Vi guider

Sådan får du hvidere tænder uden tandlægebesøg

Har dine tænder set lysere tider, er der heldigvis hjælp at hente i nemme produkter til hjemmebrug. Men hvorfor bliver dine tænder overhovedet misfarvede og gule, og hvordan undgår du det? Få svarene og en masse gode tips her.

Drømmer du også om det hvide Colgate-smil? Få svar på alle dine spørgsmål omkring gule og misfarvede tænder her og hvilke hjemmeprodukter, du nemt og hurtigt kan anvende.

Det kridhvide Colgate-smil

Et skønt smil med en perlerække af hvide tænder udstråler sundhed, velpleje … og ungdom! Farven på dine tænder var nemlig markant hvidere, da du var barn, men i takt med at du er blevet ældre, og mælketænderne er skiftet ud med de blivende tænder, er de med stor sandsynlighed bare blevet mere gullige og misfarvede med årene. Og det er helt naturligt! 


For selv om du måske ikke kan lade være med at sammenligne dit eget tandsæt med Hollywoodstjernernes kridhvide Colgate-smil, eller igen og igen bliver mødt af hvide tænder i lange baner på Instagram, så kan du i de fleste tilfælde godt regne med, at det er snyd og bedrag. Det, du ser, er porcelænskroner og smarte billedredigeringsfiltre. Så medmindre du har ekstremt gode gener og kun lever af luft, vil dine tænder uundgåeligt ændre farve og karakter med tiden.


Heldigvis er slaget ikke fuldstændig tabt. Der findes flere ting, du kan gøre, for at modvirke at tænderne bliver misfarvede. Der findes også et par nemme metoder til hjemmebrug, du kan benytte dig af for at holde dine tænder så pæne og hvide som det er realistisk muligt. Alt det, vender vi tilbage til, men først må vi lige forstå, hvad vi har med at gøre – hvorfor forbliver tænder ikke kridhvide hele livet?               

5 gode råd til god mundhygiejne

Vi guider

5 gode råd til god mundhygiejne

Hvis du gerne vil opretholde en sund mund og undgå tandkødsproblemer, er det en rigtig god idé at tage din mundhygiejne alvorligt. I denne artikel giver vi dig 5 gode råd til, hvordan du passer godt på din mund.

Læs også

Derfor bliver tænderne gule med alderen

Dine tænders yderste tandlag, emaljen, og tandbenet under emaljen er nøglen til at forstå gule tænder. Tandbenet har fra naturens side en mere varm og gullig farve, og fordi der dannes mere tandben, jo ældre, vi bliver, og fordi emaljen samtidig slides, så skinner den gule farve mere og mere igennem. Men farveforandringen er ikke kun aldersrelateret.


Vidste du, at hjørnetænderne i overmunden ofte syner mere gule end de andre tænder? Det er fordi, hjørnetænderne er tykkere – de har mere af det gullige tandben – og det forklarer farveforskellen.

4 ting, der oftest misfarver tænderne

Emaljen er kroppens hårdeste materiale og består af benhårdt calciummineral, men selv om emaljen er hård, er den alligevel ikke helt glat og jævn. Tager vi forstørrelsesbrillerne på, er tandens overflade faktisk en smule ru og nubret, og det forklarer, hvorfor visse stoffer, i det vi spiser og drikker, sagtens kan sætte sig fast og påvirke emaljens hvide farve.  


Her får du et lille overblik over de hyppigste årsager til misfarvede tænder:
​​​​​​​

 1. Farverige fødevarer: Mørke fødevarer, som for eksempel rødvin, kaffe, cola, lakrids, blåbær, granatæble og blå vindruer er ekstremt rige på molekyler med et højt farveindhold, der kan sætte sig fast på tænderne og give dem et misfarvet look.           

 2. Garvesyre: Garvesyre, også kendt som tannin, er det, der giver rødvin, sort te og mørk chokolade den skønne bitterhed, men desværre gør garvesyren det også meget nemmere for molekylerne med højt farveindhold at sætte sig fast på tændernes emalje.

 3. Syreholdig mad og drikke: Frugtsyre i for eksempel citrusfrugter, citrusjuice, æbler og druer og citron- og fosforsyre i sodavand nedbryder kalken i din emalje og er dermed med til at danne de små riller og sprækker, som farvestofferne i din mad og drikke kan hæfte sig i.

 4. Rygning: Det er tjære og nikotin, der er årsagen til, at tobak misfarver tænderne endnu mere end kaffe, rødvin og cola. Disse stoffer sætter sig nemlig ekstremt godt fast på emaljen, så tænderne får den triste brungule belægning. I værste fald kan stofferne trænge dybere ind i tanden og gøre misfarvningen kronisk.      
Hvad sker der, når man stopper med at ryge?

Din sundhed

Hvad sker der, når man stopper med at ryge?

Det kan være rigtig svært at stoppe med at ryge, især hvis cigaretten har været en god ven gennem mange år. Men som de fleste ved, så er et rygestop det bedste, du kan gøre for din krop. Vi dykker ned i her, hvilke faser kroppen kommer igennem, når du har skoddet den sidste cigaret.

Læs også

Sådan minimerer du risikoen for at få misfarvede tænder

De oplagte råd, hvis du vil undgå tænder, der bliver gule og misfarvede på grund af førnævnte vaner, er naturligvis, at du undgår de meget farverige fødevarer, passer på garvesyren, minimerer dit sodavandsforbrug (især cola!) og dropper cigaretterne.


Men du skal jo også leve og have det sjovt og hygge dig indimellem, så hvis du ikke kan undvære dit kaffefix, din læskende sodavand, det gode glas rødvin til aftensmaden eller din eftermiddagssnack med farverige frugter, kan du tage visse forholdsregler:

 • Pas på tænderne: En god mundhygiejne er alfa og omega for sunde, pæne og rene tænder. Vær omhyggelig med tandbørsten, tandpasta (med flour) og tandtråden, så du ud over Karius og Baktus også får rengjort emaljen for de misfarvende stoffer.    
             
 • Skyl munden: Når du har gumlet på frugt eller drukket juice eller sodavand, så skyl munden med vand bagefter, så syren ikke får lov til at sidde og have en fest på tænderne alt for længe.
 • Spis mælk til: Elsker du frugt til morgenmaden, så bland den gerne i din morgenmadsskål med mælk, i en smoothie med mælk eller i din yoghurt, da mælkeprodukter skaber en kemisk ligevægt til syre.

 • Brug sugerør: Måske føler du dig lidt barnlig, når du drikker med sugerør, men på den måde kommer syren og farvestofferne i din sodavand, smoothie eller iskaffe ikke lige så meget i kontakt med dine tænder.

 • Tilsæt mælk i teen: Drik din sorte te på engelsk maner ved at tilsætte lidt mælk, for mælken er med til, at teen ikke sætter sig lige så nemt som belægninger på tænderne. Det samme gælder i øvrigt med kaffe.

 • Nyd din frugt NU: I stedet for at sidde og snacke med en skål blåbær eller vindruer over længere tid, så er det bedre for dine tænder og emalje, at du spiser dem forholdsvist hurtigt.   ​​​​​​​


Husk! Du skal helst ikke børste tænder lige efter du har drukket eller spist noget meget syreholdigt, da syren gør din emalje lidt mere sårbar.   

Kan citron og bagepulver gøre tænderne hvidere?

Der er mange myter om, hvordan man kan blege sine tænder hjemme med diverse remedier som eksempelvis citron og bagepulver. Men bruger du citron på dine tænder, så risikerer du faktisk at ætse tandens overflade, hvilket betyder, at emaljen på sigt kan forsvinde. Bagepulver er der ikke noget decideret blegende ved, så det vil vi heller ikke anbefale. Det bedste du kan gøre er, at gå efter produkter, som hjælper med at fjerne misfarvninger og giver god mundhygiejne.

Nemme gør-det-selv-tips til at få hvide tænder

Har dine tænder set lysere tider, er du måske fristet til at bestille tid til en tandblegning. En tandblegning er da også en effektiv løsning, der meget hurtigt giver hvidere tændere, men det er også en skrap omgang for dine tænder. Hver gang tænderne bleges, opløses nemlig en smule af tandens emalje, og emaljen kan ikke gendannes. Så overvejer du tandblegning, skal du derfor tænke dig grundigt om.


Du kan også tage sagen i egne hænder med gode og nemme produkter til hjemmebrug. Men husk altid at være realistisk: Ingen produkter kan trylle barndommens, blændende hvide tænder tilbage eller give dig et kridhvidt Hollywood-smil. Her skal der som sagt helt andre metoder og midler i brug.

6 nemme tips til at blege tænderne hjemme:

1. Tandpastaen

Colgate Expert White er særligt udviklet til dig, der gerne vil have hvidere tændere - eller går efter det eftertragtede Colgate-smil. Tandpastaen hjælper med at fjerne misfarvninger, som er kommet over længere tid på grund af mad og drikke og virker på overfladen, men også på mere dybdeliggende misfarvninger.


Zendium Mild Whitener er til dig, som har en følsom mund, men stadig ønsker at modvirke lette misfarvninger på tænderne efter kaffe, te og rødvin. Tandpastaen indeholder et slibemiddel, som er mildt mod tandemaljen og som skånsomt hjælper til at fjerne misfarvningerne.

75 ml
ColgateTandpasta Max White
44,95 kr.
(37)

3. Mundskyllen

SB12 White lover at give et resultat ved brug 2 gange daglig i 14 dage, ved at mindske pletter fra eksempelvis kaffe, te, rødvin og nikotin og beskytte mod nye misfarvninger. Mundskyllen har en frisk smag af soft peppermint og giver, udover hvidere tænder, også en frisk ånde i 12 timer. 

250 ml
SB12White Mundskyl
114,95 kr.
(24)

4. Tandblegning med kul

Cmiile Coco er 100 % naturlig tandblegning baseret på aktiveret kul fra naturlig kokosnøddeskal. Skånsomt og effektivt hjælper pulveret med at fjerne misfarvninger og give dig hvidere tænder. Du dypper bare din våde tandbørste i kullet og børster det på tænderne, hvorefter du børster tænderne, som du normalt ville have gjort med tandpasta.

30 g
CmiileCoco Tandblegning
199,95 kr.
(14)


Husk! Gå regelmæssigt til tandlægen og få renset dine tænder. Tandlægens tandrensning er grundig og effektiv og skaber straks en synlig forskel.

5. Én, vi har god erfaring med

Flere af os hos Matas har haft succes med Cmiile tandblegningskit, der er udviklet og testet i samarbejde med tandlæger og lover derfor hvidere tænder skånsomt og effektivt. Hver behandling tager blot 10 minutter og i denne pakke er der til 6 behandlinger, som lover op til flere nuancer hvidere tænder.

CmiileTandblegningssæt - startpakke
349,95 kr.
(94)

ʻSnyd’ dig til hvidere tænder

Ønsker du et strålende, hvidt smil, men er du ikke helt klar til at bevæge dig ud i at afblege dine tænder? Så kan du faktisk nemt og billigt, ʽsnyde’ dig til looket med den helt rigtige farve læbestift.

En rød læbestift med kølige undertoner, som blå, kan neutralisere den gule farve, vores tænder naturligt har, så dine tænder syner hvidere, end de er. Det kan eksempelvis være den knaldrøde flydende læbestift fra Nyx i farven Amsterdam eller den klassiske postkasserøde fra MAC i farven Ruby Woo.

3 FOR 2
NYX PROFESSIONAL MAKEUPSoft Matte Lip Cream
79,95 kr.
(316)
Ruby Woo
MACRetro Matte Lipstick
199,95 kr.
(11)

Relaterede produkter

CmiileTandblegningssæt - startpakke
349,95 kr.
(94)
50 ml
DenivitTandpasta
stk. 17,95 kr.
(43)
SPAR 8,-
75 ml
GUMTandpasta Original White
23,95 kr.31,95 kr.
(96)
SPAR 11,-
250 ml
Matas MedicareKlorhexidin Mundskyl 0,12%
41,95 kr.52,95 kr.
(221)

Relaterede artikler

Miniguide til Magnesium: Mineral med mange fordele

Spot Trenden

Miniguide til Magnesium: Mineral med mange fordele

Magnesium bidrager til, at kroppens energistofskifte fungerer, som det skal, at vi kan bruge vores muskler på normal vis. Her får du indblik i de mange processer og funktioner i kroppen, som magnesium er involveret i.

Læs Mere
Kender du Aloe Vera? Lær alt om planten her

Spot Trenden

Kender du Aloe Vera? Lær alt om planten her

Aloe vera ser måske ikke ud af så meget, når du kigger på planten – den ligner mest en fin kaktus. Men den har et væld af funktioner, og kan bruges både indvortes og udvortes. Her får du svar på nogle af de mange spørgsmål, der typisk melder sig i forbindelse med planten og særligt den gel, dens blade indeholder.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek