Vi guider

Alt, der er værd at vide om Q10

Q10 spiller en central rolle for, at din krop og hud fungerer normalt. I denne artikel dykker vi ned i, hvad Q10 egentlig gør, og hvordan det bidrager til en smuk og stærk hud.

Vi gør dig klogere på, hva cdo-enzymet Q10 kan gøre for dig, og hvilke hudpleje fordele ingrediensen har her.

Hvad er Q10?

Q10 er også kendt under navnet Coenzyme Q10, og kigger du bag på et produkts ingrediensliste (også kaldet INCI-listen), hedder det Ubiquinone. Q10 findes naturligt i kroppen, men aftager med alderen, hvilket er en af grundene til, at huden med tiden bliver mindre spændstig og fast. Du kan både få kosttilskud med Q10, og det er samtidig en velkendt ingrediens i anti-age hudpleje.

Helt kort er Q10 en antioxidant, som blandt andet er med til at beskytte cellerne i vores hud mod oxidativt stress og frie radikaler, som kan opstå, når hun bliver udsat for fx forurening og soleksponering. Disse faktorer er noget af det, der ælder huden allermest, men kan altså holdes i ave med antioxidanter som Q10 (og selvfølgelig solcreme!).

Når kroppen ældes

Ældning er en kompliceret størrelse, men helt kort fortalt sker der det, at cellernes ʻbatterier’, de såkaldte mitokondrier, mister kraft. De bliver dårlige til at producere og levere energi til alle kroppens celler, og cellerne mister deres forsvarsevne mod skadelige frie radikaler, som er aggressive molekyler, der går til angreb på hudcellerne.


Hermed sker der en oxidering – man kan sige, at kroppen ʻruster’ og langsomt går i forfald, når vi bliver ældre. Denne proces kan let ses uden på vores krop, for eksempel på vores hud, hvor det viser sig som en mere rynket og slap hud.


Processen kan ikke stoppes, men den kan bremses. Forskerne ved nu, hvad der sker i kroppen rent biologisk, når vi ældes, det er derfor blevet meget nemmere at skræddersy behandlinger og hudpleje, der kan booste cellernes batterier og forlænge deres levetid. Og det er her, Q10 kommer ind i billedet.

Hyaluronsyre – naturens egen fugtmester

Spot Trenden

Hyaluronsyre – naturens egen fugtmester

Hyaluronsyre er et naturligt stof, som vi alle er født med i kroppen, men som vi desværre mister med alderen. Vi dykker ned i naturens egen fugtmester her.

Læs også

Q10 er effektiv mod frie radikaler

Kroppen er en fantastisk ʻmaskine’, som helt naturligt producerer et godt våben mod de frie radikaler, nemlig co-enzymet Q10, der som en supereffektiv antioxidant bekæmper den skadelige oxidering. Sammen med andre enzymer og hjælpestoffer spiller Q10 også en central rolle i cellernes energifabrik og sikrer, at mitokondrierne, og dermed vores krop og hud, fungerer normalt.


Selvom kroppen selv kan danne Q10, får vi det meste tilført med kosten fra blandt andet kød, fisk, nødder, grønne grøntsager, spiseolier og visse kornprodukter, men alt det til trods bliver kroppen bare sløvere og sløvere til at lave Q10. Så hvad kan du gøre?

Hvad gør Q10?

En varieret kost er alfa og omega for at opretholde kroppens naturlige lager af Q10, men vil du holde liv i ʻbatterierne’ og bevare en sund, ungdommelig hud, kan du bruge hudpleje med Q10 (ofte udvundet af fermenteret gær eller bakterier). Der findes også Q10 kosttilskud på markedet.


Som hudplejeingrediens har Q10 flere synlige fordele:
​​​​​​​

  • Det forbedrer hudens evne til at hele og regenerere.
  • Det modvirker en trist og grå hud, da hudcellerne bliver bedre til at skille sig af med affaldsstoffer og bedre til at optage næringsstoffer.
  • Det beskytter mod for tidlig ældning forårsaget af uv-stråler, stress og forurening.
  • Og det stimulerer kollagenproduktionen og dermed hudens fasthed og elasticitet.


Alle disse fordele taget i betragtning, kan man godt forstå, hvorfor det er en yndet ingrediens i alt lige fra opstrammende kropscremer til foryngende sera, masker og øjencremer.             


Din krops naturlige indhold af Q10 peaker, når du er omkring de 20 år. Herefter falder niveauet jævnt og stødt. Når vi er omkring de 80 år, er niveauet faldet med  65 procent.   

Hudpleje med Q10

Vidste du, at forskerne hos tyske Beiersdorf, som blandt andet er dem, der ejer Nivea, var blandt de første til at afdække Q10’s hudplejefordele og har brugt co-enzymet som hudplejeingrediens siden 1998? Derfor kender du garanteret også Niveas ikoniske Q10 hudplejeserie, som har været højtelsket verden rundt, da den indeholder virksomme ingredienser i deres fløjlsbløde cremer til en virkelig god pris.

Du finder også Q10 i hudplejen fra svenske ACO – blandt andet i deres Renewing Face Oil, som er en blød og lækker ansigtsolie, som giver masser af fugt til huden, samtidig med at den beskytter den.

50 ml
NIVEAQ10 Plus Anti-Wrinkle Day Cream
109,95 kr.
(92)
30 ml
ACORenewing Face Oil
209,95 kr.
(22)
30 ml
ACOPure Glow Perfecting Serum
164,95 kr.
(13)
50 ml
NIVEANivea Q10+C Natcreme
134,95 kr.
(11)

Relaterede produkter

FAST LAV PRIS
240 kaps.
Pharma NordD-Pearls 38 mcg
169,95 kr.
SPAR 20%
50 ml
Estée LauderNightWear Plus Anti-Oxidant Night Cream
Medlemspris
471,96 kr.589,95 kr.
(36)
250 ml
NIVEAQ10 Plus Body Firming Lotion
44,95 kr.
SPAR 20%ABONNÉR
150 kaps.
Fitness PharmaQ10 m/fiskeolie
134,95 kr.
KUN ONLINE
200 ml
NIVEAQ10 Firming + Bronze
64,95 kr.
(7)
50 ml
NIVEAQ10 Plus C Energising Day Cream SPF15
119,95 kr.
(58)

Relaterede artikler

Alt du skal vide om A-vitamin i hudpleje

Vi guider

Alt du skal vide om A-vitamin i hudpleje

Af Zita Gaston, Kosmetiker

A-vitamin er ikke blot noget, vi spiser i maden og i kosttilskud. A-vitamin findes nemlig også i hudplejeprodukter, hvor den potente ingrediens særligt er kendt for sin evne til forbedre hudens struktur, arbejder mod rynker og solskader. Her er alt du skal vide om vidunderingrediensen.

Læs Mere
Bliv klogere på anti-age

Vi guider

Bliv klogere på anti-age

Af Matas

Produkter formuleret til den modne hud kaldes ofte anti-age produkter, og dækker over en betegnelse af hudpleje, der er målrettet fine linjer, rynker og pigmentforandringer. For at forstå hvilket behov den modne hud har er det afgørende at vide mere om hvordan huden ældes og hvilke faktorer, der kan være medvirkende til at fremskynde denne proces.

Læs Mere
Derfor får du pigmentpletter, og sådan fjernes de!

Vi guider

Derfor får du pigmentpletter, og sådan fjernes de!

Af Ida Hinchely Kyhn

Pigmentpletter i ansigtet er helt almindelige, og rigtig mange af os oplever at få dem i løbet af livet. Hvis du ønsker af mindske synligheden af dem, er der hjælp at hente i effektive hudplejeprodukter og gode vaner. Læs med her, og bliv klogere på, hvad pigmentpletter er, og hvad du kan gøre for at gøre dem mindre synlige.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek