Vi guider

Er din hud moden til anti-age produkter?

Det sker for os alle før eller siden – tiden sætter sine spor på vores hud. Men hvorfor ældes huden egentlig, hvordan bremser du for tidlig ældning og hvilke hudplejeprodukter kan hjælpe dig med at ældes med ynde? Få svarene her.

Trods de tydelige aldersforandringer i huden, som viser sig i mere slaphed, rynker, tørhed og eventuelle pigmentforandringer, kan du stadig have en smuk og sund moden hud. Det kræver blot en mindre justering med anti-age på cremehylden. Her får du et lille indblik i, hvorfor din hud ældes, og hvordan du kan ældes med ynde med de rette vaner og anti-age hudplejerutiner.

Det sker der i din hud, når den ældes

Du forandrer dig gennem hele livet, i takt med at du bliver ældre. Det samme gør din hud, og det er der ikke noget mærkeligt eller forkert i. Men ældningen gør din hud mere sårbar, og da huden er kroppens største organ, som fungerer som en cirka 3,6 kilo beskyttelsesdragt, der forhindrer, at kroppens vand fordamper, og bakterier og skadelige stoffer trænger ind, giver det god mening at pleje den og holde den i topform så godt og så længe som muligt.


Når vi snakker om hudældning og moden hud, kommer vi ikke udenom at kigge på, hvad der sker i hudens tre lag; overhuden, læderhuden og underhuden.

Overhuden: Den ydre barriere

Hudens tyndeste lag er overhuden, og det er her, nye hudceller dannes. Derudover skaber fedtstoffer i overhuden en barriere mod ydre påvirkninger og sørger for, at hudens naturlige fugt ikke fordamper. Med alderen daler cellefornyelsen og dermed mængden af naturlige fedtstoffer. Huden kvitterer blandt andet med en mat og uens hudtone og flere tørhedslinjer.

Læderhuden: Hudens vigtigste byggesten

Læderhuden er hudens mellemste lag, hvor de to vigtige fibre kollagen og elastin produceres. Deres fornemmeste opgave er at vedligeholde din huds fasthed og give den elasticitet. Allerede fra 25-års-alderen bliver huden dårligere til at danne netop kollagen og elastin – to vigtige fjedre i din huds springmadras, der holder din hudoverflade spændstig, fast og stram.


Læderhuden bliver tyndere, og den taber gradvist sin styrke og smidighed. Læderhuden udskiller talg, som er en olieagtig substans, der fungerer som hudens naturlige smørelse og beskyttelse. Desværre falder også talgproduktionen med alderen.


Psst! Når læderhuden bliver tyndere, går det ud over antallet af store vandbindende molekyler som eksempelvis hyaluronsyre, der sørger for at binde væske og opretholde hudens spændstighed.

Underhuden: Den indre stødpude

Underhuden er blandt andet opbygget af fedtceller, som fordeler sig i tynde bindevævslag med små blodkar. Fedtlaget giver huden sin naturlige fylde og virker desuden isolerende og som en slags stødpude mod diverse slag og knubs. Når fedtlaget udtyndes med alderen (og det gør det!), bliver huden mere slap og rynket.

Hudpleje til moden hud

Vi guider

Hudpleje til moden hud

Der er ikke noget at gøre ved det, alderen kan ses på vores hud - og det starter allerede ved 25 års alderen. Heldigvis findes der målrettet ansigtspleje til dig, der ønsker den bedste version af din hud – uanset alder.

Læs også

Sådan undgår du, at huden ældes før tid

Det er ganske naturligt, at du får flere synlige ældningstegn og en moden hud, som årene går. Rynker og linjer opstår med alderen, når hudens egne reparationsmekanismer ikke længere fungerer optimalt, og den bliver dårligere til at binde væske og producere de nødvendige stoffer som kollagen og elastin. Din ansigtsmimik hjælper også rynkerne på vej, og derfor dukker de små linjer tidligst frem, der hvor du bevæger ansigtet mest.


Samtidig er der desværre visse livsstilsfaktorer, der fremskynder hudens ældningsproces. Og dem skal du kende, hvis du vil undgå for tidlige ældningstegn. Herunder kan du læse om de fire vigtigste årsager til, at din hud ældes før tid.


UV-stråler skader huden i dybden

Solen er fjende nummer et, når vi snakker for tidlig hudældning. Det er ikke til at mærke, men solens UVA-stråler trænger dybt ned i læderhuden og nedbryder bindevævet, så huden over tid bliver mindre elastisk, mindre fast og mere rynket. For meget uv-stråling er også skyld i, at huden går i selvforsvar og danner for meget farvestof, så du kommer ind i en ond cirkel med pigmentforandringer.

Derfor får du pigmentpletter, og sådan fjernes de!

Vi guider

Derfor får du pigmentpletter, og sådan fjernes de!

Pigmentpletter i ansigtet er helt almindelige, og rigtig mange af os oplever at få dem i løbet af livet. Hvis du ønsker af mindske synligheden af dem, er der hjælp at hente i effektive hudplejeprodukter og gode vaner. Læs med her, og bliv klogere på, hvad pigmentpletter er, og hvad du kan gøre for at gøre dem mindre synlige.

Læs også


Vidste du, at de kunstige uv-stråler i solariet svarer til den uv-stråling, du får omkring Ækvator? Drop derfor solariet for din hud og dit helbreds skyld!

Rygning napper hudens næring

Rygning skader din krop, og din hud er ikke undtaget. Nikotinen hæmmer blodforsyningen til huden, så den ikke får den ilt og næring, den har brug for, og bliver grå, trist og grovporet. Rygning nedbryder også kollagen i huden, og sammen med din ansigtsmimik er vejen banet for flere og dybere rynker om især mund og øjne.


Forurening skaber ravage i cellerne

Din hud bliver konstant udsat for skadelige påvirkninger udefra, som danner oxidativt stress i huden. Der sker det, at skadelige molekyler, nemlig de frie radikaler, skaber ravage i hudens bindevæv, så den bliver dårligere til at danne kollagen og elastin.


Selv om oxidativt stress også sker helt naturligt ved hvert åndedræt, vi tager, så bliver det betydeligt forværret, når vi udsætter huden for luftforurening fra eksempelvis bilos, computerskærme og ja, cigaretrøg.


Mangel på søvn stresser dig og din hud

Når du sover, regenererer din huds celler, men døjer du med vedvarende søvnmangel, kan det have alvorlige konsekvenser for din sundhed – og din hud!


Ud over at din hud ikke får nok tid til at gendanne sig selv (hej, mørke rande og trist hudtone!), så forhøjer mangel på søvn også produktionen af stresshormonet kortisol. Din krop er altså i konstant alarmberedskab, hvilket kan forværre inflammationstilstande i din hud og forskubbe fugtbalancen.

Anti-pollution skin care: Hvordan virker det?

Spot Trenden

Anti-pollution skin care: Hvordan virker det?

Anti-pollution skin care vinder mere og mere frem - og det er der god grund til. Produkterne hindrer nemlig forurening i at ødelægge din huds glød. Få en komplet guide til anti-pollution skin care her.

Læs også


Psst! En usund kost kan også nedbryde huden. Skær især ned på raffineret sukker, da det nedbryder kollagen og elastin og skaber en inflammatorisk tilstand i dine blodkapillærer.

Den bedste pleje til moden hud 

Diverse livsstilfaktorer (som nævnt ovenstående) kombineret med naturlige processer, der sker i din krop, når du fx går i overgangsalderen og dit østrogenniveau daler, sætter alt sammen synlige spor på din hud.


Med gode hudplejerutiner kan du heldigvis komme mange ældningstegn i forkøbet, og nemt sørge for at du ældes med ynde. Men husk, at ældes med ynde er bestemt ikke det samme som at være rynkefri. Det handler først og fremmest om balance og skøn udstråling.

Brug dagen til at genopbygge huden 

Du vil med alderen opleve, at huden mister sin fylde og spændstighed, og at den bliver tyndere, i takt med at kollagenen og hudens evne til at holde på fugt forringes.


Find derfor en god dagcreme med aktive ingredienser, der binder fugten i huden, styrker kollagenproduktionen og reducerer eventuelle pigmentforandringer.


Husk altid SPF

Den allerbedste “rynkecreme” er og bliver en solcreme. Derudover er en anti-age dagcreme med solfaktor et must – og gerne året rundt, da huden bliver udsat for uv-stråling, så snart der er dagslys.


Solen er slem til at fremkalde pigmentforandringer og rynker, så en god solcreme er altid vejen frem.

SPAR 20%
50 ml
OriginsA Perfect World SPF 40 Age-Defense Moisturizing Face Cream
Medlemspris
347,96 kr.434,95 kr.
(82)

Lad natten være en opløftende hjælper

Med natten til hjælp kan du genopbygge en fornyet glød og spændstighed i huden.


Brug en rig natcreme med opstrammende ingredienser og med ekstra fugtgivende egenskaber. Du kan med fordel vælge cremer med A-vitamin, der er en aktiv rynkebekæmper.

SPAR 20%ABONNÉR
50 ml
Beauté PacifiqueA-Vitamin Creme
409,95 kr.
(144)
SPAR 20%
50 ml
VERSONo. 3 Night Cream
Medlemspris
579,96 kr.724,95 kr.
(16)
Alt du skal vide om A-vitamin i hudpleje

Vi guider

Alt du skal vide om A-vitamin i hudpleje

A-vitamin er ikke blot noget, vi spiser i maden og i kosttilskud. A-vitamin findes nemlig også i hudplejeprodukter, hvor den potente ingrediens særligt er kendt for sin evne til forbedre hudens struktur, arbejder mod rynker og solskader. Her er alt du skal vide om vidunderingrediensen.

Læs også

Styrk huden med et serum under cremen

Hvis du gerne vil gøre noget ekstra for din hud, så tilføj et serum med anti-age til plejerutinen.


Serum er meget koncentrerede aktive ingredienser, der arbejder i dybden og kan behandle særlige hududfordringer. Serum skal altid smøres på din hud, før du påfører din anti-age creme.

SPAR 20%
30 ml
Rudolph CareFirming Perfector Serum
Medlemspris
795,96 kr.994,95 kr.
(31)

Glem ikke øjnene

Smilerynker gør alle kvinder smukkere, så hold endelig ikke op med at bruge din mimik! Dog kan du bløde linjerne en smule mere ud med god fugtgivende pleje.


Prøv for eksempel øjencremen fra Matas Natur, som indeholder fugtmagneterne hyaluronsyre og økologisk aloe vera, opstrammende kreatin og beskyttende E-vitamin.

SPAR 25%KØB 2
15 ml
Matas NaturAloe & E-vitamin Anti-Age Øjencreme
144,95 kr.
(146)

Forskøn læberne

Med tiden mister dine læber både volumen og kulør, men nu kan du få ungdommens spændstighed, fugt, fylde og farve tilbage.


Sensais læbeserum med anti-age effekt virker opstrammende, forbedrer kollagen-kvaliteten og minimerer både lodrette og vandrette aldersrelaterede rynker på og omkring læberne.

6 øjencremer, der gør en synlig forskel

Vi guider

6 øjencremer, der gør en synlig forskel

Trænger du til at starte dagen med friske øjne, så kan den rette øjencreme hjælpe dig lidt på vej. Vi har udvalgt seks af de bedste øjencremer, som gør en synlig forskel, hvis du døjer med tør hud under øjnene, mørke rande, træt og trist hudtone eller ønsker en øjencreme med opstrammende effekt. Og så guider vi også til øjencremer til de kære mænd.

Læs også

Når du vil lidt mere

Vil du give din hud lidt ekstra omsorg et par gange om ugen, er en sheetmaske en god ide.


Brug den på nyrenset hud og få glæde af opstrammende og fugtgivende kollagen samt adenosine, der virker udglattende og øger huden spændstighed. 

Giv huden et syretrip

Frugtsyreprodukter er supergode til at udskyde ældningstegn, da de har en fantastisk fornyelsesevne, hjælper huden med at danne nyt kollagen og gør den frisk at se på.


Prøv fx Ole Henriksens Power Peel Transforming Facial System, som er inspireret af den mest populære ansigtsbehandling i OLEHENRIKSEN spa. Den indeholder blandt andet Instant Transformation Lemon Strip Facial Peel med mælkeglycol, frugtsyrer og appelsin- og citronekstrakt, der peeler huden, så den får en finere og mere ensartet overflade og bliver mere strålende at se på. 

De optimale anti-age ingredienser på hylden

Når du passer og plejer en moden hud, er der naturligvis visse ingredienser og aktive stoffer, som batter meget bedre end andre – og som derfor gør en synlig forskel. Her får du et lille overblik over ingredienser, der er værd at holde øje med, når du skal på jagt efter ny anti-age ansigtspleje i Matas eller på matas.dk.

Brug masser af antioxidanter

Udvalgte vitaminer og mineraler fungerer som antioxidanter i kroppen, hvis vigtigste opgave er at beskytte mod frie radikaler, som ødelægger hudvævet.


C- og E-vitamin modvirker nedbrydning af vævet og stabiliserer cellefornyelsen. Selvom du indtager mange antioxidanter gennem din kost, styrker du hudens eget immunforsvar yderligere ved at anvende hudpleje, der indeholder en variation af antioxidanter.  

SPAR 20%
50 ml
CliniqueSuper defense SPF 40 fatigue+1st Signs of Age Gel
+ 1 størrelse
Medlemspris
363,96 kr.454,95 kr.
(127)

Vælg de bedste fugtmagneter

Det er vigtigt, at du går efter hudplejeingredienser, der som små fugtmagneter formår at binde væske i huden og dermed styrker hudens barriere og opretholder et godt fugtniveau. Gå især efter glycerin, aloe vera og hyaluronsyre.


Du gør det også nemmere for din hud at holde på fugten med fedtstoffer som sheasmør, abrikoskerneolie og jojobaolie, der efterligner hudens egne fedtstoffer.

30 ml
SARDkopenhagenHyaluron Boost Serum No. 3
439,95 kr.
(8)

Gå efter virksomme ingredienser

Modvirk hudens tab af kollagen og elastin med A-vitamin, som har vist sig at være en fortrinlig ingrediens til at reducere solskader, pigmentering og rynker, fordi det bidrager til væksten og vedligeholdelsen af overhuden.


A-vitamin i hudplejeprodukter har en dokumenteret effekt i en grad, så vi ikke behøver at diskutere, hvorvidt det virker eller ej. A-vitamin kommer i tre styrker, og det er vigtigt at gå efter det, der passer din hud bedst, så du ikke kommer til at overbehandle. A-vitaminsyre er den receptkrævende syreversion – og det er altså stærke sager.


Retinol er en forgænger til A-vitaminsyre og bliver omdannet til A-vitamin i huden. A-vitamin-estre, som eksempelvis retinylpalmitat og retinylacetat, er den mildeste form. Andre gode kollagenstimulerende ingredienser i hudpleje er blandt andet peptider og Q10.

50 ml
Pudderdåserne.dkA-Serum 5%
349,95 kr.
(45)


Husk! A-vitamin er en ingrediens, som din hud ofte skal vænnes til gradvist. Læg derfor blidt ud med produkter, der indeholder en lavere koncentration og brug kun dit A-vitamin-produkt et par gange om ugen til at starte med. Brug det om aftenen og husk altid SPF dagen derpå, da A-vitamin gør huden mere følsom over for solen.

Spis dig til en ungdommelig hud

De mange cremer lover at gøre din hud smukkere og fastere, men din kost er en lige så vigtig hjælper. Så fyld tallerkenen med alt det gode og lad din kost hjælpe dig med at ældes med ynde.

Bekæmper de frie radikaler

Man kan næsten tillade sig at kalde appelsin for en pro age frugt. Appelsin har et højt indhold af C-vitamin og giver dig dermed masser af antioxidanter, som bekæmper frie radikaler og holder huden frisk og ungdommelig. 

Skøn hud indefra

Prøv New Nordics kosttilskud, der tilfører din hud næringsstoffer indefra (fx kollagen fra fisk og C-vitamin) og bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende hud, samt beskytter cellerne mod oxidativ stress.

SPAR 20%ABONNÉR
60 tabl.
New NordicCollagen Filler
+ 2 varianter
242,95 kr.

Fornyer din glød

Ligesom appelsin er granatæble rig på C-vitamin, der holder huden ung og glat, og så indeholder den flere antioxidanter end grøn te! Det giver huden energi og bevarer eller genetablerer hudens ungdommelige glød.


Gode nødder

Paranødder er rige på mineralet selen, der bevarer hudens elasticitet, hvilket betyder mere fast og spændstig hud. Nødderne er ofte ret store, og derfor kan du nøjes med få om dagen, hvis du vil spise dig til en glattere hud.

Relaterede produkter

SPAR 20%
50 ml
CliniqueClinique Smart Night Custom-Repair Night Cream - Dry/Combination Skin
Medlemspris
475,96 kr.594,95 kr.
(114)

Relaterede artikler

Alt du skal vide om Peptider

Vi guider

Alt du skal vide om Peptider

Af Isabel Thostrup & Cathrine Park

Hvis du har læst om foryngende hudpleje, er du sandsynligvis stødt på peptider. Men hvad er peptider egentlig for en størrelse, og hvilken forskel kan de gøre for din hud? Vi har talt med Marianne Tromborg, og giver dig svarene her.

Læs Mere
Alt du skal vide om A-vitamin i hudpleje

Vi guider

Alt du skal vide om A-vitamin i hudpleje

Af Zita Gaston, Kosmetiker

A-vitamin er ikke blot noget, vi spiser i maden og i kosttilskud. A-vitamin findes nemlig også i hudplejeprodukter, hvor den potente ingrediens særligt er kendt for sin evne til forbedre hudens struktur, arbejder mod rynker og solskader. Her er alt du skal vide om vidunderingrediensen.

Læs Mere
Den ultimative guide til kollagen

Vi guider

Den ultimative guide til kollagen

Af Mai Hvass

Kollagen er på alles læber som en rigtig god hjælper, når huden skal holde sig spændstig, glat og fast. I denne artikel dykker vi ned i en håndfuld populære kollagenpulver, samt svarer på de mest stillede spørgsmål om kollagen.

Læs Mere
Hudpleje til moden hud

Vi guider

Hudpleje til moden hud

Af Trine Brøndsted

Der er ikke noget at gøre ved det, alderen kan ses på vores hud - og det starter allerede ved 25 års alderen. Heldigvis findes der målrettet ansigtspleje til dig, der ønsker den bedste version af din hud – uanset alder.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek