Din sundhed

Knæsmerter og spændinger: Vi tester osteopati

Kan osteopati hjælpe ved knæsmerter, der er gået hen og er blevet kroniske? Og kan det hjælpe med at få uforklarlige spændinger ved brystet til at forsvinde? Amalie og Ida fra redaktionen har testet et forløb hos Mads fra Aarhus Osteopati i to måneder, hvor de får hjælp til hver deres problemstillinger. Læs med her, og hør, hvordan det gik.

Osteopati er en holistisk behandlingsform, hvor behandlingen involverer blide justeringer, stræk og manipulation af kroppens muskler, led og bindevæv. Osteopater ser på hele kroppen for at identificere og behandle årsagerne bag fysiske symptomer, fremme helbredelse og styrke kroppens evne til at regulere sig selv.

Er du interesseret i at høre, hvordan et forløb hos en osteopat kan se ud? I denne artikel har Amalie og Ida fra redaktionen hver især testet et forløb hos Aarhus Osteopati. Her kan du følge med på sidelinjen og blive klogere på, hvordan et forløb kan se ud. 

Amalies forløb: Knæsmerter i over to år

Jeg har i to år haft ondt i mit højre knæ, når jeg har bevæget mig og været aktiv. Det hele begyndte, da jeg i sommeren 2021 fik mere og mere ondt i mit knæ, når jeg var ude at cykle på min landevejscykel. Jeg prøvede først med lidt ro, men det hjalp ikke. Siden har jeg prøvet alt. Jeg har fået blokader hos en kirurg, blevet opereret i knæet, gået til adskillige fysioterapeuter og prøvet forskellige former for træning – men jeg har stadig ondt i knæet.

Knæsmerterne har selvfølgelig gået ud over min fysiske aktivitet, men det har virkelig også været en mental udfordring for mig. Jeg elsker at køre på min racercykel og generelt have en aktiv livsstil, men pludselig var det ikke en mulighed mere. Jeg har følt mig fanget og ude af stand til at bestemme over mit eget liv. Derfor tester jeg nu osteopati for at komme af med mine kroniske knæsmerter. Du kan selv læse alt om, hvordan en osteopat kan hjælpe dig lige her.​​​​​​​

Kroppens hierarki: Kroppens stress står i vejen for et smertefrit knæ

Mads fortæller, at indenfor osteopatien arbejder man ud fra et hierarki i kroppen, hvor man som behandler forsøger at afdække flere af kroppens vigtige systemer i en prioriteret rækkefølge. Grundlæggende for behandlingen er, at flere af kroppens systemer, såsom stress-, cirkulations- og mave-tarmsystemet, skal virke, før jeg kan få styr på mit knæ. Kroppen vurderer nemlig ikke knæet lige så vigtigt som de andre systemer. Hvis min krops systemer fungerer optimalt, er der mindre chancer for, at mine knæsmerter kommer tilbage igen én anden gang.

Jeg får derfor en række ”hjemmeopgaver”, som jeg skal efterleve bedst muligt – men stadig have en sjov hverdag og nyde. Jeg skal spise mindre sukker, hvidt brød og andet ”hurtigt energi”. I stedet skal jeg forsøge at få godt med fibre og nærende måltider, så min krop virkelig har noget energi at tage af. Fuldkorn og grøntsager er vejen frem! Derudover skal jeg begynde at lave vejrtrækningsøvelser, hvor jeg trækker vejret ind og ud af næsen. Der skal få cirkulationen godt i gang i min krop – og cirkulation er godt for smerter og skader!

Udover læringen om min egen krop, går Mads også i gang med selve behandlingen. Den består ikke i at arbejde med mit knæ, hofte eller fod, som så mange andre har gjort. Men primært i at arbejde med at nedtone modstanden i min mave og mine organers hinder. Mads løsner op ved mine organer ved maven, og der er virkelig steder, hvor det spænder. Han forklarer, at mine spændinger sætter sig i maven, og derfor er det særligt her, jeg skal have løsnet op og få cirkulationen i gang igen. Så min krop kan hele sig selv, og mit knæ kan komme tilbage til normalen.

Her ses, hvordan kroppens hierarki fungerer, hvis der skal styr på mit knæ:

Efter fire behandlinger: Jeg er tilbage på cyklen og i løbeskoene

Jeg har været hos Mads fire gange de sidste to måneder. Siden da har jeg drukket mange grønne smoothies om morgenen for at få grøntsager, droppet light sodavand, skåret ned på slik og valgt fuldkorn og fibre til. Jeg har forsøgt at lave vejrtrækningsøvelser hver dag (indrømmet – det er glippet ind i mellem), men også lavet nogle mobilitets- og udstrækningsøvelser, som jeg har fået af Mads. Det har faktisk været ret fedt at lære om, at sund kost ikke kun handler om udseende, men at det virkelig betyder noget for ens mentale overskud og daglige energi.

Derudover er jeg langsomt begyndt at cykle igen og faktisk også kommet tilbage i løbeskoene, hvilket jeg ikke har kunne i mange år, fordi jeg fik tilbagevendende skinnebensbetændelse. Mads har klædt mig godt på til at starte roligt op og lytte efter kroppen, og det gør ikke noget, at det gør en smule ondt. Kroppen skal lige vænne sig til, at jeg godt kan bruge knæet. Det betyder for mig nu, at jeg har været ude på 1,5 times cykelture, og jeg er oppe på hele 6 kilometer løbeture. Jeg mærker et niv mit knæ i ny og næ, men jeg har lært, at det er okay, bare jeg lytter til kroppen og giver den restitution. Så kan den faktisk det meste!

Eksperten guider: Sådan kan en osteopat hjælpe dig

Din sundhed

Eksperten guider: Sådan kan en osteopat hjælpe dig

Osteopati – måske har du hørt om det, men ved du egentlig, hvad det er, og hvad en osteopat gør? I denne artikel guider osteopaten Jens Gram dig i, hvordan osteopati som manuel medicin kan hjælpe dig af med længerevarende smerte, forbedre din sundhed og forebygge både mental og fysisk sundhed.

Læs også

Idas forløb: Smerter ved brystet og under armen

I foråret 2023 begyndte jeg ud af det blå at få nogle sporadiske smerter under min højre arm, som indimellem gik ind over brystet. Det gjorde ikke meget ondt, men det var nok til, at jeg blev lidt bekymret. Jeg elsker at klatre, så min første tanke var, at det måske kunne være en forstrækning, der gav smerterne. Men da månederne gik, og det ikke blev bedre, måtte jeg et smut forbi lægen. Her var meldingen klar efter flere undersøgelser – der var ikke noget at komme efter. Jeg skulle bare give slappe af og give det tid.

Ret hurtigt fandt jeg ud af, at smerten blev tydeligere, når jeg følte mig stresset eller presset. Nærmest som om, min krop prøvede at råbe mig op. Så da jeg blev tilbudt et forløb hos Aarhus Osteopati, var jeg ikke i tvivl om, at det var den smerte, jeg skulle snakke med Mads om.​​​​​​​

Kan smerterne skyldes mentalt underskud?

Indrømmet – jeg har haft nogle år, hvor jeg har presset mig selv og ikke har været den bedste til at lytte til min krop. Men det er det, jeg skal til at gøre nu – det bliver jeg hurtigt klar over efter min første session hos Mads.

Her lærer jeg blandt andet, hvordan det at booste kroppen med sund mad, motion og åndedrætsøvelser kan gøre, at den får mere overskud og nemmere kan reparere de skader, der er. Jeg får lektier for, hvor jeg skal lave åndedrætsøvelser hver dag – jeg skal lægge mig ned og trække vejret ind i fire sekunder, holde det i fire sekunder og puste ud i 7 sekunder. Derudover skal jeg booste mit indtag af grøntsager. Så på samme måde som i Amalies forløb, bliver den grønne smoothie en fast del af min morgenrutine. Jeg bliver også bedre til at få snacket gulerødder og rød peber i løbet af dagen, og jeg tænker generelt mere over, hvad jeg spiser. Jeg stopper med at drikke sodavand og skruer ned for kaffen. For ved at undgå at overstimulere min krop, får den bedre ro til at reparere.

Til mine sessions snakker vi også om, hvordan jeg har det. Jeg har været temmelig presset og har haft nogle reaktioner på stress. Så mine snakke med Mads bliver også en god måde at få reflekteret over, hvordan jeg egentlig behandler mig selv. I stedet for at give mig selv ro til at puste ud efter en stresset periode, så presser jeg mig selv ud i situationer, jeg ikke har overskud til. Og det skal jeg til at stoppe med, så min krop kan komme oven på igen.

De tre sidste sessions indebærer også en behandling, hvor Mads trykker på forskellige steder på min krop, primært på maven. Jeg kan tydeligt mærke, når han trykker på maven, at der er mange spændinger – og det er de spændinger, der ryger direkte op til min arm og mit bryst og gør ondt.

