Menu
Vi guider

Guide til mænd: Hvilken deodorant skal jeg vælge?

En god deodorant er en uundværlig hjælp, hvis du vil holde lugten af sved på afstand. Markedet for deodoranter til mænd er stort – og det kan være svært at overskue, hvilken der er den rigtige og bedst til dit behov. Vidste du for eksempel, at det ikke er ligegyldigt, om du vælger en deodorant eller en antiperspirant?

For mange er deodoranten et vigtigt dagligt ritual og en fast følgesvend. Enten om morgenen inden dagen går i gang, til træning eller i weekenden når man skal i byen, eller på besøg hos svigerforældrene. Nogle har sværget til den samme deodorant hele livet – andre holder af at skifte. Uanset hvem du er, og hvornår du har brug for at blive frisket op, får du her nogle gode bud på, hvad du skal overveje i jagten på den helt rigtige deodorant.​​​​​​​

Vælg en deodorant til dit behov

Noget af det første, som er godt at tænke over, er, hvordan du vil ’tage din deodorant på’. Er du mest til:

Ofte tørrer spray hurtigere, hvor roll-on og cremer kan føles blødere og mildere mod huden. Alternativt kan du benytte en deodorant med ajun-krystaller, som kan føles en smule klistret lige, når man påfører den, men som hurtigt tørrer. Hvad du er til, handler om din personlige præference og behov.

Til dig, der træner

Sved er en naturlig del af at dyrke sport, og selvom man måske kunne tro, at man sveder mere, hvis man er i dårlig form, forholder det sig ofte omvendt. Jo mere veltrænet, desto bedre bliver kroppen til at regulere sin temperatur – og til at svede.


Naturligt eller ej, så kan det være rart at holde den værste sved for døren. For mange er det derfor guld værd med en solid sports-deodorant, og her kan det måske være værd at overveje, om dit næste køb skal være en antiperspirant. Hvad ikke alle ved, er, at der er forskel på en antiperspirant og klassisk deodorant. Selvom begge produkter har samme formål, nemlig at bekæmpe svedlugt, går de forskelligt til opgaven.


  • Deodorant: Minimerer bakterier og mindsker lugt, men forhindrer ikke selve svedproduktionen.


  • Antiperspirant: Nedsætter svedproduktionen, ofte ved hjælpe af aluminiumklorid. Typisk vil man føle sig mere tør under armene med en antiperspirant.


Psst! Jo mere veltrænet, desto bedre bliver kroppen til at regulere sin temperatur – og til at svede. 

Til dig, der vil dufte ekstra godt

Hvad med et par velduftende noter af citron, cedertræ eller kardemomme? Markedet for herredeodoranter byder på et væld af lækre dufte, som kan maskere lugten af sved – og det er ikke en overdrivelse at sige, at der er dufte til enhver smag.


Hvis du har følsom hud, allergi eller bare helst vil undgå parfume, bør du dog i stedet scrolle længere ned på siden, hvor du kan læse om nogle af de allergivenlige produkter.

Til dig, der vil holde svedlugt for døren i lang tid

Vidste du, at sved som udgangspunkt ikke lugter? Det er først, når sveden kommer i kontakt med bakterier på huden, at den begynder at lugte.


En god antiperspirant kan dog hjælpe med at nedsætte svedproduktionen og mindske den medfølgende lugt. Nogle produkter lover endda, at de kan holde lugtgenerne væk i op til flere dage.

Top 10 dufte til mænd

Vi guider

Top 10 dufte til mænd

Om du er en kvinde eller mand, der sidder bag skærmen og har brug for hjælp til, hvilken herreduft, du skal vælge, så tror jeg, at mit lille skriv kan hjælpe dig godt på vej. Jeg har nemlig taget et dykket ned i Matas' database for at undersøge de 10 mest solgte parfumer og Eau de Toilette til mænd i 2022 på matas.dk.

Læs også

Til dig, hvor prisen er vigtig

Hvis du vil have en god deodorant, men har du ikke lyst til at hive hverken guldbarrer eller din førstefødte op af lommen, er Striberne og Matas Men et godt ’go to-mærke’.


Også Nivea har nogle meget budgetvenlige deodoranter.

Til dig, som vil matche deo og parfume

Til en festlig aften i byen eller til daten, hvor du gerne lige vil træde dét mere velduftende ind ad døren, kan det måske være en idé at kombinere deodoranten med en parfume.


Mange brands producerer deodoranter og parfume i par – og i stedet for at vælge lidt her og lidt der, kan et match være den rigtige vej at gå.

Til dig, der går efter allergivenlige og parfumefri produkter

Duft er dejligt, men i det daglige kan det være fint at undgå for meget parfume for at mindske risikoen for allergi. Især hvis du har sensitiv hud eller i forvejen har parfumeallergi, bør du benytte et parfumefrit produkt.


Mærker som Svanemærket og Astma-Allergiforbundet viser vej til produkter, som er skånsomme mod huden.  ​​​​​​​

Relaterede artikler

Hårvoksguide: Find den bedste hårvoks til dig

Vi guider

Hårvoksguide: Find den bedste hårvoks til dig

Af Nanna Skousbøll

Sidder dit hår aldrig helt i skabet? Så kan forklaringen meget vel være, at du bruger den forkerte hårvoks. Hårvoks er nemlig ikke bare hårvoks, og skal du have det optimale ud af din klipning og en frisure, der holder, så er der helt bestemte ting, du skal overveje, inden du køber din næste hårvoks. Læs med her og bliv (forhåbentlig) lidt klogere.

Læs Mere
Den store shampooguide til mænd

Vi guider

Den store shampooguide til mænd

Af Nanna Hein

Har du hår på hovedet, vasker du det sikkert tit og ofte med en shampoo. Men vidste du, at det faktisk ikke er helt ligegyldigt, hvilken shampoo, du bruger? Og er du klar over, at der findes helt specifikke shampooer udviklet særligt til alt lige fra hårtab, skæl og irriteret hovedbund? Vi guider dig til disse og mange flere gode shampooer velegnet til mænd lige her.

Læs Mere
Materialisten guider: Sådan skal du pleje dit skæg

Nyhed

Materialisten guider: Sådan skal du pleje dit skæg

Af Benedikte Lundberg

Skægget er for alvor tilbage hos mændene. Der er da heller ikke noget flottere end et velplejet og stylet skæg. Derimod kan det hurtigt komme til at se sjusket og usoigneret ud, hvis du ikke styrker og plejer det. Vi har allieret os med materialist Johnny Jensen, der giver dig sine bedste råd med på vejen til optimal og nem skægpleje- og styling med Matas Mens produkter.

Læs Mere
Guide: Find skægtrimmeren der passer til dit skæg

Vi guider

Guide: Find skægtrimmeren der passer til dit skæg

Af Ida Marie Winge

Skæg kommer i mange former og størrelser. Uanset om du er til det store og voluminøse, de maskuline stubbe, eller du har hang til et mere kunstnerisk udtryk, er en god skægtrimmer din ven. Vi guider dig til, hvad du skal overveje, når du vælger skægtrimmer – og giver et par fif til den bedste skægpleje.

Læs Mere