Din sundhed

Alt du skal vide om neglesvamp

Neglesvamp er meget almindeligt – men det gør det ikke mindre frustrerende at have med at gøre. I denne artikel stiller vi skarpt på, hvad neglesvamp er, og hvad man kan gøre for at behandle det, så man ikke længere skal være generet af det.

Det er aldrig særlig rart at have svamp på kroppen, heller ikke når det kommer til neglene. Men hvilke tegn, skal være særligt opmærksomme på, og hvorfor får man egentlig neglesvamp? Vi svarer på de mest stillede spørgsmål her.

Hvad er neglesvamp?


Neglesvamp er en svampeinfektion i neglen, som ofte viser sig på tåneglene ved at de bliver gule, fortykkede og misfarvede. Neglevamp kan godt smitte, men det ses ganske sjældent. Selvom neglesvamp hyppigst ses på tåneglene, så kan man også opleve at få det på fingerneglene, og her er symptomerne de samme.

Hvorfor får man neglesvamp?


Der kan være lidt forskellige årsager til, at man får neglesvamp. Svampen i huden trives bedst i mere fugtige miljøer som fx svømmehaller og brusekabiner, samt tætte gummisko eller gummistøvler som afgiver meget varme. Så har man en rift eller sprække i neglen, kan svampen sætte sig her og begynde at vokse.

Du kan også opleve, hvis du har fodsvamp, at den breder sig og går ind i neglen – eller omvendt.
Svampen angriber neglepladen og begynder at nedbryde dens bestanddele. Det giver en gullig misfarvning og kan i nogle tilfælde løsne neglen fra huden. Symptomerne starter ofte udefra og breder sig ind over neglen.

Hvordan ser neglesvamp ud?

Neglesvamp viser sig ofte ved ændringer i neglen som fx gule misfarvninger, fortykkelse af neglen eller en hvid belægning på neglen. Neglen kan løsne sig fra huden og begynde at opløse sig, da svampen nedbryder neglen over tid. Så oplever du ændringer i neglen, er det en god idé at søge læge, så du kan komme problemet til livs.

Behandling af neglesvamp


Neglesvamp behandles bedst med en tablet-kur samt svampedræbende neglelak, som smøres på neglen. Behandling af tånegle tager omkring 12 uger, hvor fingernegle tager omkring 6 uger. Behandlingen kan være forbundet med bivirkninger, så det er vigtigt, at man har fået stillet diagnosen hos sin læge, så man ikke fejlbehandler.

Hvis du lige har fået behandlet neglesvamp, kan der være risiko for tilbagefald. Men her er der en række ting, du selv kan gøre, for at forebygge at det sker. Du kan vaske fødderne dagligt og sørge for, at de tørrer helt, før du pakker dem ind i sko og strømper. Skift sokker hver gang de bliver fugtige, og undgå fodtøj som er lavet af kunstmateriale. Er det muligt, så gå gerne i sandaler, så fødder og tæer kan lufte.

Artiklens anbefalinger er ikke baseret på lægelig anvisning eller lægeligt ansvar.

Relaterede artikler

Svampeinfektion i skeden – det kan du gøre

Din sundhed

Svampeinfektion i skeden – det kan du gøre

Af Matas

Svie og kløe fra underlivet kombineret med en fortykkelse af udflåd og smerte eller ømhed ved samleje. Mærker du sådanne symptomer, kan det være, at du har fået skedesvamp. Hvis du er i tvivl om, hvad du skal gøre herfra, er du kommet til rette sted. Her på siden kan du nemlig blive meget klogere på svampeinfektion i skeden.

Læs Mere
Alt, der er værd at vide om hovedpine

Din sundhed

Alt, der er værd at vide om hovedpine

Af Matas

Du kender det garanteret. Den snigende smerte, som starter som en let dunken bag øjnene og langsomt breder sig til hele hovedet - og den vil bare ikke vil gå væk. Der kan være flere årsager til hovedpine, men fælles for dem alle er, at det aldrig er særlig behageligt. Vi har samlet alt, der er værd at vide om hovedpine her – og hvad du kan gøre for at komme den til livs.

Læs Mere
De mest stillede spørgsmål om svamp i hovedbunden

Din sundhed

De mest stillede spørgsmål om svamp i hovedbunden

Af Matas

Svamp i hovedbunden kan være rigtig ubehageligt og irriterende at døje med. Det en hudsygdom, som kræver behandling, da det ellers kan have konsekvenser som pletskaldethed og hårtab. I denne artikel svarer vi på de mest stillede spørgsmål om svamp i hovedbunden og guider dig til, hvordan du kan komme problemet til livs.

Læs Mere
Boost dit immunforsvar: Hvad virker rent faktisk?

Matas LIVE

Boost dit immunforsvar: Hvad virker rent faktisk?

Af Ida Hinchely Kyhn

Immunforsvaret er komplekst og enormt vigtigt for vores sundhed. Der florerer mange myter derude om, hvad man kan gøre for at booste det og hvilken effekt det kan have. I dag dykker vi ned i, hvad der rent faktisk har indflydelse på immunsystemet - og hvordan du kan vedligeholde dit eget.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek