Vi guider

Derfor får du pigmentpletter, og sådan fjernes de!

Er din hud i ansigtet blevet ujævn med brune pletter og plamager, er der heldigvis hjælp at hente i effektive hudplejeprodukter og gode vaner. Læs med her og bliv klogere på, hvad pigmentpletter er, og hvordan du bedst får bugt med dem.

Vi sendte LIVE torsdag d. 19/05

LIVEN er afholdt, men du kan se videoen her

Brune pletter, gammelmandspletter eller pigmentfejl? De små forandringer i huden har mange navne. Men hvad skyldes de? Hvis hudens naturlige farvestof, melanin, begynder at klumpe sig sammen, viser det sig som mørke pletter på hudens overflade, hvilket giver huden et skjoldet og ujævnt udseende – det vi ofte kalder for pigmentpletter. De ses typisk i ansigtet, på hænderne, brystet, skuldrene og armene.

Men hvorfor får du pigmentpletter, hvordan behandler du dem bedst, og hvordan undgår du dem i fremtiden? Få svarene på dette og meget mere her.

Produkter fra dermatologisk hudpleje:

1

Serum til sensitiv hud


​​​​​​​Dermatologisk hudpleje er udviklet i samarbejde med hudlæger og består af effektive formuleringer, som er målrettet en sensitiv hud.


Så har du en mere sensitiv hud - det vil sige en hud, der reagerer og kan føles tør og rødme - så kan det være, du skal overveje at vælge produkter fra  dermatologisk hudpleje.

Vi har her samlet en håndfuld sera fra den dermatologiske hudpleje, som er gode til den sensitive hud.​​​​​​

Parfumefri Hudplejerutine Til Følsom Hud

Vi guider

Parfumefri Hudplejerutine Til Følsom Hud

Har du en følsom hud og vil du gerne undgå parfume i dine hudplejeprodukter, men ikke gå på kompromis med effektiviteten? Så læs med her, hvor vi har sammensat en hel parfumefri hudplejerutine særligt til dig med en følsom hud.

Læs også
2

Ansigtscreme til sensitiv hud

Har du en sensitiv hud, så kan det være en god idé at kigge efter en ansigtscreme, som både kan hjælpe på dine udfordringer med pigmentpletter, samtidig med at den er skånsom.


Triple-Action Dagcreme med Vitamin C fra Pharmeceris indeholder SPF 30, så den både modvirker pigmentpletter, samtidig med at den forebygger en forværring, da de beskytter huden mod solens stråler.

3    

Tonic og spottreatment

Pharmaceris er rigtig dygtige til at lave effektiv og skånsom hudpleje, der samtidig modvirker pigmentpletter.

Prøv deres Pigmentation Spot Treatment, som reducerer produktionen af melanin med sit indhold af niacinamide, samtidig med at den udglatter og forbedrer hudstrukturen.

Brug også gerne Pharmaceris Antipigmentering Tonic, som indeholder C-vitamin og reducerer intensiteten af misfarvning.

Andre gode produkter mod pigmentpletter:

1

Mild eksfoliering til huden

The Ordinary Glycolic Acid 7% Toning Solution er en toner, som indeholder en formel, der forbedrer hudens udseende og struktur, når du bruger den over en længere periode.

​​​​​​​Den indeholder blandt andet glycolsyre og aminosyre, som bidrager til at give huden en bedre udstråling og klarhed og gøre den mere jævn. Aloe vera og beroliger huden og ginseng giver udstråling og glød.

Sådan bruger du det:
Kom lidt tonic på en vatrondel, og påfør det i dit ansigt efter rens og før serum og ansigtscreme. Husk at undgå øjenomgivelserne.


2

Serum med C-vitamin

Kiehl’s Dark Spot Corrector sætter effektivt ind mod selv de mest genstridige pigmentpletter takket være den seneste generation af aktivt C-vitamin.


Gelen opløser ophobninger af pigment og forebygger dannelsen af nye ophobninger.


Sådan bruger du det:
Brug produktet morgen og aften under din almindelige hudpleje. Påfør i hele ansigtet eller direkte på de ønskede områder i ansigtet (eller på hænder, hals og bryst).


