Din sundhed

Gravid uge for uge: Jordemoderen guider

En graviditet varer 40 uger, men den kan også snige sig op på 42 uger. Mens nogle føder før terminsdatoen, går nogle over. Her i artiklen guider jordemoder, Siff Stephenson, dig igennem graviditeten uge for uge, der kan vare helt op til uge 42+0. Barnets udvikling og forandringer hos den gravide.

Hvordan graviditetsugerne omtales kan være lidt forvirrende. Som gravid vil man, når man er 12+0x antal dage, sige, at man er i uge 13, fordi man har taget hul på en ny graviditetsuge. Her i artiklen bruger vi 12+x antal dage.

1. trimester

1. trimester begynder fra undfangelsen i uge 3+0 og indtil uge 12+0. I 1. trimester bliver alle barnets vitale kropsdele og organer dannet. I slutningen af trimesteret sidder alle indre organer, hvor de skal. Barnet går fra at være et to-cellet liv til i slutningen at være et lille barn, der bevæger sig og er på størrelse med en blomme med et bankende hjerte.


Uge 0-2: Af faglige og praktiske grunde tæller vi fagfolk uge 0 til 2 med, men du er ikke gravid endnu. Uge 0 begynder ved din menstruations første dag. I disse uger rejser ægget fra æggestokken og gennem æggelederen, og de fleste ved ikke, hvornår undfangelsen præcis sker.


Uge 3+0 til 3+6: I denne uge finder befrugtningen sted. Et helt nyt liv starter, og det er kæmpestort! Så snart sædcellen er trængt ind i ægcellen, deler det befrugtede æg sig hver 12. time. Det er sædcellen, der afgør, om barnet bliver en dreng eller pige. Ægget er nu befrugtet og sætter sig fast i slimhinden på indersiden af livmoderen. Det kan godt give en lille blødning. Du vil som mor helt sikkert være træt, måske har du kvalme eller ømme bryster. Læs mine bedste råd mod graviditetskvalme her.


Uge 4+0 til 4+6: Når det befrugtede æg har sat sig fast, kaldes det for en blastocyst. Her udebliver menstruationen, men der kan være en småblødning, når ægget sætter sig fast. Hvis du står med en positiv graviditetstest, skal du kontakte egen læge, hvis du ønsker at beholde barnet. Der skal oprettes svangerskabspapirer.


Uge 5+0 til 5+6: Den ydre del af det befrugtede æg vil udvikle sig til moderkagen. Det meste af den luft, som du som gravid indånder, kommer frem til fosteret gennem moderkagen, Undgå derfor både rygning og passiv rygning. Den indre del af det befrugtede æg udvikler sig til et embryo og har form som en lille haletudse. Din livmoder er på størrelse med en tennisbold, men man kan ikke se, at du er gravid endnu.


Uge 6+0 til 6+6: Embryoet er cirka 7 mm, og dit barns hjerte begynder at slå. Hvis du får en scanning i denne uge, ville du kunne se hjerteblink. Du har som mor vildt mange hormonændringer i kroppen, og træthed, hovedpine og humørsvingninger er helt normalt.


Uge 7+0 til 7+6: Dit barn er ca. 10 mm og vejer 0,8 gram. Hovedet er markant større end kroppen, ansigtet begynder at tage form, næsen og øjnene kan anes. Risikoen for spontan abort er dalende nu. Der sker så mange ting, så husk at tag fat i egen læge eller måske en privat jordemoder, hvis du har spørgsmål. Der er ikke to graviditeter, der er ens, og der er stadig lang tid til din første tid i det offentlige jordemodersystem.


Uge 8+0 til 8+6: Baby er ca. 16 mm og vejer ca. 2 gram. Hovedets størrelse er lidt større end en ært. Arme og ben vokser, mens dit barn ligger og bevæger sig i livmoderen. Hænder, tæer og fingre er nu under udvikling. Hvis du blev scannet nu, ville du kunne fornemme en minibaby frem for en haletudse. Som mor ændrer dine slimhinder i næsen sig på grund af hormoner, hvilket kan medføre, at du føler dig forkølet eller får næseblod.


Uge 9+0 til 9+6: Baby er ca. 2,3 centimeter og vejer ca. 4 gram. Lungerne er i udvikling, men baby får ilt gennem navlesnoren via moderkagen. Til gengæld er hjertet færdigdannet og pumper blodet rundt i et fosterkredsløb, som går mellem baby og via navlesnoren og til moderkagen – og tilbage gennem navlesnoren og til baby.


Uge 10+0 til 10+6: Baby er nu 3,1 centimeter og vejer cirka 6 gram. Hovedet og kroppen er lige store, og det store hoved skyldes, at der skal være plads til hjernen, som er i rivende udvikling. Som gravid er du måske begyndt at tage på og det er vildt vigtigt, at du ikke sammenligner din krop og vægtøgning med andre. Det er helt normalt som normalvægtig at tage 10-15 kilo på under en graviditet.


Uge 11+0 til 11+6: Baby er ca. 4 centimeter og vejer 8 gram. De indre ører udvikles, så baby begynder nu at kunne opfange lyde. Som gravid vil du måske opleve at en eventuel kvalme vil være begyndt at aftage. Til gengæld kan du opleve øget udflåd, og det er helt normalt. Det må bare ikke lugte, da det kan være tegn på infektion.

12-ugers scanning


Fra uge 12+0 til uge 13+6 bliver du tilbudt den første scanning gennem det offentlige system. Den kaldes også for nakkefoldsscanning. Denne scanning er virkelig en milepæl for dig som gravid, din partner og eventuelle søskende. Ved scanningen ses baby for første gang, og I hører babys hjertelyd og ser hjerteblink. Det betyder for mange ofte nye snakke. For mange partnere, er det først nu, det bliver virkeligt. Scanningens formål er at tjekke dannelsen af de indre organer og nakkefolden bliver målt. Med målet på nakkefolden sammenholdt med blodprøvesvar vil man vurdere risikoen for, om barnet har Downs syndrom.

2. trimester

Dette trimester går fra 12+0 til 27+6. Når du rammer 2. trimester er der minimal risiko for en spontan abort. Den nedre grænse for, hvornår et nyfødt barn er levedygtigt, er ca. 23-24 uger eller en fødselsvægt på ca. 4-500 gram, så det er fra ca 2/3 inde i også i dette trimester at lægerne vil kæmpe for dit barns overleven, hvis fødslen går i gang før tid.


Uge 12+0 til 12+6: Baby er nu ca. 5,5 centimeter og vejer omkring 15 gram. Nu er baby ikke længere et embryo, men et foster. Der er god plads til baby i livmoderen, så baby tumler rundt. Som gravid eller pårørende kan du dog ikke mærke det endnu.


Uge 13+0 til 13+6: Baby er ca. 7,5 centimeter og vejer 35 gram. Alle organer er nu dannet, om end det ikke betyder, at de er færdigudviklet. Barnet er nu så udviklet, at risikoen for en spontan abort er minimal. Som gravid vil du måske opleve, at du er ved at få mere energi igen. Det er godt at få bevæget sig under graviditeten, men husk at gå med den slags bevægelse, som du kan lide og som kroppen er med på.


Uge 14+0 til 14+6: Baby er nu 9 centimeter og vejer ca. 50 gram. Det svarer til, at baby er på størrelse med en golfbold, mens livmoderen er på størrelse med en grapefrugt. Baby øver sig i at drikke fostervand og tisse. Som gravid er dine bryster måske vokset, og du kan opleve at være lidt glemsom eller distræt. Det er normalt.


Uge 15+0 til 15+6: Nu er baby omkring 12 centimer og vejer ca. 100 gram. Babys krop begynder at få almindelige proportioner og nervesystemet er begyndt at fungere. Huden bliver tykkere, men man kan stadig se blodkar gennem huden. Øjenvipper og bryn er dannet, men baby kan ikke åbne øjnene. Måske kan du som gravid begynde at mærke lidt bobler i maven, som giver en masse tanker og følelser i forhold til baby, moderskabet og den kommende familieforøgelse.


Uge 16+0 til 16+6: Baby er nu ca. 16 centimeter og vejer ca. 140 gram. Nu er det muligt at se kønnet på dit barn, men det er vigtigt at vide, at hvis man køber sig til en privat scanning, så er det ikke altid, at man kan se kønnet. Det kommer an på, hvordan baby ligger, og hvor meget baby bevæger sig. Mange kan på det her tidspunkt mærke bobler, men hvis du er førstegangsgravid, kan det sagtens komme senere.


Uge 17+0 til 17+6: Baby er nu ca. 17 centimeter og vejer ca. 190 gram. Babys nervesystem er nu så udviklet, at nogle af dens bevægelser kan koordineres. Baby slår kolbøtter og kicksparker der ud ad nu. Den gravide mave er også blevet større og begynder at kunne ses. Måske begynder tøjet også at stramme en del.


Uge 18+0 til 19+6: Baby er ca. 16 centimeter og vejer ca. 230 gram. Baby begynder at danne fosterfedt, som hjælper barnet til at temperaturregulere og beskytte huden mod at udtørre, samt beskytter mod infektion.

Misdannelsesscanning


Fra uge 18+0 til uge 20+6 vil der være tilbud om 2. scanning i det offentlige system. Her bliver alle organer gennemscannet for at se, om alt er vel - f.eks. med hjertet eller nyrerne. Her er der – næsten altid – mulighed for at få kønnet at vide, hvis man vil det. Husk, at det er helt okay, at der kan være mange tanker op til denne scanning, og det er vigtigt at få talt om det.  

Jordemoderens babytjekliste

Vi guider

Jordemoderens babytjekliste

Det er rigtig rart – og også vigtigt – at have styr på de allermest nødvendige ting, inden baby kommer til verden. Derfor har vi fået hjælp, råd og vejledning af jordemoder, Siff, til at sammensætte en liste med de ting, som du rent faktisk har brug for at have styr på inden fødslen.

Læs også

      

Uge 19+0 til 19+6: Nu er baby cirka 21 centimeter og vejer omkring 250 gram. Baby kan sutte på fingrene og knytte og åbne hænderne. Det er tydeligt at mærke, at baby fylder, så både mavesæk, blære og lunger begynder at have mindre plads. Det kan bl.a. betyde, at du lettere bliver stakåndet og har hyppigere tissetrang.


Uge 20+0 til 20+6: Baby er 25 centimeter og vejer ca. 325 gram. Baby kan smage nuancer i den mad, som du spiser. Baby har ingen døgnrytme, men sover oftest, når du som gravid er aktiv. Samtidig er baby oftest vågen, når du prøver at slappe af. Der er mange nye kropsoplevelser, men prøv at læne dig ind i tilliden til kroppen.


Uge 21+0 til 21+6: Baby er ca. 26 centimeter og vejer ca. 400 gram. Følesansen er udviklet hos baby, så baby sanser både sig selv, men også berøringer på din mave. Du vil måske begynde at mærke plukkeveer, fordi livmoderen begynder at træne til fødslen. Det er helt normalt, plukkeveerne skal bare ikke være smertefulde eller for regelmæssige.


Uge 22+0 til 22+6: Baby er vokset til 27 centimeter og vejer ca. 450 gram. Baby har fået lanugohår, som er små hår, der sidder på hele kroppen. De hjælper med at holde baby varm inde i maven. Baby kan lytte med på lydene udenfor maven. Hvis ikke I er begyndt at tale til baby i maven, så er det ved at være tid. Det gælder både forældre og søskende. Det vil hjælpe med bonding.


Uge 23+0 til 23+6: Baby er ca. 28 centimeter lang og vejer ca. 550 gram. Kroppens proportioner er nu, som når baby bliver født. Lungerne er begyndt at producere surfaktant, som gør, at lungerne kan folde sig ud, når baby skal trække vejret efter fødslen. Som gravid kan det være en god idé at begynde at lave venepumpeøvelser med hænder og fødder. Det hjælper på ophobning af væske. Husk også at drikke rigeligt med vand.


Uge 24+0 til 24+6: Nu er baby ca. 29 centimeter og vejer ca. 700 gram. Den lidt større vægtøgning skyldes, at muskler og knogler vokser og vejer en del. Fra denne uge skal alle gravide mærke liv hver dag. Hvis du har en dag, hvor du ikke mærker liv, skal du lige bruge lidt tid på at mærke efter og puffe til maven i håb om respons fra baby. Hvis du er i tvivl, så ring hellere en gang for meget end for lidt til fødselsmodtagelsen.


Uge 25+0 til 25+6: Baby er ca. 32 centimeter og vejer ca. 800 gram. Baby udvikler sig helt vildt og søger kontakt med verden udenfor og er i den grad i gang med at knytte bånd med de primære personer. Mange tænker på fødselsforberedelse, og jeg anbefaler, at forældrene går til det sammen. Det gælder om, at I bliver klædt på til at være verdens sejeste føde- og forældreteam.


Uge 26+0 til 26+6: Baby er ca. 33 centimeter og vejer ca. 900 gram, og babys udseende er cirka sådan, som det vil være ved fødsel. Som gravid kan du opleve en bred vifte af gener. Se det som kommunikation fra din krop, fremfor at din krop er forkert eller udfordret. Den gør sit bedste for at få dig til at lytte. Tag et ekstra hvil, gå en ekstra tur.


Uge 27+0 til uge 27+6: Nu er baby ca. 35 centimeter og vejer ca. 1100 gram. Når baby hører forældrenes stemme, slår dets hjerte hurtigere Det er nu muligt for os jordemormødre at mærke, hvordan baby vender og drejer sig i din mave. Som gravid vil du sikkert også have taget en del på nu. Meget af vægten er også baby, fostervand og moderkagen.

De 30+ mest stillede spørgsmål til jordemoderen

Din sundhed

De 30+ mest stillede spørgsmål til jordemoderen

Det er helt normalt, at du som gravid eller nybagt mor har mange spørgsmål, som kunne være rare at stille en fagperson. Derfor har vi samlet de 30+ mest stillede spørgsmål til jordemoderen i artiklen her.

Læs også

3. trimester


Det sidste trimester går fra uge 28+0 til 42+0. Baby færdigudvikles og vokser hurtigt, videreudvikler sine saner og gør sig mange erfaringer. Mange gravide vil begynde at bygge redde, og det er helt naturligt at være meget emotionel, jo tættere du kommer på fødslen. Hvis du føder før terminsperioden her i 3. trimester, så vil dit barn kunne overleve med mere eller mindre hjælp fra lægerne.


Uge 28+0 til 28+6: Nu er baby ikke længere et foster, men et barn, og er ca. 36 centimeter og vejer ca. 1200 gram. Barnet øver sig på vejrtræknings-, sutte- og synkebevægelser. Det producerer også en halv liter tis om dagen. Nogen gravide kan blive bekymrede for, om der kan ske skade, hvis den nu ret store mave bumper ind i en bordkant eller lignende. Det kan der ikke, for baby er beskyttet af mors fedt og mavemuskler, livmodermusklen, fosterhinder og dens eget fosterfedt og fostervandet.


Uge 29+0 til 29+6: Baby er ca. 37 centimeter og vejer ca. 1400 gram. Barnet kan godt begynde at hikke, og det kan føles som små rytmiske bump eller prik inde fra maven. Det begynder måske også at blive svære at finde en god sovestilling. Husk, du må sove i alle stillinger og gerne falde i helt dyb søvn. Din krop skal nok selv gøre opmærksom på, hvis den vil i en ny position. Du kan læse lidt om, hvordan du kan bruge en pude eller ammepude til at have mellem benene og langs ryggen som støtte.


Uge 30+0 til 30+6: Baby er nu cirka 39 centimeter og vejer ca. 1600 gram. Nu vil mange babyer begynde at lægge sig med hovedet ned af, og de små lanugohår forsvinder. Som gravid vil du sikkert opleve at være meget forpustet, og måske mærker du også, at bækkenet “giver sig”. Det kan føles ømt, men det er helt normalt.


Uge 31+0 til 31+6: Baby er vokset til ca. 40 centimeter og vejer ca. 1800 gram. Baby begynder at udvikle en forkærlighed for søde smage som forberedelse, så den er klar til at få modermælk. Hvis du er gravid med en dreng, så falder testiklerne gradvist ned i pungen. Giv dig selv omsorg, for du kan virkelig mærke, at du er gravid, så vær god ved dig selv. Måske en massage eller et fodbad med epsomsalt? Læs min guide til gravidmassage her.


Uge 32+0 til 32+6: Så er baby ved at være 42 centimeter og vejer ca. 2000 gram. Tarmene begynder at fungere og danne mekonium, som er barnets første afføring, der vil komme ud i de første levetimer. Mange forældre begynder også at tænke på amning nu. Sæt jer godt ind i ammeopstart og få mine bedste tips i artiklen her.


Uge 33+0 til 33+6: Baby er ca. 43 centimeter og vejer ca. 2200 gram. Mængden af fostervand er på sit højeste, cirka én liter. Baby kan nu finde på at trække foden til sig, hvis man kilder ydersiden af maven.


Uge 34+0 til 34+6: Nu er baby oppe på omkring 44 centimeter og ca. 2400 gram. Baby begynder at indstille sig i bækkenet, og hvis du er førstegangsfødende, vil man tale om, at barnet sætter sig fast med hovedet i bækkenindgangen. Du vil måske opleve at have flere plukkeveer og mere væske i kroppen, så husk venepumpeøvelser.


Uge 35+0 til 35+6: Baby er ca. 46 centimeter og ca. 2600 gram. Baby får nu runde babykinder, og jeres jordemoder vil nu forholde sig til, om baby ligger med numsen eller hovedet ned ad. Hvis numsen er ned ad, bliver du tilbudt vendingsforsøg.


Uge 36+0 til 36+6: Baby er ca. 47 centimeter og ca. 2800 gram. Baby øver sig på bevægelse, vejrtrækning, at drikke og tisse. Hvis du ikke allerede oplever gul råmælk fra brysterne, så oplever du det måske snart. At gå på barsel vil også være nu her – husk at lytte til dig selv i forhold til, hvad du har brug for.

Terminsperioden


Nu rammer du terminsperioden, og du er stadig i 3. trimester. Du har fået en terminsdato, men det er ikke ensbetydende med, at du føder på den dato. Fagligt siger vi, at du føder til tiden, hvis det sker mellem uge 37+0 til 42+0. Det er terminsperioden. Du vil sikkert gerne forberede dig nu, så få min pakkeliste til hospitalstasken her.


Uge 37+0 til 37+6: Barnet er fuldbårent og vil være ca. 48 centimeter og ca. 3000 gram. Baby er klar til at blive født. Alle livsvigtige organer er modnet og klar. Som gravid og forældre kan I måske føle lettelse nu. Men måske også et point of no return. Er vi klar? Det er helt normalt, at du som gravid vender dit fokus indad. Det er også nu, at der virkelig skrues op for redebyggeriet. Læs med her og få mine bedste råd til, hvordan I forbereder jer bedst til babys ankomst.


Uge 38+0 til 38+6: Baby er nu omkring 49 centimeter og ca. 3200 gram. Baby fylder hele livmoderen ud, og det er helt normalt at have følelsen af, at det er svært at trække vejret helt ned i bunden af lungerne. Dine plukkeveer bliver kraftigere, og der kan godt komme jag ned i ballerne, benene og skeden. Det er nerver, der bliver trykket på, i takt med at baby fylder og bevæger sig godt ned i bækkenet.


Uge 39+0 til 39+6: Baby er oppe på ca. 50 centimeter og ca. 3500 gram. Der er ikke noget at sige til, hvis du føler dig tung. Moderkagen vejer i sig selv 700 gram, og livmoderen er også meget stor. Du går måske og tænker: ”Er det nu? Eller nu?” Men husk ikke at sæt dit liv på pause. Lav små planer, som du har lyst til. Du kan altid aflyse aftaler, hvis du får brug for hvile.


Uge 40+0 til 40+6: Baby rammer omkring 51 centimeter og ca. 3600 gram. I gennemsnit føder førstegangsfødende 40+4. Det kan for nogen føles festligt at ramme 40+0, mens 40+1 kan føles som at være i kulkælderen. Husk, at terminsperioden sagtens kan vare helt frem til 42+0. Fat mod lidt endnu. Du skal nok få født.


Uge 41+0 til 41+6: Ca. 52 centimeter og ca. 3800 gram. Baby vokser, sanser, erfarer og bevæger sig. Moderkagen er virkelig på arbejde for at nære det fuldt udvoksede barn. I Danmark er anbefalingen, at du bliver igangsat fra uge 41+5, hvis du ikke har født. Det er med henblik på at have født, inden du rammer 42+0. Du er specialisten på din krop, så mærk efter. Hvad resonerer med dig? Ræk ud til en jordemoder, hvis du er i tvivl.


Uge 42+0: Nu har nærmest så godt som alle født, men i visse tilfælde kan terminsberegningen være lidt forkert. Det kan eksempelvis ske, hvis man har en uregelmæssig eller lang menstruationscyklus. Hvis du ikke har født endnu, så gør du det med sikkerhed indenfor et par dage og vil fra det offentligt blive tilbudt grundig scanning af både baby, mængde af fostervand og moderkagens funktion.


Uanset hvornår du føder, så ønsker jeg jer en tryg og god fødsel. Husk på, at en tryg fødsel bl.a. handler om, at du/I føler jer mødt. Så gør jer klart, hvad I ønsker/har brug for og kommuniker det til jordemoderen. Så er I allerede et godt skridt på vej til en tryg fødsel for jer og jeres barn. Hvilket afslutningsvis bringer mig frem til: Hjerteligt tillykke med barnet. I kan altid række ud, hvis I har spørgsmål.

Om eksperten

Siff Stephenson er privatpraktiserende jordemoder i egen klinik, Hjertejordemoderen i Aarhus. Hun har 11 års erfaring som jordemoder, og har en bred række tilbud til både kvinder og partnere i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel. Her hos Matas.dk guider hun og hjælper med viden omkring graviditet, fødsel, forældreskabet samt fertilitet.​​​​​​​
​​​​​​​

Du kan læse mere om Siff på hjertejordemoderen.dk

Produkter til dig og baby

momkindBelly Support Brief 2-pak
349,95 kr.
momkindBelly Support Leggings
399,95 kr.
(9)
momkindCold/Hot Therapy Packs 2-pak
199,95 kr.
(1)
Konges SløjdAll You Need' Pusletaske
749,95 kr.
(1)

Relaterede artikler

Jordemoderens bedste råd mod graviditetskvalme

Din sundhed

Jordemoderens bedste råd mod graviditetskvalme

Af Siff Stephenson

Kvalme under graviditeten er helt normalt, især i første trimester. Det kan være utrolig ubehageligt at være i, specielt når man ikke ved, hvor længe det kommer til at vare. I denne artikel kan du blive klogere på din kvalme, samt få jordemoder Siff Stephensons bedste råd til, hvordan du kan mildne din morgenkvalme og passe bedst på dig selv, imens det står på.

Læs Mere
25 mest stillede spørgsmål til sundhedsplejersken

Din sundhed

25 mest stillede spørgsmål til sundhedsplejersken

Af Anette Straadt

Anette Straadt er sundhedsplejerske hos Æblebørn. Her hos Matas.dk guider hun og hjælper med viden omkring at blive forældre, børn og baby. Her svarer hun på alle de mest stillede spørgsmål til sundhedsplejersken.

Læs Mere
De 30+ mest stillede spørgsmål til jordemoderen

Din sundhed

De 30+ mest stillede spørgsmål til jordemoderen

Af Siff Stephenson

Det er helt normalt, at du som gravid eller nybagt mor har mange spørgsmål, som kunne være rare at stille en fagperson. Derfor har vi samlet de 30+ mest stillede spørgsmål til jordemoderen i artiklen her.

Læs Mere
Jordemoderens råd til brug af ammepude

Vi guider

Jordemoderens råd til brug af ammepude

Af Siff Stephenson

Formålet med en ammepude er at få en god stilling både for baby og mor, når der skal ammes. Den er lavet til at støtte mors arm, hænder og baby og er som regel formet som en lang pude, der kan placeres rundt om mors talje. Her i artiklen vil jordemoder, Siff, guide og råde til fordele og ulemper ved brug af en ammepude – og graviditetspude.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek