• Hjemmelevering
  • Afsendelse 1-2 hverdage
  • Byt i 270 butikker
  • Mere end 1000 brands
  • 30 dages returret
Spot Trenden

Alt du skal vide om mælkesyrebakterier

Mælkesyrebakterier, som også bliver kaldt probiotika, lyder måske ikke umiddelbart som noget, du skal ønske dig flere af. Men de er en del af en varieret kost, og så er din tarm er fulde af dem.

De seneste år er der kommet større og større fokus på vores tarmsystem. Og det med særdeles god grund. Det har nemlig vist sig, at bakteriefloraen (bakteriesammensætningen) i dit tarmsystem spiller en vigtig rolle i forhold til din fordøjelse, dit immunforsvar og dit generelle velbefindende og din sundhed i det hele taget.

Mælkesyrebakterier hjælper med balancen

Mælkesyrebakterier er en naturlig del af vores tarmflora. Har du besvær med fordøjelsen og vrøvl med maven, kan det være tegn på, at der er ubalance i bakteriefloraen eller at du måske har brug for flere fibre.

I dag ved vi, at tarmen påvirker immunforsvaret. Faktisk hjælper tarmbakterierne immunforsvaret, det skriver blandt andet videnskab.dk

Mælkesyre til ferien

Mange tager tabletter med mælkesyrebakterier inden og under en ferie.  Hos Matas har vi over 50 forskellige slags mælkesyretilskud, som du kan vælge mellem her. Det er lettest at tage mælkesyre med i tabletform, hvis du skal have dem med på rejsen.

Hvad er mælkesyrebakterier?

I vores mave- og tarmsystem lever mere end 1.000 forskellige bakteriearter. En del af disse bakterier er gode og gavnlige mælkesyrebakterier.

Miniguide til Magnesium: Mineral med mange fordele

Spot Trenden

Miniguide til Magnesium: Mineral med mange fordele

Magnesium bidrager til, at kroppens energistofskifte fungerer, som det skal, at vi kan bruge vores muskler på normal vis. Her får du indblik i de mange processer og funktioner i kroppen, som magnesium er involveret i.

Læs også

Der er ikke mælk i mælkesyrebakterier

Navnet mælkesyrebakterier har i virkeligheden ikke noget med mælk at gøre, men refererer til, at bakterierne producerer mælkesyre, når de omsætter laktose (mælkesukker) til mælkesyre. Denne proces kaldes fermentering, som du måske også har hørt om i forbindelse med, at mælk omdannes til kærnemælk.


Sauerkraut og kimchi er også resultatet af en sådan fermenteringsproces (det vender vi tilbage til). Mælkesyrebakterier eller probiotika, som nok er et lidt mere retvisende navn, findes altså ikke kun i mælkeprodukter, men i de fleste syrnede og fermenterede madvarer.


Vidste du, at...
ordet ‘probiotika’, som også bruges om mælkesyrebakterier, kommer fra græsk? Det betyder ‘for livet’?

Hvilke typer probiotika skal jeg vælge?

De mest normale probiotiske tarmbakterier, altså mælkesyrebakterier, er blandt andet bifido og lactobaciller. Disse bakterier bruges typisk i for eksempel yoghurt (se afsnittet om syrnede morgenmadsprodukter). Og du kan også møde bifido og lactobaciller i kosttilskud med mælkesyrebakterier.


Der bliver forsket meget i mælkesyrebakterier og tarmbakterier generelt. Men endnu ved forskerne for lidt til, at man kan komme med officielle guidelines og retningslinjer.

Flere slags kosttilskud med probiotika

Der findes mange forskellige produkter med mælkesyrebakterier. Kosttilskuddene kommer i kapsel-, pulver-, tablet- eller i flydende form. En tommelfingerregel er, at produktet gerne skal indeholde flest mulige forskellige bakterier og stammer (typer af probiotiske bakterier) for at skabe en god og varieret bakteriesammensætning i kroppen.


Det kan være en god idé at studere de forskellige produkters etiketter eller søge vejledning i butikken, hvis du er i tvivl om indholdet.

Udvalgte kosttilskud med mælkesyrebakterier:

Tyggetablet

Hvis du synes, det er svært at sluge piller eller kapsler, så kan du vælge en tyggetablet. Det er også nemmere for børn at spise. Husk altid at tale med lægen, før du giver dine børn kosttilskud.

Kapsler

Langt de fleste kosttilskud med probiotika kommer i kapselform. De er nemme at sluge og smager ikke af noget.

Udo's Choice High-Bifido 30 kap
427,00
DU OPTJENER 43 Point

Pulver

Du kan også vælge at drikke mælkesyrebakterier opløst i vand, eller tilsætte dem til din morgensmoothie, her er probiotika i pulverform ideel.

NDS NDS Probiotic ILD 100 g
279,95
Førpris 309,95
DU OPTJENER 28 Point
NDS NDS Probiotic SkinActive Total Skincare 175 gr.
369,95
Førpris 399,95
DU OPTJENER 37 Point

Hudpleje med probiotika

Probiotika findes ikke blot i kroppen, kosttilskud eller i vores mad, men også i vores hudpleje. Selv om  probiotika i hudpleje ingen effekt har på dit mave-og tarmsystem, så har det altså en synlig effekt på din hud. Probiotika reducerer nemlig rødme og afbalancerer huden, som har en synlig effekt på træt og tør hud og fine linjer. 

Dagcremen

Aurelia er kendt for lækker hudpleje med probiotika, og deres dagcreme er ingen undtagelse. Dagcremen er basereret på en special kombination af peptideteknologi og probiotika, som revitaliserer huden. 

(11)
Aurelia Cell Revitalise Day Moisturiser 60 ml
549,95
DU OPTJENER 55 Point

Serummet

Mádaras Infinity Drops er et skønt serum baseret på mælkesyrebakterier, svampe beta-glukan, provitamin D og plyfenol-essens, som bringer huden i balance, bevarer fugten og hjælper med at bekæmpe oxidativt stress. 

(2)
MÁDARA Infinity Drops Immuno-serum 30 ml
594,95
DU OPTJENER 60 Point

Masken

Glam Glows Berryglow maske med probiotika hjælper med at bringe huden i balance gennem en blanding af bær, mælkesyrebakterier og antioxidanter. Den plejende maske indeholder også hyaluronsyre og jojobaolie, som giver fugt, udjævner og beskytter huden. 

(2)
GlamGlow Berryglow Probiotic Recovery Mask 75 ml
349,95
DU OPTJENER 35 Point

Misten

Mádaras lette, men kraftfulde toner giver øjeblikkeligt fugt og beskyttelse til huden med vandbindende plantesukker, hyaluronsyre og polyfenoler fra Mádara-planten.


Probiotiske mælkesyrebakterier normaliserer hudens mikrobiom, beskytter dens fugtbarriere og forhindrer transepidermalt vandtab. Resultatet er en hud, der straks ser opfrisket, beroliget og mere strålende ud.

(3)
MÁDARA Infinity Mist Probiotic Essence 100 ml
324,95
DU OPTJENER 33 Point

Koncentratet

The Probiotic Concentrate indeholder Aurelias banebrydende probiotiske ingredienser i deres reneste form, og her får du et produkt, der lover dramatiske resultater.


Det aktiverer og booster din huds naturlige reparationsproces og behandler målrettet hudproblemer som: Pigmentering, dybe rynker, tab af elasticitet, hormonelle udbrud, kedelig/trist hudtone eller forurenet hud.

(0)
Aurelia The Probiotic Concentrate 30 ml
949,95
DU OPTJENER 95 Point
Sådan virker vitaminerne i din hudpleje

Vi guider

Sådan virker vitaminerne i din hudpleje

Det er ikke kun inde i kroppen, at vitaminer hjælper. De har også en gavnlig effekt, hvis du smører dem på huden. Vi guider dig igennem de vitaminer, som booster din hudpleje

Læs også

Probiotika i dit pudder

Døjer du med rødme, kan et dækkende pudder fluks gøre din hud fin og ensartet at se på. Men er din hud sensitiv og reaktiv, kan du gøre den en ekstra tjeneste ved at vælge et pudder, som også indeholder probiotika, for det har en beroligende effekt på din hud.


Prøv for eksempel Cliniques mineralpudder Redness Solutions Mineral Powder, som øjeblikkeligt lindrer rødme og reducerer den. Brug pudderet alene eller sammen med din foundation (under eller over) – og hav det med i tasken, hvis du har brug for en hurtig opfriskning på farten.  
​​​​​​​

(22)
Clinique Redness Solutions Mineral Powder
294,95
DU OPTJENER 30 Point

Mælkesyrebakterier og penicillin

Har du været på en antibiotikakur efter eksempelvis halsbetændelse, er du måske også blevet tilbudt mælkesyrebakterier. Antibiotika i form af for eksempel penicillin kan være hårdt for maven – for antibiotika skelner ikke mellem gode/gavnlige og skadelige/sygdomsfremkaldende bakterier i tarmen, men slår alt ned.


For at opretholde en god balance i tarmfloraen er nogen derfor glade for at tage ekstra meget probiotika under og efter en penicillinkur.


Vidste du, at...
‘antibiotika’ er græsk og kan oversættes til ‘mod livet’?

Spis surmælksprodukter

Nogle af mælkesyrebakterierne i syrnede mælkeprodukter som yoghurt, tykmælk, A38, kærnemælk og skyr er i stand til at komme levende hele vejen ned i din tarm.

Derfor kan det være en fordel at skrue op for de sure morgenmadsprodukter, hvis du føler, du har brug for mælkesyrebakterier. Du kan også supplere med et kosttilskud med mælkesyrebakterier.

Kul – det sorte guld

Spot Trenden

Kul – det sorte guld

Kul er ikke kun til grillen. Aktivt kul er en ingrediens, du støder på i hudplejeprodukter, tandpasta, og som kosttilskud. Vi dykker ned den sorte ingrediens.

Læs også

Probiotika til veganere

Der findes også veganske madvarer, der indeholder mælkesyrebakterier. Sauerkraut, eller surkål med et dansk ord, er eksempelvis et fermenteret produkt, der indeholder mælkesyrebakterier. Du kan også vælge at tage et vegansk kosttilskud med mælkesyrebakterier. Der står ofte på pakken, om produktet er vegansk.

Veganske mælkesyrebakterier

De veganske kosttilskud er lige så gode som ikke-veganske, ofte er forskellen blot, om kapslen, bakterierne ligger i, er vegetabilsk eller ej. En sjov måde at få mælkesyrebakterier på er at drikke det.

Biosym Symbioflor+ 60 kaps.
109,95
DU OPTJENER 11 Point
Natur Drogeriet Brottrunk 750 ml
48,95
DU OPTJENER 5 Point

Pakkeløsninger med mælkesyrebakterier

Matas tilbyder to pakker, som blandt andet indeholder kosttilskud med mælkesyrebakterier. Vælg mellem helsepakken eller luksuspakken. Begge er til to voksne.

De bedste produkter med mælkesyrebakterier

Det er svært at sige, hvilke produkter som er de bedste, men hvis vi kigger på, hvilke produkter der er de bedst sælgende, så har du et meget godt billede af, hvad de fleste foretrækker og vender tilbage til.

Top 10 produkter med mælkesyrebakterier i Matas

Relaterede artikler

 7 tips til sunde tarme

Vi guider

7 tips til sunde tarme

Af Trine Brøndsted

Vores tarmsystem og de cirka 50 billioner bakterier, der bor i tarmene, har for relativt nylig vist sig også at have betydning for vores immunforsvar og helbred. Sunde tarme har for eksempel en positiv indflydelse på vores hjerne, vægt, energi og humør. Her får du tips til at få dine tarme i topform.

Læs Mere
Shots – flydende kosttilskud

Spot Trenden

Shots – flydende kosttilskud

Shots lavet på frugt, urter og grøntsager er ikke en ny trend. De sidste par år har du sikkert set ingefærshots og hvedeshots på din lokale juicebar. Men nu er olieshots og kollagenshots som kosttilskud kommet på banen. Vi kigger på trenden.

Læs Mere
Ingefær – kender du naturens superhelt?

Spot Trenden

Ingefær – kender du naturens superhelt?

Af Trine Brøndsted

Ingefær er ikke roden til alt godt, men det kan godt føles sådan. Bliv klogere på en af naturens superhelte.

Læs Mere
4 nemme tips til en sundere hverdag

Vi guider

4 nemme tips til en sundere hverdag

Af Cecilia Demant

Ekstra sundhed i hverdagen behøver ikke at være tidskrævende, besværligt eller ubehageligt; vi giver dig 4 nemme måder at få mere af det på.

Læs Mere
  • Hjemmelevering
  • Afsendelse 1-2 hverdage
  • Byt i 270 butikker
  • Mere end 1000 brands
  • 30 dages returret