• Afsendelse 1-2 hverdage
  • Fri fragt til butik v. køb for 99,-
  • Byt i 260 butikker
  • 30 dages fuld returret
  • Mere end 1000 brands
Menu
Favoritter
Vi guider

RockPaperDresses guider til solcreme og selvbruner

Matas' ambassadør, Cathrine Widunok Wichmand, gør dig klogere på certificeringer som Svanemærket og Den Blå Krans og gør op med nogle af de mange solmyter, vi bliver mødt med i dagligdagen. Hun hjælper dig på vej til både solcremer og selvbruner.

Får I solen at mærke i de her dage? Om det er fra vindueskarmen, altanen, haven eller terrassen. Det er så vidunderligt. Jeg bed mærke i, at Eddie havde fået lidt kulør i går og fik hurtigt mindet mig selv om, at nu bliver det standard at smøre kinderne før hver tur i haven. Og fra nu af går det hurtigt. Jeg tjekkede lige min app med UV-indeks  – et forventligt UV-indeks på 3.5 i dag, og det bevæger sig langsomt opad de næste dage.

Hvilke certificeringer giver mening på solcremer?

Så hvad skal man vælge? For vi skal have solcremen på. Og der er mange muligheder! Jeg selv går efter de certificerede, og her er der både EcoCert-mærket, Den Blå Krans, Svanemærket, Allergy Certified at spotte på nogle af de solcremer, der står på sommerhushylden her.


Svanemærket

Svanemærket er især vigtig, når vi tænker vandløb. Og på et eller andet tidspunkt, når vi får lov igen, så skal vi ud og bade. Ingen dansk sommer uden sand uhensigtsmæssige steder og et dyk under en lidt for kølig bølge blå. Det hører sig til! Hvis du køber Svanemærket solcreme, så sikrer du dig, at de er ‘reef safe’. Og hvad betyder det? Der er to stoffer, Ethylhexyl methoxycinnamate eller Octinoxate og Benzophenone-3 eller Oxybenzone, som vurderes kritiske ift. koralrev, og de to tillader Svanen ikke.


Den Blå Krans

Denne certificering passer på dig, ligesom Allergy Certified gør (det er bl.a. et par medarbejdere fra Astma- og Allergiforbundet, som har startet deres egen certificering Allergy Certified, som bygger videre på Den Blå Krans).

Alt, du skal vide om solcreme

Vi guider

Alt, du skal vide om solcreme

Når sommeren står for døren, og solens stråler begynder at varme din hud, skal du til at tænke på solbeskyttelse. Ud over skygge og solhat, så er solcremen din bedste ven. Én ting er at vælge den rigtige, en anden ting er at bruge den rigtigt.

Læs også

Hvad siger eksperterne?

Kræftens Bekæmpelse råder dig til at købe solcremer til ungerne, som er parfumefri, skånsomme for miljøet, og som er allergimærkede. Derfor giver netop de to ovenstående mærkninger rigtig god mening; Svanemærket og Den Blå Krans. Så undgår man de to kritiske indholdsstoffer, som vurderes skadelige for koralrev, og du undgår indholdsstoffet 4-mbc som mistænkes hormonforstyrrende. Om du ønsker andre certificeringer, så er det din egen overbevisning og holdning. Det er de centrale.

Hvad er der så af muligheder?

Matas Solspray

Hvis du søger gode solcremer til en god pris, så er Matas Striberne en klassiker. De vandt i 2018 Forbrugerrådet TÆNKs ‘Bedst i test’ på deres Solspray SPF 30, og det er en af dem, der står på min hylde heroppe.


Den er til at stole på, let at fordele, uden man bliver hverken gul eller blå. Den forsvinder let og mærker ikke tøjet (hvilket er VIGTIGT, æv hvor har jeg ødelagt fine hvide sommerkjoler med solcreme).


Den er vegansk, hvis det er en vigtig pointe for dig, og så er den RSPO-certificeret, hvilket betyder, at den smule palmeolie, der er i, er ansvarligt dyrket og høstet, for både mennesker og miljø. Der er meget at tage stilling til – og det har Matas gjort.

Matas Tan Accelerating Sollotion

Så er der kommet en ny makker til i år; Matas Tan Accelerating Sollotion med SPF 30. Hvad betyder det? Jamen, den indeholder et prisvindende stof Melanobronze™, som øger hudens naturlige brune pigment (I kan læse om stoffet her).


Begge solcremer beskytter mod både UVA-strålerne og UVB-strålerne – og hvad er det nu forskellen er? UVA-strålerne er lange og går gennem fx vinduesglas (JA, du kan blive brun (og hudskadet) indenfor, gennem en rude). Det er dem, der går dybt ned i læderhuden og giver dybe rynker.


UVB-strålerne er de korte, og dem der giver dig forbrændingen. Det er derfor vigtigt at finde en bredspektret solcreme, der beskytter mod begge.

Solstift SPF 30

Jeg går og pønser på at få købt en solstift (fx denne her bandit), for hver evigt eneste år glemmer jeg læberne og får mærkelige tørre læber; fordi de er forbrændt.


Huden er så tynd på læberne, så en god solstift er vigtig i håndtasken. Ligeså vel til de mest udsatte områder; næseryg, pande, kinder. Både på ski, i haven og i havet.​​​​​​​


… Og så en ekstra: Må du bruge sidste års solcremer? Hvis den dufter mærkeligt, hvis den ser underlig ud, skiller eller ændret farve, så køb en ny. Better safe than sorry.

Skygge, solhat og solcreme

Skygge mellem klokken 12-15. Brug tøj, der dækker til knæ og albuer og brug en solhat der dækker nakke, ører og ansigt. Brug solcreme hvor tøjet ikke dækker.

Få en sommerkulør ved hjælp af selvbruner

I disse sære tider hvor du måske ikke har mulighed for at komme uden for en dør, men stadig har brug for føle dig mindre grå end væggen bag dig, så må jeg altså slå et slag for selvbruner. Det er så langt fra kikset, som det var i min ungdom.


Åh Gud, jeg glemmer aldrig da jeg som ny i gamet købte en selvbruner på spray, og aftenen inden min gallafest sprayede et jævnt lag over ansigtet. For så at vågne dagen efter HELT ORANGE. SOM I HELT ORANGE i hovedet. Og ligegyldigt hvilken skrub/syre/base jeg brugte; så sad det fast. Lad mig bare sige, Trump og jeg er vist faldet i samme (spray)dåse. Hold nu kæft, det var pinligt og stadig en stående joke i venindekredsen. Og jeg har billederne i arkivet til at bevise det. You wanna see? Haha!


Instant Selvbruner Mousse

Jeg har lært siden! Og jeg har aldrig købt dén spraybandit igen. Jeg har brugt den samme selvbruner i årevis, men ja, den er lidt pebret, og i stedet har jeg kastet mig ud i at prøve denne her mousse. Og der må jeg sige; den er lige nøjagtig ligeså god.


Det er en mousse, som giver farve med det samme, så man kan se hvor langt man er kommet, og den dufter på ingen måde ‘selvbruneragtigt’. Den er skarp til prisen! Og jeg kan se på anmeldelserne, at mange er ligeså glade for den som jeg.

Vi guider til selvbruner: Alt du skal vide

Matas LIVE

Vi guider til selvbruner: Alt du skal vide

Slut med striber, ujævn påføring og mærkelig lugt. Se med, når materialisten Janni guider dig igennem selvbruner-junglen. Janni deler alle sine bedste tips til at få et smukt og naturligt resultat, og svarer selvfølgelig på spørgsmål undervejs.

Læs også

Hvordan arbejder man så med selvbruner?

Jeg vil have selvbruner i hænderne, så jeg kan fordele jævnt. Min erfaring siger mig, at: 

1: Det er nemmest at nøjes med ansigtet, og som oftest er det også nok at give lidt kulør dér.


2: “Underlaget” er vigtigt, så sørg for, især ved kroppen, at alt er skrubbet og døde hudceller er væk. Matas Mild Bodyscrub er dejlig, prisvenlig og certificeret. Så lægger den sig jævnt og flot.


3: VASK HÆNDER. Grundigt. For Guds skyld. Især i disse tider, hvor andre nødigt skulle beskylde dig for at have beskidte hænder. Det er sådan de ser ud uden vask. Du kan også benytte dig af en handske til formålet, er du bange for de brune hænder eller skal du bruge en del tid på at smøre kroppen ind, så kan den give mening.
​​​​​​​

7 solmyter fra Kræftens Bekæmpelse

Lad os slutte indlægget af med et par solmyter fra Kræftens Bekæmpelse, måske der er ny viden for dig?


Myte 1: “En solcreme med høj faktor giver bedre beskyttelse”

Mængden er alt! Næsten. Mængden betyder i hvert fald meget mere end faktor. Og anbefalingen til Danmark er mindst faktor 15 og én håndfuld til én krop. Hvis du er et sted, hvor UV-indekset er væsentligt højere hedder det minimum faktor 30.


Myte 2: “Solcreme med høj faktor gør, at man kan solbade længere”

Nej. Man bør ikke forlænge sin tid i solen ved hjælp af høj faktor. Faktor 15 betyder, at det tager 15 gange så lang tid, før huden bliver rød. Hvis du kan tåle at være i solen i 10 minutter uden at blive rød uden solcreme, så kan du tåle 150 minutter med faktor 15 – MEN under forudsætning af, at man har smurt sig i RIGELIGE mængder. Nu bliver det snørklet, men smører du kun med halvdelen af den mængde du burde, så svarer en faktor 15 pludselig kun til faktor 3-4 stykker


Myte 3: “At blive brun er et sundhedstegn”

Nej. Vores hud bliver solbrun for at beskytte sig selv mod flere skader. Bliver huden skoldet, så er den skadet. Og selv om smerten går væk, så “gemmer” huden skaden.​​​​​​​

5 myter om solbeskyttelse

Vi guider

5 myter om solbeskyttelse

Det kan være svært at finde ud af, hvad der er op og ned, når det kommer til solråd, solbeskyttelse og D-vitamin. Vi punkterer her 5 myter, så det er soleklart hvordan du bedst passer på din hud i solen.

Læs også

Myte 4: “Hvis huden først er solbrun, så beskytter den sig selv”

Nej. En solbrun hud giver en beskyttelse på faktor 2-4 stykker, og det er ikke nær nok i solen.


Myte 5: “Det er en god idé at ‘forbrune’ huden med solarium for at beskytte den på ferie”

Nej. Forskning har vist, at den bruning, som man opnår i et solarium kun giver en begrænset beskyttelse på omkring faktor 2-4, som er utilstrækkeligt. Den øgede
kræftrisiko, som solariets stærke stråling udgør, er ikke den minimale ekstra beskyttelse værd.
​​​​​​​

Sund sommerkulør uden sol

Vi guider

Sund sommerkulør uden sol

Nu kan du nemt snyde dig til en misundelsesværdig sommerglød hele året rundt. Matas’ serie af selvbrunere tryller på ingen tid en smuk og naturlig sommerkulør frem. Nemt, bekvemt og langt sundere end med solens hjælp.

Læs også

Myte 6: “Solbadning er en god kilde til optagelse af D-vitamin i kroppen”

Nej. Det er rigtigt, at man optager D-vitamin af at være i solen. Dog er solbadning forbundet med. risiko for kræft. Heldigvis er solen stråler langt fra den eneste kilde vi har til D-vitamin. Både Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man dækker sit D-vitaminbehov. gennem en fornuftig adfærd i den naturlige sol om sommeren og gennem en varieret kost om vinteren, evt. med et tilskud i form af en vitaminpille.


Myte 7: Man kan ikke blive forbrændt på en skyet dag

Jo. Op til 80 % af uv-strålingen kan trænge igennem skyer, og derfor kan man også blive forbrændt på en skyet dag. UV-indekset er den bedste hjælper til at finde ud af, hvornår man skal passe ekstra på i solen. Et UV-indeks på 3 eller mere kræver ekstra beskyttelse. Tjek dagens UV-indeks hver morgen fra april til september i Danmark. Du kan hente appen ‘UV-indeks’ gratis via App Store eller Google Play og læs mere og forstå tallene her.


Kilde: Kræftens bekæmpelse

Relaterede artikler

Alt, du skal vide om solcreme

Vi guider

Alt, du skal vide om solcreme

Af Astrid Lund Olstrup

Når sommeren står for døren, og solens stråler begynder at varme din hud, skal du til at tænke på solbeskyttelse. Ud over skygge og solhat, så er solcremen din bedste ven. Én ting er at vælge den rigtige, en anden ting er at bruge den rigtigt.

Læs mere
Solfaktor – Skal du vælge faktor 15, 30 eller 50?

Vi guider

Solfaktor – Skal du vælge faktor 15, 30 eller 50?

Af Amalie Schiller

Sommeren er på vej, og det betyder, at vi endelig skal ud og nyde de længe ventede solstråler. Men har du styr på, hvilken solfaktor du skal bruge? Her får du en guide til at vælge den helt rigtige solfaktor i sommervarmen, så du er godt beskyttet mod solens stråler.

Læs mere
Uv-app guider dig til solbeskyttelse

Vi guider

Uv-app guider dig til solbeskyttelse

Ved uv-indeks på 3 og derover er solbeskyttelse nødvendig. Med appen ’UV-INDEKS’ ved du altid, om du bør beskytte dig. Appen virker både i Danmark og i udlandet, så du altid har uv-indekset lige ved hånden.

Læs mere
Bliv solbrun uden solarium

Vi guider

Bliv solbrun uden solarium

Af Astrid Lund Olstrup

Vi har alle vores helt egen kulør, og den skal vi sætte pris på. Men hvis du alligevel gerne vil være lidt solbrun i starten af sæsonen, så er selvbruner bedre at bruge end det kræftfremkaldende solarium.

Læs mere