Din sundhed

Mental velvære: Hvorfor er de unge så stressede?

Cirka hver anden kvinde under 30 år føler sig stresset. Det viser en ny undersøgelse, som Matas har lavet blandt de kvindelige Club Matas medlemmer. Det er skræmmende tal, som taler ind i en tendens, som vi desværre har set blive større og større de senere år: nemlig, at de unge har det sværest. Det er et af de temaer, vi hos Matas vil dykke ned i, når vi fremadrettet får større fokus på den mentale sundhed.

I den nye undersøgelse, Matas har fortaget, taler deltagernes svar et tydeligt sprog: Jo ældre du er, jo mere glad føler du dig også. Og jo yngre du er, jo mere stresset og presset føler du dig. Men hvorfor er det, de unge har det så svært? Vi tog en snak med Anna Bjerre, som er direktør i Girltalk, for at blive klogere på hvorfor den unge generation af kvinder har det så svært, som de har det.

De unge er mest stressede

Som nævnt viser undersøgelsen, at det er de unge, der er mest presset, og det læner sig op ad en tendens, vi har set de seneste år. De unge får det sværere og sværere, når man tager temperaturen på deres mentale sundhed, og tilsyneladende bliver det kun værre år for år*.

Spørger man Anna Bjerre, så er hun ikke overrasket over resultatet af Matas’ undersøgelse. Hos Girltalk får de nemlig daglige henvendelser fra unge kvinder, der føler sig presset og stressede i hverdagen. Og det kan der være flere årsager til, forklarer hun.

’Der er mange ting, der gør, at man som ung kvinde kan føle sig stresset. Først og fremmest hele det tempo, alting går i – alt går hurtigere. Og så er der større krav til, hvor meget du skal være på hele tiden. På mail, SMS, sociale medier og egne relationer. Der er simpelthen skruet op for intensiteten. Det kan være med til at gøre, at mange føler sig stressede i hverdagen’.  

Kilde: Matas Sundhedsbarometer 2022

Kilde: Matas Sundhedsbarometer 2022

Hun fortæller også, at mange unge kan følge sig rodløse, når alt skal gå så stærkt. De spejler sig i, hvad alle de andre gør og føler sig utilstrækkelige, når de ikke selv er helt lige så glade og har lige så meget gang i livet, som de andre ser ud til. Det blev eksempelvis tydeligt under Corona-nedlukningen.

’Der var selvfølgelig mange, der mistrivedes under nedlukningen, men der var også en hel del, der faktisk synes, at det var rart, at der blev skruet ned for intensiteten. Det blev pludselig legitimt ikke at skulle særlig meget og være meget mere hjemme. Det viste ret tydeligt, hvor meget tempo der var på hverdagen, og hvor meget vi følte, vi skulle nå.

Det her med konstant at skulle brande sig selv – netværke, socialisere og skabe noget omkring sig hele tiden, det ligger efterhånden helt grundlæggende i den måde, vi er vi verden på. Og det er med til at stresse, især for de unge’, fortæller Anna Bjerre.

Kilde: Matas Sundhedsbarometer 2022

Kilde: Matas Sundhedsbarometer 2022

Udseendet har også noget at skulle have sagt

Udover at pege på, at de unge er de mest stressede, viser undersøgelsen også, at de unge kvinder ikke er særlig tilfredse med deres udseende. Faktisk er det hver fjerde kvinde, der føler sig stresset, som ikke er tilfreds med, hvordan de ser ud. Til sammenligning gælder det kun for 8% af de kvinder, som ikke føler sig stressede.  

Det er velkendt, at de yngre generationer har det svært med deres udseende, men tendensen er kun blevet værre, efter de sociale medier er blevet en fast del af hverdagen. Det fortæller Anna Bjerre:

’Vi vænner os til at se os selv gennem filtre og redigerede billeder, og når vi så ser os selv i virkeligheden, så stemmer det ikke overens. Det kan gøre mange utilfredse og kede af deres udseende. Derudover skal man lægge oven i, at man før i tiden var tvunget til at lære at leve med det, man ikke brød sig om, men i dag kan man lave det om. Og der kan ligge nogle indirekte krav om, hvad man bør gøre ved det.  Der ligger bare rigtig mange uudtalte krav om, hvordan man skal være og se ud, og det tror jeg i den grad er med til at stresse især de unge’, fortæller hun.

Vi spurgte: Hvor godt har du det med dit udseende på en skala fra 1-5?

Kilde: Matas Sundhedsbarometer 2022

Kilde: Matas Sundhedsbarometer 2022

Større fokus på det mentale velvære

Undersøgelsen taler altså sit tydelige sprog: der er en stor tendens til mistrivsel blandt især de unge. Her hos Matas vil vi gerne bidrage det bedste, vi kan, ved at skabe indhold til vores brugere som kan inspirere, informere og forhåbentlig hjælpe dem, der har det svært, lidt på vej i livet.


Vi vil dykke ned i emner relateret til stress, angst og generel mistrivsel i det daglige, da vi mener, at det er vigtigt at tale om det, så man ikke skal føle, man er alene om at have det, som man har det. For det viser undersøgelsen tydeligt – du er ikke alene i at have de her følelser. Det er faktisk skræmmende normalt. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal gøre, hvad vi kan for at ændre på det sammen.

Kilde: Matas Sundhedsbarometer 2022

Kilde: Matas Sundhedsbarometer 2022

Fakta om undersøgelsen

Matas lancerer et helt nyt sundhedsbarometer med unikke data og svar fra tusindvis af loyalitetsklubbens medlemmer, der viser temperaturen på danske kvinders fysiske og mentale sundhed. Undersøgelsen vil blive lavet fire gange årligt og vil give en indikation af, hvordan danske kvinder helt fra 15 til 85 år har det fysisk og mentalt.

Mere end halvanden million danske kvinder er medlem af Club Matas. Undersøgelsen i Club Matas er blevet besvaret af mere end 3500 kvinder 2. kvartal 2022.

Det viste undersøgelsen også:

  • Hver tredje kvinde i 30’erne er i dårlig fysisk form

  • Hver femte kvinde dyrker aldrig motion. For kvinder i 30’erne gælder det hver fjerde

  • Kvinders kostvaner udvikler sig positivt med alderen

  • Kun hver anden kvinde sover godt om natten

  • Kvinder bliver gladere med alderen

  • Kvinder under 20 år prioriterer ofte en god kulør, og bruger i gennemsnit lavere solfaktor end ældre kvinder

  • Kvinder under 20 år er mindst opmærksomme på hudforandringer, og lytter i mindre grad til oplysningskampagnerne​​​​​​.


Har du lyttet til vores nye podcast Nøgne Sandheder? Ellers lyt med her!  ​​​​​

Relaterede artikler

GirlTalk: Sådan er der nok ikke andre, der har det

Nyhed

GirlTalk: Sådan er der nok ikke andre, der har det

Af Anja Mille Blum

Hele 3 gange så mange børn mellem 0-18 år fik i 2018 diagnosen angst eller depression som for 10 år siden. Dette er bare ét eksempel på noget af det statistik om unges trivsel, som ikke er specielt rart at læse. Og det skal vi blive bedre til turde tale om.

Læs Mere
Vi skal skabe vores egen meningsfulde hverdag

Vi guider

Vi skal skabe vores egen meningsfulde hverdag

Af Anja Mille Blum

Lige nu er der ikke nogen, der (undskyld mit franske) giver en fuck for, om jeg bliver liggende på sofaen hele dagen og binger Euphoria for 3. gang, mens jeg hovedløst scroller mit Instagram-feed igennem, indtil jeg bliver mødt af et flueben og “du er helt ajour”. Kan du genkende følelsen? Så er du ikke alene!

Læs Mere
Søvneksperten guider: 10 myter om søvn

Vi guider

Søvneksperten guider: 10 myter om søvn

Af Anja Mille Blum

Skal du have 8 timers søvn hver nat? Kan du indhente tabt søvn? Og skal din søvn være sammenhængende? Læs med, når Søren Vinther Fjærestad be- eller afkræfter 10 myter om søvn.

Læs Mere
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.