være smart, hvis man har tendens til synlige blodårer, man gerne vil dække lidt inden øjenskyggen kommer på.

Vipper
Mange kender nok til tricket med at bruge to forskellige mascaraer oven på hinanden, for at få det bedste resultat. I stedet for at vælge to mascaraer, kan man i stedet erstatte den ene med en vippeprimer, som er specielt lavet til at give din mascara de bedste betingelser for holdbarhed og performance. Det vil sige, at du med en primer under din mascara vil opleve, at dine vipper bliver endnu mere fyldige og lange. Mange vippeprimere indeholder endda ingredienser, som booster vipperne og gør, at de kan vokse sig længere og tykkere ligesom vi kender det fra vippeserum. Bonus!

Læber
En mindre udbredt primerkategori er læber; her kan du fra tid til anden støde på primere, som får dine læbeprodukter til at ligge pænere og virke bedre. En læbeprimer kan eksempelvis øge holdbarheden af din læbestift eller udglatte nogle af de linjer vi får på læberne. Andre læbeprimere bruges som en slags lipliner og sørger for, at din læbestift ikke ”bløder” ud over læbekanten som man kalder det.

Ofte vælges læbeprimeren – selvfølgelig – efter dine læbers behov, men også efter, hvilket type læbeprodukt du skal bruge oven på. En flydende læbestift og en lipgloss kræver eksempelvis forskellige primere for at virke optimalt.

Hår - og andet
Du kan også støde på primere andre steder i din skønhedsrutine; eksempelvis findes de til håret, hvor de oftest anvendes inden føntørring, for at få din frisure til at holde længere og pleje håret lidt ekstra.

Generelt kan du altid læse dig frem til, hvad en given primer gør, og så længe du kender til grundprincippet om, at primere forbedrer de efterfølgende produkters ydeevne og at de altid skal bruges før det produkt de booster, kan du ikke gå helt galt i byen med valg og brug af primere.

Virker primere virkelig?

Det helt centrale spørgsmål om primere er selvfølgelig om de virker, eller om de blot er et overflødigt – og fordyrende – trin i vores makeuprutine.

Inden man afgør denne sag, er det vigtigt at måle primeren på de rigtige parametre; hvad lover den selv? Man kan selvfølgelig ikke forvente, at en overnight primer-oil får din makeup til at holde ekstra længe, men man kan godt forvente, at vågne op med en gennemfugtet hud, som makeuppen vil lægge sig pænere på.

Generelt lever primere op til hvad de lover. Grunden til, at mange måske tvivler på effekten er, at det kan være svært at sammenligne; hvordan er det nu din foundation eller øjenskygge plejer at se ud uden? Det er sjældent vi laver små ”tests” med vores makeup i hverdagen når vi skal ud blandt andre mennesker. Herunder kan du se eksempler på øjenskygge med og uden primer. Dette er blot forskellen primeren gør for øjenskyggens intensitet - tænk på, hvad den også vil gøre for holdbarheden!​​​​​​​

Til venstre ses 3 øjenskygger påført uden primer og til højre de tre samme øjenskygger med primer under. Påføringsmetoden er den samme, og der er anvendt ét stryg af øjenskygge for hver farveprøve. Bemærk forskellen i farveintensitet mellem de to påføringer, samt hvor meget jævnere øjenskyggen fordeler sig med en primer under - netop fordi primeren skaber det optimale underlag for din makeup. På øjenlåget gør det en kæmpe forskel, hvis man gerne vil have flere farver på og skabe forskellige effekter - eller bare ønsker en jævn påføring.

Hvilken primer skal du vælge?

Hvordan vælger du den primer, som passer bedst til netop dig og dine behov? Det har vi faktisk lavet en hel guide til, som du kan læse lige nedenunder. Her guider vi dig til at:

  • Finde en primer til tør hud
  • Finde en primer til en trist hud der mangler glød
  • Finde en primer til en uren hud eller en skinnende t-zone
  • Finde en primer til fine linjer og rynker
  • Finde en primer til tydelige porer eller ujævn hud
  • Finde en primer til rødme i huden


Primer guide: Find primeren til netop dit behov

Vi guider

Primer guide: Find primeren til netop dit behov

Tør hud, forstørrede porrer, rødme eller skinnende t-zone? Der er ikke en one size fits all, når det kommer til primere, så tag et kig på primerguiden her, og find den helt rette til dit behov.

Læs også

Tips og tricks

Primere er multifunktionelle produkter du kan bruge på mange måder i din daglige makeuprutine. Her får du nogle smarte, nye måder at få ekstra brug ud af din på:

Mix!
Primere kan – ligesom ansigtsmasker – nemt blandes. Ikke nødvendigvis blandes sammen, men snarere bruges i kombination med hinanden. Døjer du med en fedtet t-zone men med ujævn hudtekstur på kinderne? Brug en matterende primer i panden, på næsen og hagen men vælg en udglattende primer til kinderne. Manglende glød men forstørrede porer? Brug en glødgivende primer på ansigtets høje punkter men en udglattende primer, hvor du gerne vil minimere porerne. Mulighederne er uendelige!

Brug din primer alene
Selvom primere selvfølgelig først og fremmest er tiltænkt brug under makeup, gør de sig faktisk også ofte rigtig godt alene. En udglattende primer kan sagtens bruges i hele ansigtet for at give en mere perfekt hud – også selvom du ikke kommer foundation oven på. Ligeså kan matterende, glødgivende, korrigerende eller anti-aging primere bruges alene for at give din hud et forbedret udseende eller ekstra pleje.

Bland din primer med andre produkter
Du kan faktisk blande primere med andre produkter. Det er selvfølgelig nemmest med to flydende konsistenser, men du kan sagtens tænke i at blande lidt øjenskyggeprimer i din concealer for at modvirke creasing under øjnene eller måske en dråbe primer-olie i din foundation for at give den ekstra glød, fugtgivende egenskaber samt et mere naturligt resultat på huden. Det gode ved makeup generelt er, at der er masser af plads til at lege og eksperimentere – det gælder også dine primere.


Relaterede artikler

Vælg Den Rigtige Foundation Til Din Hudtype

Vi guider

Vælg Den Rigtige Foundation Til Din Hudtype

Af Cecilia Demant

Har du også hørt, at pudderfoundations kun er til fedtet hud, eller at du ikke kan gå med foundation hvis du har rynker? Heldigvis er sandheden, at du kan vælge præcis den type foundation du vil - uanset hvilken hud eller hudtype du har! Vi guider dig til at finde frem til den rigtige, baseret på hvordan din hud har det lige nu.

Læs Mere
Få Din Foundation Til At Holde Hele Dagen

Vi guider

Få Din Foundation Til At Holde Hele Dagen

Af Cecilia Demant

Det er ret ufedt at bruge tid om morgenen på at lægge en pæn base, som så på mystisk vis er forsvundet inden frokost. Heldigvis er der meget man kan gøre for at forlænge holdbarheden af sin foundation.

Læs Mere
Parfumefri: Minimer Risikoen For Allergi

Vi guider

Parfumefri: Minimer Risikoen For Allergi

Af Cecilia Demant

Selvom parfume på mange måder er et sandt pust af skønhed i hverdagen, kan det også give os problemer. Rigtig mange døjer nemlig med parfumeallergi. Hvad gør du, hvis du er allergisk over for parfume men stadig gerne vil bruge dejlige skønhedsprodukter? Og hvad kan du gøre for at minimere din risiko for at udvikle parfumeallergi i første omgang? Læs med her for alle svarene.

Læs Mere
Video - 100% Parfumefri Hverdagsmakeup

Vi guider

Video - 100% Parfumefri Hverdagsmakeup

Af Cecilia Demant

Vil du gerne undgå parfume i dine skønhedsprodukter men ikke gå på kompromis med smuk makeup? Så se med i denne video, hvor vi giver et bud på en nem og pæn hverdagsmakeup - udelukkende lagt med parfumefri produkter!

Læs Mere