Din sundhed

Eksperten guider: Sådan kan en osteopat hjælpe dig

Osteopati – måske har du hørt om det, men ved du egentlig, hvad det er, og hvad en osteopat gør? I denne artikel guider osteopaten Jens Gram dig i, hvordan osteopati som manuel medicin kan hjælpe dig af med længerevarende smerte, forbedre din sundhed og forebygge både mental og fysisk sundhed.

Jens Gram er fysioterapeut og autoriseret osteopat samt D.O. i Women's Health. Læs med i artiklen her og bliv klogere på, hvordan du kan bruge osteopati til at få en bedre fysisk og mental sundhed.

Hvad er osteopati?


Osteopati er en holistisk behandlingsmetode, der tager udgangspunkt i at behandle hele kroppen som en sammenhængende enhed. ”En osteopat kigger på hele kroppen og alle kroppens systemer. Før i tiden blev osteopati ofte omtalt som 'manuel medicin', fordi osteopaten behandler med sine hænder,” forklarer Jens.


Osteopati kan både bruges til smertelindring, forbedret mobilitet, forebyggelse og sundhedsfremme. Men hvordan adskiller osteopati sig fra andre behandlingsformer?


Holistisk tilgang: I stedet for kun at fokusere på specifikke symptomer eller problemer, ser en osteopat på årsagerne bag problemet ved at se på hele kroppen.


Kroppen kan helbrede sig selv: En grundlæggende filosofi i osteopati er, at kroppen kan helbrede sig selv, hvis den er i balance. En osteopat vil derfor arbejde på at genoprette balancen i kroppen ved at fjerne forstyrrelser og ubalancer. På den måde vil kroppen kunne helbrede sig selv.


Forebyggelse og sundhedsfremme: Hvis du bliver behandlet af en osteopat, så vil behandleren ikke kun kigge på det problem, som du kommer ind med. Du vil højst sandsynligt også få hjælp til, hvordan livsstilsændringer, øvelser og ergonomi kan være en stor del af din sundhed og følelse i kroppen.

De tre elementer i osteopati


1. Videnskab: Osteopater har en baggrund i klassiske medicinske fagområder som anatomi, sygdomslære, kredsløb og fysiologi.


2. Kunst: Kunst kan lyde lidt abstrakt. Men kunsten i osteopati indebærer evnen til at forstå og tilpasse behandlingen til den enkeltes fysiske og psykiske behov. Det vil bidrage til at give et øget helbred og sundhed, så kroppen er i balance.


3. Teknik: Osteopater bruger forskellige teknikker til undersøgelse og behandling. Det er forskelligt fra behandling til behandling, men det kan være mobilisering, udstrækning, manipulation eller kraniosakral terapi alt sammen til at frigøre led, muskler, bindevæv i kroppen og give bedre funktion.



'Osteopati' kommer fra de græske ord 'osteon (knogle) og 'pathos (lidelse).

Hvad gør en osteopat?


”Det første, en osteopat gør, er at lave en dybdegående undersøgelse, hvor vi leder efter årsager,” forklarer Jens. Der vil som udgangspunkt være fire forskellige trin, som en osteopat vil følge for at få overblikket over dig som patient. Det kaldes for anamnese.


Patientens historie

Osteopaten vil begynde med at stille dig en masse spørgsmål om din historik for at finde ud af, hvor smerterne er, og hvad der forværrer. ”Vi går igennem hele livet, sygdom, operationer, fordøjelsesproblemer, medicin og kost. Det er for at få den samlede note på kroppen,” forklarer Jens.


Manuel undersøgelse

Smerteudløser: Først vil behandleren undersøge, hvad det er, der udløser smerterne. Er det led, muskler eller måske nerver?​​​​​​​

Funktionsundersøgelse: Det næste skridt i den manuelle undersøgelse vil være at få et overblik over, hvordan din krop bevæger sig, og hvordan led, muskler og bindevæv hænger sammen. Måske har du ondt i knæet, men osteopaten finder ud af, at det hænger sammen med, at du har svært ved at rotere ryggen, og så ender du med at hente rotationen nede fra knæene. Så er det i virkeligheden rotationen i ryggen, der skal fokuseres på og ikke knæene.​​​​​​​

Årsager: Nu kan osteopaten danne sig et overblik over årsagerne til, at du som patient kan have smerter eller nedsat mobilitet. Og så vil osteopaten gå i gang med selve behandlingen.

Hør Jens forklare, hvad en osteopat gør:

Vil du se videoen?
Så har vi brug for at du accepterer alle cookies

Hvordan foregår en behandling?


Manuel behandling: Osteopaten bruger sine hænder til at optimere kroppens funktion. ”Vi bruger mobilisering, udstrækning, manipulation, kraniosakral terapi og øger mobiliteten i bindevævet,” forklarer Jens. ”Det kan være alt fra det blide til det helt hårde. Det kommer helt an på, hvem vi behandler. En kvinde med knogleskørhed skal som udgangspunkt have en blid behandling, hvor en elitesportsudøver ofte skal have en hårdere behandling.”


Vejledning til patienten: ”For at kroppen kan helbrede sig selv, så kan det ofte involvere nogle ændringer i livsstilen. Derfor vejleder vi patienten i deres egen krop,” forklarer Jens. Det kan være råd om træning, livsstil, kost, stresshåndtering og smertehåndtering. ”Hvorfor har jeg fået smerten, hvad kan jeg gøre for at mindske smerten selv, og hvordan kan jeg i fremtiden undgå at få smerten igen?”



Du kan bruge osteopati til mental sundhed, fordi en osteopat kan guide dig i kroppens systemer, reducering af spændinger og lade kroppen komme i balance.

Hvordan kan man bruge osteopati til mental sundhed?


”Vi er ikke psykologer, og det prøver vi heller ikke at være. Vi guider i kroppen og kroppens systemer,” forklarer Jens. ”Men vi kan ofte forklare det fysiske bag at være mentalt udkørt.”


Jens kommer med et godt eksempel: ”Jeg har en patient, der er selvstændig. Hun presser sig selv for meget, har et ret højt stressniveau og sover kun 4-5 timer om natten. Det kan jeg hjælpe og forklare ved, at kroppen er i stresssystemet ’kamp og flugt’ måske 70 til 80 procent af tiden. Det tærer på kroppens energi og ressourcer, og så er det ikke unormalt at opleve symptomer i kroppen som smerter, hovedpine og spændinger.”


Jens forklarer, at en osteopat i sådan et tilfælde vil hjælpe med at vejlede patienten ud fra kroppen og sammen lægge en plan for at få patientens mentale helbred og symptomer i bedre balance. Det kan f.eks. være at arbejde med åndedrættet, vejledning i søvn eller skrue ned for forskellige uhensigtsmæssige stimuli i hverdagen samt skrue op for ting, der stimulerer afslapningssystemet og ophelingssystemet.

Hvordan kan osteopati hjælpe dig?


”Vi kan som udgangspunkt hjælpe med funktionelle problemer. Vi kan ikke tage sygdommen væk, hvis der er sygdom involveret, men vi kan hjælpe med at forbedre kroppens sundhed, afhjælpe smerter og symptomer,” forklarer Jens.


Ifølge Jens kan osteopati hjælpe med smertelindring, forbedret mobilitet, forebyggelse, sundhedsfremme gennem en holistisk tilgang. Eksempler på problemstillinger kan være rygsmerter, mavetarmproblemer, hovedpine, knæsmerter eller måske optimering og viden om din egen krop og sundhed.


Så hvornår skal du overveje at besøge en osteopat? ”Hvis du oplever vedvarende smerter eller symptomer, der ikke forsvinder af sig selv, eller hvis du ønsker at optimere din sundhed og passe på din krop for at give den det bedste udgangspunkt,” råder Jens.


Osteopati er en autoriseret sundhedsprofession. Osteopater har været en del af det danske sundhedsvæsen som autoriserede sundhedspersoner fra loven om autorisation trådte i kraft, den 1. juli 2018.

Om eksperten

Jens Gram-Bengtsen er fysioterapeut, autoriseret osteopat og D.O i Womans Health. Jens er medejer af Aarhus Osteopati og behandler til dagligt alle typer problemstillinger, men med et stort fokus på bækken, kvindeproblematiker, hormonelle problemer, gravide og efter graviditetsgener. Han underviser til dagligt teamet i Aarhus osteopati, på osteopat studiet, jordemoder skolen i Esbjerg og eksterne kurser for GynObs fysioterapeuter.


Du kan læse mere om Jens Gram-Bengtsen og Aarhus Osteopati på www.aarhusosteopati.dk

Produkter til din fysiske og mentale sundhed:

KUN ONLINE
Sort
CasallSjippetov
229,95 kr.
(4)
Sort
UNIQLuksus Sovemaske
189,95 kr.
(3)
KUN ONLINE
MG 153
Beurer4D Massageapparat til nakke, skuldre og lænd
1.499 kr.
(4)
47 g
NatureSourceLifeBar Raw Proteinbar Choco Green Ø
stk. 18,95 kr.
2 FOR 40,-
Caramel/Cashew 55 g
BarebellsProteinbar
24,95 kr.
2 FOR 40,-
KUN ONLINE
Cookies&Cream 55 g
BarebellsProteinbar
stk. 21,95 kr.

Har du set vores nye mini-programserie De To Streger, der handler om fertilitet? Ellers se med her! ​​Vi følger 29-årige Pernille, der stresser over sin fertilitet.

Relaterede artikler

Du bliver gladere og sundere med alderen

Din sundhed

Du bliver gladere og sundere med alderen

Af Amalie Kaaris Lund

Det er desværre et kendt fakta, at mange unge danskere er stressede og oplever stor mistrivsel. Men – måske overraskende – ser billedet helt anderledes ud, når det kommer til de ældre generationer. En ny undersøgelse viser nemlig, at danske kvinder får det bedre og bedre, jo ældre de bliver.

Læs Mere
Quinoa: Derfor skal du spise denne proteinkilde

Din sundhed

Quinoa: Derfor skal du spise denne proteinkilde

Af Amalie Kaaris Lund

Det lille kornfrø, quinoa, er faktisk en gammel afgrøde, som er blevet meget populært at bruge både i salater, som alternativ til kød eller i snacks. Quinoa er meget næringsrigt, da quinoa blandt andet er en komplet proteinkilde. Lær' alt om quinoa her og så endda en opskrift på en lækker quinoabar.

Læs Mere
Vi guider til HUSK® Psyllium Mavebalance

Vi guider

Vi guider til HUSK® Psyllium Mavebalance

Af Ida Hinchely Kyhn

Hvis vi gerne vil opnå mere balance i vores mave- og tarmsystem, så er det vigtigt at sørge for, at vi får masser af fibre. Fibre giver vores tarme noget at arbejde med, og det er med til at give dem gode vilkår for at holde sig sunde. HUSK Psyllium Mavebalance har i mange år hjulpet danskere, som har problemer med fordøjelsen eller gerne vil tilføje flere fibre til kosten. Det er et kosttilskud, som består af varmebehandlede loppefrøskaller, som indeholder 85% kostfibre.

Læs Mere
Mental velvære: Hvorfor er de unge så stressede?

Din sundhed

Mental velvære: Hvorfor er de unge så stressede?

Af Ida Hinchely Kyhn

Cirka hver anden kvinde under 30 år føler sig stresset. Det viser en ny undersøgelse, som Matas har lavet blandt de kvindelige Club Matas medlemmer. Det er skræmmende tal, som taler ind i en tendens, som vi desværre har set blive større og større de senere år: nemlig, at de unge har det sværest. Det er et af de temaer, vi hos Matas vil dykke ned i, når vi fremadrettet får større fokus på den mentale sundhed.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek