Nikotintyggegummi

Mest populære

Pris

Vælg filtre

Mærker

Pris

Aktuelt

25 produkter
25 produkter
Sorter efter: Mest populære

Hvad er nikotintyggegummi?

Et nikotintyggegummi er et tyggegummi der indeholder nikotin.  Med et tyggegummi bliver nikotin optaget gennem mundens slimhinder.

Nikotintyggegummi kan bruges som et nikotinerstatningsprodukt.

Nikotin

Nikotin er et kemisk stof, som i dag kan dannes syntetisk, men oprindeligt blev det udvundet af tobaksplanten. Nikotin har en stimulerende effekt på hjernens frigørelse af signalstoffer, heriblandt dopamin, som fungerer som hjernens belønningssystem. Du får med andre ord en følelse af velbehag, når nikotinen indfinder sig i kroppen. Dette er blandt andet med til at skabe afhængigheden.

Erstatning til cigaretter

Der findes en række forskellige præparater, som kan erstatte nikotin fra cigaretter, når du ønsker at stoppe med at ryge. Disse kaldes nikotinsubstitution og er håndkøbslægemidler. Med nikotinsubstitution får du stadig en kontrolleret mængde nikotin – men uden de andre skadelige stoffer, som der også er i cigaretter. På denne måde kan du nemmere kontrollere indtaget og trappe ned og ud af nikotinen.

Med nikotinsubstitution øger du faktisk dine chancer for et succesfuldt rygestop med 60%, så måske det er værd at prøve. Husk dog, at det ikke er slik. Det er mindre skadeligt for dig at bruge nikotintyggegummi end at ryge en cigaret, men de kan heller ikke spises ubekymret. Læs altid indlægssedlen inden brug og tal med lægen, hvis du er i tvivl.

Hvilket styrke nikotintyggegummi skal jeg vælge?

Ryger du mindre end en pakke cigaretter om dagen, anbefales det, at du starter med 2 mg tyggegummi.

Ryger du en pakke eller mere om dagen, eller fungerer det ikke for dig med 2 mg, kan du med fordel bruge nikotintyggegummi på 4 mg.

Det kan for nogle være nødvendigt at supplere nikotintyggegummi med andre præparater med nikotin i, hvis rygetrangen ikke forsvinder. Det kan eksempelvis være et nikotinplaster.​​​​​​​

Tyggeteknik

Den rigtige tyggeteknik er altafgørende, for at du får den ønskede effekt ud af dit nikotintyggegummi.

Hvis du ikke tygger tyggegummiet korrekt, er der risiko for, at det ikke virker. Du kan også opleve ubehag på grund af det.

  • Tyg langsomt 10-15 gange, indtil du kan smage en stærk smag. Nu frigives nikotinen.
  • Placer tyggegummiet, så det hviler mellem dit tandkød og din kind. Her skal det ligge, indtil smagen så småt er væk
  • Gentag dette indtil nikotinen i tyggegummiet er opbrugt. Det tager cirka 30 minutter.

Er nikotintyggegummi farligt?

Du er måske stødt på myten om, at nikotin-erstatningsprodukter kan være farlige. Sammenligner vi nikotin-produkter med cigaretter, så er det i høj grad sundere at bruge nikotin-erstatningsprodukter.

Gennem cigaretterne får du mange kræftfremkaldene stoffer, som giver risiko for kræft. Dette er blandt andet i lunger, mundhule, spiserør og mave.

Nikotinen, som du også får gennem cigaretter, er det som virker afhængigheds-skabende. Samtidig har nikotin indflydelse på dit hjerte, blodtryk og kredsløb.

Derfor anbefales det, at man bruger nikotinpræparater i en begrænset periode. Dette gør også, at det på sigt bliver en god investering i forhold til pris, når man sammenligner tyggegummi og cigaretter.

Nedtrapning

Det er virkelig godt gået, hvis du er stoppet med cigaretterne og nu kun bruger nikotintyggegummi!

Tag det lidt med ro og vent 3 måneder før du begynder at trappe roligt ned.Synes du det er svært at fjerne et stykke nikotintyggegummi, kan du forsøge at skifte det ud med et almindeligt stykke tyggegummi.

Når du kun har behov for 1-2 stykker nikotintyggegummi dagligt bør du stoppe behandlingen helt.

Bivirkninger

Du kan opleve følgende bivirkninger ved nikotintyggegumm:

  • iIrritation i mundhule/hals
  • Hikke
  • Hjertebanken
  • Kvalme
  • Sure opstød
  • Mavegener

Graviditet og amning

Er du gravid eller ammende, skal du tale med lægen før du anvender nikotinsubstitution af en hvilken som helst slags.

Rikke
Farmakonom
Rikke er uddannet som farmakonom i 2017 i Århus, men har arbejdet med meget andet end apoteksalg. Rikkes store interesse og passion er at være med til at fremme folkesundheden og give forståelig rådgivning i blandt andet kosttilskud og hudpleje.
Brug for personlig rådgivning?
Brug for personlig rådgivning?

Få faglig rådgivning omkring sundhed og pleje. Chat eller tal med en farmakonom.