• Hjemmelevering
 • Afsendelse 1-3 hverdage
 • Byt i 190 butikker
 • Mere end 1000 brands
 • 60 dages returret
Vi guider

Sådan får du hvidere tænder uden tandlægebesøg

Har dine tænder set lysere tider, er der heldigvis hjælp at hente i nemme produkter til hjemmebrug. Men hvorfor bliver dine tænder overhovedet misfarvede og gule, og hvordan undgår du det? Få svarene og en masse gode tips her.

Drømmer du også om det hvide Colgate-smil? Få svar på alle dine spørgsmål omkring gule og misfarvede tænder her og hvilke hjemmeprodukter, du nemt og hurtigt kan anvende.

Det kridhvide Colgate-smil

Et skønt smil med en perlerække af hvide tænder udstråler sundhed, velpleje … og ungdom! Farven på dine tænder var nemlig markant hvidere, da du var barn, men i takt med at du er blevet ældre, og mælketænderne er skiftet ud med de blivende tænder, er de med stor sandsynlighed bare blevet mere gullige og misfarvede med årene. Og det er helt naturligt! 


For selv om du måske ikke kan lade være med at sammenligne dit eget tandsæt med Hollywoodstjernernes kridhvide Colgate-smil, eller igen og igen bliver mødt af hvide tænder i lange baner på Instagram, så kan du i de fleste tilfælde godt regne med, at det er snyd og bedrag. Det, du ser, er porcelænskroner og smarte billedredigeringsfiltre. Så medmindre du har ekstremt gode gener og kun lever af luft, vil dine tænder uundgåeligt ændre farve og karakter med tiden.


Heldigvis er slaget ikke fuldstændig tabt. Der findes flere ting, du kan gøre, for at modvirke at tænderne bliver misfarvede. Der findes også et par nemme metoder til hjemmebrug, du kan benytte dig af for at holde dine tænder så pæne og hvide som det er realistisk muligt. Alt det, vender vi tilbage til, men først må vi lige forstå, hvad vi har med at gøre – hvorfor forbliver tænder ikke kridhvide hele livet?               

Sund og kysseklar mund

Vi guider

Sund og kysseklar mund

Ingen er interesserede i dårlig ånde eller dårlig mundhygiejne generelt. Derfor har vi samlet nogle af de mest smarte produkter til en god mundhygiejne til dig.

Læs også

Derfor bliver tænderne gule med alderen

Dine tænders yderste tandlag, emaljen, og tandbenet under emaljen er nøglen til at forstå gule tænder. Tandbenet har fra naturens side en mere varm og gullig farve, og fordi der dannes mere tandben, jo ældre, vi bliver, og fordi emaljen samtidig slides, så skinner den gule farve mere og mere igennem. Men farveforandringen er ikke kun aldersrelateret.


Vidste du, at hjørnetænderne i overmunden ofte syner mere gule end de andre tænder? Det er fordi, hjørnetænderne er tykkere – de har mere af det gullige tandben – og det forklarer farveforskellen.

4 ting, der oftest misfarver tænderne

Emaljen er kroppens hårdeste materiale og består af benhårdt calciummineral, men selv om emaljen er hård, er den alligevel ikke helt glat og jævn. Tager vi forstørrelsesbrillerne på, er tandens overflade faktisk en smule ru og nubret, og det forklarer, hvorfor visse stoffer, i det vi spiser og drikker, sagtens kan sætte sig fast og påvirke emaljens hvide farve.  


Her får du et lille overblik over de hyppigste årsager til misfarvede tænder:
​​​​​​​

 1. Farverige fødevarer: Mørke fødevarer, som for eksempel rødvin, kaffe, cola, lakrids, blåbær, granatæble og blå vindruer er ekstremt rige på molekyler med et højt farveindhold, der kan sætte sig fast på tænderne og give dem et misfarvet look.           

 2. Garvesyre: Garvesyre, også kendt som tannin, er det, der giver rødvin, sort te og mørk chokolade den skønne bitterhed, men desværre gør garvesyren det også meget nemmere for molekylerne med højt farveindhold at sætte sig fast på tændernes emalje.

 3. Syreholdig mad og drikke: Frugtsyre i for eksempel citrusfrugter, citrusjuice, æbler og druer og citron- og fosforsyre i sodavand nedbryder kalken i din emalje og er dermed med til at danne de små riller og sprækker, som farvestofferne i din mad og drikke kan hæfte sig i.

 4. Rygning: Det er tjære og nikotin, der er årsagen til, at tobak misfarver tænderne endnu mere end kaffe, rødvin og cola. Disse stoffer sætter sig nemlig ekstremt godt fast på emaljen, så tænderne får den triste brungule belægning. I værste fald kan stofferne trænge dybere ind i tanden og gøre misfarvningen kronisk.      
Tips til en sund og skøn start på foråret

Vi guider

Tips til en sund og skøn start på foråret

På matas.dk kan du ikke bare gøre alverdens skønne beautyfund, men du kan også finde nye favoritter, der tager din sundhed og helse seriøst.

Læs også

Sådan minimerer du risikoen for at få misfarvede tænder

De oplagte råd, hvis du vil undgå tænder, der bliver gule og misfarvede på grund af førnævnte vaner, er naturligvis, at du undgår de meget farverige fødevarer, passer på garvesyren, minimerer dit sodavandsforbrug (især cola!) og dropper cigaretterne.


Men du skal jo også leve og have det sjovt og hygge dig indimellem, så hvis du ikke kan undvære dit kaffefix, din læskende sodavand, det gode glas rødvin til aftensmaden eller din eftermiddagssnack med farverige frugter, kan du tage visse forholdsregler:

 • Pas på tænderne: En god mundhygiejne er alfa og omega for sunde, pæne og rene tænder. Vær omhyggelig med tandbørsten, tandpasta (med flour) og tandtråden, så du ud over Karius og Baktus også får rengjort emaljen for de misfarvende stoffer.    
             
 • Skyl munden: Når du har gumlet på frugt eller drukket juice eller sodavand, så skyl munden med vand bagefter, så syren ikke får lov til at sidde og have en fest på tænderne alt for længe.


Husk! Du skal helst ikke børste tænder lige efter du har drukket eller spist noget meget syreholdigt, da syren gør din emalje lidt mere sårbar.   

 • Spis mælk til: Elsker du frugt til morgenmaden, så bland den gerne i din morgenmadsskål med mælk, i en smoothie med mælk eller i din yoghurt, da mælkeprodukter skaber en kemisk ligevægt til syre.

 • Brug sugerør: Måske føler du dig lidt barnlig, når du drikker med sugerør, men på den måde kommer syren og farvestofferne i din sodavand, smoothie eller iskaffe ikke lige så meget i kontakt med dine tænder.

 • Tilsæt mælk i teen: Drik din sorte te på engelsk maner ved at tilsætte lidt mælk, for mælken er med til, at teen ikke sætter sig lige så nemt som belægninger på tænderne. Det samme gælder i øvrigt med kaffe.

 • Nyd din frugt NU: I stedet for at sidde og snacke med en skål blåbær eller vindruer over længere tid, så er det bedre for dine tænder og emalje, at du spiser dem forholdsvist hurtigt.   ​​​​​​​

Nemme gør-det-selv-behandlinger til at få hvide tænder

Har dine tænder set lysere tider, er du måske fristet til at bestille tid til en tandblegning. En tandblegning er da også en effektiv løsning, der meget hurtigt giver hvidere tændere, men det er også en skrap omgang for dine tænder. Hver gang tænderne bleges, opløses nemlig en smule af tandens emalje, og emaljen kan ikke gendannes. Så overvejer du tandblegning, skal du derfor tænke dig grundigt om.


Du kan også tage sagen i egne hænder med gode og nemme produkter til hjemmebrug. Men husk altid at være realistisk: Ingen produkter kan trylle barndommens, blændende hvide tænder tilbage eller give dig et kridhvidt Hollywood-smil. Her skal der som sagt helt andre metoder og midler i brug.

5 nemme gør-det-selv-behandlinger

1. Tandpastaen

Zendium Mild Whitener er udviklet til at modvirke misfarvninger fra tænderne efter kaffe, te og rødvin. Den indeholder et mildt slibemiddel, som skånsomt fjerner misfarvninger uden at skade tandemaljen. 

(11)
Zendium Mild Whitener Tandpasta 2 x 50 ml
stk. 21,95
DU OPTJENER 3 Point

2. Tandbørstehovedet

3D White tandbørstehovedet er inspireret af professionelle tandlægeredskaber og designet til at rengøre én tand ad gangen. Den er ideel til avanceret rengøring og til hvidere tænder.


De specialiserede børster børster plakken væk, og poleringskoppen lover at gøre tænderne hvidere fra dag et ved at fjerne misfarvninger. Kan bruges med alle Oral-B Vitality og Vitality Plus-tandbørster. 

(4)
Oral-B 3D White udskiftelige elektriske børstehoveder 3 stk.
119,00
Førpris 159,95
DU OPTJENER 12 Point

3. Mundskyllen

SB12 White mundskyl har en frisk smag af soft peppermint og er særligt god til dem, der ønsker en kraftig smag og samtidig gerne vil have hvidere tænder. SB12 White lover at give et synligt resultat ved daglig brug i 14 dage.

(8)
SB12 White Mundskyl 250 ml
109,95
DU OPTJENER 11 Point

4. Tandblegningssystemet

Whitening System er en professionel tandblegning specielt fremstillet af tandlæger. Behandlingen udføres i hjemmet, og du får naturligt hvide tænder på 3 til 7 dage. Produktet er skånsomt for emalje og tandkød, og giver dig ingen smerter.

Sådan gør du:
​​​​​​​
1. Dyp skinnen i varmt vand i 5-10 sekunder og bid forsigtigt i den for at forme den efter dine tænder. Lad skinnen størkne i koldt vand.


2. Børst dine tænder grundigt.

3. Påfør 0,5 ml tandblegningsgel til hver tandskinne.
​​​​​​​

4. Bær den i ca. 45-60 minutter. Gentag dagligt indtil du opnår det ønskede resultat (alt fra tre dage til to uger). Swiss Clinic lover, at dine tænder holder sig hvide i op til 1-2 år efter grundig behandling. 

Swiss Clinic Whitening System 9 ml
589,95
DU OPTJENER 59 Point

5. Tandblegning med kul

Cmiile Coco er 100 % naturlig tandblegning baseret på aktiveret kul fra naturlig kokosnøddeskal. Produktet fjerner misfarvninger og lover at give dig hvidere tænder på 7 dage.

(0)
Cmiile Coco Tandblegning 30 g
199,95
DU OPTJENER 20 Point


Husk! Gå regelmæssigt til tandlægen og få renset dine tænder. Tandlægens tandrensning er grundig og effektiv og skaber straks en synlig forskel.

Relaterede produkter

(35)
Cmiile Tandblegningssæt
399,95
DU OPTJENER 40 Point
(4)
Denivit Professional Whitening Tandpasta 50 ml
17,95
DU OPTJENER 2 Point
(13)
GUM Original White tandpasta 75 ml
stk. 32,95
DU OPTJENER 4 Point
(2)
Cmiile Day & Night Tandpasta
79,95
DU OPTJENER 8 Point
(19)
Matas Medicare Klorhexidin Mundskyl 0,12 % 250 ml
39,95
DU OPTJENER 4 Point

Relaterede artikler

Kul – det sorte guld

Spot Trenden

Kul – det sorte guld

Kul er ikke kun til grillen. Aktivt kul er en ingrediens, du støder på i hudplejeprodukter, tandpasta, og som kosttilskud. Vi dykker ned den sorte ingrediens.

Læs Mere
Miniguide til Magnesium: Mineral med mange fordele

Spot Trenden

Miniguide til Magnesium: Mineral med mange fordele

Magnesium bidrager til, at kroppens energistofskifte fungerer, som det skal, at vi kan bruge vores muskler på normal vis. Her får du indblik i de mange processer og funktioner i kroppen, som magnesium er involveret i.

Læs Mere
Kender du Aloe Vera? Lær alt om mirakelplanten her

Spot Trenden

Kender du Aloe Vera? Lær alt om mirakelplanten her

Aloe vera ser måske ikke ud af så meget, når du kigger på planten – den ligner mest en fin kaktus – men den har et væld af funktioner, der kan gavne din sundhed og dit udseende, og så kan du bruge den både indvortes og udvortes. Her får du svar på nogle af de mange spørgsmål, der typisk melder sig i forbindelse med mirakelplanten og særligt den gel, dens blade indeholder.

Læs Mere
10 tips fra materialisten

Vi guider

10 tips fra materialisten

Af Sofie Rasmussen

Foråret er så småt på vej, og her ved Sofie Rasmussen fra Matas i Rødovre hvilke produkter, der kan gøre dig klar til de skønne forårsdage. Find hendes 10 beautyfavoritter her.

Læs Mere
 • Hjemmelevering
 • Afsendelse 1-3 hverdage
 • Byt i 190 butikker
 • Mere end 1000 brands
 • 60 dages returret