Din sundhed

Folsyre: Vitaminet til før og under din graviditet

Folsyre er et B-vitamin, som findes i rigtig mange fødevarer. Det anbefales at tage folsyre, allerede inden du bliver gravid og de første tre måneder af graviditeten. Det er for at nedsætte risikoen for medfødte misdannelser. Læs alt, du har brug for at vide om folsyre her.

Kvinder, der planlægger at blive gravide, anbefales at begynde på folsyre allerede inden graviditeten. Folsyre spiller en rolle i celledelingsprocessen.

Hvad er folsyre?


Folsyre, også kendt som folinsyre eller folat, er en del af B-vitamingruppen. Det kaldes også for B9 vitamin. Folsyre er et vigtigt vitamin for at opretholde kroppens normale funktion. Folsyre har betydning for din krops celler og celledeling.


Selv små mængder folsyre er tilstrækkelige for at opfylde kroppens behov. Voksne anbefales at indtage omkring 100-300 µgram dagligt. Hvis du er gravid, bør du dog tage 400 µg, altså cirka dobbelt så meget folsyre, fordi vitaminen bidrager til vævsvæksten hos den gravide kvinde en vigtig rolle i fosterets udvikling.

Folsyre og graviditet


Sundhedsstyrelsen anbefaler kvinder et tilskud af folsyre på 400 mikrogram dagligt fra det tidspunkt man overvejer at blive gravid og de første 12 uger af graviditeten. Opstart af indtagelse af folsyre må gerne ske allerede tre måneder før graviditeten, men det kan selvfølgelig være vanskeligt at time, så derfor opfordres det at begynde, når graviditeten planlægges. Der sker ikke noget ved,ved at tage et ekstra tilskud af folsyre i flere måneder eller et år.


Folsyre er et B9-vitamin og er vigtigt for at opretholde kroppens normale funktion.​​​​​​​

Hvad er forskellen på folsyre, folinsyre og folat?


Mange kan være i tvivl om, hvad forskellen er på folsyre, folinsyre og folat. Det er med god grund, for alle betegnelser refererer alle til B9-vitaminet. Folinsyre er dog den syntetiske form, som findes i kosttilskud. Folsyre, folat og faktisk også folacin er navne på de naturlige former for vitaminet.


Folsyre er navnet på kosttilskuddet, og her til højre finder du folsyre som kosttilskud fra forskellige brands.

100 tabl.
Matas StriberFolsyre 200 mcg
46,95 kr.
90 tabl.
PurevivaFolsyre 400 µg
stk. 34,95 kr.
(1)
90 tabl.
Dansk Farmaceutisk IndustriFolsyre 400 mcg
99,95 kr.
180 tabl.
Natur DrogerietFolsyre B9
54,95 kr.
250 tabl.
SolgarFolsyre 400 mcg (Folacin)
139,95 kr.

Husk folsyre før og 3 måneder henne i graviditeten


Sundhedsstyrelsens anbefaler, at kvinder indtager 400 mikrogram (µg) folsyre fra de overvejer graviditet og de første 12 uger af graviditeten.Kilde: Sundhedsstyrelsen.

Sådan får du folsyre gennem kosten


Folsyre kan sagtens optages gennem almindelig sund kost. Spinat, broccoli, grønne bladgrøntsager, quinoa, kornprodukter, bønner, linser, nødder og især indmad er nogle af de fødevarer, som indeholder meget folsyre.


Da folsyre findes i mange forskellige fødevarer, er det derfor ikke svært at få dækket sit behov gennem kosten. Mangel på folsyre vil derfor for det meste findes hos personer, som er fejlernærede eller hos personer, som har en mavetarmsygdom, som gør det svært at optage næringsstoffer fra kosten.

Flere kosttilskud og vitaminer til gravide:

SPAR 20%ABONNÉR
90 sugetabl.
SolarayB12-vitamin med folsyre
199,95 kr.
SPAR 20%ABONNÉR
100 tabl.
Matas StriberJern Gravid
84,95 kr.
SPAR 20%ABONNÉR
KUN ONLINE
150 tabl.
LivolMultivitamin Gravid
114,95 kr.
SPAR 20%ABONNÉR
100 stk
Multi-tabsPregnant Omega kapsler
157,95 kr.
SPAR 20%ABONNÉR
100 stk
Multi-tabsPregnant Omega kapsler
157,95 kr.
30 dagsdoser/breve
VitaCareVitaCare Mama Gravid
239,95 kr.

Relaterede artikler

Disse kosttilskud tager jeg som gravid

Nyhed

Disse kosttilskud tager jeg som gravid

Læs med, når Stribernes ambassadør Cathrine Widunok Wichmand tager dig igennem de kosttilskud, hun dagligt indtager under sin graviditet. For hvad gør man fx, når man ikke spiser fisk? Eller hvad modvirker hendes uro i benene? Bliv klogere i hendes artikel.

Læs Mere
Bliv klogere på D-vitamin

Din sundhed

Bliv klogere på D-vitamin

Af ìvar Dagsson, osteopat

D-vitamin – også kendt som D3 eller solvitaminet – er essentielt for flere af kroppens funktioner. D-vitamin bidrager til at vedligeholde normale tænder og knogler, men vidste du, at solskinsvitaminet også spiller en rolle for immunsystemets normale funktion og i celledelingsprocessen? Læs med her, og bliv klogere på D-vitamin.

Læs Mere
Vitamin K: Her er alt, du skal vide

Din sundhed

Vitamin K: Her er alt, du skal vide

Af Matas

Du har muligvis hørt om både K1 og K2-Vitamin. Men hvad er vitaminet K's funktion, og hvilken kost kan man spise, for at sikre sig det optimale indtag? Vi svarer de mest stillede spørgsmål lige her.

Læs Mere
Gravid - hvilke kosttilskud og vitaminer?

Vi guider

Gravid - hvilke kosttilskud og vitaminer?

Af Lene Skou Jensen

For at sikre at både du og barnet får de vigtigste vitaminer og mineraler, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du supplerer din daglige kost med kosttilskud. De fleste vitaminer er ugiftige og udskilles uden problemer. Dog er f.eks. for meget A-vitamin farligt for barnet. Tag derfor ikke større doser, end der er anbefalet. Se alle anbefalinger her.

Læs Mere

Bananpandekager – det skal du bruge

• 2 modne bananer
• 2 æg
• 125 gram havregryn
• ½ tsk bagepulver
• ½ tsk kanel
• Et nip salt
• ½ tsk vaniljesukker
• Smør eller olie til stegning.

700 g
UrtekramHavregryn glutenfri Ø
stk. 34,95 kr.
115 g
RømerBagepulver Vinsten Ø
stk. 29,95 kr.
65 g
UrtekramÆgte Kanel stødt Ø
36,95 kr.
100 g
Natur DrogerietVaniljesukker
52,95 kr.
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek