Vi guider

Alt du skal vide om A-vitamin i hudpleje

A-vitamin er ikke blot noget, vi spiser i maden og i kosttilskud. A-vitamin findes nemlig også i hudplejeprodukter, hvor den potente ingrediens særligt er kendt for sin evne til forbedre hudens struktur, arbejder mod rynker og solskader. Her er alt du skal vide om vidunderingrediensen.

Hvad er A-vitamin egentlig godt for? A-vitamin er en veldokumenteret ingrediens som har en evne til at øge cellefornyelsen i huden. A-vitamin er også en ingrediens der har en dokumenteret effekt på hudens struktur, rynker og solskader i form af pigmentforandringer. Du kender måske også A-vitamin omtalt som retinol. Bliv klogere på det populære vitamin lige her, hvor vores kosmetiker, Zita, guider dig.

Hvad er A-vitamin?

A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som bliver lagret i vores fedtvæv og i leveren og langsomt bliver frigivet til vores krop. Vi får det via kosten fra madvarer som lever, fisk, æg, mælk og mejeriprodukter. I planteriget finder vi det i orange og mørkegrønne planter som gulerod, spinat, abrikos og melon. Vores krop har brug for A-vitamin, fordi det hjælper kroppen med blandt andet at opretholde en normal hud, et normalt syn og et normalt immunforsvar.

​​​​

Hvad er fordele og ulemper ved A-vitamin i hudpleje?

Hvis vi kigger på hudplejeprodukter er A-vitamin populært i cremer og sera, fordi A-vitamin bidrager til en normal hud. Men der er både fordele og ulemper ved det potente vitamin. 


Fordele

A-vitamin er en af de mest veldokumenterede ingredienser og det er bevist at A-vitamin kan forbedre hudens struktur, afhjælpe bumser, rynker og solskader i form af pigmentforandringer. Vi taler altså om en ingrediens, som er i stand til at påvirke hudcellernes opførsel.


Ulemper

A-vitamin er et særdeles skrøbeligt vitamin, som er følsomt over for både lys og luft og derfor kan have en begrænset aktiv levetid.


Derudover kan retinol selv i små doser, medfører irritation, rødme eller afskalning af huden. Det kan også ske, hvis man går for hurtigt frem og ikke har brugt produkter med retinol før. Her er det vigtigt at man først lige opbygger en tolerance for ingrediensen. Dette gør man ved at trappe langsomt op med kun at bruge produktet hver anden aften, indtil huden har vænnet sig til produktet. Det er tilmed vigtigt, at man er opmærksom på at bruge solcreme, da huden bliver mere sensitiv overfor sollys, når du bruger hudpleje med A-vitamin.


Hvad gør A-vitamin – 4 forskønnende fordele

Det populæe vitamin er kendt for nedenstående forskønnende fordele:

Lysne og udjævne pigmentpletter

Først og fremmest kan A-vitamin forandre og reparere huden. Vitaminet kan lysne og udjævne pigmentpletter. A-vitamin øger omsætningen af overfladeceller, så der hurtigere kommer nye og lysere celler.

Mindske porer

A-vitamin kan også bidrage til at mindske forstørrede porer. A-vitamin hjælper nemlig til at gøre hudstrukturen mere jævn og glat.

Gøre huden glattere og tykkere

A-vitamin booster til dannelsen af kollagen i huden. Vores kollagendannelse øges i dybden, hvilket giver en glattere og mere fyldig overflade på huden.

Normaliserer ubalance

A-vitamin er med til at normalisere eventuelle ubalancer i huden. Derudover bidrager a-vitamin også til at mindske bumser og tilstopninger.


Vi guider: Slip for uren hud

Vi guider

Vi guider: Slip for uren hud

Uren hud har det med at påvirke vores humør. Det gælder uanset, om du er ramt af en enkelt bums, hudorme eller urenheder i en længere periode. Urenhederne opstår ikke, fordi din hud er beskidt, så det er et noget misvisende ord. Vi har samlet de bedste produkter mod uren hud - så læs med her, og bliv klogere på, hvordan du slipper af med uren hud.

Læs også

Vil du vide mere om A-vitamin i hudpleje? Se vores LIVE her!


Vi sendte LIVE mandag d. 17/10

LIVEN er afholdt, men du kan se videoen her

Hvad er A-vitamin i hudpleje godt for?

A-vitamin er hudforbedrende – kort fortalt – både når vi taler overfladestruktur i huden og i dybden, da den øger mængden af kollagen. Primært virker A-vitamin mod uren hud, rynker og pigmentpletter.


Du kan bruge A-vitamin omkring øjnene, bare du sørger for at vælge en creme, der er særligt formuleret til det sarte øjenområde, som fx denne fra Beauté Pacifique. Fordi retinol virker styrkende på hudens overflade og øger kollagen, vil øjencreme med A-vitamin kunne forbedre både rynker (kragetær) og mørke rande, som ses på grund af tynd hud.


Hvor meget A-vitamin og hvilken type A-vitamin er bedst?

Der findes efterhånden mange forskellige produkter med A-vitamin på markedet. De kommer i forskellige procentsatser og der er også kommet en del produkter, hvor det er et derivat af A-vitamin, der er i. Dette kunne være f.eks Granactive Retinoid som er en mildere retinoid end den mere alment kendte retinol. Der findes flere retinoider på markedet i dag og du skal derfor vide at koncentrationen af de aktive retinoider ikke er 1:1. Du vil ofte også kunne finde kombiantioner af retinol og fx granactive retionoid eller retinatural.


Hvilken type man skal vælge eller hvilken procent man skal gå efter, afhænger af hudens tilstand, behov og om huden er vant til ingrediensen eller skal prøve den for første gang. Det kan derfor være en god ide at få råd og vejledning om det helt rigtige produkt til dig. Og så er en god tommelfingerreglen altid hellere starte for mildt ud end for aktivt. Start fx. med at bruge produktet hver anden aften.


Hyaluronsyre – naturens egen fugtmester

Spot Trenden

Hyaluronsyre – naturens egen fugtmester

Hyaluronsyre er et naturligt stof, som vi alle er født med i kroppen, men som vi desværre mister med alderen. Vi dykker ned i naturens egen fugtmester her.

Læs også

Kosmetikerens hudplejefavoritter med A-vitamin:


Plaisir Retinol & Retinaturel 2% Booster Serum

Plaisirs Retinol & Retinaturel 2% Booster Serum er et serum beriget med en potent kombination af retinaturel og retinol. Denne unikke formel er designet til at reducere rynker, samtidig med at den giver intens fugt og beskyttelse til din hud. Produktet er velegnet til sart hud takket være beroligende ingredienser og uden tilsat parfume.​​​​​​​

SPAR 25%KØB 2
30 ml
PlaisirRetinol & Retinaturel 2% Booster Serum
149,95 kr.
(21)

Kiehl's Retinol Daily Micro-Dose Treatment

Kiehl's Micro Dose Treatment er et serum, der kombinerer retinol med nærende peptider og styrkende ceramider. Serummet har anti-aging egenskaber fra retinol og samtidig styrker ceramider hudens barriere. Dette gør huden mere modtagelig over for retinol, hvilket resulterer i en mere effektiv behandling.

3 FOR 2
50 ml
Kiehl’sRetinol Daily Micro-Dose Treatment
634,95 kr.
(10)
Vi guider: Elizabeth Ardens ikoniske kapsler

Vi guider

Vi guider: Elizabeth Ardens ikoniske kapsler

Du har garanteret hørt om Elizabeth Ardens ceramidekapsler - de er nærmest ikke til at komme uden om, hvis man interesserer sig for hudpleje. Der findes nu flere forskellige versioner, som passer forskellige hudpleje-behov. De små, tykmavede kapsler indeholder et effektivt serum, som er specifikt udviklet med ceramider, som er fantastiske til at give huden masser af fugt. Læs med her, så guider vi dig til, hvad de forskellige versioner af vidunder-kapslen kan.

Læs også

Ecooking A-Vitamin 0,15% kapsler

Hos Ecooking finder du de populære 0,15% A-vitamin kapsler. Hver kapsel indeholder 0,15% A-vitamin samt naturligt E-vitamin, der fungerer som en kraftig antioxidant. Derudover indeholder de Silica, som styrker huden og bevarer dens fugtighed.

SPAR 20%ABONNÉR
60 stk
EcookingA-Vitamin 0,15% kapsler
379,95 kr.
(29)

Beauté Pacifique Super 3 Booster

Beauté Pacifique Super 3 Booster er et af markedets kraftigst virkende anti-age produkter. Den er et absolut kultprodukt inden for skønhedsverdenen takket være sin effektive formel, baseret på aktivt A-vitamin. Cremen er effektiv til at reducere synligheden af rynker, og så gør den huden mere jævn. Cremen hjælper også med at mindske bumser i huden. Den virker talg-regulerende, hvilket også er med til at forbygge nye udbrud.

SPAR 20%ABONNÉR
Beauté PacifiqueSuper3 Booster
609,95 kr.
(503)


Er A-vitamin kun for aldrende damer?
Nej, er det korte svar. A-vitamin i hudplejen er for alle, som er stødt på problemer som uren hud, pigmentpletter, tørhed og rynket hud.


Biotherm Blue Pro-Retinol Cream

Biotherm Blue Pro-Retinol Cream er en fugtgivende dagcreme, der hjælper med at reducere fine linjer, rynker og pigmentpletter. Cremen tilfører huden en masse fugt. Udover pro-retinol indeholder cremen også Biotherms signatur ingrediens, Life plankton, som er kendt for sin regenererende effekt på huden.

3 FOR 2
50 ml
BiothermBlue Pro-Retinol Cream
624,95 kr.
(96)

Pharmaceris Anti-Acne Retinol 0,3% Adult Acne Night Cream

Pharmaceris Anti-Acne Retinol 0,3% natcreme virker effektivt på bumser, porer, udbrud og fedtet hud. Retinol (A-vitamin) stimulerer kollagenproduktionen, øger eksfoliering af døde hudceller og mindsker porer og talgkirtlernes aktivitet.


Samtidig adresserer retinol urenheder, linjer, rynker og pigmentforandringer. Den indeholder også plejende ingredienser som bomuldsfrøolie, squalane, oliven voks og sheasmør, der styrker hudens barriere, bidrager til regenerering og opnår optimal balance.

40 ml
PharmacerisAnti-Acne Retinol 0,3% Adult Acne Night Cream
259,95 kr.
(5)

Hvornår ser du resultater med retinol?

Som det ofte gør sig gældende med hudpleje og hudplejeingredienser generelt, kan du ikke forvente forandringer på en nat. Det kræver tid og tålmodighed at arbejde med hudforbedringer. Det gælder bestemt også produkter med A-vitamin.​​​​​​​


Husk, produkter med A-vitamin egner sig ikke til en ung hud.

Zita Gaston

Kosmetiker med speciale i hudpleje og makeup.​​​​​​​

Zita er uddannet kosmetiker og har 10 års erfaring i skønhedsbranchen. Zita har en passion for hudpleje, der virker, og hun vægter kvalitet og resultat ved brug af produkterne som det højeste. Derudover elsker Zita at rådgive og vejlede kunder, så de finder de produkter, der passer til netop dem.

Relaterede produkter

10 ml
Fischer Pure NatureA-vitamin
44,95 kr.
SPAR 20%ABONNÉR
15 ml
Beauté PacifiqueA-Vitamin Eyecreme Pump
279,95 kr.
(230)
SPAR 20%ABONNÉR
50 ml
Ole HenriksenGoodnight Glow Bakuchiol Sleeping Crème
594,95 kr.
(244)
145 ml
Rudolph CareAcai Antioxidant Body Balm
464,95 kr.
(39)

Relaterede artikler

Anti-pollution skin care: Hvordan virker det?

Spot Trenden

Anti-pollution skin care: Hvordan virker det?

Af Isabel Marschall Thostrup

Anti-pollution skin care vinder mere og mere frem - og det er der god grund til. Produkterne hindrer nemlig forurening i at ødelægge din huds glød. Få en komplet guide til anti-pollution skin care her.

Læs Mere
C-vitamin: De bedste produkter til strålende hud

Vi guider

C-vitamin: De bedste produkter til strålende hud

Af Isabel Marschall Thostrup

Glow! Det er præcis hvad huden får, når du bruger c-vitamin i din hudplejerutine. Men C-vitamin kan faktisk gøre andet end at give glød til huden; det kan give en mere ensartet hudtone, beskytte huden fra forurening og også være med til at give fugt. Få overblikket over de forskellige mærkers styrker, så du kan finde de produkter, der passer bedst til netop dig.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek