Din sundhed

Sådan kommer du bedst gennem en solskoldning

Vi ved det alle sammen godt – det er vigtigt, at vi passer på vores hud i solen og sørger for at få nok solcreme og skygge, når solen er på sit højeste. Men hvad gør man, hvis uheldet er ude, og man har fået tilegnet sig en solskoldning? Læs med her, så svarer vi på de mest stillede spørgsmål og guider dig til, hvordan du kommer bedst ud på den anden side, hvis du er uheldig og er blevet solskoldet.

Måske du kender scenariet – du har ligget lige længe nok på stranden og har muligvis glemt at få smurt dig ordentligt ind eller få søgt skygge i tide. Hen ad aftenen kan du mærke den brændende fornemmelse i huden, som bevidner, at du  har fået lige lovlig meget af solens stråler i dag. Den er god nok, du er blevet solskoldet... så hvad nu?

Selvom det selvfølgelig er alfa omega altid at passe godt på sin hud, inden skaden sker, så er der råd for at komme godt gennem sin solskoldning.

Hvad kan lindre en solskoldning?

Når uheldet er ude, og huden er blevet rød, så kan det være en rigtig god idé at berolige den med kølende cremer. Her er det guld værd at investere i en effektiv og skånsom aftersun, da de indeholder ingredienser, som beroliger huden og køler.

Aloe vera er især kendt for at have en god effekt på solskoldet hud. Du kan enten gå efter ren aloe vera blad-gel eller produkter, som indeholder aloe vera.

Er du rigtig hårdt ramt, og har brug for akut lindring, så kan du vædde et viskestykke, en karklud eller et lagen med køligt vand og lægge det på det solskoldede område. Oplever du, at din hud danner blærer, så rådfør dig altid hos din læge. Det kan være tegn på 2. gradsforbrænding af huden, som muligvis kan kræve noget behandling af smerterne. Sidst men ikke mindst er det godt at drikke masser af vand, da hudområder, der er forbrændte, fordamper mere vand.

200 ml
La Roche-PosayPosthelios Aftersun
156,95 kr.
(6)
200 ml
Matas NaturAftersun Lotion
89,95 kr.
(113)
75 ml
AVIVIRAloe Vera Gel Spray
69,95 kr.
(94)
FÅ EN GAVEKØB FOR 400,-
400 ml
BiothermOligo Thermal Milk Aftersun
274,95 kr.
(34)
SPAR 27,-
150 ml
Matas Natur98% Aloe Vera Gel
82,95 kr.109,95 kr.
(41)

Hvad er en solskoldning?

Solskoldning er en betegnelse for, når din hud reagerer på at have fået UV-stråler fra solen eller fra solarie. Det viser sig ved, at huden bliver rød, kan klø og i nogle tilfælde hæver den op. Holder du huden væk fra solen, så vil solskoldningen gå i sig selv i løbet af nogle dage.
​​​​​​​

Man bliver lettere solskoldet, hvis man er lys i huden. Er du f.eks. lys- eller rødhåret, har huden ofte ikke lige så meget pigment i sig. Det pigment kaldes melanin, og det er det, som beskytter huden ved at gøre den brunere. Så jo mindre pigment, jo større risiko for solskoldning har man. Det betyder dog ikke, at de, der kan blive meget brune, ikke også skal beskytte deres hud – det betyder bare, at de sjældnere bliver solskoldet.


En solskoldning viser sig oftest 4-6 timer efter, at du har opholdt dig i solen. Både solens UVA- og UVB-stråler skader huden i længden, hvis man får for meget af den, og det er altså dem, der gør, at din hud bliver skoldet.

Solcremens historie: Den kom, solede, og sejrede

Vi guider

Solcremens historie: Den kom, solede, og sejrede

Inden solcremen blev opfundet, havde det blege look været in i flere hundrede år, så folk holdt sig automatisk ude af solen. Det var først, da Coco Chanel i 1920’erne opfordrede alle til at lade solen kysse deres krop, at det solbrune look blev det nye ideal – og behovet for solcreme opstod.

Læs også

Hvordan forebygger man en solskoldning?

Det er altid en god idé at have de tre solråd i baghovedet, når man opholder sig i solen:

1. Søg skygge
2. Brug solhat
3. Brug solcreme


Derudover er det vigtigt at mærke efter og lytte til din hud. Føler du, at din hud føles overeksponeret for solen, så tag det alvorligt, og søg skygge, så din hud kan få ro.

Mellem 12 og 15 er det især vigtigt, du passer på. I Danmark er det her, 50% af dagens stråling kommer. Derudover skal man også huske på, at vand og sand reflekterer solen, og dermed forstærker solens effekt. Det er især vigtigt at være obs på, når man opholder sig på stranden.

Derudover er det selvfølgelig vigtigt, og kan ikke understreges nok, at man får brugt solcreme på hele kroppen – og får brugt nok af den. Vi har samlet en håndfuld effektive og populære solcremer til dig her til højre, som du kan klikke i kurven og være klar parat til din sommer.

50 ml
La Roche-PosayAnthelios UVmune 400 Oil Control SPF 50+
171,95 kr.
(53)
SPAR 20%
50 ml
Nilens JordFace Sun Protection SPF 30
Medlemspris
175,96 kr.219,95 kr.
(99)
200 ml
DermaKids Sollotion Høj SPF 30
114,95 kr.
(41)

Er solskoldning farligt?

Solskoldning her og nu er som sådan ikke farligt, det er bare utrolig ubehageligt og kan gøre meget ondt. Men på sigt kan det blive farligt, da mange solskoldninger kan føre til øget risiko for hudkræft. Det gælder især, hvis man har fået mange solskoldninger som barn. Så sørg for også at smøre de små ind og hold dem i skyggen, når solen står højest.


Kilder:
Sundhed.dk
Sundhedsguiden.dk

Relaterede produkter

Australian BodycareAloe Vera Gel
Fra 99,95 kr.
(18)
200 ml
EcookingAftersun
229,95 kr.
(4)
KUN ONLINE
275 ml
MerakiPure After Sun Sorbet
199,95 kr.

Relaterede artikler

8 af de bedste aftersun

Vi guider

8 af de bedste aftersun

Af Ida Hinchely Kyhn

Efter en hel dag i solens varme stråler, findes der intet bedre end at pleje og nedkøle huden med en lækker aftersun. Vi har samlet 8 af de bedste aftersun, og så svarer vi på de mest stillede spørgsmål om den kølende creme.

Læs Mere
Solfaktor – Skal du vælge faktor 15, 30 eller 50?

Vi guider

Solfaktor – Skal du vælge faktor 15, 30 eller 50?

Af Amalie Schiller

Sommeren er på vej, og det betyder, at vi endelig skal ud og nyde de længe ventede solstråler. Men har du styr på, hvilken solfaktor du skal bruge? Her får du en guide til at vælge den helt rigtige solfaktor i sommervarmen, så du er godt beskyttet mod solens stråler.

Læs Mere
Alt, du skal vide om solcreme

Vi guider

Alt, du skal vide om solcreme

Af Matas

Når sommeren står for døren, og solens stråler begynder at varme din hud, skal du til at tænke på solbeskyttelse. Ud over skygge og solhat, så er solcremen din bedste ven. Én ting er at vælge den rigtige, en anden ting er at bruge den rigtigt.

Læs Mere
Hverdagsluksus på budget: Solcreme

Vi guider

Hverdagsluksus på budget: Solcreme

Af Cathrine Park

Forhåbentlig byder sommervejret på masser af sol og varme. Og uanset om du skal nyde solen i Danmark, eller vi måske er så heldige at kunne rejse på ferie sydpå i år, så er én ting i hvert fald sikker: du må ikke glemme solcremen. Vi har fundet seks skønne, effektive og budgetvenlige solcremer, og så har vi samlet nogle af de vigtigste spørgsmål om solbeskyttelse, du bør kende svarene på.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek