• Afsendelse 1-2 hverdage
  • Fri fragt til butik v. køb for 99,-
  • Byt i 260 butikker
  • 30 dages fuld returret
  • Mere end 1000 brands
Menu
Vi guider

Hvad er lyskesvamp?

Lyskesvamp er en svampeinfektion i huden, som viser sig ved røde plamager og kløe på indersiden af lårene og mellem balderne. Det kan selvfølgelig være generende, men den gode nyhed er, at det kan behandles, og der findes gode råd til at mindske generne. Vi guider til alt, der er værd at vide om lyskesvamp, her.

Måske du har lyskesvamp eller er i tvivl om, om du har det? Så er du kommet til det rette sted. I denne artikel svarer vi på de mest stillede spørgsmål angående svamp i lysken. 

Hvad er lyskesvamp?

Lyskesvamp skyldes den type svamp, der hedder dermatofytter – det er også den form for svampeinfektion, du fx kan opleve i neglene, mellem tæerne og i hårbunden. Den er meget almindelig, men kan heldigvis behandles nemt. Lyskesvamp ses oftere hos mænd end kvinder.

De klassiske symptomer på lyskesvamp er kløe og rødme i lysken, på indersiden af lårene og omkring endetarmen. Hos mænd kan det også forekomme på pungen. Lyskesvamp giver en brændende og kløende fornemmelse i lysken og kan i nogle tilfælde give sprækker og afskalning på og i huden. Nogle kan også opleve, at meget tætsiddende tøj, som fx løbetights eller stramme jeans, kan gøre symptomerne værre.

Lyskesvamp viser sig som afmærkede, røde plamager, som ofte er skarpt afgrænset til området omkring lysken.

Hvorfor får man svamp i lysken?

Lyskesvamp forekommer oftest, når lysken bliver varm og fugtig. Ligesom andre former for svamp i huden, så har lyskesvamp det bedst i et fugtigt miljø, så det skal der selvfølgelig tages hånd om.

Lyskesvamp kan også smitte, hvis du fx deler håndklæde eller tøj med en person, som er ramt af en svampeinfektion i lysken – så det er også en måde at få infektionen på.

Hvordan behandler man svamp i lysken?

Før man modtager behandling for lyskesvamp, er det vigtigt at få stillet diagnosen hos sin læge. Lyskesvamp kan godt have visse ligheder med fx psoreasis, men der er forskelle, som gør, at man kan adskille de to fra hinanden. Har man lyskesvamp, vil det ramte område have en skællende randzone i kanten af der, hvor udslættet stopper og grænser op til den normale hud. Lægen kan tage en prøve fra det ramte område og undersøge det for svampeinfektion.

Lyskesvamp behandles med en creme mod svamp, som smøres på det ramte område i to uger. For størstedelen er symptomerne lindret inde for en uges tid. Oplever man, at symptomerne bliver værre, skal man kontakte sin læge – for så kan det være, behandlingen ikke virker.

Virker behandlingen med creme ikke, så findes der en behandling med tabletter, som er receptpligtige.

Gode råd mod lyskesvamp

Hvis du vil undgå at få lyskesvamp, så er der flere ting, du kan gøre:

  • Undgå stramt og tætsiddende tøj – det gælder både tøj og underbukser.
  • Sørg for at holde huden så ren og tør som mulig. Tør dig grundigt efter dit bad, så du mindsker fugt i området.
  • Har du fx svedt meget efter en træning, så sørg for at skifte underbukser. Du skal så vidt muligt undgå at være fugtig i området ved lysken, så skift dine underbukser, hvis de bliver fugtige.  

Kilde:
Sundhed.dk

Artiklens anbefalinger er ikke baseret på lægelig anvisning eller lægeligt ansvar.

Relaterede artikler

De mest stillede spørgsmål om svamp i hovedbunden

Vi guider

De mest stillede spørgsmål om svamp i hovedbunden

Af Matas

Svamp i hovedbunden kan være rigtig ubehageligt og irriterende at døje med. Det en hudsygdom, som kræver behandling, da det ellers kan have konsekvenser som pletskaldethed og hårtab. I denne artikel svarer vi på de mest stillede spørgsmål om svamp i hovedbunden og guider dig til, hvordan du kan komme problemet til livs.

Læs mere
Alt du skal vide om neglesvamp

Vi guider

Alt du skal vide om neglesvamp

Af Matas

Neglesvamp er meget almindeligt – men det gør det ikke mindre frustrerende at have med at gøre. I denne artikel stiller vi skarpt på, hvad neglesvamp er, og hvad man kan gøre for at behandle det, så man ikke længere skal være generet af det.

Læs mere
Bliv klogere på svamp i huden

Vi guider

Bliv klogere på svamp i huden

Af Matas

Rigtig mange mennesker har oplevet at have svamp i huden på den ene eller anden måde – det kan nemlig ramme både negle, hårbund og fødder og kan være rigtig generende at have med at gøre. I denne artikel guider vi dig gennem de mest almindelige former for svamp i huden, og hvordan du behandler det.

Læs mere
Svampeinfektion i skeden – det kan du gøre

Vi guider

Svampeinfektion i skeden – det kan du gøre

Af Matas

Svie og kløe fra underlivet kombineret med en fortykkelse af udflåd og smerte eller ømhed ved samleje. Mærker du sådanne symptomer, kan det være, at du har fået skedesvamp. Hvis du er i tvivl om, hvad du skal gøre herfra, er du kommet til rette sted. Her på siden kan du nemlig blive meget klogere på svampeinfektion i skeden.

Læs mere