Mads fortæller, at ud fra en osteopatisk vinkel er det ikke unormalt at smerter, der går op mod skulderen og brystet, godt kan hænge sammen med gener og spændinger ved vejrtrækningsmusklen (også kaldet diafragma), samt spændinger omkring de hinder mine organer er omkranset af.

Efter fire behandlinger: Jeg har lært at lytte til mig selv – og det hjælper på smerterne

Jeg er ret imponeret over den holistiske tilgang, osteopati har til kroppen. Åndedrætsøvelserne har været en gamechanger for mig – det er en nem og hurtig måde at få kontakt til sit nervesystem, og jeg føler mig helt rolig og afslappet efterfølgende.

Har jeg noget større, jeg skal sætte mig op til og præstere ved, så handler det om i tiden inden at skrue op for de ting, der gør, at min krop får ro på. Som fx at dyrke yoga, løbe en tur, spise sundt og trække vejret helt ned i maven. Det er en kæmpe øjenåbner for én som mig, der bare har most på i flere år uden at lytte til min krops signaler.

Efter mit forløb hos Aarhus Osteopati har jeg oplevet, at mine smerter er blevet markant mindre. De er stort set væk og niver kun indimellem, når jeg føler mig presset. Så ved jeg, at det er et tegn på, at jeg skal aflyse en aftale eller skrue lidt ned og passe på mig selv. Så for mig har forløbet hos Mads og Aarhus Osteopati været et studie i at lære at lytte bedre til min krop og forstå, hvad det er, den prøver at fortælle mig.

Om eksperten

Mads Eilert Mathiasen er sportsfysioterapeut, autoriseret osteopat og Master of Science i Osteopati. Mads er regionschef hos Aarhus Osteopati i København og behandler til dagligt alle typer problemstillinger - det gælder både kronikere såvel som motionister og professionelle atleter. Han får ofte henvendelser angående lænde- og nakkesmerter, hjernerystelser, samt knæ- og kæbeproblematikker.

Derudover underviser han på kurser til fysioterapeuter, osteopater, læger og kiropraktorer i hele landet. Du kan læse mere om Mads Eilert Mathiasen og Aarhus Osteopati på www.aarhusosteopati.dk.

Relaterede artikler

Eksperten guider: Sådan kan en osteopat hjælpe dig

Din sundhed

Eksperten guider: Sådan kan en osteopat hjælpe dig

Af Amalie Kaaris Lund

Osteopati – måske har du hørt om det, men ved du egentlig, hvad det er, og hvad en osteopat gør? I denne artikel guider osteopaten Jens Gram dig i, hvordan osteopati som manuel medicin kan hjælpe dig af med længerevarende smerte, forbedre din sundhed og forebygge både mental og fysisk sundhed.

Læs Mere
De 30 mest stillede spørgsmål til osteopaten

Din sundhed

De 30 mest stillede spørgsmål til osteopaten

Af Århus Osteopati

Har du spørgsmål til kroppen? Så skal du læse med her, hvor vi, i samarbejde med Århus Osteopati, svarer på de 30 mest stillede spørgsmål om kroppen. Hvad gør man mod menstruationssmerter, hvad er symptomerne på laktoseintolerans, og hvordan opstår oppustethed? Læs med her, hvor osteopaten deler sin viden, så du kan blive meget klogere på kroppen.

Læs Mere
Osteopaten: Alt du skal vide om kostfibre

Din sundhed

Osteopaten: Alt du skal vide om kostfibre

Af Ívar Dagsson, osteopat

De er en særlig form for grove kulhydrater, som hjælper med at stimulere fordøjelsen, stabilisere blodsukkeret og stille sulten. De officielle anbefalinger lyder også på, at vi skal spise kostfibre hver dag for en varieret kost og en fordøjelse i balance. Her kan du lære mere om kostfibre, og få osteopatens bedste tips til at få nok af dem i dagligdagen.

Læs Mere
Har jeg PCOS? Eksperten guider til symptomerne

Din sundhed

Har jeg PCOS? Eksperten guider til symptomerne

Af Jens Gram-Bengtsen, osteopat

Polycystisk ovariesyndrom, der forkortes PCOS, er en hormonel forstyrrelse, som kvinder kan have. Det kan indebære uregelmæssig menstruationscyklus, forhøjet mandligt kønshormon og udvikling af små vandcyster på æggestokkene. Cirka 17 % af kvinder i Danmark har PCOS. Her får du svar på alle de mest stillede spørgsmål omkring PCOS, og eksperten guider til, hvad du kan gøre for at mindske symptomer.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek