• Afsendelse 1-2 hverdage
  • Fri fragt til butik v. køb for 99,-
  • Byt i 260 butikker
  • 30 dages fuld returret
  • Mere end 1000 brands
Menu
Vi guider

Antihistamin – mod kløe, allergi og nældefeber

Rindende næse, løbende øjne, nysen og kløe. Symptomerne på allergier som høfeber og husstøvmider kan være utroligt generende i hverdagen – særligt om sommeren, når græsplænen er nyslået. I nogle allergiske tilfælde kan antihistamin hjælpe dig, men læs grundigt op på lægemidlet, før du bruger det. I denne artikel finder du svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål.

Antihistaminer er lægemidler, der kan være med til at gøre sommerdagen lettere for dig, der har pollenallergi, ligesom medicinen kan være med til at lindre kløen hos dig, der er blevet ramt af nældefeber. Faktisk kan antihistaminer være med til at lindre en lang række af allergiske reaktioner, kløe og irritationer – men selvom det er fristende at klikke antihistaminer hjem med det samme, er det vigtigt, at du søger information og viden om præparatet først.

Læs med i denne artikel og bliv klogere på, hvad antihistaminer er, og hvornår de kan bruges.

Antihistaminer - hvad er det?

For at forklare antihistaminer, skal vi først lære lidt om histamin.
Histamin er et signalstof, der dannes i kroppen. Hvis du er pollenallergiker, og du går forbi en nyslået græsplæne, reagerer immuncellerne ved at starte en inflammatorisk respons, hvor blandt andet histamin frigives. Når det sker, binder histaminet sig til kroppens såkaldte h1-receptorer, og når det sker, sættes der gang i en hel masse processer i cellerne, som blandt andet gør, at din næse begynder at løbe, og øjnene begynder at klø. Det er altså reaktionen, der sker, når histamin frigives i kroppen og binder sig til receptorerne, som skaber de allergiske reaktioner, du oplever.


Så langt, så godt. Antihistaminer er, som ordet antyder, et præparat, som går ind og blokerer histaminreceptorerne, så histaminet ikke kan binde sig til h1-receptorerne, når det frigives i kroppen. Det gør, at de allergiske reaktioner udebliver.


Der findes to kategorier af antihistaminer: de sløvende og de ikke-sløvende.  De sløvende præparater kan give stærkere bivirkninger i form af døsighed og mundtørhed, men også de ikke-sløvende udgaver kan have en døsende virkning på nogle brugere. Det er meget individuelt, hvordan man reagerer på antihistamin. Derfor er det altid godt at afprøve antihistamin-præparater i samarbejde med din læge, også selvom de kan købes i håndkøb. Sådan er du sikker på, at du finder frem til den behandling, der passer til netop dig.
Antihistaminer bruges særligt til at lindre høfeber, men kan også bruges ved nældefeber.


Hvis du har nogle af symptomerne, er det en god idé at opsøge din egen læge, så I sammen kan finde ud af, hvad dine gener skyldes, og hvordan de bedst behandles.


Vigtigt!
Kontakt altid din læge, hvis du er gravid – også selvom du ved, at dine symptomer skyldes høfeber eller anden allergi. På den måde kan I sammen finde den medicinske løsning, der er at foretrække for dig og dit barn.


Sådan virker det


Forestil dig en god, gammeldags stoleleg, hvor det handler om at komme først til stolene, når musikken stopper. Det er lidt det samme princip, der gør sig gældende, når antihistaminet virker.
Antihistamin virker nemlig ved at sætte sig på h1-receptorerne i kroppen før histaminet, og dermed er histaminet og de allergiske reaktioner, der følger med, dømt ude.


Det er også derfor, antihistaminer virker særligt godt, hvis du tager dem, inden du får en allergisk reaktion. Men frygt ej – hvis øjnene er begyndt at klø, er antihistamin-præparaterne heldigvis stærke nok til at fjerne histaminet fra nogle af receptorerne. Hvis vi overfører det til stolelegsmetaforen, betyder det altså, at antihistamin skubber histamin væk fra nogle af stolene (receptorerne) og tager dets plads. Derfor vil du stadig opleve, at din allergiske reaktion bliver markant lindret.


Antihistamin kan købes i håndkøb og i form af tabletter, kapsler, næsespray og øjendråber. Hvis du oplever, at symptomerne viser sig lokalt, eksempelvis som kløe i øjnene eller en løbende næse, kan det være en god idé at bruge enten næsespray eller øjendråberne, så du begrænser din brug af medicin til de relevante områder. Hvis du oplever en bred vifte af symptomer, eller hvis dine symptomer er kløe på kroppen, eksempelvis i forbindelse med nældefeber, vil tabletter eller kapsler være mere passende.


​​​​​​​Nogle præparater virker i 24 timer, andre virker i 8-12 timer. Inden du bruger dit valgte præparat, læs da altid på pakningen. Så er du sikker på, at du bruger den korrekte dosis, og du ved, hvor længe du kan forvente, at medicinen virker.


NB! læs altid grundigt om håndkøbsmedicin og dets bivirkninger, inden du tager det i brug. Er du i tvivl om dine symptomer, og hvad der kan lindre dem, så spørg altid din læge til råds forinden.

Hvis dit barn har symptomer


Spørg altid din læge til råds, når det handler om medicin til dit barn – og læs altid indlægssedlen grundigt før brug af håndkøbsmedicin.


Kilder:

Pro.medicin.dk - om antihistaminer
Pro.medicin.dk - om antihistaminer

Sundhed.dk/ – om nældefeber
Netdoktor.dk - om antihistaminer
Sundhedsstyrelsen


Artiklens anbefalinger er ikke baseret på lægelig anvisning eller lægeligt ansvar.

Relaterede artikler

Eksperten guider: Sådan undgår du oppustet mave

Matas LIVE

Eksperten guider: Sådan undgår du oppustet mave

Af Matas

Døjer du med oppustet mave - måske i løbet ad dagen? Så er du faktisk helt normal, men ikke desto mindre kan oppustethed være rigtig ubehageligt og i nogle tilfælde endda smertefuldt. I dag sætter vi fokus på, hvad man kan gøre for at minimere generne og selve oppustetheden. Vi har allieret os med en helse- og sundhedsekspert, så du er i gode hænder!

Læs mere
Alt, der er værd at vide om hovedpine

Vi guider

Alt, der er værd at vide om hovedpine

Af Matas

Du kender det garanteret. Den snigende smerte, som starter som en let dunken bag øjnene og langsomt breder sig til hele hovedet - og den vil bare ikke vil gå væk. Der kan være flere årsager til hovedpine, men fælles for dem alle er, at det aldrig er særlig behageligt. Vi har samlet alt, der er værd at vide om hovedpine her – og hvad du kan gøre for at komme den til livs.

Læs mere
Sådan kan du lindre tør hoste

Vi guider

Sådan kan du lindre tør hoste

Af Matas

Det kan være meget ubehageligt at døje med en tør hoste. Specielt om natten kan det være et stort problem, når man hoster og ikke kan falde i søvn og måske holder hele matriklen vågen. Men der findes heldigvis råd for, hvad du kan gøre, for at lindre en tør hoste. Vi har samlet de bedste af dem her.

Læs mere
Hvad sker der, når man stopper med at ryge?

Vi guider

Hvad sker der, når man stopper med at ryge?

Af Matas

Det kan være rigtig svært at stoppe med at ryge, især hvis cigaretten har været en god ven gennem mange år. Men som de fleste ved, så er et rygestop det bedste, du kan gøre for din krop. Vi dykker ned i her, hvilke faser kroppen kommer igennem, når du har skoddet den sidste cigaret.

Læs mere