Din sundhed
Vitamin K: Her er alt, du skal vide
Du har muligvis hørt om både K1 og K2-Vitamin. Men hvad er vitaminet K's funktion, og hvilken kost kan man spise, for at sikre sig det optimale indtag? Vi svarer de mest stillede spørgsmål lige her.

I denne artikel kan du blive klogere på, hvad vitamin K er for en størrelse. Læs med, så svarer vi de mest stillede spørgsmål. 

Hvad er vitamin K?


K-Vitamin er et vitamin, hvis funktion hjælper til, at blodet kan størkne. Deraf navnet – K står nemlig for koagulation (størkning af blodet). Så mangler man vitamin K, så kan man have det symptom, at man har større tendens til at bløde og have sår der ikke vil hele. Vitamin K blev opdaget af Henrik Dam som var dansk professor og Nobelprismodtager.

Vitamin K findes i forskellige former men opdeles oftest i to. Der skelnes typisk ikke mellem de to former i daglig tale

K1-vitamin (Fyllikinon) er et fedtopløsligt vitamin, som findes i grønne bladgrøntsager.
K2-vitamin (menakinon) er også fedtopløseligt, findes i animalske fødevarer og dannes af bakterier i tarmen, men findes også i fermenterede sojabønner.

Hvad er vitamin K godt for?


Du har måske læst disse to sætninger før:


  • Vitamin K bidrager til en normal størkning af blodet
  • Vitamin K bidrager til at vedligeholde normale knoglerDu finder disse sætninger på kosttilskud med vitamin K i, og det skyldes, at netop disse to ting er det vitamin K kan, når det indtages med kosten.


Men hvad skal vi bruge en ”normal størkning af blodet” til?

Hvis blodet ikke størkner som normalt, vil man have problemer med let at få blå mærker, sår der ikke stoppe med at bløde og næseblod.

Og så var der det med knoglerne. Vitamin K spiller en rolle i dannelsen i proteinet osteocalcin der er et knogleprotein.

Kan man have K-vitaminmangel?

På vores breddegrader er det meget sjældent, at man ser, at sunde mennesker mangler K-vitamin. Sunde og raske mennesker får hjælp af tarmbakterierne til at forsyne os med den mængde vitamin K der er behov for.

Det mest tydelige tegn på vitamin K mangel er, at man kan opleve at have lettere ved at få blødninger, blå mærker og næseblod, da kroppen har sværere ved at få blodet til at størkne. Det er vigtigt at tale med din læge om dette, hvis det lyder som dig.

Kan man have vitamin K mangel?

Det K-vitamin der findes i kosten, er K1-vitamin. Det finder du i fødevare som grøntsager, især bladgrønsager, men også avocado, kål, spinat og broccoli. Det findes også i kornprodukter, kød, æg og frugt.

Gennem kosten omdanner kroppen K1-vitaminet til K2-vitamin. På den måde kan du altså, ved at spise sundt og varieret, opnå en stor del af det daglige vitamin K behov.

Hvem må ikke tage vitamin K?
Der findes en type medicin der kaldes blodfortyndende medicin i daglig tale. Vitamin K nedsætter virkningen af blodfortyndende medicin (der bl.a. sælges som Warfarin). Når man er i behandling med dette, er det vigtigt at tage en god snak med sin læge om sin kost og eventuelle kosttilskud*.Hvem skal have vitamin K?
Sundhedsstyrelsen og WHO anbefaler, at nyfødte gives en indsprøjtning med vitamin K for at forebygge blødninger hos den lille nye. Anbefalingen skyldes, at nyfødte ikke har en moden tarmflora der er udviklet nok til at kunne danne vitamin K, samt at modermælk ikke indeholder specielt meget af vitaminet. Du vil som forælder skulle svare på, om du ønsker dette. Langt de fleste vælger dog at takke ja. Tal gerne med din jordemoder om det.


​​​​​​​

Hvor findes K-vitamin i kosten?
Det K-vitamin der indtages via i kosten findes primært som K1-vitamin, da der findes meget af det i grønne bladgrøntsager.
En af de fødevarer der indeholder mest vitamin K, er persille, men det er jo de færreste af os der spiser mere end et drys over maden. Andre gode kilder til vitaminet er spinat, broccoli, grønkål, spidskål, salat - og ja generelt kål og salat i farven grøn. En anden topscorer er bælgfrugter som mungbønner, soja og gule ærter. Det findes også i æg, indmad og kornprodukter.


Hvor i kosten finder jeg så K2-vitaminet tænker du måske?

Det findes særligt i æg, kød, ost, men også i fermenterede fødevarer. I Japan findes der en type gærede sojabønner (Natto) som har et højt indhold af vitamin K2. Derudover er det dine tarmbakterier der kan forsyne dig, da K2-vitaminet produceres af tarmbakterierne.

Hvor meget K-vitamin skal man have?
Det daglige behov for K-vitamin er 1 mikrogram pr. kilo legemsvægt pr. dag for måde mænd og kvinder**. Til sammenligning er der ca. 260 mikrogram K1 vitamin i 100 gram rå broccoli***.
Langt de fleste får altså det K-vitamin, de behøver, gennem de fødevarer, vi spiser.Kilder:

*sundhed.dk
** https://denstoredanske.lex.dk/K-vitamin
*** frida.fooddata.dk


Artiklens anbefalinger er ikke baseret på lægelig anvisning eller lægeligt ansvar.

Kosttilskud med K2-Vitamin:

Relaterede artikler

Bliv klogere på magnesium

Vi guider

Bliv klogere på magnesium

Af Matas

Hvad er magnesium? Hvorfor har vi brug for det? Og hvad hjælper det kroppen med? Læs med her, så svarer vi på de mest stillede spørgsmål om magnesium.

Læs Mere
Bliv klogere på D-vitamin

Vi guider

Bliv klogere på D-vitamin

Af Pernille Witt Kirkegaard

D vitamin, D3 eller solvitaminet, som mange kalder det, er et vitamin med mange navne og endnu flere funktioner i kroppen. Der er i dag meget viden omkring dette vitamins vigtighed for, at kroppen kan fungere optimalt. Læs med her, og bliv klogere på D vitamin.

Læs Mere
Kvinde, kend dine kosttilskud

Vi guider

Kvinde, kend dine kosttilskud

Af Nya Vecht

Hvis du er en kvinde i din bedste alder, ved du sikkert også, at der er nogle tilskud, som er gode for dig over 40 år.

Læs Mere
Boost dit immunforsvar: Hvad virker rent faktisk?

Matas LIVE

Boost dit immunforsvar: Hvad virker rent faktisk?

Af Ida Hinchely Kyhn

Immunforsvaret er komplekst og enormt vigtigt for vores sundhed. Der florerer mange myter derude om, hvad man kan gøre for at booste det og hvilken effekt det kan have. I dag dykker vi ned i, hvad der rent faktisk har indflydelse på immunsystemet - og hvordan du kan vedligeholde dit eget.

Læs Mere
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.