Din sundhed

Har jeg PCOS? Eksperten guider til symptomerne

Polycystisk ovariesyndrom, der forkortes PCOS, er en hormonel forstyrrelse, som kvinder kan have. Det kan indebære uregelmæssig menstruationscyklus, forhøjet mandligt kønshormon og udvikling af små vandcyster på æggestokkene. Cirka 17 % af kvinder i Danmark har PCOS. Her får du svar på alle de mest stillede spørgsmål omkring PCOS, og eksperten guider til, hvad du kan gøre for at mindske symptomer.

Jens Gram er fysioterapeut og autoriseret osteopat samt D.O. i Women's Health. Læs med i artiklen her og bliv klogere på, hvordan du kan bruge osteopati til at få en bedre fysisk og mental sundhed.

Hvad er PCOS?


PCOS står for Polycystisk ovariesyndrom og er en tilstand, der påvirker æggestokkenes funktion negativt. Som kvinde med PCOS har man tendens til cyster omkring eller i æggestokkene, samtidig med at man har en hormonel forstyrrelse med forhøjet mandligt kønshormon.


Cysterne er vandcyster, som springer på et tidspunkt. Det kan være meget smertefuldt, og der bliver dannet arvæv i og omkring æggestokkene. Hvis du får meget arvæv omkring dine æggestokke, kan det være svært for ægget at blive ledet ind til livmoderen. I Danmark er det cirka 17 % af kvinder i den fødedygtige alder, som har den hormonelle forstyrrelse PCOS.

Hvad er symptomer og tegn på PCOS?


Hos cirka 50 % af kvinder, der har PCOS, er sygdommen forbundet med fravær af menstruation, mens 30 % oplever cyklusforstyrrelser. Det betyder, at mange vil opleve ikke at have menstruation, mens andre oplever uregelmæssige menstruationer, der enten kan være meget lange eller korte. 70 % af kvinder med PCOS oplever unormal hårvækst på ansigt og krop. Desuden kan symptomer også være mere akne og udbrud i huden.

Hvad kan årsagerne være til at have PCOS?


Genetik: Der kan være en arvelig sammenhæng i at have PCOS. Kvinder, der har familiemedlemmer med PCOS, har en højere risiko for selv at udvikle PCOS. Det kan være en mor, søster eller tante, der har PCOS.



Insulinresistens: En stor del af de kvinder, der har PCOS, er resistente overfor insulin. Det betyder, at kroppens celler ikke kan reagere på insulin effektivt, som vil føre til højere insulin- og blodsukkerniveauer. De højere niveauer af insulin og blodsukker kan øge funktionen af de mandlige hormoner (androgener), som kan forstyrre æggestokkenes funktion og giver en hormonel ubalance.



Forhøjet mandligt kønshormon: PCOS ses tit at være forbundet med meget mandligt kønshormon (androgener). Hvis man som kvinde har forhøjet mandligt kønshormon kan det forhindre æggestokkene i at frigive æg regelmæssigt. Unormalt højt mandligt kønshormon kan føre til uregelmæssig menstruation, øget hårvækst og akne.



Overvægt: Overvægt er ikke en direkte årsag til PCOS, men det kan forværre tilstanden. Særligt insulinresistens og hormonelle ubalancer kan forstærkes ved overvægt eller fedme.



Ved PCOS er der mange ægblærer i æggestokkene og ændring i kønshormoner.Det medfører, at der ikke kommer regelmæssige ægløsninger, og at der er for meget af det mandlige kønshormon.
​​​​​​​

Kilde: Sundhed.dk

Hvordan finder jeg ud af, om jeg har PCOS?


Hvis man har én eller flere af symptomerne, vil det som regel være det første man kigger på. Derefter går man ind med ultralydsscanning og scanner æggestokkene. Her kigger en gynækolog på antallet af æggeblærerne. Man vil typisk starte med en gynækologisk undersøgelse og derefter ultralydsscanningen. I gennemsnit kan der være 2-7 æggeblærer ved folk, der ikke har PCOS, så man kigger efter, om der er flere end normalvis. Men i nogle gange kan man godt se et forhøjet antal af æggeblærer hos kvinder, der ikke har PCOS.


Derfor er det også relevant at tage en blodprøve for at måle de mandlige og kvindelige kønshormoner i blodet. Ens blodsukker vil i mange tilfælde også blive målt, særligt i tilfælde af overvægt.

Er PCO og PCOS det samme?


PCO er, hvis man har et øget antal cyster i og omkring æggestokkene, lige som man vil have det ved PCOS. Men hos kvinder med PCO er der ikke en hormonel forstyrrelse ved forhøjet mandligt kønshormon. Det betyder, at ens blodprøver vil have en normal frekvens mellem mandligt og kvindeligt kønshormon.


Kvinder med PCO vil ikke opleve de samme symptomer som kvinder med PCOS. Der er mindre konsekvens ved PCO. Der kan være smerter, når vandcysterne springer, og man vil måske stadig se arvævsdannelse. Men fordi hormonerne ikke er i ubalance, vil der ikke være andre symptomer som hårvækst og akne, og man vil ikke have de samme fertilitetsudfordringer, som kvinder med PCOS kan opleve.

Hør Jens forklare, hvad man kan gøre ved PCO:

Vil du se videoen?
Så har vi brug for at du accepterer alle cookies



Hvis du ikke har haft menstruation i mere end et halvt år og ved uopnået graviditet i 1 år, anbefales det at opsøge læge.
​​​​​​​

Kilde: Sundhed.dk

PCOS og fertilitet


Fertilitet kan være en bekymring for mange kvinder med PCOS, da PCOS kan føre til problemer med at blive gravid, særligt på grund af uregelmæssig ægløsningen og hormonbalancen i kroppen. Selvom PCOS kan gøre det sværere at blive gravid, findes der forskellige muligheder for hjælp. Livsstilsændringer kan gøre meget for nogen, mens andre kan have gavn af fertilitetsbehandling. Så selvom man har PCOS, så betyder det ikke, at det er umuligt at blive gravid.


Det er helt normalt at have tanker, bekymringer og spørgsmål om, hvornår og hvordan man bedst søger hjælp til at blive gravid. Jeg altid, at man kontakter egen læge, gynækolog eller anden fagperson, der kan hjælpe med spørgsmål og afklaring.

Behandling og håndtering af PCOS


Der er ikke noget farligt i at have PCOS, men det kan fylde rigtig meget hos den enkelte både fysisk og mentalt. Den arvelige tendens til PCOS kan ikke ændres, men det er muligt at forbedre symptomerne gennem livsstilsændringer, hvilket kan skabe en større hormonel balance ved insulinkontrol. Livsstilsændringer som kost, motion og stresshåndtering kan have en positiv indflydelse på hormonbalancen. Det kan faktisk både forbedre symptomer som uregelmæssige menstruationer, uønsket hårvækst og akne, men også reducere cystedannelsen på æggestokkene. Det kan i visse tilfælde påvirke fertiliteten, som de kvindelige kønshormoner har stor betydning for.


Det vil sige, at det kan være en god idé at fokusere på at håndtere insulinresistens. Det kan du gøre ved fysisk aktivitet, især anaerob træning, da det hjælper med at forbrænde sukkerlageret i cellerne og kan forbedre cellernes følsomhed overfor insulin. Kostændringer, der mindsker indtaget af raffineret sukker og fokuserer på fødevarer med lavt glykæmisk indeks, kan også være effektivt.


Vi anbefaler altid at tage kontakt til egen læge, hvis du har sygdomsrelaterede spørgsmål.

Om eksperten

Jens Gram-Bengtsen er fysioterapeut, autoriseret osteopat og D.O i Womans Health. Jens er medejer af Aarhus Osteopati og behandler til dagligt alle typer problemstillinger, men med et stort fokus på bækken, kvindeproblematiker, hormonelle problemer, gravide og efter graviditetsgener. Han underviser til dagligt teamet i Aarhus osteopati, på osteopat studiet, jordemoder skolen i Esbjerg og eksterne kurser for GynObs fysioterapeuter.


Besøg Aarhus Osteopati og læs mere om osteopati her, og bliv klogere på fertilitet og PCO her.

Har du set vores nye mini-programserie De To Streger, der handler om fertilitet? Ellers se med her! ​​Vi følger 29-årige Pernille, der stresser over sin fertilitet.

Relaterede artikler

Du bliver gladere og sundere med alderen

Din sundhed

Du bliver gladere og sundere med alderen

Af Amalie Kaaris Lund

Det er desværre et kendt fakta, at mange unge danskere er stressede og oplever stor mistrivsel. Men – måske overraskende – ser billedet helt anderledes ud, når det kommer til de ældre generationer. En ny undersøgelse viser nemlig, at danske kvinder får det bedre og bedre, jo ældre de bliver.

Læs Mere
Eksperten guider: Sådan kan en osteopat hjælpe dig

Din sundhed

Eksperten guider: Sådan kan en osteopat hjælpe dig

Af Amalie Kaaris Lund

Osteopati – måske har du hørt om det, men ved du egentlig, hvad det er, og hvad en osteopat gør? I denne artikel guider osteopaten Jens Gram dig i, hvordan osteopati som manuel medicin kan hjælpe dig af med længerevarende smerte, forbedre din sundhed og forebygge både mental og fysisk sundhed.

Læs Mere
De 30 mest stillede spørgsmål til osteopaten

Din sundhed

De 30 mest stillede spørgsmål til osteopaten

Af Århus Osteopati

Har du spørgsmål til kroppen? Så skal du læse med her, hvor vi, i samarbejde med Århus Osteopati, svarer på de 30 mest stillede spørgsmål om kroppen. Hvad gør man mod menstruationssmerter, hvad er symptomerne på laktoseintolerans, og hvordan opstår oppustethed? Læs med her, hvor osteopaten deler sin viden, så du kan blive meget klogere på kroppen.

Læs Mere
Mental velvære: Hvorfor er de unge så stressede?

Din sundhed

Mental velvære: Hvorfor er de unge så stressede?

Af Ida Hinchely Kyhn

Cirka hver anden kvinde under 30 år føler sig stresset. Det viser en ny undersøgelse, som Matas har lavet blandt de kvindelige Club Matas medlemmer. Det er skræmmende tal, som taler ind i en tendens, som vi desværre har set blive større og større de senere år: nemlig, at de unge har det sværest. Det er et af de temaer, vi hos Matas vil dykke ned i, når vi fremadrettet får større fokus på den mentale sundhed.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek