Vi guider

Bliv klogere på magnesium

Hvad er magnesium? Hvorfor har vi brug for det? Og hvad hjælper det kroppen med? Læs med her, så svarer vi på de mest stillede spørgsmål om magnesium.

Magnesium er stramt reguleret i og af din krop. Der findes et lager af magnesium i knoglerne, som resten af kroppen trækker på ved behov. Dette sikrer, at der altid, under normale tilstande, er den samme mængde magnesium i blodet. Derfor kan man ikke bare tage en blodprøve og på den måde måle kroppens magnesiumniveau. Af samme årsag debatterer forskere, hvor meget vi egentlig har brug for. Men brug for det, det har vi.

Hvad er Magnesium?

Magnesium er et mineral, som har utroligt mange funktioner i kroppen. Mineraler er grundstoffer, og optages i planter og andet via jorden.


Magnesium spiller en stor rolle for vores basale sundhed og velvære.

Solaray Cal-Mag med D-vitamin 270 kaps.
SPAR 20%
270 kaps.
SolarayCal-Mag med D-vitamin
+ 2 varianter
Medlemspris
263,96 kr.329,95 kr.
Solaray Magnesium Citrat 250 mg 180 kaps.
SPAR 20%
180 kaps.
SolarayMagnesium Citrat 250 mg
Medlemspris
199,96 kr.249,95 kr.
Matas Striber Magnesium 200 mg 300 tabl.
SPAR 20%
300 tabl.
Matas StriberMagnesium 200 mg
+ 1 variant
Medlemspris
110,36 kr.137,95 kr.
New Nordic Magnesium malate 270 kaps.
FAST LAV PRIS
270 kaps.
New NordicMagnesium malate
329,95 kr.

Hvad er magnesium godt for?

Magnesium er det fjerde mest almindelige stof i kroppen og er dermed et vigtigt mineral. Kroppen indeholder en ret stor andel af magnesium, nemlig omkring de 25 gram, hvor den enehalvdel er i knoglerne og den anden er fordelt på blødt væv og muskler. Magnesium er vigtigt for mere end 300 kemiske reaktioner i kroppen, som hjælper den til at fungere, som den skal.

Hvad bruger kroppen magnesium til?

Magnesium er vigtigt for dannelsen af mange enzymer, der blandt andet styrer vores energiomsætning, dannelsen af proteiner, samt celledelingsprocesser i kroppen. Enzymer er små stoffer, der fungerer som katalysatorer, hvilket kort betyder, at de sætter processer i gang og får dem til at forløbe hurtigere, end de ville kunne uden enzymers tilstedeværelse.

Magnesium er ligeledes meget vigtig for at andre mineraler – eks. calcium (kalk) – placeres de ”rigtige” steder i kroppen og ikke ophobes negativt i f.eks. blodkar og bindevæv, eller andre steder, hvor det kan medføre negative reaktioner.

Magnesium har betydning for hele nervesystemet, knoglerne, musklerne og kan bidrage til at mindske træthed og en fornemmelse af udmattelse   


Magnesium bidrager således til:
•    At mindske træthed og udmattelse
•    Elektrolytbalancen
•    Et normalt energistofskifte
•    Nervesystemets normale funktion
•    En normal muskelfunktion
•    At vedligeholde normale knogler
•    At vedligeholde normale tænder.

Hvilke fødevarer har et højt indhold af magnesium?

En nem måde at huske på fødevarer, der er gode kilder til magnesium, er, at tænke på fiberholdige fødevarer. Fødevarer, der er rig på fiber, er generelt også rig på magnesium.

Fødevarer med højt indhold af magnesium omfatter bælgfrugter, fuldkorn, grøntsager (især broccoli, squash og grønne bladgrøntsager), frø, kerner og nødder. Andre kilder til magnesium inkluderer mejeriprodukter, kød, chokolade og vand med et højt mineralindhold.

10 fødevarer rig på magnesium (pr. 100 g.):

– Mandler: 265 mg.
– Havregryn: 200 mg.
– Kikærter: 158 mg.
– Bulgur: 116 mg.
– Mørk chokolade: 121 mg.
– Tofu: 111 mg.
– Figner: 92 mg.
– Jomfruhummer: 68 mg
– Spinat 26 mg.
– Broccoli: 20 mg.

Hvordan skal jeg indtage magnesium?

Der er forskel på hvor godt magnesiumkilderne optages i kroppen, og mange fødevarer kan påvirke optagelsen af magnesium. Fytat, som findes i bønner og korn, samt oxalat, som bl.a. findes i større mængder i spinat og rabarber, binder sig begge to med magnesium i fordøjelseskanalen og hæmmer dermed en optagelse og udnyttelse i kroppen.

For det mest optimale indtag og bidrag til magnesiumniveauet i kroppen gælder det derfor, at man skal fordele sit indtag over hele dagen. Tager du et tilskud af magnesium, udover det magnesium din kost bidrager med, så kan en god kilde være magnesium citrat eller magnesium bundet til aminosyrer. Det bedste tidspunkt på dagen at supplere med dette kosttilskud er kort før sengetid.​​​​​​​

Hvor meget magnesium skal kroppen bruge?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at det daglige indtag for mænd er 350 milligram og for kvinder 280 milligram. Får kroppen for meget magnesium, udskilles det via nyrerne. Det er derfor relativt sjældent, at man ser en decideret overdosering, da der skal ret store mængder til. Men får man en overdosering, kan det være livstruende, så det er derfor vigtigt at holde sig til doseringen, hvis man tager et tilskud.​​​​​​​​​​​

Miniguide til Magnesium: Mineral med mange fordele

Spot Trenden

Miniguide til Magnesium: Mineral med mange fordele

Magnesium bidrager til, at kroppens energistofskifte fungerer, som det skal, at vi kan bruge vores muskler på normal vis. Her får du indblik i de mange processer og funktioner i kroppen, som magnesium er involveret i.

Læs også

Hvordan ved man, man mangler magnesium?

Mangel på magnesium kan opstå i forbindelse med sygdom, hvor man også kan opleve at have mangel på andre mineraler som fx kalk. Mangler man magnesium, kan man opleve muskeltræthed, kvalme, hovedpine og/eller humørsvingninger.

Mangel på magnesium kan skyldes årsager som:

  • Sygdom i mave-tarm området
  • Sygdom i nyrerne
  • Lav fødevareindtagelse over en længere periode. Det kan eksempelvis være ved længerevarende slankekure
  • Vanddrivende medicin
  • Kronisk diarré
  • Alkoholisme

Hvem burde tage magnesium?

Hvis du spiser en sund og varieret kost, burde et tilskud med magnesium ikke være nødvendigt. Magnesiummangel ses som regel kun hos mennesker, som lider af kroniske sygdomme i tyndtarmen, eller har fået fjernet dele af sin tarm. Det samme gælder for mennesker, der har diabetes eller lider af alkoholisme. Sidst men ikke mindst kan det også opstå, hvis man er småtspisende eller har været på en længerevarende slankekur.

Det er dog vigtigt altid at forhøre sig hos sin læge, hvis man er i tvivl, om man mangler et tilskud med magnesium.

Find vores udvalg af magnesium her.

Artiklens anbefalinger er ikke baseret på lægelig anvisning eller lægeligt ansvar.

Relaterede produkter

Livol Magnesium Citrat + B6 150 tabl.
SPAR 20%
KUN ONLINE
150 tabl.
LivolMagnesium Citrat + B6
Medlemspris
91,96 kr.114,95 kr.
Berthelsen Vegansk Magnesium 240 stk.
SPAR 20%
240 stk.
BerthelsenVegansk Magnesium
Medlemspris
259,96 kr.324,95 kr.
Puori M3 Magnesium 180 kaps.
SPAR 20%
180 kaps.
PuoriM3 Magnesium
Medlemspris
239,96 kr.299,95 kr.
Solaray Cal-Mag Citrat med vitamin D og K2 240 kaps.
SPAR 20%
240 kaps.
SolarayCal-Mag Citrat med vitamin D og K2
+ 1 variant
Medlemspris
311,96 kr.389,95 kr.

Relaterede artikler

Alt du skal vide om ingefær - naturens superhelt

Spot Trenden

Alt du skal vide om ingefær - naturens superhelt

Af Trine Brøndsted

Ingefær er meget alsidigt - det kan bruges på alle mulige forskellige måder og er godt for mange ting. Men skal man egentlig skrælle ingefær? Er det en rod, grøntsag eller noget helt tredje? Og hvordan laver man det bedste ingefærshot? Læs med her og bliv klogere på den lille knoldede superhelt.

Læs Mere
Alt du skal vide om mælkesyrebakterier

Vi guider

Alt du skal vide om mælkesyrebakterier

Af Matas

Måske er du blevet lært, at bakterier primært er kilder til sygdom – men det er langtfra rigtigt. I denne artikel stiller vi skarpt på én af disse bakterietyper; nemlig mælkesyrebakterier.

Læs Mere
Redaktionen fortæller: De kosttilskud spiser vi

Vi guider

Redaktionen fortæller: De kosttilskud spiser vi

Af Amalie Schiller

Det kan være svært at finde rundt i junglen af kosttilskud. I dagens skriv har jeg bedt mine skønne kollegaer om at dele ud af deres erfaringer med de kosttilskud, de dagligt tager som et supplement til en sund og varieret kost. Måske kan du finde inspiration?

Læs Mere
Kvinde, kend dine kosttilskud

Vi guider

Kvinde, kend dine kosttilskud

Af Nya Vecht

Hvis du er en kvinde i din bedste alder, ved du sikkert også, at der er nogle tilskud, som er gode for dig over 40 år.

Læs Mere