• Hjemmelevering
  • Afsendelse 1-2 hverdage
  • Byt i 270 butikker
  • Mere end 1000 brands
  • Byt i 30 dage
Vi guider

Gravid - hvilke kosttilskud og vitaminer?

For at sikre at både du og barnet får de vigtigste vitaminer og mineraler, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du supplerer din daglige kost med kosttilskud. De fleste vitaminer er ugiftige og udskilles uden problemer. Dog er fx for meget A-vitamin farligt for barnet. Tag derfor ikke større doser, end der er anbefalet. Se alle anbefalinger her.

Mamma univers

Når du er gravid, er det vigtigt at spise sundt og varieret, både for at du selv trives og for at give barnet de bedste vækstbetingelser. Det ved vi egentlig godt! Noget andet er at huske på det i en travl hverdag og at få dækket alle de behov, som din gravide krop og dit barn har. Derfor kan du her finde en oversigt over anbefalingerne af vitaminer og kosttilskud.

Folinsyre

400 mikrogram folinsyre dagligt fra du overvejer at blive gravid, og frem til du er fulde 12 uger gravid.


Folinsyre nedsætter risikoen for, at barnet bliver født med misdannelse af rygmarven (neuralrørsdefekt).  

Matas Striber Folsyre 200 mcg 100 tabl.
39,95
Optjen 4 point

Jern

40 – 50 mg jern fra 10. graviditetsuge. Hvis du har meget kvalme, så vent endnu et par uger, indtil kvalmen tager af.


Undgå at tage jern sammen med kaffe, te eller mælk, da det hæmmer optagelsen. Omvendt, så fremmer C-vitaminer optagelsen af jern. Tag derfor jerntilskuddet til et mellemmåltid fx en appelsin eller et glas juice.  

Hvordan træner jeg som gravid?

Vi guider

Hvordan træner jeg som gravid?

Kroppen forandrer sig drastisk i løbet graviditeten – det er helt normalt og ganske naturligt, når din krop er i gang med at bære og skabe et lille nyt menneske. Måske medfører denne nye anderledes krop, at du ikke helt ved, hvordan du skal motionere?

Læs også

D-vitamin

10 mikrogram D-vitamin dagligt gennem hele graviditeten. D-vitamin dannes i huden, når vi er i solen, men det kan det være svært at opretholde det nødvendige niveau.


D-vitamin fremmer optagelsen af kalk og er vigtig for både dine og barnets knogler.


Hvis du går meget tildækket, kan det være nødvendigt at tage en større dosis D-vitamin. Tal med din læge.  

Calcium

Calcium er også nødvendig for dine og barnets knogler. Hvis du drikker en halv liter mælk eller spiser fx yoghurt og ost dagligt, så får du nok calcium.


Hvis du ikke spiser nogen former for mælkeprodukter, så suppler med 500 mg calcium dagligt.  

Unikalk Forte 180 tabl.
132,95
Optjen 14 point

Multivitamin-mineraltabletter

Vitaminer og mineraler kan købes hver for sig, men der findes multivitamin-mineraltabletter der er rettet specielt mod gravide, som både dækker det generelle behov, men også det særlige behov for folinsyre og D-vitamin.


Hvis du køber dette, skal du kun supplere med jern og evt. calcium.


Tag vitaminpillen til et hovedmåltid.  

Gravitamin 90 tabl.
119,95
Optjen 12 point

Fiskeolie

En del gravide ønsker at supplere med fiskeolie. Sundhedsstyrelsen har ikke nogen anbefaling om dette.


Hvis du vælger at spise fiskeolie, så er det vigtigt, at du stopper med det fire uger før terminen, da fiskeolie kan virke blodfortyndende.


Spis ikke levertran, da indholdet af bl.a. A-vitamin er for højt. For meget A-vitamin kan skade barnet. I almindelige fiskeoliekapsler er A-vitaminet fjernet, så du udelukkende får den rene fiskeolie med omega 3-fedtsyrer.

Gode vaner & sund kost

Vitaminer og mineraler er godt at supplere med. Men de er kun et supplement. I forhold til vores kost handler meget om gode vaner. Er der fx ikke købt og sat hvidt toastbrød på morgenbordet, men havregryn - jamen så er det dét, der bliver spist. Er kassen med kiks altid fyldt op, men glemmer du basisting som rugbrød, æbler og gulerødder? Tænk derfor over dine indkøbsvaner - måske er det nu de skal revideres?  


Besøg Sundhedsstyrelsens egen hjemmeside her

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Økologisk og grøn hudpleje med god samvittighed

Vi guider

Økologisk og grøn hudpleje med god samvittighed

Af Isabel Marschall Thostrup

Vi har gjort det nemt for dig at træffe et grønnere valg, når du vælger produkter inden for skønhed, helse og velvære. Her kan du se nogle af de skønne naturlige hudplejeprodukter, der udmærker sig, enten fordi de er certificerede, ekstra rene, økologiske, naturlige, veganske eller bæredygtige.

Læs Mere
Hvilken makeup kan du bruge som gravid?

Vi guider

Hvilken makeup kan du bruge som gravid?

Af Christel Elvang

Som gravid eller nybagt mor er der mange ting at forholde sig til. Kemi i makeup er en af dem. Hvis du bruger makeup og gerne vil fortsætte med det, findes der heldigvis masser af gode og sikre produkter, du trygt kan bruge som gravid eller hvis du ammer. Vi guider dig her.

Læs Mere
Jordemoderens tips mod hævede fødder og hænder

Vi guider

Jordemoderens tips mod hævede fødder og hænder

Af Lene Skou Jensen

En dag strammer fingerringen på en måde, som den normalt ikke gør. Og når du kigger ned på dine ømme fødder, kan du se, at de er tykkere, end de plejer. Med andre ord er du ved at samle væske i kroppen. Det kaldes også ødemer og er en helt normal graviditetsgene - hvilket selvfølgelig ikke ændrer på, at det kan være rigtig irriterende.

Læs Mere
Parfumefri hudpleje guide

Vi guider

Parfumefri hudpleje guide

Af Isabel Marschall Thostrup

Måske har du allergi, sensitiv hud eller bare en sart næse. Der er mange gode grunde til at vælge rene hudplejeprodukter uden parfume i. Men det kan godt være lidt af en jungle at finde rundt i markedet, og derfor får du her en oversigt over nogle af de mest populære mærker og produkter uden parfume.

Læs Mere
  • Hjemmelevering
  • Afsendelse 1-2 hverdage
  • Byt i 270 butikker
  • Mere end 1000 brands
  • Byt i 30 dage