• Hjemmelevering
 • Afsendelse 1-3 hverdage
 • Byt i 270 butikker
 • Mere end 1000 brands
 • Byt i 30 dage
Vi guider

10 beautyvaner, der emmer af bæredygtighed

Dine vaner gør en forskel i det store klimaregnskab, og det gælder bestemt også dine beautyvaner. Faktisk er det ofte små vaner og ændringer, der gør en forskel på den lange bane, og i dagens indlæg får du et par skønne, bæredygtige råd med på vejen, der både gavner dig og miljøet.

Vi ved godt, at det mest bæredygtige ville være at skære helt ned på sit forbrug. Men det er ikke nødvendigvis løsningen for alle. Derimod har alle mulighed for at kigge deres rutiner igennem med henblik på at lave små, men vigtige, forbedringer og ændringer, der kan gøre en forskel på lang sigt. Det er lige præcis disse, vi vil komme ind på i indlægget her.

Hvad er bæredygtighed?

Bæredygtighed handler især om, hvordan vi kan passe på jorden og leve på en måde, så den ikke tager skade. Det vil sige, at vi skal skabe de bedste betingelser for mennesker og miljø – nu og i fremtiden. Det kan vi gøre ved at opbygge vaner, der er klimavenlige. Faktisk er det ganske små ændringer, der skal ofte til, og sommetider er der tale om små vaner, som gør en stor forskel, uden man er klar over det. Og ja, det er her, at dine beautyvaner også kommer ind i billedet, og vil du vide, hvordan du kan blive mere bæredygtig, hvad beauty angår, så får du her nogle gode råd.

1. Sluk for vandhanen

Har du det med at lade vandhanen løbe, når du skal rense din hud – eller børste tænder, så lader du alt for meget vand gå til spilde. De fleste danskere bruger nemlig i gennemsnit 19 liter vand – hver gang – og meget af vandet løber jo lige ned i afløbet til ingen verdens nytte! Prøv derfor kun at tænde for vandhanen, når du skal skylle tandbørsten.Tip! Lader du også vandhanen løbe, når du vasker ansigt, så prøv i stedet at bruge en opvredet vaskeklud eller skift til et renseprodukt som micellar water, hvor du ikke skal bruge vand.  

2. Elsk dine lynbade 

Selv om brusebade er langt at foretrække frem for karbade, når vi tager klimabrillerne på, kan dit vandforbrug også hurtigt blive ret så højt, hvis du falder i staver under det skønne, rindende vand. Ved et normalt brusebad bruger du faktisk mere end 12 liter vand pr. minut, men korter du brusebadstiden ned fra 10 til 5 minutter hver dag, vil dit vandforbrug falde med 22.000 liter hvert år. Du kan også spare en smule på vandet ved at slukke det, når du påfører din shampoo og balsam.


Tip! Spring hårvasken over en ekstra dag og spar på vandet. Og virker din hovedbund en smule fedtet, kan du ofte fikse det med en god tørshampoo.

3. Brug kun den mængde, du behøver  

Less is more er ofte gældende, når du skal dosere dine skønhedsprodukter. Mange har det nemlig med at bruge en meget større mængde produkt, end det rent faktisk er nødvendigt, og det er både skidt for din pengepung (da du hurtigt løber tør og må købe nyt), men det er også skidt for miljøet. Her får du en nem guide til, hvor lidt produkt du faktisk behøver:

 • Renseprodukt = én mandel
 • Fugtighedscreme = to små rosiner
 • Øjencreme = to peberkorn – ét til hvert øje
 • Serum = én ært
 • Bodylotion = én stor vindrue per kropsdel (eller en håndfuld til hele kroppen)
 • Shampoo = ét hindbær til kort hår og ét jordbær til langt hår
 • Balsam = ét kirsebær til kort hår og to store blåbær til langt hår

4. Brug dine produkter HELT op

Smider du ofte dine halvfyldte skønhedsprodukter ud for et godt ord, fordi du ikke får dem brugt helt op, før end et nyt og mere spændende produkt lander på din toilethylde, så er det måske på tide, at du stopper op og begynder at tænke mere bæredygtigt. Men er og bliver du en beautyjunkie, så sørg i det mindste for at andre kan få glæde af dine ʻgamle’ produkter.


De fejler ingenting, og vil sikkert glæde din mor, veninde, søster eller datter. Et godt tip er desuden at finde ud af, om produktet har en udløbsdato. Står der f.eks., at produktet udløber om 6 måneder, kan du notere datoen og sikre dig, at du ikke er nødt til at kassere lækre produkter, fordi de er for gamle. Dét er en skam!

5. Affaldssorter dine brugte produkter  

Når du ikke kan klemme flere dråber ud af din shampooflaske, og når cremetuben er helt tom, så smid den brugte emballage til genbrug. Måske er der skraldsortering, hvor du bor, og har du tom emballage fra produkter, som er købt i Matas, så kan du også aflevere den i din lokale Matas. Via Matas Retursystem bliver der hvert år indsamlet tonsvis af plast og pap til genanvendelse.    


Vidste du, at rigtig mange Matas-kunder returnerer brugt emballage i Matas Retursystem – og gør det uden at modtage pant eller anden form for økonomisk vinding?

6. Gør op med engangsforbrug og single-use plastic 

En beautyrutine, der virkelig emmer af bæredygtighed, er, når du vælger produkter med lang levetid, og som du kan anvende igen og igen. Disse produkter gør op med brug-og-smid-væk-kulturen og den store mængde af plastaffald, der hober sig op i verden. Der findes i dag mange gode og genanvendelige produkter i Matas og på matas.dk som fx LastSwap vatpinden og de genanvendelige vatrondeller fra Pargaard.  

Nye krukker i Matas sikrer 30% mindre plastikbrug

Nyhed

Nye krukker i Matas sikrer 30% mindre plastikbrug

Matas udvikler hele tiden nye bæredygtige tiltag indenfor indhold og produktion af egenvarerne i takt med ny viden indenfor sundhed og miljø. Nyeste initiativ er Stribernes nye krukker, der reducerer plastikforbruget med næsten en tredjedel.

Læs også

Fire fine genanvendelige produkter

LastSwab i stedet for 1.000 vatpinde

Noget af det, der flyder allermest i naturen og i verdenshavene, er vatpinde. Det forsøger danske LastSwab at lave om på med deres genanvendelige vatpind, der på kort tid er blevet en kæmpe succes.


Den er lavet af såkaldt TPE (en form for gummi), pinden er lavet af plastik og æsken er lavet af bionedbrydelig majs – men vigtigst af alt, så er LastSwab designet til at blive brugt tusind gange, så den kan i princippet blive din sidste vatpind!

LastSwab Basic Vatpind Penguin Black
79,95
Optjen 8 point

Plastikfri hårvask

Vil du gerne være mere miljøbevidst, når du plejer dit hår, kan løsningen måske være en shampoo-bar. Den her fra Zacho Food er–håndlavet med økologisk kokosolie og etisk handlet sheasmør, og emballagen er lavet af genanvendt pap, der kan sorteres til genbrug igen.


Sådan bruger du den:
Gør dit hår vådt og skum sæben godt op mellem hænderne. Gnid håret ind i sæbeskummet og gentag gerne hvis du har langt/meget hår. Vask/gnid håret godt og skyl ud igen. Baren skal tørre helt mellem anvendelserne og må ikke ligge på en våd overflade.

Zacho Food Shampoobar Kokos & Sheasmør 85 gr.
59,95
Optjen 6 point

Tør makeuppen af

Gør renserutinen nem for dig selv med Glovs bløde makeupfjerner-handske. Takket være særlig mikrofiberteknologi fjernes selv tung makeup nemt – du skal blot bruge lidt vand.


Handsken er genanvendelig og kan bruges i op til tre måneder.

Genbrugelige rondeller

Nu behøver du ikke længere at være storforbruger af vatrondeller, når du skal befri huden for makeup, skidt og snavs.


Danske Pargaard har nemlig lavet genbrugelige rondeller i økologisk og vaskbar bomuldsfrotté. Pakken indeholder 5 styk naturhvide og 5 styk rosa, og da de er sammensat af to lag stof, kan du ofte nøjes med at bruge en om dagen.

LastSwab: Genanvendelig og bæredygtig vatpind

Bag om brandet

LastSwab: Genanvendelig og bæredygtig vatpind

LastSwab er en genanvendelig vatpind, som er et miljøvenligt alternativ til den traditionelle vatpind. Den kan bruges mere end 1000 gange og så er den utrolig nem at rengøre. Der findes to udgaver af den genanvendelig vatpind som du kan lære meget mere om her.

Læs også

7. Brug multifunktionelle produkter

Vil du gerne være bedre til ansvarligt forbrug, kan flere multifunktionelle produkter være en af løsningerne. Find for eksempel en cremeblush, du også kan bruge på læberne. Lad din milde hårpleje fungere som bodyshampoo. Giv også dine neglebånd fugt og pleje med din læbepomade og brug din tørshampoo som stylingprodukt til at skabe fylde og tekstur.

Fire multifunktionelle favoritter

8. Køb økologisk OG bæredygtig makeup

Brug dine produkter op, inden du køber nye – og tænk multifunktionelt. Det er ikke svaret på problemet at købe flere produkter, men når du shopper beauty kan du alligevel tænke mere bæredygtigt.

Selv om udvalget af økologisk og bæredygtig makeup måske endnu ikke er så stort, så kan du sagtens finde et fint lille udvalg hos Matas. Men hvorfor overhovedet vælge økologisk makeup? Og hvordan spiller bæredygtighed ind her?

Først og fremmest er det vigtigt at pointere, at makeupprodukter med økologiske ingredienser som udgangspunkt ikke er bedre eller sundere for dig end makeup uden økologiske ingredienser. Nogle personer kan nemlig opleve at reagere på ekstrakter fra planter og blomster. Men når det er sagt, dyrkes økologiske ingredienser på en måde, der er mere skånsom for både mennesker, dyr og jord, hvorfor de er særligt gode i en bæredygtig kontekst.

Vil du dog være sikker på, at den makeup, du køber og bruger, både lever op til allergivenlighed, bæredygtighed og ansvar for naturen, så kig efter anerkendte certificeringer. Og her er det ikke nok at kigge efter de økologiske som fx Ecocert COSMOS, for endnu vigtigere er det at kigge efter miljømærkerne og meget gerne vores nordiske Svanemærket.

Det danske makeupbrand Miild har faktisk hele tre anerkendte certificeringer på deres makeupprodukter – nemlig Svanemærket, AllergyCertified og Ecocert COSMOS, og de har dermed formået at lave makeup med høj holdbarhed, lækre teksturer og naturlig finish, som både tager hensyn til dig og miljøet.   


Vidste du… Miild har lavet en guide til, hvordan man affaldssorterer deres emballage, og så har de udviklet en emballage, som minimerer stød. Dermed vil du sjældent opleve, at du skal smide en helt ny blush/pudder deslige ud, hvis du har tabt den på gulvet. Derudover er en del af deres emballage lavet af genbrugspap.

Tre skønne fra Miild Makeup

Miild concealer

Der er en grund til, at den her økologiske concealer er blevet et hit. Ud over at den er fremstillet af de reneste mineraler og sheasmør og kommer i en miljøvenlig emballage af genbrugspap, så får du en virkelig god og smart concealer.


Det er nemlig en duo, så du kan skræddersy og farvekorrigere nuancen og opnå den helt perfekte dækkeevne og skjule mørke rander, rødme, pigmentfejl og urenheder. Vælg mellem tre versioner – her er vist 02 Medium Boon.

(57)
MIILD Natural Mineral Concealer Duo 02 Medium Boon
249,95
Optjen 25 point

Miild blush

Mangler du glød i kinderne, kan du trygt bruge Miilds økologiske mineral blush.


Den er parfumefri og lavet på de reneste mineraler, og fordi den har så høj en pigmentering, kan du nemt bygge farven op, så du får en smuk og naturlig ferskenfarve på kinderne, der er superklædelig året rundt.

(23)
MIILD Natural Mineral Blush 01 Peach Pellucid
259,95
Optjen 26 point

Miild mascara

Nyeste tilføjelse i Miilds makeupkollektion er den her tårefaste mascara, som også har formået at få de ovennævnte tre anerkendte certificeringer.

Mascaraen er derfor både allergi- og miljøvenlig og indeholder rene, nænsomme og plejende ingredienser, som er sammensat i en formel, der giver vipperne volumen og et flot naturligt look. 100 % af ingredienserne er af naturlig oprindelse og heraf er 20 % økologiske.   

(7)
MIILD Tear-Proof Mascara Black Define Eesome 01 Black
209,95
Optjen 21 point

9. Vælg dansk hudpleje

Et godt råd til mere bæredygtigt forbrug er at købe lokalt. I den her kontekst betyder det derfor beautyprodukter udviklet og produceret i Danmark, for så vælger du et produkt, som ikke har skullet ud på en lang rejse for at ende på din toilethylde. Og det betyder jo et mindre CO2-aftryk.

Der findes heldigvis et kæmpe udvalg af skønne og lækre danske brands, som laver hudpleje og kosmetik af superhøj kvalitet, og som gør det ansvarligt. Her får du et udpluk, men husk også, at du altid kan spørge om råd hos din lokale Matas, eller nemt søge efter brands i Matas webshop.

Seks skønne made in Denmark

Nilens Jord

Nilens JordUd over at udvikle allergicertificeret produkter af høj kvalitet, der plejer og passer på din hud, så tager Nilens Jord ansvar for at mindske påvirkningen af miljøet og værne om klodens ressourcer: Størstedelen af hudplejens emballage er genanvendelig. Råvareindkøb gøres så vidt muligt i Europa for at minimere CO2-aftryk fra transport. Til produktion af kartonemballager anvendes træer fra svenske skove, så transportafstanden minimeres, og for hvert træ, der fældes, plantes der fire nye frø, som med tiden bliver til nye, unge træer, som binder relativt mere kulstof end de gamle træer. Shop dine nye favoritter fra Nilens Jord her.


Urtekram

Siden 1972 har Urtekram leveret økologiske produkter, der tilfører kvalitet og velvære til hverdagen. Urtekram Beauty produkter er veganske og indeholder aktive ingredienser med naturlig oprindelse, som sikrer ren nydelse og forkælelse til dig og din hud. Alle serier er økologisk certificeret af Ecocert efter COSMOS Organic standarden, og danskproduceret i plantebaseret emballage lavet af sukkerrør. Det er et grønnere alternativ – med dig i fokus. Shop dine nye favoritter fra Urtekram her.


Matas Natur

Matas Natur er hudpleje med økologisk indhold og naturlige, skånsomme ingredienser med en lækker konsistens og veldokumenteret effekt. Alle produkter er uden farvestoffer og animalske ingredienser (vegansk). To af hudplejeserierne er med mild duft. Den lyse hudplejeserie er helt uden parfume og Astma-Allergi Danmark mærket. Alle tre serier er Svanemærket og udviklet med ingredienser, der tager særligt hensyn til dig og miljøet. Shop dine nye favoritter fra Matas Natur her.


Rudolph Care

Rudolph Care er en hudplejeserie med aktive ingredienser fra hele verden, der nærer og plejer huden på den mest effektive måde. Alle produkter er udviklet og produceret i Danmark i samarbejde med de dygtigste skønhedsproducenter, hvor bæredygtighed, økologi samt en sund, smuk og naturlig hud er nøgleordene for de luksuriøse hudplejeprodukter. Shop dine nye favoritter fra Rudolph Care her.


Mellisa

Det danske beautybrand Mellisa startede deres bæredygtige strategi tilbage i 1986. I dag bliver Mellisas produkter udviklet og produceret i Hørsholm af ildsjælene Margit Mellisa Klinder og hendes datter Louise Mellisa Klinder. I udviklingen og produktionen af deres naturlige, plantebaserede hudpleje fuld af virksomme ingredienser, udviser de altid omtanke for naturen og skåner den. De bruger fx aldrig svært nedbrydelige råvarer, de vælger altid økologiske ingredienser hvis muligt, og emballagen er delvist genbrugsmateriale. Shop dine nye favoritter fra Mellisa her.


Derma

Derma er skabt til dig, der tænker over, hvad du udsætter din krop, familie og planeten for. Derma har et bredt udvalg af certificerede plejeprodukter til fornuftige hverdagspriser, og alle produkter er allergi- og miljømærkede, mens flere også er økologiske og veganske. Shop dine nye favoritter fra Derma her.


Vidste du, at Matas forsøger at reducere deres plastforbrug, hvor det er muligt? Stribe-, Matas Natur- og Medicare-krukkerne er fx ændret til en-væggede krukker.


10. Gå efter miljømærkerne

Skal din beautyrutine være mere miljøvenlig, er det helt essentielt, at du kigger dine produkter efter i sømmene – er de produceret bæredygtigt? Indeholder de ingredienser, som både er gode for dig og miljøet, og er emballagen ligeledes miljøvenlig? En god hjælp kan være at gå efter specifikke mærkninger som for eksempel Svanen, RSPO, Ecocert COSMOS og FSC.

Svanemærket

Nordens officielle miljømærke. Tildeles udelukkende varer, der er særligt skånsomme for miljø og sundhed – uden at der er gået på kompromis med kvaliteten. Matas har faktisk Danmarks største sortiment af Svanemærkede plejeprodukter.


RSPO

Non-profit medlemsorganisation og certificeringsordning, der skal sikre, at produktionen af palmeolie (som næsten er uundgåelig i kosmetiske produkter) lever op til miljømæssige og sociale principper og kriterier.


Ecocert/COSMOS

En fælleseuropæisk certificering af økologisk kosmetik, som anvendes i mere end 45 lande. For at opnå COSMOS Organic-mærket skal mindst 95 % af ingredienserne være naturlige. Desuden skal mindst 10 % af ingredienserne i produkter, der vaskes af, og mindst 20 % af ingredienserne i produkter, der ikke vaskes af, være økologiske. 95 % af de naturlige olier og ekstrakter i produktet skal være økologiske. COSMOS er desuden garanti for, at ingredienser er dyrket ansvarligt og med respekt for miljøet.  


FSC

En international non-profit mærkningsordning til træ og papir. I en FSC-skov bliver der ikke fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Samtidig er FSC en sikkerhed for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er uddannede og får ordentligt sikkerhedsudstyr og løn.

Fem skønne produkter med miljømærker

Relaterede artikler

LastSwab: Genanvendelig og bæredygtig vatpind

Bag om brandet

LastSwab: Genanvendelig og bæredygtig vatpind

Af Amalie Schiller

LastSwab er en genanvendelig vatpind, som er et miljøvenligt alternativ til den traditionelle vatpind. Den kan bruges mere end 1000 gange og så er den utrolig nem at rengøre. Der findes to udgaver af den genanvendelig vatpind som du kan lære meget mere om her.

Læs Mere
14 hudplejebrands med økologiske ingredienser

Vi guider

14 hudplejebrands med økologiske ingredienser

Af Amalie Schiller

Er du på jagt efter hudplejeprodukter, der sætter fokus på bæredygtighed og økologiske ingredienser? Well, så er du kommet det rette sted hen! I dagens indslag har jeg gjort det ekstra nemt for dig at træffe et grønnere valg, når du vælger hudplejeprodukter. Fællesnævner for de 14 forskellige brands, jeg introducerer dig til, er, at de enten er certificerede, med økologiske og naturlige ingredienser, veganske eller bæredygtige. Nogle er måske en blanding af det hele? Lad os se på det!

Læs Mere
5 danske beauty brands, der er startet af kvinder

Vi guider

5 danske beauty brands, der er startet af kvinder

Af Isabel Marschall Thostrup

Vi elsker seje kvinder. Og heldigvis er der flere danske brands med sådan en bag. Her tager vi et kig på 5 skønne beauty brands, der alle er startet og ejet af kvinder.

Læs Mere
Hevea Loop Cup – Bedst for krop, miljø og dankort

Nyhed

Hevea Loop Cup – Bedst for krop, miljø og dankort

Af Matas

Der kan være mange gode grunde til, at du endnu ikke er kommet i gang med at bruge en menstruationskop. Den største hindring er ofte, at mange tror, det er svært bruge, og at det føles uoverskueligt at skulle bryde en gammel, indgroet vane. Derfor har HEVEA, i samarbejde med en masse kvinder, designet en naturlig og funktionel menstruationskop, LOOP CUP, der gør det utrolig nemt at komme i gang.

Læs Mere