• Fri fragt til butik ved køb for 99 kr.
 • Byt i forretning
 • Mere end 1000 brands
 • 30 dages returret
 • Personlig kundeservice
Spot Trenden

A-vitamin i din hudpleje – fra uren hud til rynker

A-vitamin er ikke blot noget, vi spiser i maden og i kosttilskud. A-vitamin i hudplejeprodukter har en dokumenteret effekt i en grad, så vi slet ikke behøver at diskutere, hvorvidt det virker eller ej.

Men hvad er A-vitamin egentlig godt for? A-vitamin bidrager til væksten og vedligeholdelsen af overhuden (epidermis). Desuden har A-vitamin en effekt på uren hud, solskadet hud, pigmentering samt rynker. Du kender måske også A-vitamin omtalt som retinol. Bliv klogere på det stærke vitamin lige her.

Hvad er A-vitamin?

A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som bliver lagret i vores fedtvæv og i leveren og langsomt bliver frigivet til vores krop. Vi får det via kosten fra madvarer som lever, fisk, æg, mælk og mejeriprodukter. I planteriget finder vi det i orange og mørkegrønne planter som gulerod, spinat, abrikos og melon. Vores krop har brug for A-vitamin, fordi det hjælper kroppen med blandt andet at opretholde en normal hud, et normalt syn og et normalt immunforsvar.

​​​​

Hvad er fordele og ulemper ved A-vitamin i hudpleje?

Hvis vi kigger på hudplejeprodukter og hvorfor A-vitamin, eller retinol, som det også hedder, er så populært i cremer og sera, så er det, fordi A-vitamin bidrager til en normal hud. Men der er både fordele og ulemper ved det potente vitamin. 


 • Fordele

Vi er alle født med beskyttende A-vitamin i huden. Men niveauet falder, jo mere sollys vi udsætter huden for, og jo ældre vi bliver. Det er bevist, at A-vitamin kan forbedre hudens struktur, afhjælpe uren hud, rynker og solskader i form af for eksempel pigmentpletter. Og så har det en virkning på tør hud. Vi taler altså om en ingrediens, som er i stand til at påvirke hudcellernes opførelse. 


 • Ulemper

A-vitamin er et særdeles skrøbeligt vitamin, som er følsomt over for både lys og luft og derfor kan have en begrænset aktiv levetid – især retinol i produkter kan være svære at styre, da de er mindre stabile og let går til. Derudover er der forskellige koncentrationer, som gør, at man enten kan få for meget eller for lidt. Med ekspertvejledning og små skridt kommer du langt.

Sådan virker vitaminerne i din hudpleje

Vi guider

Sådan virker vitaminerne i din hudpleje

Det er ikke kun inde i kroppen, at vitaminer hjælper. De har også en gavnlig effekt, hvis du smører dem på huden. Vi guider dig igennem de vitaminer, som booster din hudpleje

Læs også

Hvad gør A-vitamin – 4 forskønnende fordele

Hvis vi skal lave en hurtig oversigt over de forskønnende fordele, vitaminet giver til hudpleje, så er det følgende:

 • Lysne og udjævne pigmentpletter

Først og fremmest kan A-vitamin forandre og reparere huden. Vitaminet kan lysne og udjævne pigmentpletter, da A-vitamin øger omsætningen af overfladeceller, så der hurtigere kommer nye og lysere celler.

 • Mindske porer

A-vitamin kan gå ind og forandre størrelsen på porer, som er ødelagt af bumser eller sol, så de mindskes.

 • Gøre huden glattere og tykkere

Vores kollagendannelse øges i dybden, hvilket også giver en glattere og mere fyldig overflade på huden. A-vitaminet gør nemlig, at huden har lettere ved at producere sundere celler.

 • Normalisere ubalancer

A-vitamin virker normaliserende og genopbyggende på ubalancer, både når det gælder rynker, uren eller tør hud.


Slip for uren hud

Vi guider

Slip for uren hud

Uren hud har det med at påvirke vores humør. Det gælder, uanset om du er ramt af en enkelt bums, hudorme eller urenheder i længere periode. Urenhederne opstår ikke, fordi din hud er beskidt, så det er et noget misvisende ord. Læs med her, og bliv klogere på, hvordan du slipper af med uren hud.

Læs også

Hvad er A-vitamin i hudpleje godt for?

A-vitamin er hudforbedrende – kort fortalt – både når vi taler overfladestruktur i huden og i dybden, da den øger mængden af kollagen. Primært virker A-vitamin mod uren hud, rynker og pigmentpletter.Hvor meget A-vitamin og hvilken type A-vitamin er bedst?

Selv om vi ved, at A-vitamin har en god virkning på huden, er der alligevel forbehold, som skal tages. Det er for eksempel en god idé at kende lidt til de forskellige styrker, som A-vitamin kommer i.


Redaktionens helsefavoritter

Vi guider

Redaktionens helsefavoritter

Går du op i sund mad og livsstil? Her får du et indblik i hvilke helseprodukter, der hitter her på redaktionen.

Læs også

A-vitamin i tre forskellige styrker

A-vitamin kommer i tre styrker, og det er vigtigt at gå efter det, der passer din hud bedst, så du ikke kommer til at overbehandle. Det kræver tilvænning at bruge A-vitamin på huden. 


•    A-vitaminsyre er den receptkrævende syreversion – og det er altså stærke sager.
•    Retinol – er en forgænger til A-vitaminsyre og bliver omdannet til A-vitamin i huden.
•    A-vitamin-estre, som eksempelvis retinylpalmitat og retinylacetat, er den mildeste form da esterne først skal omdannes til retinol og så til A-vitamin.


Hvilken type A-vitamin, og hvor mange procent du skal op i, afhænger af din hud, og ikke mindst hvor meget hjælp din hud har brug for. Alliér dig med en ekspert hos Matas til at vejlede dig, og start hellere med for lidt end for meget, og væn huden til den aktive ingrediens.

​​​​​​​

Bliver din hud rød og flager, er du gået for hårdt til den, og du kan med fordel holde en pause og kun bruge cremen hver anden dag i en periode.


Sandt og falskt: Kokosolie i hårpleje og hudpleje

Vi guider

Sandt og falskt: Kokosolie i hårpleje og hudpleje

Kokosolie er blevet hyldet i skønhedsverdenen som et multiprodukt til både hudpleje, hårpleje og alt derimellem. Men hvad kan du egentlig bruge kokosolie til – og virker det? Her får du den store guide om kokosolie.

Læs også

Mærker, der er eksperter i A-vitamin

Det giver god mening at gå efter producenter og brands, som har specialiseret sig i produkter med A-vitamin, da det kræver ekspertise at holde A-vitamin stabil. Årstiden kan også være med i dine overvejelser, så brug eventuelt ester-varianter i sommermånederne, hvor du opholder dig mere i solen, da disse er de mildeste former for A-vitamin.
Beauté Pacifique

En sand klassiker. Cremen indeholder tre effektive A-vitamintyper og er til både uren hud, tynd og rynket hud. Brug den kun om natten.Beaute Pacifique Super3 Booster 100 ml
599,95
DU OPTJENER 60 Point


RAZspa

Den nye dreng i klassen. Brug denne serum om natten i et tyndt lag, efter at du har renset huden.RAZspa A Vitamin 30 ml
349,95
DU OPTJENER 35 Point


Pudderdåserne

Hos Pudderdåserne finder du to produkter med henholdsvis 2 og 5 procent A-vitamin. Start med den mildeste form, hvis du er nybegynder.Pudderdåserne.dk A-Serum 2% 50 ml
194,95
DU OPTJENER 20 Point


Ecooking

Små serumkapsler, som indeholder retinol. De små kapsler er med til at sikre, at produktet forbliver stabilt. Brug den under din natcreme.


Ecooking A-vitamin Kapsler 60 stk.
349,95
DU OPTJENER 35 Point


Verso

Verso indeholder retinol-8, som er et stabilt A-vitaminkompleks, der er otte gange mere effektivt end standard retinol.


VERSO No. 3 Night Cream 50 ml
725,00
DU OPTJENER 73 Point


Elisabeth Arden

Start dagen med en lækker primer med A-vitamin, der virker som et serum. Huden bliver boostet hele dagen.


Hvilke ingredienser er gode sammen med A-vitamin

Som på så mange andre punkter inden for hudpleje, har huden oftest bedst af, at ingredienser indgår i et samspil med andre ingredienser. A-vitamin samarbejder godt med beskyttende C-vitamin og resveratrol, cellekommunikerende peptider og eksfolierende frugtsyre. Og tro det eller ej, men A-vitamin er faktisk også okay sammen med AHA og BHA, da disse gør hudoverfladen mere tilgængelig og dermed gør det nærmere for huden at optage dit A-vitamin. Det lyder måske som en kras cocktail, men hvis du kan styre din iver og ikke overgøre det, så er det en helt okay kombination – men test dig frem. 

​​​​

A-vitamin og graviditet

Når det handler om graviditet, er det altid svært at udtale sig, og som udgangspunkt kan du altid spørge din læge til råds. Det er dog ikke dokumenteret, at A-vitamin i hudplejeprodukter kan skade fosteret. Hvis du vil være på den sikre side, så vent eventuelt med at bruge cremer med A-vitamin, mens du er gravid og ammer. Så kan du altid genoptage brugen eller starte én gang for alle, når du er på den anden side af at dele din krop med en baby. 


​​​​​​​

Er A-vitamin kun for aldrende damer?
Nej, er det korte svar. A-vitamin i hudplejen er for alle, som er stødt på problemer som uren hud, pigmentpletter, tørhed og rynket hud.


De ideelle renserutiner til dig med tør hud

Nyhed

De ideelle renserutiner til dig med tør hud

Gode og konsekvente renserutiner morgen og aften er alfa omega, hvis huden skal stråle smukt og fremstå sund. Har du tendens til tør hud, er det vigtigt at finde en rutine, der giver optimal fugt og pleje. Følg guiden nedenfor og find en skræddersyet renserutine til netop dit behov.

Læs også

A-vitamin og sol

Har du som mange af os, som er født i 70’erne og opefter dyrket lidt for meget sol og solarium gennem tiden, så har din hud med sikkerhed lidt skade. Måske ses det ikke tydeligt i overhuden (endnu), men du kan være sikker på, at underhuden beviser det. Heldigvis er der en måde, hvorpå man kan reparere huden for disse solskader. Behandling med A-vitamin er vejen frem – sammen med masser af solfaktor og skygge i fremtiden. 

​​​​

A-vitamin og lysfølsomhed

Hvis du behandler din hud med A-vitamin, uanset styrke, er det vigtigt at bruge solfaktor i dagtimerne. Du kan med fordel have din A-vitamincreme på om natten, da nogle former faktisk kan være en lysfølsom ingrediens. 


Du kan læse mere forskning om A-vitamin i hudplejeprodukter her.


Relaterede produkter

Helsekost diverse A-vitamin 10 ml
43,95
DU OPTJENER 5 Point
Beaute Pacifique A-Vitamin Eyecreme Pump 15 ml
264,95
DU OPTJENER 27 Point
Rudolph Care Acai Antioxidant Body Balm 145 ml
429,95
DU OPTJENER 43 Point

Relaterede artikler

Anti-pollution skin care: Målrettet hudpleje

Spot Trenden

Anti-pollution skin care: Målrettet hudpleje

Anti-pollution skin care vinder mere og mere frem - og det er der god grund til. Produkterne hindrer nemlig forurening i at ødelægge din huds glød.

Læs Mere
Dobbelt op på fugt og anti-age til din mand

Nyhed

Dobbelt op på fugt og anti-age til din mand

I Beauté Pacifiques herreserie Masculinity får du fremover dobbelt så meget for pengene, når du køber de populære fugt- og anti-age cremer til din mand, kæreste, far eller ven. I serien er der også en eksfolierende skrubbecreme samt effektivt renseskum, der også kan bruges som barberskum.

Læs Mere
C-vitamin: De bedste produkter til strålende hud

Vi guider

C-vitamin: De bedste produkter til strålende hud

Af Isabel Marschall Thostrup

Glow! Det er præcis hvad huden får, når du bruger c-vitamin i din hudplejerutine. Men C-vitamin kan faktisk gøre andet end at give glød til huden; det kan give en mere ensartet hudtone, beskytte huden fra forurening og også være med til at give fugt. Få overblikket over de forskellige mærkers styrker, så du kan finde de produkter, der passer bedst til netop dig.

Læs Mere
Sund sommerkulør uden sol

Nyhed

Sund sommerkulør uden sol

Nu kan du nemt snyde dig til en misundelsesværdig sommerglød hele året rundt. Matas’ helt nye serie af selvbrunere tryller på ingen tid en smuk og naturlig sommerkulør frem. Nemt, bekvemt og langt sundere end med solens hjælp.

Læs Mere
 • Fri fragt til butik ved køb for 99 kr.
 • Byt i forretning
 • Mere end 1000 brands
 • 30 dages returret
 • Personlig kundeservice