Vi guider

Bliv klogere på anti-age

Produkter formuleret til den modne hud kaldes ofte anti-age produkter, og dækker over en betegnelse af hudpleje, der er målrettet fine linjer, rynker og pigmentforandringer. For at forstå hvilket behov den modne hud har er det afgørende at vide mere om hvordan huden ældes og hvilke faktorer, der kan være medvirkende til at fremskynde denne proces.

Vi kan ikke stoppe aldring af huden, og det er heller ikke anti-age produkternes formål. Der er ingen mirakelkur, som kan viske de fine linjer ud eller ophæve vores rynker. I stedet bør vi  fokusere på at give huden den optimale pleje den har brug for når den ældes. Korrekt pleje for aldrende hud kan medvirke til at give huden mere glød, mere fasthed og mere ensartethed.

Farmakonomen guider: Anti-age og den modne hud


Hvorfor og hvordan ældes huden?

Det første synlige tegn på aldring af huden viser sig som fine linjer, rynker, mangel på glød og tab af spændstighed. Disse forandringer opstår fordi dannelsen af kollagenfibre mindskes da produktionen af disse fibre bliver langsommere med alderen. Derudover nedbrydes kollagenfibrene også ved gentagne angreb fra frie radikaler, eksempelvis fra solens UV stråler. Allerede i 25-årsalderen daler dannelsen af kollagenfibre, så der er god grund til at sætte ind med plejende og forebyggende produkter tidligt, hvis man ønsker at forebyggede første synlige alderstegn.

Med alderen begynder huden også at mangle hyaluronsyre. Hyaluronsyre er den grundlæggende substans i hudens læderhud – også kaldet dermis. Dette er det midterste lag i hudens konstruktion: epidermis (overhud), dermis (læderhud) og subcutis (underhud). Det naturlige fedtindhold i underhuden mindskes også med alderen, hvilket gør at huden føles slap og mister sin fasthed.

Når vi bliver ældre begynder vores svedproduktion også at mindskes, og det samme sker for talgkirtlerne, der begynder at producere mindre sebum. Det medfører at huden bliver tør, da den har mindre sebum til at holde på fugten i huden, og det kan føre til en tør hud med en svækket hudbarriere. Sidst, men ikke mindst bliver de første små brune pletter i huden synlige, også kendt som pigmentpletter.

Listen af synlige alderstegn kan virke lang og uoverkommelig, men det er helt normalt at huden ældes på denne måde. Heldigvis findes der mange forebyggende hudplejeprodukter, som aktivt sætter ind med plejende ingredienser til den aldrende hud.  Det vigtige er at du trives med din hud hele livet og det føles dejligt med en velplejet hud – alder underordnet!

Hvordan plejer jeg en aldrende hud?

Hudpleje til den aldrende hud skal tage udgangspunkt i de udfordringer den står overfor.

Tør og tynd hud: Når hudens fedtlag og produktion af sebum mindskes bliver huden tyndere og den får sværere ved at holde fugten. Her skal der sættes ind med fugtgivende hudpleje, der tilfører masser af fugt dagen igennem, men det er også vigtigt at forebygge at huden bliver tør. Derfor anbefales det at undgå skrappe renseprodukter, der udtørrer huden yderligere.

Tydelige linjer og rynker: Fine linjer, rynker eller dybe furer – uanset hvor fremtrædende dine alderstegn er, opstår  som en del af den aftagende produktion af kollagen og hyaluronsyre. Her er det derfor afgørende at bruge produkter, som indeholder ingredienser, der stimulerer fornyelse af celler og dannelsen kollagen og tilføjer fugtgivende ingredienser som f.eks. hyaluronsyre og kreatin. Derudover bør du kigge efter ingredienser som anti-oxidanter, der kan beskytte huden mod oxidativt stress som kan tilføje yderlige til dine alderstegn.

Pigmentforandringer: Pigmentforandringer opstår som resultat af en langvarig og intens eksponering af solens stråler. Ved intens og langvarig eksponering af sol påvirkes de celler i huden der er ansvarlig for vores pigment (melanocytter) af UV-strålerne , og får dem til at producere mere farve i huden. Det er dog ikke kun solen, der kan forårsage pigmentforandringer. Hormonelle forandringer kan også give dig pigmentforandringer, f.eks. under en graviditet.

Derudover spiller din hudtype faktisk en stor rolle i forhold til graden af pigmentforandringer du kan opleve. Den bedste pleje når du oplever pigmentforandringer er at vælge solcremen til – hver eneste dag -  også om vinteren og tilmed også når det er overskyet. Derudover anbefales det at bruge produkter, som lysner og korrigerer pigmentforandringerne. At minimere pigmentforandringer kræver ihærdig, konsistent pleje og forebyggelse, hver eneste dag. Hvis du ikke bruger solcreme dagligt vil solen modvirke andre former for behandlinger du bruger for at mindske pigmentforandringerne. Det mest afgørende for denne type af aldringstegn er konsistent pleje og solbeskyttelse, hver eneste dag, året rundt.   

Hvordan reagerer huden i overgangsalderen?

I overgangsalderen ændrer hormonbalancen sig. Det kan medføre de mere velkendte gener som hedeture, humørsvingninger og søvnbesvær, men huden ændrer sig faktisk også. Hudens celler fornyer sig ikke længere i samme tempo som før, det kan betyde at de begyndende alderstegn bliver tydeligere. Huden kan føles mindre elastisk og spændstig, men også tyndere, og det kan betyde at huden hurtigere bliver tør, da den har sværere ved at holde på fugten.

​​​​​​​I overgangsalderen er det overordnet en god ide at kigge din hudplejerutine igennem i sømmene, så du sikrer dig at du kun bruger produkter, der målrettet går ind og plejer præcis de udfordringer din hud står overfor. Din hud kan være ekstra sensitiv i overgangsalderen, så det der virkede før, virker måske ikke ligeså godt længere.

Hvilke faktorer påvirker en aldrende hud

Det er ikke kun vores genetik, der er medvirkende til at huden ældes. Flere udefrakommende faktorer kan også have en medvirkende effekt på de synlige alderstegn. Det er i særdeleshed huden i ansigtet, på halsen og hænderne, der er ekstra udsat idet disse sjældent dækkes til, og derfor ofte vil blive udsat for både vind, vejr og miljømæssige påvirkninger. De primære eksterne faktorer, der medvirker til synlige alderstegn kan deles op i 3 grupper:

Solen og dens skadelige UV stråler: For tidlig aldring af huden forårsaget af langvarig og intens eksponering af solens UV-stråler kaldes også fotoaldring. Fotoaldring medfører permanente skader og ændringer på huden, der både ligger i hudens overflade og dybt nede i hudens lag.

Miljø: Når huden eksponeres for forurening i luften, dannes der frie radikaler og oxidativt stress. Begge dele tilskynder en hurtigere aldring af huden og medfører tydelige alderstegn.

Livsstil: Alkohol, rygning, stress, mangel på søvn, næringsfattig kost og en usund livsstil er alle medvirkede til at huden kan miste sin glød og spændstighed. Er din kost ikke varieret og overvejende sund og er du konstant under pres og stresset, kan det efter længere tid ses på vores ydre. Huden er vores største organ og en del af vores primære forsvarsværk mod omgivelserne. Ved en negativ livsstil er kroppen konstant på arbejde for at reparere og forsvare sig mod det vi udsætter den for. De vitale organer er højeste prioritet og der kommer huden til sidst. Det betyder at huden kan komme til at mangle vigtige vitaminer og mineraler. Det er altså ingen tilfældighed når man siger at ”det kan ses udenpå om vi har det godt indeni”. Derudover kan både stress og træthed medføre en mimik, der forårsager muskelspændinger, som leder til fremkomsten af dybe rynker.

Andre gode råd

Det er umuligt at udviske de tegn, der tydeliggør at vi har levet og er erfaringer rigere. Det ville også være synd og skam, for skønhed har ingen alder, og vi bør alle hylde det liv der leves.

​​​​​​​Men det er aldrig for sent at give din hud de bedste forudsætninger for at være den bedste version af sig selv, i den alder den nu engang er i. Det betyder forebyggende konsistent hudpleje med ingredienser, der gør din hud mere modstandsdygtig overfor de udfordringer, der opstår som en naturlig del af det at ældes.


Relaterede artikler

Eksperten Guider: Effektiv anti-age hudplejerutine

Matas LIVE

Eksperten Guider: Effektiv anti-age hudplejerutine

Af Matas

Det kan hjælpe dig yndefuldt gennem årene, hvis du booster din hud med lækre produkter, der udsætter tidens tegn, og hvis du sørger for at forsyne din hud med pleje, der giver glød. Men hvornår skal man begynde at bruge anti-age i sin hudpleje, hvilke ingredienser er mest effektive, og hvor begynder jeg? Se med i denne live, hvor materialist og kosmetiker Zita Gaston står klar til at guide dig gennem den optimale anti-age hudplejerutine og du kan stille hende spørgsmål undervejs!

Læs Mere
Alt, der er værd at vide om Q10

Vi guider

Alt, der er værd at vide om Q10

Af Cathrine Park

Q10 spiller en central rolle for, at din krop og hud fungerer normalt. I denne artikel dykker vi ned i, hvad Q10 egentlig gør, og hvordan det bidrager til en smuk og stærk hud.

Læs Mere
Ultimativ anti-age: Vi guider

Matas LIVE

Ultimativ anti-age: Vi guider

Af Matas

Se med, når kemiingeniøren og ernæringseksperten guider til anti-age indefra og udefra. Plaisir lancerer nogle helt særlige nyheder som hjælper med at booste din daglige hudplejerutine, og det vil ernæringsekspert Pernille Tørnes fortælle meget mere om. Find også ud af, hvad kemiingeniøren vil anbefale at du supplerer din hudplejerutine med, hvis du ønsker øget elasticitet og fasthed i huden. Vi har desuden sikret et helt særligt tilbud under LIVEN, hvor du får 35% på alt fra Plaisir!

Læs Mere
Er din hud moden til anti-age produkter?

Vi guider

Er din hud moden til anti-age produkter?

Af Cathrine Eriksen Fris

Det sker for os alle før eller siden – tiden sætter sine spor på vores hud. Men hvorfor ældes huden egentlig, hvordan bremser du for tidlig ældning og hvilke hudplejeprodukter kan hjælpe dig med at ældes med ynde? Få svarene her.

Læs Mere