Bliv klogere på C-vitamin

Din sundhed

Bliv klogere på C-vitamin

Hvad er C-vitamin, hvad bruger kroppen det til – og har vi brug for det? Måske er du allerede stødt på vitamin C, enten som tilskud til din kost eller i din hudplejerutine. Men har du nogensinde tænkt over, hvad dette vitamin gør for din krop, og hvad det gør for din hud, hvis du bruger det i din hudpleje? Læs med her, og bliv klogere på C-vitamin.

Læs også
3

Serum med niacinamid

Serummet fra Pudderdåserne indeholder hele 10% niacinamid, som ikke bare reducerer pigmenteringer, men som også udjævner hudtonen, så gamle ar og rødme mindskes.


Sådan bruger du det:
Brug Niacinamid 10% morgen og/eller aften og se effekt efter cirka 2-4 uger.

Brug gerne Niacinamid 10% oven på serum med glykolsyre eller salicylsyre (fx Pudderdåsernes AHA-serum (med 7 % glykolsyre) eller T-Zone Peeling (med 2 % salicylsyre) og følg op med anden creme eller serum efter behov.


4

Ansigtsmaske mod pigmentpletter

White Lucent Overnight Cream & Mask fra Shiseido nedsætter melaninproduktionen for at forhindre mørke pletter i at udvikle sig.


Sådan bruger du den:
Brug den som natcreme eller som en natkur et par gange om ugen.


Alt om pigmentpletter: Eksperten guider

Matas LIVE

Alt om pigmentpletter: Eksperten guider

Livet kommer med masser af minder og livserfaring, man ikke vil være foruden – men det sætter også sine spor på huden, blandt andet i form af pigmentpletter, der viser sig rundtomkring på kroppen. Vil du også gerne vide, hvordan du bedst muligt giver de ujævne plamager kamp til stregen? Så er det her den perfekte live til dig. Med vores ekspert Stephanie Berg i studiet guider vi dig nemlig til det bedste beredskab mod pigmentpletterne. Stil desuden alle dine spørgsmål undervejs!

Læs også
5

Ansigtscreme mod pigmentpletter

Tyrostase Pigment Equalizer fra Beauté Pacifique er en unik lotion med en speciel form for C-vitamin og to planteekstrakter, der giver en dokumenteret hudlysnende effekt.


Huden producerer mindre melanin og tilbagefører også en del af det allerede dannede melanin.


Sådan bruger du den:
Brug produktet morgen og aften på ren hud og følg op med din almindelige hudpleje. Kan også bruges på kroppen og på den mørke pigmentering under øjnene!


6

Serum med A-vitamin

Serumkapslerne med A-vitamin fra E-cooking sætter gang i cellefornyelsen og arbejder intenst på pigmentering og giver en ensartet hudtone. Kapslerne styrker også hudens elasticitet og forebygger tidlige aldersforandringer.


Sådan bruger du dem:
Brug serummet om natten på nyrenset hud.


Hvad skyldes pigmentforandringer i huden?

I langt de fleste tilfælde går der koks i hudens melaninproduktion, når huden har fået for meget sollys. Normalt, når solens UV-stråler rammer hudens melaninproducerende celler (melanocytterne), skaber huden melanin som en naturlig form for UV-beskyttelse, og det er den proces, der giver din hud den solbrune farve.


Men er du en lidt for ivrig soldyrker, som muligvis også glemmer at bruge nok solcreme, sætter du cellerne på overarbejde, og de producerer alt for meget melanin for at forsvare huden. Resultatet er en solskadet hud, der har fået overskredet sine UV-kvoter, og det kan blandt andet vise sig som tydelige pigmentpletter.     

5 gode dagcremer med SPF

1

Ansigtscreme med SPF 15

Matas Striber Firming Dagcreme er særligt udviklet til dig, der er +50 og har tør hud, men den kan anvendes af alle, der ønsker ekstra fugt og næring til huden samt solbeskyttelse.


Cremen beskytter mod UVA- og UVB-stråling, og så er den beriget med et tredobbelt hyaluronkompleks, der giver øjeblikkelig fugt og fylde af rynker, så de fremstår mindre synlige.


2

Ansigtscreme med SPF 20

Lait-Crème Multi Protection SPF 20 fra Embryolisse er en beskyttende og let fugtighedscreme, som indeholder SPF 20, og beskytter godt mod UVA og UVB stråler. Den er velegnet til dig, der ønsker masser af fugt til din hud, og er også god til en mere sensitiv hud. Den beskytter også mod forurening, og er en sand helt når det kommer til anti-age.  


5 hormonforandringer: Hudpleje i overgangsalderen

Din sundhed

5 hormonforandringer: Hudpleje i overgangsalderen

Når vi kvinder kommer i overgangsalderen, ændrer vores hud sig. Den er nemlig påvirket af, at vores hormonbalance forandrer sig. Det kan betyde, at du skal vinke farvel til din yndlingscreme og skifte ud med nye plejeprodukter.

Læs også
3

Ansigtscreme med SPF 25

Clinique Superdefense SPF 25 Fatigue 1st Sign og Age Cream er perfekt til dig, der ønsker at mindske pigmentpletter ved hjælp fra SPF 25 og samtidig gerne vil have mere udstråling og glød til ansigtet.


Den indeholder ingredienser, som udjævner hudstrukturen, booster huden og giver den fornyet energi. E-vitamin beskytter mod skader fra frie radikaler og miljøpåvirkning.

4

Ansigtscreme med SPF 30

Er du på udkig efter en dagcreme med SPF 30, der gør huden mærkbar fastere? Så vend blikket med L'Oréal Paris og deres Revitalift dagcreme, der yder førstehjælp til huden og mindsker fine linjer og rynker.


Cremen forbedrer elasticiteten og modvirker mørke pletter, og resultatet er en blød, ensartet hud. Prisen er desuden også god, hvilket giver et kæmpe plus i bogen.   

​​​​​​​


Vi tester: Naturlig solcreme

Vi guider

Vi tester: Naturlig solcreme

Ingen sommer uden solcreme! Er du i tvivl om, hvilken variant, der skal med i kufferten til sommer? Her på redaktionen har vi testet naturlige solcremer og bedømt deres konsistens, duft og kigget nærmere på ingredienserne. Læs med her for at blive klogere på hvilken, der passer til dine krav og behov.

Læs også
5

Ansigtscreme med SPF 50

Har du brug for den absolut højeste beskyttelse til dit ansigt, samtidig med at du får fordelene fra effektiv hudpleje, så prøv Dr. Irena Eris Face Zone Even Tone Skin Enchancer.


Den er genial til at udjævne og forbedre hudtonen, samtidig med at den beskytter mod solens stråler med sit høje indhold af SPF. Den fedter ikke, og kan enten bruges som dagcreme eller solcreme alt efter behov.6

Pigmentpletter på hænderne?

Det er ofte på hænderne, at de første solskader og pigmentpletter viser sig. Du kan sagtens bruge dine anti-pigment-ansigtsprodukter på dine hænder. Du kan også få deciderede håndcremer målrettet pigmentering.

Prøv fx Aurelias plejende håndcreme, der lysner mørke pletter.


Hvem får pigmentpletter?

Da pigmentpletter og soldyrkning har en klar sammenhæng, er det gerne din historik med solen, som afgør, om du får pigmentpletter, og hvor plaget du er af dem. Din hudtype spiller naturligvis også en væsentlig rolle, for jo mere solsensitiv din hud er, jo mere disponeret er du for at få pigmentpletter.


Desværre oplever flere og flere, at de får pigmentpletter, hvilket nok også hænger sammen med, at vi dyrker solen mere og tager på flere solferier i forhold til tidligere. Det er desuden særligt kvinder, der døjer med pigmentpletter, hvilket også hænger sammen med, at pigmentpletter kan være hormonelt relateret fx i forbindelse med graviditet eller brug af p-piller. Disse former for pletter kalder man melasma, og de ses typisk som skjoldede plamager på overlæben, på kinderne og i panden. Solen er således ikke skyld i disse pletter, men den kan forværre dem.  


Fordi pigmentpletter er et udbredt problem, er det blevet en af de største bekymringer blandt kvinder, når det kommer til hudens ældning og udseende. Derfor ser vi også flere og flere hudplejeprodukter, som er målrettet pigmentering, og det er godt nyt for dig, der ønsker at behandle de pigmentpletter, du har, men som også gerne vil forhindre, at pletterne opstår.  


Husk! Pigmentpletter kan ikke fjernes med et trylleslag. Behandlingen kræver tålmodighed og dedikation.    
​​​​​​​  

Hvad virker mod pigmentforandringer?

Der er ingen tvivl om, at hvis du vil undgå pigmentpletter, er det en god idé, at du skærer ned på den tid, du opholder dig i solen. Søg ind i skyggen og brug gerne en solhat. For har du først haft pigmentpletter én gang, vil de nemlig altid ligge og lure lige under overfladen, og kommer ofte frem igen, så snart solen skinner på dig!


Fordi pigmentpletter typisk kommer af for meget sollys, er solbeskyttelse derfor et absolut must – hver dag og hele året rundt. Find en god dagcreme med indbygget SPF til hverdagsbrug, og brug altid en decideret solcreme, hvis du skal opholde dig direkte i solen i sommermånederne, når UV-indekset jo er på sit højeste.  

5 hudproblemer og 15 grunde til at du har dem

Vi guider

5 hudproblemer og 15 grunde til at du har dem

Alle hudtyper har sine udfordringer. Vi har set på fem af de mest typiske hudproblemer, hvorfor de opstår, og hvad du bør kigge efter, når du vælger hudpleje.

Læs også

Hvordan fjerner du pigmentpletter?

Vintersæsonen er et oplagt tidspunkt at behandle dine pigmentpletter, for der er solen jo ikke lige så meget fremme til at forstyrre processen. På hudplejefronten er der masser af gode muligheder til at sætte ind mod de irriterende pigmentpletter, og vil du have det bedste resultat, handler det om at sætte det bedste “hold” med specifikke ingredienser og forskellige typer produkter til dag og nat.


Ingredienser, der giver pletterne kamp til stregen


Syre:
Alle former for syre, fx glykolsyre (AHA) og salicylsyre (BHA), har en positiv effekt på pigmentpletter, da de virker farveudjævnende, men også er med til at fremme effekten af de andre produkter, du bruger til at behandle dine pigmentpletter. Syre virker nemlig peelende på huden og fjerner talg og døde hudceller, så huden lettere kan absorbere alle de aktive ingredienser fra din efterfølgende hudpleje.


A-vitamin (retinol):
Øger omsætningen af celler i din overhud og udjævner farveforskelle i huden. Kan gøre huden lysfølsom, så brug altid A-vitamin om natten og husk SPF dagen efter.   


Niacinamid:
​​​​​​​
Et B3-vitamin, som blandt andet nedsætter hudens pigmentproduktion.


C-vitamin:
En kraftig antioxidant, der virker lysnende, og som i øvrigt virker beskyttende på huden og gør den mere modstandsdygtig.

Få styr på det basale

Føler du dig overvældet af de muligheder, du finder på hylderne til at bekæmpe pigmentpletter, og er du tvivl om, hvordan du bedst sammensætter en god og effektiv hudplejerutine, så får du her et forslag til det mest basale:


Dag: Her handler det først og fremmest om beskyttelse. Klæd huden på med antioxidanter (særligt C-vitamin!) og brug ALTID en creme med SPF.

Aften: Her handler det om at berolige, pleje og genopbygge huden, så din hud kan komme sig efter dagens strabadser og kan bruge natten på at blive den bedste udgave af sig selv.


Det er også om natten, at pigmentdæmpende hudpleje med A-vitamin er helt oplagt at bruge, da A-vitamin er en lysfølsom ingrediens, og desuden kan gøre din hud ekstra sensitiv i sollys. Bruger du A-vitamin-produkter, er det endnu en vigtig grund til at beskytte huden med SPF næste dag.


Supplement til dag/aften: Vil du udvide rutinen og arbejde på eksisterende pigmentpletter, så brug en form for syre (fx mild syrepeeling eller et serum med AHA (glykolsyre) eller BHA (salicylsyre)) og/eller plej huden med et produkt, der indeholder B-3-vitaminet niacinamid.

Myter om pigmentpletter


Er pigmentpletter farlige?
Selvom pigmentpletter kan være nok så irriterende, er de mørke pletter og plamager udelukkende et kosmetisk problem og heldigvis ikke farlige. Oplever du dog, at din hud pludselig ændrer farve, bliver ujævn eller ellers skifter synlig karakter, er det vigtigt, at du tager kontakt til din læge, så han eller hun kan kigge nærmere på din hud for at udelukke, at den ikke fejler noget, eller at det er et tegn på kræft i huden.


Virker æblecidereddike på pigmentpletter?
Det har længe floreret, at æblecidereddike er effektivt mod pigmentpletter. Grunden til, at det er blevet hypet sådan, er, at æblecidereddike indeholder AHA- og eddikesyre, som dermed gør, at det opløst med vand svarer til en ret voldsomt syrepeeling.

Fordi eddiken skal fortyndes med vand, før den kommer på ansigtet, kan man altså ret hurtigt gå galt i byen med den her metode. Så vi anbefaler ikke, at man kaster sig ud i det. Der findes så meget forskelligt hudpleje, som er skræddersyet til at mindske pigmentpletter. Så vi vil til hver en tid anbefale, at du tager et kig på de produkter, som er lavet til det. Det ”naturlige” valg er ikke nødvendigvis bedre – metoden med æblecidereddike er markant mere skrap og voldsom mod huden, og er bestemt ikke noget, vi anbefaler.
​​​​​​​

Er pigmentpletter altid brune?
Der findes også hvide pigmentpletter - også kaldet vitiligo - som er en sygdom i huden. De hvide pletter og plamager skyldes, at de celler i huden, der producerer pigement, forsvinder. Så de mørke pigmentpletter skyldes altså en øget produktion af melanin, imens de hvide skyldes en mindsket produktion.

Relaterede artikler

Bliv klogere på dermatologisk hudpleje

Din sundhed

Bliv klogere på dermatologisk hudpleje

Af Ida Hinchely Kyhn

Du har måske scrollet gennem siden her på matas.dk og set mærker som Vichy, La Roche-Posay og A-Derma, som har et lille mærke på sig, der siger ’dermatologisk hudpleje’. Men måske du tænker: hvad betyder det egentlig? Læs med her, og bliv klogere på, hvad dermatologisk hudpleje er, og hvad de forskellige brands kan hjælpe dig med.

Læs Mere
A-vitamin i hudpleje – bekæmp rynker og uren hud

Vi guider

A-vitamin i hudpleje – bekæmp rynker og uren hud

Af Trine Brøndsted

A-vitamin er ikke blot noget, vi spiser i maden og i kosttilskud. A-vitamin i hudplejeprodukter har en dokumenteret effekt i en grad, så vi slet ikke behøver at diskutere, hvorvidt det virker eller ej. Her er alt du skal vide om vidunderingrediensen.

Læs Mere
Alt om pigmentpletter: Eksperten guider

Matas LIVE

Alt om pigmentpletter: Eksperten guider

Af Matas

Livet kommer med masser af minder og livserfaring, man ikke vil være foruden – men det sætter også sine spor på huden, blandt andet i form af pigmentpletter, der viser sig rundtomkring på kroppen. Vil du også gerne vide, hvordan du bedst muligt giver de ujævne plamager kamp til stregen? Så er det her den perfekte live til dig. Med vores ekspert Stephanie Berg i studiet guider vi dig nemlig til det bedste beredskab mod pigmentpletterne. Stil desuden alle dine spørgsmål undervejs!

Læs Mere
Redaktionen anbefaler: Specialhudpleje

Din sundhed

Redaktionen anbefaler: Specialhudpleje

Af Ida Hinchely Kyhn

Måske du sidder og tænker, hvad er forskellen egentlig på specialhudpleje og den hudpleje, man ellers kan få? Og hvornår bør man vælge at købe specialhudpleje? Så er du kommet til det rette sted. For det kan være svært at finde hoved og hale i disse produkter, og hvad de helt præcis kan hjælpe dig med. Med hjælp fra vores dygtige farmakonom Rikke gennemgår vi her, hvad specialhudpleje er, og hvordan du kan bruge det til de hud-udfordringer, du kan have.

Læs Mere