• Fri fragt til butik ved køb for 99 kr.
  • Byt i forretning
  • Mere end 1000 brands
  • 30 dages returret
  • Afsendes indenfor 1-2 dage
Spot Trenden

Mælkesyrebakterier: Din tarms bedste venner

Mælkesyrebakterier, som også bliver kaldt probiotika, lyder måske ikke umiddelbart som noget, du skal ønske dig flere af. Men tro os: Din mave vil takke dig, hvis du sørger for, at din daglige sunde og fiberrige kost er fuld af mælkesyrebakterier.

De seneste år er der kommet større og større fokus på vores tarmsystem. Og det med særdeles god grund. Det har nemlig vist sig, at bakteriefloraen (bakteriesammensætningen) i dit tarmsystem spiller en vigtig rolle i forhold til din fordøjelse, dit immunforsvar og dit generelle velbefindende og din sundhed i det hele taget.

Mælkesyrebakterier hjælper med balancen

Mælkesyrebakterier er en naturlig del af vores tarmflora. Har du besvær med fordøjelsen og vrøvl med maven, kan det være tegn på, at der er ubalance i bakteriefloraen. Tilsætter du ekstra mælkesyrebakterier via din kost eller kosttilskud, gør du en indsats for at skabe en bedre balance.

Mælkesyrebakterier kan også være med til at stimulere immunforsvaret, opbygge slimhinden i tarmen og øge dit optag af vitaminer og mineraler.

Forebygger også feriemave

Mange tager for eksempel tabletter med mælkesyrebakterier inden en ferie for at forebygge rejsediarré. Andre tager en dosis mælkesyrebakterier dagligt for at opretholde en sund balance i bakteriefloraen og for at være på forkant med mavebesvær og sygdomme.

Hvad er mælkesyrebakterier?

I vores mave- og tarmsystem lever mere end 1.000 forskellige bakteriearter. En del af disse bakterier er gode og gavnlige mælkesyrebakterier. Mælkesyrebakterierne i vores tarmsystem er blandt andet med til at regulere pH-værdien i tarmen. Mælkesyren er altså med til at bekæmpe nogle af de skadelige bakterier, vi har i vores tarmsystem. Disse bakterier trives nemlig ikke i et surt miljø, og det er netop dét, mælkesyrebakterierne skaber.

Miniguide til Magnesium: Mineral med mange fordele

Spot Trenden

Miniguide til Magnesium: Mineral med mange fordele

Magnesium er en nødvendighed for, at kroppens stofskifte fungerer, som det skal, at vi kan bruge vores muskler på normal vis, og at hjertet fungerer. Her får du indblik i de mange processer og funktioner i kroppen, som magnesium er involveret i.

Læs også

Der er ikke mælk i mælkesyrebakterier

Navnet mælkesyrebakterier har i virkeligheden ikke noget med mælk at gøre, men refererer til, at bakterierne producerer mælkesyre, når de omsætter laktose (mælkesukker) til mælkesyre. Denne proces kaldes fermentering, som du måske også har hørt om i forbindelse med, at mælk omdannes til kærnemælk. Sauerkraut og kimchi er også resultatet af en sådan fermenteringsproces (det vender vi tilbage til). Mælkesyrebakterier eller probiotika, som nok er et lidt mere retvisende navn, findes altså ikke kun i mælkeprodukter, men i de fleste syrnede og fermenterede madvarer.


Vidste du, at...
ordet ‘probiotika’, som også bruges om mælkesyrebakterier, kommer fra græsk? Det betyder ‘for livet’?

Hvilke typer probiotika skal jeg vælge?

De mest normale probiotiske tarmbakterier, altså mælkesyrebakterier, er blandt andet bifido og lactobaciller. Disse bakterier bruges typisk i for eksempel yoghurt (se afsnittet om syrnede morgenmadsprodukter). Og du kan også møde bifido og lactobaciller i kosttilskud med mælkesyrebakterier. Forskerne ved endnu meget lidt om, hvilke bakterier der er bedst for tarmen, og hvordan balancen mellem de enkelte typer, for at det er optimalt for kroppen.

Flere slags kosttilskud med probiotika

Der findes mange forskellige produkter med mælkesyrebakterier. Kosttilskuddene kommer i kapsel-, pulver-, tablet- eller i flydende form. En tommelfingerregel er, at produktet gerne skal indeholde flest mulige forskellige bakterier og stammer (typer af probiotiske bakterier) for at skabe en god og varieret bakteriesammensætning i kroppen. Det kan være en god idé at studere de forskellige produkters etiketter eller søge vejledning i butikken, hvis du er i tvivl om indholdet.

Udvalgte kosttilskud med mælkesyrebakterier:

Tyggetablet

Hvis du synes, det er svært at sluge piller eller kapsler, så kan du vælge en tyggetablet. Det er også nemmere for børn at spise. Husk altid at tale med lægen, før du giver dine børn kosttilskud.

Abonnér & spar 20%
Matas Striber Mælkesyrebakterier Tygbar 60 tabl.
109,95
DU OPTJENER 11 Point

Kapsler

Langt de fleste kosttilskud med probiotika kommer i kapselform. De er nemme at sluge og smager ikke af noget.

Abonnér & spar 20%
Lactiplus Mælkesyrebakterier 120 kaps
299,95
DU OPTJENER 30 Point
Udo's Choice High-Bifido 30 kap
427,00
DU OPTJENER 43 Point
Abonnér & spar 20%
Solaray Multidophilus 24, 60 kap.
299,95
DU OPTJENER 30 Point

Pulver

Du kan også vælge at drikke mælkesyrebakterier opløst i vand, eller tilsætte dem til din morgensmoothie, her er probiotika i pulverform ideel.

Abonnér & spar 20%
NDS NDS Probiotic ILD 100 g
309,95
DU OPTJENER 31 Point
Abonnér & spar 20%
Puori Synbiotics SB3 PurePharma 30 stk.
299,95
DU OPTJENER 30 Point
Abonnér & spar 20%
NDS NDS Probiotic SkinActive Total Skincare 175 gr.
399,95
DU OPTJENER 40 Point

Mælkesyrebakterier og penicillin

Har du været på en antibiotikakur efter eksempelvis halsbetændelse, er du måske også blevet tilbudt mælkesyrebakterier. Antibiotika i form af for eksempel penicillin kan være hårdt for maven – for antibiotika skelner ikke mellem gode/gavnlige og skadelige/sygdomsfremkaldende bakterier i tarmen, men slår alt ned. For at opretholde en god balance i tarmfloraen kan det derfor være en god idé at tage ekstra meget probiotika under og efter en penicillinkur.


Vidste du, at...
‘antibiotika’ er græsk og kan oversættes til ‘mod livet’?

Spis surmælksprodukter

Nogle af mælkesyrebakterierne i syrnede mælkeprodukter som yoghurt, tykmælk, A38, kærnemælk og skyr er i stand til at komme levende hele vejen ned i din tarm. Her virker bakterierne blandt andet ved at sænke pH-værdien i din tarm og dermed gøre livet SURT for de skadelige tarmbakterier, der kan give vrøvl med fordøjelsen.

Derfor kan det være en fordel at skrue op for de sure morgenmadsprodukter, hvis du for eksempel har oppustet mave eller skiftevis tynd og hård mave. Du kan eventuelt supplere med et kosttilskud med mælkesyrebakterier.

Kul – det sorte guld

Spot Trenden

Kul – det sorte guld

Kul er ikke kun til grillen. Aktivt kul er en ingrediens, du støder på i hudplejeprodukter, tandpasta, og som kosttilskud. Vi dykker ned den sorte ingrediens.

Læs også

Probiotika til veganere

Der findes også veganske madvarer, der indeholder mælkesyrebakterier. Sauerkraut, eller surkål med et dansk ord, er eksempelvis et fermenteret produkt, der indeholder mælkesyrebakterier. Du kan også vælge at tage et vegansk kosttilskud med mælkesyrebakterier. Der står ofte på pakken, om produktet er vegansk.

Veganske mælkesyrebakterier

De veganske kosttilskud er lige så gode som ikke-veganske, ofte er forskellen blot, om kapslen, bakterierne ligger i, er vegetabilsk eller ej. En sjov måde at få mælkesyrebakterier på er at drikke det.

Abonnér & spar 20%
Solaray Multidophilus 24, 60 kap.
299,95
DU OPTJENER 30 Point
Abonnér & spar 20%
Biosym Symbioflor+ 60 kaps.
109,95
DU OPTJENER 11 Point
Natur Drogeriet Brottrunk 750 ml
48,95
DU OPTJENER 5 Point

Pakkeløsninger med mælkesyrebakterier

Matas tilbyder to pakker, som blandt andet indeholder kosttilskud med mælkesyrebakterier. Vælg mellem helsepakken eller luksuspakken. Begge er til to voksne.

Abonnér & spar 20%
Helsepakke Basis tilskud 2 voksne
964,75
DU OPTJENER 97 Point
Abonnér & spar 20%
Helsepakke Luksus tilskud 2 voksne
2.499,55
DU OPTJENER 250 Point

De bedste produkter med mælkesyrebakterier

Det er svært at sige, hvilke produkter som er de bedste, men hvis vi kigger på, hvilke produkter der er de bedst sælgende, så har du et meget godt billede af, hvad de fleste foretrækker og vender tilbage til.

Top 10 produkter med mælkesyrebakterier i Matas

Semper BioGaia mælkesyrebakteriedråber 10 ml
179,95
DU OPTJENER 18 Point
Abonnér & spar 20%
Semper BioGaia mælkesyrebakterietyggetabletter 30 stk
139,95
DU OPTJENER 14 Point
Abonnér & spar 20%
Solaray Multidophilus 24, 60 kap.
299,95
DU OPTJENER 30 Point
Abonnér & spar 20%
Matas Striber Matas Mælkesyrebakterier Basis 180 kaps.
219,95
DU OPTJENER 22 Point
Abonnér & spar 20%
Solaray Multidophilus mælkefri 100 kapsler
199,95
DU OPTJENER 20 Point
Abonnér & spar 20%
Solaray Multidophilus 12, 100 kapsler
349,95
DU OPTJENER 35 Point
Abonnér & spar 20%
Matas Striber Mælkesyrebakterier Tygbar 60 tabl.
109,95
DU OPTJENER 11 Point
Vitabalans Oy Lacto Seven Kids 50 tab
149,00
DU OPTJENER 15 Point
Abonnér & spar 20%
Matas Striber Mælkesyrebakterier Plus 40 kaps.
92,95
DU OPTJENER 10 Point
Gulerodssaft mælkesyregæret Ø Demeter Beu 750 ml
34,95
DU OPTJENER 4 Point

Relaterede artikler

 7 tips til sunde tarme

Vi guider

7 tips til sunde tarme

Af Trine Brøndsted

Vores tarmsystem og de cirka 50 billioner bakterier, der bor i tarmene, har for relativt nylig vist sig også at have betydning for vores immunforsvar og helbred. Sunde tarme har for eksempel en positiv indflydelse på vores hjerne, vægt, energi og humør. Her får du tips til at få dine tarme i topform.

Læs Mere
Shots – flydende kosttilskud

Spot Trenden

Shots – flydende kosttilskud

Shots lavet på frugt, urter og grøntsager er ikke en ny trend. De sidste par år har du sikkert set ingefærshots og hvedeshots på din lokale juicebar. Men nu er olieshots og kollagenshots som kosttilskud kommet på banen. Vi kigger på trenden.

Læs Mere
Ingefær – kender du naturens superhelt?

Spot Trenden

Ingefær – kender du naturens superhelt?

Af Trine Brøndsted

Ingefær er ikke roden til alt godt, men det kan godt føles sådan. Bliv klogere på en af naturens superhelte.

Læs Mere
4 nemme tips til en sundere hverdag

Vi guider

4 nemme tips til en sundere hverdag

Af Cecilia Demant

Ekstra sundhed i hverdagen behøver ikke at være tidskrævende, besværligt eller ubehageligt; vi giver dig 4 nemme måder at få mere af det på.

Læs Mere
  • Fri fragt til butik ved køb for 99 kr.
  • Byt i forretning
  • Mere end 1000 brands
  • 30 dages returret
  • Afsendes indenfor 1-2 dage