• Hjemmelevering
  • Afsendelse 1-2 hverdage
  • Byt i 270 butikker
  • Mere end 1000 brands
  • Byt i 30 dage
Menu

Pletfjerning

Kan du ikke få bugt med dine pletter? Her på Matas.dk finder du et hav af forskellige kemikalier, der kan afhjælpe de allermest trælse og stride af slagsen.

Bolig & Livsstil Husholdning
Mest populære
Vælg filtre

Mærker

Pris

Bedømmelser

12 produkter
12 produkter
Sortér efter: Mest populære
(83)
Matas Material Glycerin 500 ml
59,95
Optjen 6 point
(41)
Matas Material Acetone 500 ml
34,95
Optjen 4 point
(7)
Zebla Lugtfjerner 100 ml
89,95
Optjen 9 point
Sterling Textil Rens 500 ml
57,95
Optjen 6 point
Cocoon Vegansk Pletfjerner Blok 60 g
56,95
Optjen 6 point
(55)
Magica Pletfjerner til Rust
35,95
Optjen 4 point
(11)
Matas Material Propylalkohol 35% 175 ml
32,95
Optjen 4 point
Sonett Pletfjerner 120 ml
22,95
Optjen 3 point
Sonett Pletfjernerspray 100 ml
31,95
Optjen 4 point
Sonett Pletfjernesæbe 100 g
17,95
Optjen 2 point
(47)
Matas Material Mod Jordslåede Pletter 2 Breve
85,95
Optjen 9 point
Matas Material Rense Benzin 500 ml
27,95
Optjen 3 point

Pletfjerner

Vi kender alt til den trælse rødvinsplet, græs på tøjet og andre farverige sager, der sætter sig på din hvide polo. Men heldigvis kan du få bugt med langt størstedelen af pletterne. Læs med og lær hvordan.

De syv grundregler

En plet skal helst behandles, straks efter den er opstået. Når du behandler pletter, har du brug for et fast, sugende underlag, som eksempelvis et sammenlagt håndklæde eller køkkenrulle. Brug altid så lidt rensemiddel som muligt. For at undgå skjolder, skal du først fugte med rensemidlet rundt om pletten. Brug en ren, ufarvet klud og gnid på pletten, indtil den næsten er tør for rensemiddel. Er der kommet skjolder, fordi du ikke fik opsuget rensemidlet, så fjern straks skjolderne – og altid med det samme rensemiddel, der forårsagede dem. Når du fjerner pletter fra tekstiler, så prøv altid først på vrangen eller en usynlig søm.

Vask aldrig tøj med en ubehandlet plet

Fjern altid pletter fra tøj og tekstiler, inden du kommer tøjet i vaskemaskinen. Stol ikke på vaskemidlers evne til at fjerne fedtpletter. Har tøjet først været i vaskemaskinen, kan du nemlig ikke fjerne pletter med rensemidler, for så er pletten vasket ind i stoffet.

Hvordan fjerner jeg fedtopløselige pletter?

Sovs, suppe, kødsovs og krydderier. Makeup, læbestift, selvbruner, neglelak og solcreme. Bilolie, cykelolie, maling, smør og olie. Is, chokolade og kakao. Klistermærker, lim, tape og harpiks. Pletter fra disse kilder kan fjernes med acetone eller propylalkohol 35%. Stearin fjerner du ved at lægge pletten i fryseren natten over. Pletten er derefter stiv, og den kan fjernes forsigtigt med en kniv. Fjern resterne med acetone. Pletter fra tyggegummi, mælkebøtte og tjære skal fjernes med rensebenzin.

Pletter fra kuglepen/blæk og græs

Her kræver det en blanding af forskellige kemikalier. Brug 1 del denatureret sprit 93% opløsning, 1 del salmiakspiritus og 3 dele lunkent vand, og læg tekstilet i blød. Undgå at gnide på pletten undervejs. Efter iblødsætning kan du vaske tekstilet som normalt, og pletten er væk. Græspletter fjerner du ved at blande 1 del denatureret sprit, 1 del tredobbelt salmiakspiritus og 3 dele lunkent vand. Skyl efter med vand og vask som normalt.

Vandopløselige pletter

Frugtpletter fra f.eks. banan, jordbær, kirsebær, blåbær eller rødbedesaft skal fjernes med salmiakspiritus og varmt vand. Pletter fra sodavand/sodavandsisfjerner du med en blanding af citronsyre og varmt vand. Tekstilerne skal i begge tilfælde lægges i blød inden normal vask.

Kaffepletter på gulvtæppet

Rødvin, the og kaffe skal fjernes med ren glycerin. Pletten skal vædes og lægges i blød natten over eller minimum 12 timer. Glycerin opløser garvesyren, hvorefter du kan vaske tekstilet som normalt. Hvis pletten er på dit gulvtæppe, så behandl den på samme måde. Væd pletten med glycerin, lad trække minimum 12 timer og efterrens med tæpperens. Rustpletter fjerner du ved at lave en opløsning af 9 dele varmt vand og 1 del oxalsyre. Denne blanding kan fjerne størknet blod på tekstiler og rustpletter på fliser.

Jordslåede pletter

For at fjerne jordslåede pletter skal du bruge et middel fra Matas, der hedder "Matas mod Jordslåede pletter". Det er en pletfjerner, som indeholder et brev med 20g kaliumpermanganat og et brev med 200g natriumbisulfit. Gennemvæd pletten efter produktets anvisninger, indtil stoffet igen har sin oprindelige farve. Vask til sidst stoffet som du plejer. Husk altid at lave en test på et usynligt sted først.

Julie M.
Materialist
"Skønhed er for mig vigtigt at føle indeni og udenpå. Dette gør vi alle på forskellig vis, men én ting er sikker - man kommer rigtig langt med de korrekte produkter".
Julie blev i 2020 uddannet materialist hos Matas i Aalborg Storcenter, og hun er særlig interesseret i hudpleje og makeup. Det er Julies store passion at rådgive kunder i alt fra daglige hudplejerutiner til, hvordan man lægger en smuk makeup. Julie holder sig altid opdateret på nye mærker, og hun elsker at afprøve prod...