Din sundhed

Du bliver gladere og sundere med alderen

Det er desværre et kendt fakta, at mange unge danskere er stressede og oplever stor mistrivsel. Men – måske overraskende – ser billedet helt anderledes ud, når det kommer til de ældre generationer. En ny undersøgelse viser nemlig, at danske kvinder får det bedre og bedre, jo ældre de bliver.

Du bliver gladere og gladere med alderen!  Det viser den nyeste undersøgelse, som Matas har lavet med svar fra mere end 3.500 danske kvinder. Jo ældre kvinder er, jo mere tilfredse er de også med deres udseende.

Dit stressniveau falder med alderen

Det er ikke unormalt at have et ambivalent forhold til det at blive ældre. Men en spritny undersøgelse viser faktisk, at der er en opsigtsvækkende udvikling i danske kvinder psykiske og fysiske sundhed.

Det viser Matas’ seneste store undersøgelse ”Sundhedsbarometeret”, hvor mere end 3.500 danske kvinder har deltaget.

​​​​​​​”Det er nu anden gang, at vi gennemfører Sundhedsbarometeret, og data fortæller os, at jo ældre kvinder bliver, jo bedre vurderer de deres sundhedstilstand. Fx vurderer 58 % af kvinder i 60’erne deres fysiske form som meget god eller god, mens det samme tal for kvinder i 30’erne er 44 %. Vi kan også se, at kvinder stressniveau falder med alderen, og de bliver samtidig mere tilfredse med deres udseende,” forklarer Rikke Wolff, der er direktør for CSR, HR og Kommunikation hos Matas.

Kilde: Matas Sundhedsbarometer 2022


Kilde: Matas Sundhedsbarometer 2022

Har ældre kvinder et større overskud?

Men hvad kan årsagen egentlig være til det? Undersøgelsen viser, at når kvinder kommer over 60 år, dyrker de mere motiv, faktisk hele fire gange om ugen. Til sammenligning dyrker kvinder i 30’erne motion tre gange ugentligt.

Det er ikke kun på aktivitetsniveauet, at der sker noget, når vi kvinder bliver ældre. Det samme mønster tegner sig, når det kommer til kosten. Kvinderne i undersøgelsen svarer, at jo ældre de bliver, jo sundere spiser de. Mere end 73 % af kvinderne over 50 år vurderer, at de har sunde kostvaner.

Laila Madsen, der selv er over 50 år og butikschef hos Matas i Nyborg gennem 33 år, kan sagtens genkende et mønster med mere tid og overskud hos hende selv og kunderne.

​​​​​​​”Vi oplever typisk, at lige så snart kvinderne stifter familie, så bliver de fortravlede. Overskuddet bliver simpelthen mindre, og de handler mere online. Når børnene bliver ældre, så ser vi dem oftere, og så har de mere fokus på kvalitetsprodukter og velvære. Det er tydeligt, at de bruger mere tid på sig selv, hviler mere i sig selv. Jeg er i sammen kategori, og jeg har også mere overskud til at gå op i motion og sund kost generelt nu sammenlignet med, da jeg var yngre,” fortæller hun.

Kilde: Matas Sundhedsbarometer 2022


Kilde: Matas Sundhedsbarometer 2022

Mindre ensomhed blandt kvinder over 60

Unge kvinder føler sig mere ensomme end ældre kvinder. Hele 16 % af kvinder under 30 år føler sig ofte ensomme. Til sammenligning gælder dette kun 5 % af kvinder over 60 år. Det viser undersøgelsen for kvinders mentale sundhed.

Det kan der være mange grunde til. Undersøgelsen her peger på to centrale sammenhænge, der kan skubbe til ensomheden i den forkerte retning.

57 % af kvinder, der føler sig ensomme, føler sig også ofte udmattede og trætte i løbet af dagen. Af de kvinder, der har svaret, at de ikke føler sig ensomme, er det kun 20 %, der føler sig udkørte i løbet af dagen.

Også stress kan vise sig at have en sammenhæng til at føle sig ensom.

Af de kvinder, der ikke føler sig ensomme, har 13 % svaret, at de føler sig stressede. I stor kontrast har 43 % af dem, der føler sig ensomme, svaret, at de føler sig stressede. Det vil sige en forskel på 30 %.

Ledelsen i Matas vil gerne hjælpe til bedre trivsel hos de danske kvinder. Det mener Rikke Wolff, at deling af viden kan hjælpe med.

​​​​​​​
”Vi har dagligt kontakt med mere end 1 million danske kvinder gennem vores butikker og online-kanaler, og den kontakt giver os værdifuld viden om, hvordan de danske kvinder går og har det. Den viden har vi sat os for at dele, så den kan komme flere til gavn,” fortæller Rikke Wolff.

Kilde: Matas Sundhedsbarometer 2022


Kilde: Matas Sundhedsbarometer 2022

De yngre kvinder har det sværest

Undersøgelsen fra Sundhedsbarometeret bekræfter desværre, hvad Sundhedsstyrelsen ligeledes har vist tidligere i 2022*. Nemlig, at det er de unge, der har det sværest, når vi kigger på mental sundhed.

”Det er en vigtig påmindelse om den opgave, som vi skal være med til at løfte både i dialogen med de unge kvinder i butikkerne, på tværs af alle vores kanaler og i uddannelsen af nye materialister,” siger Rikke Wolff.

​​​​​​​Barometeret viser, at 64 % af kvinder under 30 år føler sig glade, hvor hele 80 % af kvinder i 60’erne og 70’erne føler sig glade.

Fakta om undersøgelsen

Hvert kvartal udgiver Matas et sundhedsbarometer med unikke data og svar fra tusindvis af loyalitetsklubbens medlemmer, der viser temperaturen på danske kvinders fysiske og mentale sundhed. Barometeret giver en indikation af den generelle sundhedstilstand hos kvinder i Danmark.

Mere end halvanden million danske kvinder er medlem af Club Matas. I den seneste udgave har 3.672 kvinder svaret på 20 spørgsmål online om fysisk og mental sundhed i oktober 2022.
​​​​​​​

Det viste undersøgelsen også:

  • Kun 4% af alle danske kvinder føler sig ikke glade


  • 58% af kvinder i 60’erne vurderer deres fysiske form som meget god eller god, mens det samme tal for kvinder i 30’erne er 44 %

  • Kvinder 60+ dyrker motion minimum fire gange om ugen, mens kvinder i 30’erne dyrker motion cirka tre gange om ugen

  • 73 % af kvinderne over 50 år vurderer, at de har sunde kostvaner

  • 5 % af kvinder over 60 år føler sig ensomme, mens næsten hver femte kvinde under 30 år føler sig ensom

  • 57 % af kvinder der føler sig ensomme føler sig også ofte udmattede/trætte i løbet af dagen – for kvinder, der ikke er ensomme, gælder dette kun 20 %

  • 43 % af kvinder, der ofte føler sig ensomme føler sig også stressede – for kvinder, der ikke føler sig ensomme, gælder dette kun 13 %​​​​​​​

Har du lyttet til vores nye podcast Nøgne Sandheder? Ellers lyt med her!  ​​​​​

Relaterede artikler

Mental velvære: Hvorfor er de unge så stressede?

Din sundhed

Mental velvære: Hvorfor er de unge så stressede?

Af Ida Hinchely Kyhn

Cirka hver anden kvinde under 30 år føler sig stresset. Det viser en ny undersøgelse, som Matas har lavet blandt de kvindelige Club Matas medlemmer. Det er skræmmende tal, som taler ind i en tendens, som vi desværre har set blive større og større de senere år: nemlig, at de unge har det sværest. Det er et af de temaer, vi hos Matas vil dykke ned i, når vi fremadrettet får større fokus på den mentale sundhed.

Læs Mere
Lægens råd: Sådan styrker du din mentale sundhed

Vi guider

Lægens råd: Sådan styrker du din mentale sundhed

Af Isabel Marschall Thostrup

Læge Charlotte Bøving giver her tre gode råd i en tid, der er præget af alvor og afsavn. Måske føler du dig ekstra udfordret og glemmer at trække vejret dybt? Se med her, og bliv husket på hvordan du styrker både din fysiske og mentale sundhed.

Læs Mere
Søvneksperten guider: 10 myter om søvn

Vi guider

Søvneksperten guider: 10 myter om søvn

Af Anja Mille Blum

Skal du have 8 timers søvn hver nat? Kan du indhente tabt søvn? Og skal din søvn være sammenhængende? Læs med, når Søren Vinther Fjærestad be- eller afkræfter 10 myter om søvn.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek