• Hjemmelevering
  • Afsendelse 1-2 hverdage
  • Byt i 270 butikker
  • Mere end 1000 brands
  • Byt i 30 dage
Mere indhold
Hudpleje
Andre læste
RockPaperDresses guider til solcreme og selvbruner

Vi guider

RockPaperDresses guider til solcreme og selvbruner

Matas' nye ambassadør, Cathrine Widunok Wichmand, gør dig klogere på certificeringer som Svanemærket og Den Blå Krans og gør op med nogle af de mange solmyter, vi bliver mødt med i dagligdagen. Hun hjælper dig på vej til både solcremer og selvbruner.

Læs også
Vi tester: Naturlig solcreme

Vi guider

Vi tester: Naturlig solcreme

Ingen sommer uden solcreme! Er du i tvivl om, hvilken variant, der skal med i kufferten til sommer? Her på redaktionen har vi testet naturlige solcremer og bedømt deres konsistens, duft og kigget nærmere på ingredienserne. Læs med her for at blive klogere på hvilken, der passer til dine krav og behov.

Læs også
Pålidelig højfaktorsolbeskyttelse til de små

Nyhed

Pålidelig højfaktorsolbeskyttelse til de små

P20, der er kendt for deres pålidelige solbeskyttelse, udvider nu serien af højfaktor solbeskyttelse med en solcreme specielt udviklet til børns solfølsomme hud – så hele familie kan være beskyttet mod solens skadelige stråler – hele dagen!

Læs også
Matas LIVE

Live video: Kemiingeniøren guider til solcreme

Forbinder du også solcreme med en fedtet affære, der efterlader dig helt hvid i ansigtet? Så se med, når Cecilia guider til at vælge den helt rigtige solcreme. Vi diskuterer, hvordan man vælger den rigtige faktor, undgår det hvide skær og sikrer sig, at man bruger nok. Som altid svarer vi på dine spørgsmål undervejs!

Se med her

Det skal du vide om solcreme

Inden man kaster sig ud i at vælge den rigtige solcreme, er det en god idé at sætte sig lidt ind i, hvilke slags der findes, så man bedst kan matche med ens behov.


Det du skal tænke over er, hvilken konsistens du foretrækker, hvilken faktor du gerne vil have og hvordan du vil bruge produktet i din daglige rutine. Der findes heldigvis noget til ethvert behov!


Det anbefales, at man bruger solcreme så snart UV indekset er over 3. I Danmark er det som regel i perioden april - september, men der er selvfølgelig udsving i begge retninger. Grunden til at vi beskytter os mod UV stråling er for at undgå at udvikle hudkræft, der er den værste og yderste konsekvens af for meget sollys. Derudover er eksponering for UV stråling med til at speede hudens aldringsproces op og give pigmentpletter og rynker.


Den helt store udfordring vi oplever med solcreme er, at vi generelt ikke bruger nok: et studie viser, at vi generelt bruger mindre end 1/3 af den anbefalede mængde når vi smører kroppen ind - det tegner altså ikke godt! En voksen krop skal bruge 40 mL solcreme for at få den nødvendige beskyttelse, og som tommelfingerregel skal man bruge 1/4 tsk til beskyttelse af ansigtet.


Det dér med mængder målt i skeer og mL er en god tommelfingerregel, men dog ikke helt retvisende. Solcreme skal nemlig doseres på vægtbasis og ikke volumenbasis. For at opnå produktets lovede beskyttelse, skal man bruge 2 mg/cm2 og fordi solcremer er forskellige, er deres vægt/mL også forskellig.


Det er nok de færreste af os der gider at stå og veje vores solcreme inden vi påfører, og derfor bruges 1/4 tsk som tommelfingerregel.


Beskyttelsen falder drastisk når man ikke bruger nok, og derfor er det ekstremt vigtigt at vide, at solcreme ikke kan være "drøj" i brug - det er der simpelthen ikke noget der hedder, når snakken falder på solcreme. Her er der desværre ikke nogen vej uden om at bruge den anbefalede mængde.

​​​​​​​

Til dig, der vil have en dedikeret solcreme

Lad os starte med nogle gode produkter til dig, som gerne vil have en dedikeret solcreme: det vil sige et produkt, som primært er en solcreme og ikke indeholder en masse forskellig pleje.


Denne type produkt er godt til dig, som måske allerede har en eksisterende hudplejrutine du er glad for, og som gerne vil have en solcreme du kan supplere med efter din dagcreme. Lige neden for finder du nogle af Cecilias favoritter som både er elegante og lette i konsistensen - glem alt om de tunge, fedtede og ubehagelige solcremer fra fortiden. Teknologien er nu så langt fremme, at der findes en masse skønne solcremer på markedet du ikke engang kan mærke, at du har på.


Nivea Sun Sensitive Face Cream SPF 50 50 ml
119,95
Optjen 12 point
(8)
Clarins UV Plus Anti-Pollution SPF 50 30 ml
329,95
Optjen 33 point
(81)
Matas Natur Ansigtssolcreme SPF 30 50 ml
99,95
Optjen 10 point
(33)
Piz Buin Ultra Light Dry Touch Face SPF 30 50 ml
124,95
Optjen 13 point

Til dig, der vil have en alt-i-en løsning

Foretrækker du at kombinere flere trin i ét, er en dagcreme med SPF det rette valg for dig. Her får du både al den pleje din hud har brug for samtidig med din daglige beskyttelse.


Ved denne fremgangsmåde skal du blot vælge en creme til din hudtype og din huds udfordringer, præcis som hvis du købte en "almindelig" creme. Det er dog rigtig vigtigt, at du er opmærksom på at bruge  nok creme hvis du vælger denne løsning. Mange kommer nemlig automatisk til at smøre for lidt creme på, fordi vi som regel kan slippe afsted med mindre dagcreme end solcreme - den går bare ikke, så snart der er solfaktor i din dagcreme. Så gælder de samme doseringsregler som for dedikerede solcremer. Det ville jo også være ærgerligt at spilde sine penge på en god creme, som ikke engang giver den beskyttelse man købte den for.

Til meget følsom hud - mineralske filtre

Man kan grundlæggende dele solfiltre op i to typer: "kemiske" og "fysiske". De virker stort set på samme måde, men forskellen er, at de "fysiske" filtre består af uorganiske molekyler, mens de "kemiske" består af organiske molekyler.


Fordelen ved at bruge et fysisk filter er, at de generelt er mindre hudirriterende og allergifremkaldende end kemiske filtre. Nogle oplever, at de godt kan få lidt irriteret hud af et kemisk solfilter, og her kan den bedste løsning være at bruge en solcreme med et fysisk filter. Disse kaldes også "mineralske" og det er faktisk de samme ingredienser, du kender fra din mineralpudder.


Ulempen ved at vælge solcreme med et fysisk filter er dog, at de har en tendens til at efterlade et hvidt skær. Hvis du gerne vil undgå det, kan du kigge efter produkter med filtre på nano-form. Her er de UV-beskyttende ingredienser blevet kværnet godt og grundigt, så de får en langt mindre størrelse og dermed er mindre synlige.

Til kroppen og udsatte områder

Til kroppen kan du vælge solcreme stort set efter præference. Kan du bedst lide en helt tynd konsistens? Måske foretrækker du en olie? Der er masser af vælge imellem og her er nogle rigtig gode bud.


Desuden kan det give mening at investere i en solstift. Disse kan bruges til lokale og særligt udsatte områder, såsom ører, ar, skønhedspletter, tatoveringer, sår, læber og lignende - og så er de nemme at have med på farten til at friske op!


(66)
Matas Natur Sollotion SPF 30 200 ml
109,95
Optjen 11 point
(46)
Piz Buin Tan Intensifying Sun Lotion SPF 15 150 ml
159,95
Optjen 16 point
Pudderdåserne.dk Sololie SPF 30 150 ml
199,95
Optjen 20 point
(41)
Matas Striber Solstift SPF 50 Uden Parfume 15 ml
39,95
Optjen 4 point

Til børn

Solcremer til børn skal generelt kunne nogle lidt andre ting end solcremer til voksne. Vi har her fundet nogle versioner, som er ekstra vandfaste og slidstærke, så de kan klare både leg og badning. Vi har også udvalgt nogle, som er dejligt lette i konsistensen så barnet ikke føler det ubeheageligt og fedtet at blive smurt ind.


(16)
Derma Solspray Kids SPF 30 200 ml
109,95
Optjen 11 point
(5)
Garnier Kids Resisto Milk SPF 50+ 200 ml
99,95
Optjen 10 point

Supplerende pleje

Sunde solvaner handler også om at tage sig af sin hud når den er ude af solen igen. Til det, anbefaler Cecilia at du bruger beroligende pleje til din hud, efter den har været i solen i længere tid. Huden bliver nemlig nemt irriteret og følsom af solens stråler på grund af let forbrænding. Sørger du for at følge op med god, beroligende pleje får du en langt mere behagelig oplevelse, blødere hud og en tan, som holder længere.


Et ekstra tip til dig, som snart er klar til at udsætte den blege vinterkrop for sollys igen er, at tyvstarte lidt på farven ved at bruge en selvbruner. Den farve, selvbruneren giver din hud, virker faktisk let solbeskyttende i sig selv (en faktor 2-3) og kan derfor være en rigtig god "bund" at lægge, inden man hopper ud i solen for alvor. Vær dog opmærksom på, at selvbruner på ingen måde kan erstatte behovet for rigtig solbeskyttelse! Den efterligner kun hudens eget, naturlige forsvar mod solen, som netop er den brune farve.

Vil du ha' mere? Se tidligere lives her

Live-video: Kemiingeniøren løser dine hudproblemer

Matas LIVE

Live-video: Kemiingeniøren løser dine hudproblemer

Af Matas

Hudirritation, rødme, bumser og for tidlig aldring af huden er problemer, de fleste nok kender til. I dag har vi derfor allieret os med kemiingeniøren Cecilia Demant, som vil guide dig til at løse din huds udfordringer bedst muligt – og gå i dybden med, hvorfor de opstår i første omgang! Cecilia vil også besvare dine spørgsmål undervejs.

Læs Mere
Live video: Frisøren guider til hjemmehårfarve

Matas LIVE

Live video: Frisøren guider til hjemmehårfarve

Af Matas

Frisører landet over holder lukket, men det afholder jo ikke vores hår fra at gro eller vores hårfarve fra at falme. Har du brug for hjælp til at friske din hårfarve op, skjule en udgroning eller dække de irriterende grå hår, så se med når frisøren Maj guider dig til hvordan du opnår et vellykket resultat, når du farver håret derhjemme. Maj vil dele ud af sine bedste tips – og du kan helt sikkert bruge dem, uanset om du har prøvet det før eller ej!

Læs Mere
  • Hjemmelevering
  • Afsendelse 1-2 hverdage
  • Byt i 270 butikker
  • Mere end 1000 brands
  • Byt i 30 dage