• Afsendelse 1-2 hverdage
  • Fri fragt til butik v. køb for 99,-
  • Byt i 260 butikker
  • 30 dages fuld returret
  • Mere end 1000 brands
Menu
Vi guider

Bliv klogere på svamp i huden

Rigtig mange mennesker har oplevet at have svamp i huden på den ene eller anden måde – det kan nemlig ramme både negle, hårbund og fødder og kan være rigtig generende at have med at gøre. I denne artikel guider vi dig gennem de mest almindelige former for svamp i huden, og hvordan du behandler det.

Vi dykker ned i, hvad svamp i huden er, og hvordan du behandler og forebygger det. 

Hvad er svamp i huden?

En svampeinfektion i huden kan skyldes forskellige typer af svamp, alt afhængig af hvilken form for svamp i huden der er tale om. Men der er nogle former for svamp, som er mere normale end andre, når det kommer til at have svamp i huden. Den type svamp, der kaldes dermatofytter, og gærsvampe, er de to årsager til svampeinfektion, man oftest ser, og de kan altså være rigtig generende.

Gærsvampen er normalt i vores hud og kan i perioder vokse sig større og give hudproblemer og irritationer. Dermatofytter er derimod ikke på huden normalt og kommer derfor udefra. Derfor vil vi i det følgende gennemgå de typer af svamp, dermatofytter kan give anledning til.

De forskellige former for svamp i huden

Som nævnt findes der forskellige svampetyper, men vi tager her udgangspunkt i de mest almindelig former for svamp i huden: dermatofytter. Selvom det er den samme type svamp, så er der forskel på, hvordan det opleves og ser ud, alt afhængig af hvor på kroppen, du er ramt.

Fodsvamp er den mest almindelig form for svampetype i befolkningen. Det ses oftest som en form for skællignende tilstand mellem tæerne og rødme under fødderne.

Neglesvamp kan både være på fingernegle og tånegle, men den mest almindelige er på tånegle. Det kan også forekomme i forbindelse med fodsvamp. Symptomerne på neglesvamp er, at neglene bliver gule og fortykkede og i nogle tilfælde begynder at smuldre. De kan også blive ujævne i overfladen.

Svamp i lysken er også meget almindeligt, og ses ofte hos sportsfolk. Det kan give en brændende følelse i lysken, og det ramte område bliver rødt og klør. Der kan også forekomme sprækker og afskalning i huden, når man har lyskesvamp.

Svamp i hovedbunden kan opleves ved, at håret begynder at klø mere end normalt, og at områder i hårbunden bliver rødt med skæl. Håret kan i nogle tilfælde også knække og falde af. Svamp i hårbunden viser sig oftest hos børn og skal behandles hurtigt, da det kan give tab af hårvækst.

Sådan behandler du svamp i huden

Når man får en svampeinfektion i huden, så skal det behandles med en svampedræbende creme. Så tag kontakt til din læge, hvis du har mistanke om, at du har svamp i huden. Ved neglesvamp og svamp i hovedbunden behandles infektionen med tabletter.

Har du svamp i neglene, kan du supplere med en svampedræbende neglelak. Svamp i hovedbunden kan også suppleres med svampedræbende shampoo eller creme. Men tag altid en snak med din egen læge, så du får den bedste behandling muligt.

Du kan finde vores udvalg af svampedræbende creme og svampedræbende neglelak her.

Sådan forebygger du svamp i huden

Hvis du har haft fod- eller neglesvamp og gerne vil undgå, at det kommer tilbage, så sørg for at holde fødderne tørre og ikke i for tæt fodtøj. Brug gerne luftigt fodtøj og bomuldssokker, og tør tæerne grundigt efter bad, så området ikke holdes fugtigt.

For svamp i hovedbunden, kan det smitte fx din familie, som du bor tættest med. Du og familiemedlemmer kan med fordel bruge en svampedræbende shampoo for at forebygge smitte. Smid alle børster og kamme ud, og vask sengetøj, huer og andet hovedbeklædning i vaskemaskinen på 60 grader.  

Kan svamp smitte?

Nogle svampetyper kan smitte. Fodsvamp kan fx smitte, hvis du opholder dig i et fugtigt miljø med andre mennesker, som fx en svømmehal. Det kan også smitte ved tæt fysisk kontakt.

Det kan også smitte fra dyr til mennesker, så har du dyr, og oplever svamp, så kan det være en god idé at få tjekket dem også.

Kilde:
Sundhed.dk

Artiklens anbefalinger er ikke baseret på lægelig anvisning eller lægeligt ansvar.

Relaterede artikler

De mest stillede spørgsmål om svamp i hovedbunden

Vi guider

De mest stillede spørgsmål om svamp i hovedbunden

Af Matas

Svamp i hovedbunden kan være rigtig ubehageligt og irriterende at døje med. Det en hudsygdom, som kræver behandling, da det ellers kan have konsekvenser som pletskaldethed og hårtab. I denne artikel svarer vi på de mest stillede spørgsmål om svamp i hovedbunden og guider dig til, hvordan du kan komme problemet til livs.

Læs mere
Alt du skal vide om neglesvamp

Vi guider

Alt du skal vide om neglesvamp

Af Matas

Neglesvamp er meget almindeligt – men det gør det ikke mindre frustrerende at have med at gøre. I denne artikel stiller vi skarpt på, hvad neglesvamp er, og hvad man kan gøre for at behandle det, så man ikke længere skal være generet af det.

Læs mere
Alt du skal vide om tør og kløende hovedbund

Vi guider

Alt du skal vide om tør og kløende hovedbund

Af Rikke Ebba Opstrup, Farmakonom

Du kender det måske - hovedbunden kradser og klør, så det er lige til at blive tosset af. Men heldigvis er der råd for at komme den kløende hovedbund til livs. Vi har i denne artikel samlet de bedste produkter til en tør hovedbund og svarer på de mest stillede spørgsmål.

Læs mere
Betændelse i sår – og forebyggelse af infektion

Vi guider

Betændelse i sår – og forebyggelse af infektion

Af Matas

Betændelse i sår skyldes som oftest bakterier og kan forvolde hævelser, smerte, dårlig lugt og forsinket sårheling. En sårinfektion kan blive alvorlig, og derfor er det vigtigt, at du gør alt, du kan for at rense dine sår og dermed undgå betændelse. Læs med i denne artikel for at lære mere om betændte sår – og om, hvordan du undgår, at infektioner kommer i første omgang.

Læs mere