Vi guider
A-vitamin i hudpleje – bekæmp rynker og uren hud
A-vitamin er ikke blot noget, vi spiser i maden og i kosttilskud. A-vitamin i hudplejeprodukter har en dokumenteret effekt i en grad, så vi slet ikke behøver at diskutere, hvorvidt det virker eller ej. Her er alt du skal vide om vidunderingrediensen.

Hvad er A-vitamin egentlig godt for? A-vitamin bidrager til væksten og vedligeholdelsen af overhuden (epidermis). Desuden har A-vitamin en effekt på uren hud, solskadet hud, pigmentering samt rynker. Du kender måske også A-vitamin omtalt som retinol. Bliv klogere på det stærke vitamin lige her.

Hvad er A-vitamin?

A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som bliver lagret i vores fedtvæv og i leveren og langsomt bliver frigivet til vores krop. Vi får det via kosten fra madvarer som lever, fisk, æg, mælk og mejeriprodukter. I planteriget finder vi det i orange og mørkegrønne planter som gulerod, spinat, abrikos og melon. Vores krop har brug for A-vitamin, fordi det hjælper kroppen med blandt andet at opretholde en normal hud, et normalt syn og et normalt immunforsvar.

​​​​

Hvad er fordele og ulemper ved A-vitamin i hudpleje?

Hvis vi kigger på hudplejeprodukter og hvorfor A-vitamin, eller retinol, som det også hedder, er så populært i cremer og sera, så er det, fordi A-vitamin bidrager til en normal hud. Men der er både fordele og ulemper ved det potente vitamin. 


 • Fordele

Vi er alle født med beskyttende A-vitamin i huden. Men niveauet falder, jo mere sollys vi udsætter huden for, og jo ældre vi bliver. Det er bevist, at A-vitamin kan forbedre hudens struktur, afhjælpe uren hud, rynker og solskader i form af for eksempel pigmentpletter. Og så har det en virkning på tør hud. Vi taler altså om en ingrediens, som er i stand til at påvirke hudcellernes opførelse. 


 • Ulemper

A-vitamin er et særdeles skrøbeligt vitamin, som er følsomt over for både lys og luft og derfor kan have en begrænset aktiv levetid – især retinol i produkter kan være svære at styre, da de er mindre stabile og let går til. Derudover er der forskellige koncentrationer, som gør, at man enten kan få for meget eller for lidt. For meget A-vitamin kan irritere huden, hvis den ikke er vant til ingrediensen. Man bør langsomt trappe op og starte hver anden dag, når man bruger ingrediensen. Med ekspertvejledning og små skridt kommer du langt.

Sådan virker vitaminerne i din hudpleje

Vi guider

Sådan virker vitaminerne i din hudpleje

Det er ikke kun inde i kroppen, at vitaminer hjælper. De har også en gavnlig effekt, hvis du smører dem på huden. Vi guider dig igennem de vitaminer, som booster din hudpleje

Læs også

Hvad gør A-vitamin – 4 forskønnende fordele

Hvis vi skal lave en hurtig oversigt over de forskønnende fordele, vitaminet giver til hudpleje, så er det følgende:

 • Lysne og udjævne pigmentpletter

Først og fremmest kan A-vitamin forandre og reparere huden. Vitaminet kan lysne og udjævne pigmentpletter, da A-vitamin øger omsætningen af overfladeceller, så der hurtigere kommer nye og lysere celler.

 • Mindske porer

A-vitamin kan gå ind og forandre størrelsen på porer, som er ødelagt af bumser eller sol, så de mindskes.

 • Gøre huden glattere og tykkere

Vores kollagendannelse øges i dybden, hvilket også giver en glattere og mere fyldig overflade på huden. A-vitaminet gør nemlig, at huden har lettere ved at producere sundere celler.

 • Normalisere ubalancer

A-vitamin virker normaliserende og genopbyggende på ubalancer, både når det gælder rynker, uren eller tør hud.


Vi guider: Slip for uren hud

Vi guider

Vi guider: Slip for uren hud

Uren hud har det med at påvirke vores humør. Det gælder uanset, om du er ramt af en enkelt bums, hudorme eller urenheder i en længere periode. Urenhederne opstår ikke, fordi din hud er beskidt, så det er et noget misvisende ord. Vi har samlet de bedste produkter mod uren hud - så læs med her, og bliv klogere på, hvordan du slipper af med uren hud.

Læs også

Hvad er A-vitamin i hudpleje godt for?

A-vitamin er hudforbedrende – kort fortalt – både når vi taler overfladestruktur i huden og i dybden, da den øger mængden af kollagen. Primært virker A-vitamin mod uren hud, rynker og pigmentpletter.


Du kan bruge A-vitamin omkring øjnene, bare du sørger for at vælg en creme, der er særligt formuleret til det sarte øjenområde, som fx denne fra Beauté Pacifique. Fordi retinol virker styrkende på hudens overflade og øger kollagen, vil øjencreme med A-vitamin kunne forbedre både rynker (kragetær) og mørke rande, som ses på grund af tynd hud.


Hvor meget A-vitamin og hvilken type A-vitamin er bedst?

Selv om vi ved, at A-vitamin har en god virkning på huden, er der alligevel forbehold, som skal tages. Det er for eksempel en god idé at kende lidt til de forskellige styrker, som A-vitamin kommer i.


A-vitamin i tre forskellige styrker

A-vitamin kommer i tre styrker, og det er vigtigt at gå efter det, der passer din hud bedst, så du ikke kommer til at overbehandle. Det kræver tilvænning at bruge A-vitamin på huden. 


•    A-vitaminsyre er den receptkrævende syreversion – og det er altså stærke sager.

•    Retinol – er en forgænger til A-vitaminsyre og bliver omdannet til A-vitamin i huden.
​​​​​​​
•    A-vitamin-estre, som eksempelvis retinylpalmitat og retinylacetat, er den mildeste form da esterne først skal omdannes til retinol og så til A-vitamin.


Hvilken type A-vitamin, og hvor mange procent du skal op i, afhænger af din hud, og ikke mindst hvor meget hjælp din hud har brug for. Alliér dig med en ekspert hos Matas til at vejlede dig, og start hellere med for lidt end for meget, og væn huden til den aktive ingrediens.

​​​​​​​

Bliver din hud rød og flager, er du gået for hårdt til den, og du kan med fordel holde en pause og kun bruge cremen hver anden dag i en periode.


Hyaluronsyre – naturens egen fugtmester

Spot Trenden

Hyaluronsyre – naturens egen fugtmester

Hyaluronsyre er et naturligt stof, som vi alle er født med i kroppen, men som vi desværre mister med alderen. Vi dykker ned i naturens egen fugtmester her.

Læs også

Mærker, der er eksperter i A-vitamin

Det giver god mening at gå efter producenter og brands, som har specialiseret sig i produkter med A-vitamin, da det kræver ekspertise at holde A-vitamin stabil. Årstiden kan også være med i dine overvejelser, så brug eventuelt ester-varianter i sommermånederne, hvor du opholder dig mere i solen, da disse er de mildeste former for A-vitamin.


Beauté Pacifique

En sand klassiker. Cremen indeholder tre effektive A-vitamintyper og er til både uren hud, tynd og rynket hud. Brug den kun om natten.The Ordinary

Den nye dreng i klassen. Brug denne serum, der kommer i to forskellige styrker, om natten i et tyndt lag, efter at du har renset huden.


Pudderdåserne

Hos Pudderdåserne finder du to produkter med henholdsvis 2 og 5 procent A-vitamin. Start med den mildeste form, hvis du er nybegynder.Ecooking

Små serumkapsler, som indeholder retinol. De små kapsler er med til at sikre, at produktet forbliver stabilt. Brug den under din natcreme.


Verso

Verso indeholder retinol-8, som er et stabilt A-vitaminkompleks, der er otte gange mere effektivt end standard retinol.


VERSO No. 3 Night Cream 50 ml
724,95 kr.

Elizabeth Arden

Prøv de effektive Retinol Ceramide kapsler, som indeholder en avanceret kombination af retinol, der der mindsker synlige linjer og rynker.


Produktet holdes stabilt og hygiejnisk i de små kapsler, som ikke udsættes for ilt eller bakterier.

Vi guider: Elizabeth Ardens ikoniske kapsler

Vi guider

Vi guider: Elizabeth Ardens ikoniske kapsler

Du har garanteret hørt om Elizabeth Ardens ceramidekapsler - de er nærmest ikke til at komme uden om, hvis man interesserer sig for hudpleje. Der findes nu flere forskellige versioner, som passer forskellige hudpleje-behov. De små, tykmavede kapsler indeholder et effektivt serum, som er specifikt udviklet med ceramider, som er fantastiske til at give huden masser af fugt. Læs med her, så guider vi dig til, hvad de forskellige versioner af vidunder-kapslen kan.

Læs også

A-vitamin i kosttilskud

Du kan også få A-vitamin i kosttilskud.


Den hvide pille med A-vitamin bidrager til at vedligeholde en normal hud, slimhinder og syn. 

​​​​​​​


Vidste du, at ...
​​​​​​​der findes to typer for A-vitamin? Den ene type hedder retinoider og findes i de animalske fødevarer, og den anden kaldes for karotenoider, som kommer fra vegetabilske fødevarer.


Hvilke ingredienser er gode sammen med A-vitamin

Som på så mange andre punkter inden for hudpleje, har huden oftest bedst af, at ingredienser indgår i et samspil med andre ingredienser. A-vitamin samarbejder godt med beskyttende C-vitamin og resveratrol, cellekommunikerende peptider og eksfolierende frugtsyre.


Og tro det eller ej, men A-vitamin er faktisk også okay sammen med AHA og BHA, da disse gør hudoverfladen mere tilgængelig og dermed gør det nærmere for huden at optage dit A-vitamin. Det lyder måske som en kras cocktail, men hvis du kan styre din iver og ikke overgøre det, så er det en helt okay kombination – men test dig frem. 

​​​​

A-vitamin og graviditet

Når det handler om graviditet, er det altid svært at udtale sig, og som udgangspunkt kan du altid spørge din læge til råds. Det er dog ikke dokumenteret, at A-vitamin i hudplejeprodukter kan skade fosteret.


Hvis du vil være på den sikre side, så vent eventuelt med at bruge cremer med A-vitamin, mens du er gravid og ammer. Så kan du altid genoptage brugen eller starte én gang for alle, når du er på den anden side af at dele din krop med en baby.  ​​​​​​​


Er A-vitamin kun for aldrende damer?
Nej, er det korte svar. A-vitamin i hudplejen er for alle, som er stødt på problemer som uren hud, pigmentpletter, tørhed og rynket hud.


Er du på syre? Få guiden til kemisk peeling

Vi guider

Er du på syre? Få guiden til kemisk peeling

Du ved sikkert, at du burde tilføre din hud noget syre af en eller anden art for at eksfoliere. Men syre? Og i ansigtet? Faktisk er det slet ikke så farligt – eller forvirrende. Læs med her, og bliv klogere på syrepeeling.

Læs også

A-vitamin og sol

Har du som mange af os, som er født i 70’erne og opefter dyrket lidt for meget sol og solarium gennem tiden, så har din hud med sikkerhed lidt skade. Måske ses det ikke tydeligt i overhuden (endnu), men du kan være sikker på, at underhuden beviser det.


Heldigvis er der en måde, hvorpå man kan reparere huden for disse solskader. Behandling med A-vitamin er vejen frem – sammen med masser af solfaktor og skygge i fremtiden. 

​​​​

A-vitamin og lysfølsomhed

Hvis du behandler din hud med A-vitamin, uanset styrke, er det vigtigt at bruge solfaktor i dagtimerne. Du kan med fordel have din A-vitamincreme på om natten, da nogle former faktisk kan være en lysfølsom ingrediens.


Vær forsigtig med kemien, når du er gravid

Vi guider

Vær forsigtig med kemien, når du er gravid

Vi vil rigtig gerne passe på vores børn – også mens de ligger inde i maven. Derfor lader vi være med at drikke alkohol og ryge cigaretter, og vi forsøger at spise sundt og huske vitaminpillerne. Men hvordan er det lige med kemikalier i fx cremer, kosmetik og alt det andet?

Læs også

Her finder du A-vitamin i kosten

Skal din hud ikke blot plejes udefra, kan du med fordel fylde tallerken op med fødevarer, som er spækket med A-vitamin. Udover at A-vitamin holder din hud smidig og sund, har kroppen også brug for A-vitamin til dine slimhinder og dit syn, og du kan finde vitaminet i både vegetabilske og animalske fødevarer. Herunder kan du se, hvilke fødevarer der indeholder A-vitamin. 


Animalske:

 • Mælk
 • Fisk og skaldyr
 • Ost
 • Æg
 • Lever
  ​​​​​​​

Vegetabilske:

 • Nødder
 • Gulerødder
 • Peberfrugt
 • Spinat
 • Tomat

Hvornår ser du resultater med retinol?

Som det ofte gør sig gældende med hudpleje og hudplejeingredienser generelt, kan du ikke forvente forandringer på en nat. Det kræver tid og tålmodighed at arbejde med hudforbedringer. Det gælder bestemt også retinol-produkter.


Ifølge Gary Fisher, som er professor i dermatologi ved University of Michigan Medical School, tager det i gennemsnit cirka 12 uger for retinolprodukter at skabe synlige resultater. Så tænk langsigtet, og forbered dig på, at dine produkter med A-vitamin (uanset type) bør følge dig resten af livet.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Anti-pollution skin care: Hvordan virker det?

Spot Trenden

Anti-pollution skin care: Hvordan virker det?

Af Isabel Marschall Thostrup

Anti-pollution skin care vinder mere og mere frem - og det er der god grund til. Produkterne hindrer nemlig forurening i at ødelægge din huds glød. Få en komplet guide til anti-pollution skin care her.

Læs Mere
Dobbelt op på fugt og anti-age til din mand

Nyhed

Dobbelt op på fugt og anti-age til din mand

I Beauté Pacifiques herreserie Masculinity får du fremover dobbelt så meget for pengene, når du køber de populære fugt- og anti-age cremer til din mand, kæreste, far eller ven. I serien er der også en eksfolierende skrubbecreme samt effektivt renseskum, der også kan bruges som barberskum.

Læs Mere
C-vitamin: De bedste produkter til strålende hud

Vi guider

C-vitamin: De bedste produkter til strålende hud

Af Isabel Marschall Thostrup

Glow! Det er præcis hvad huden får, når du bruger c-vitamin i din hudplejerutine. Men C-vitamin kan faktisk gøre andet end at give glød til huden; det kan give en mere ensartet hudtone, beskytte huden fra forurening og også være med til at give fugt. Få overblikket over de forskellige mærkers styrker, så du kan finde de produkter, der passer bedst til netop dig.

Læs Mere
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.