Din sundhed
Jordemoderen guider: Hvad skal i hospitalstasken?
Hvis du er gravid og snart skal føde, så skal du have en hospitalstaske klar, som du skal have med til fødslen. Hospitalstaske, fødselstaske eller pusletaske til fødslen – vores jordemoder Siff hjælper og guider til lige præcis det, I skal bruge, så I kan være trygge op mod og til selve fødslen.

Der er helt sikkert mange ting, der fylder hos jer som kommende forældre. Jeg vil derfor hjælpe jer godt igennem både den fysiske og mentale pakkeliste til fødslen. Uanset om I har planlagt kejsersnit eller vaginal fødsel.

Hvornår skal tasken være klar?

Jeg anbefaler altid, at I senest pakker denne taske til fødslen, når du som gravid rammer graviditetsuge 37. Jeg oplever, at pakningen for rigtig mange kan være en hyggelig del af forberedelsen mod fødslen. Det er en del af vores reddebyggeri.


Hvis I har planlagt hjemmefødsel, så vil jeg stadig anbefale, at I har pakket en taske og selvfølgelig også har gjort de mentale forberedelser. Det kan være en god tryghed at have tasken klar, – just in case – at I skal overflyttes til fødegangen. Det behøver ikke at være en vild og voldsom oplevelse, slet ikke, men at have tasken klar kan lige være den bekymring mindre.

Forberedelse op mod fødslen - for begge parter

Der er én ting, man ikke fysisk kan pakke, som jeg virkelig synes er meget vigtig. Jeg vil opfordre til, at I pakker jeres indre taske. Det gælder for begge parter i forældreskabet. Det er vigtigt at forberede sig til fødslen både som den fødende og partneren. Læs bøger og lyt til podcasts om fødslen, dagene efter fødslen og hele ammeopstarten. Gå til fødselsforberedelse sammen og lær’ om jeres forskellige roller i fødslen, og selvfølgelig både om de fysiske og psykiske aspekter af fødslen og tiden efter.


Det er meget vigtigt at få prioriteret den mentale forberedelse. Jeg kan sagtens hjælpe jer med, hvad I praktisk skal huske, men det skal være trygt for jer at tænke frem på og være i fødslen. Det gør i bedst ved at forberede jer.

​​​​​​​

I skal også vide, at der er forskel på at være den fødende og den støttende partner. Tal meget gerne inden fødslen om jeres forskellige roller, behov og ønsker om hjælp fra hinanden. Tal også meget gerne om jeres grænser. Forbered jer på at være det sejeste fødeteam.

Til dig, der skal føde

Tøj

2-3 sæt tøj (til efter fødslen): Nogen kommer hjem efter fire til seks timer, mens andre bliver til en overnatning eller to. Pak noget tøj ned, der er behageligt og ammevenligt. Det skal være nemt at hive op eller ned. Jeg anbefaler et par sæt, fordi du lige har fået en baby, der gylper, og du bløder også selv en del efter fødslen.


4-5 par bløde trusser: Store, bløde trusser er et must til efter fødslen. Uanset hvilken fødsel. Maven er stadig stor og øm, og der skal være plads til et stort bind.


Bh uden bøjle: Den skal være behagelig. Vent med amme-bh’ern – du ved endnu ikke, hvilken str. Bryster, du ender ud med.


Badekåbe: Hvis du ved, du skal være der en nat eller to, så er det rart. Når du lige skal på toilettet, hente morgenmad eller andet, så kan du lige svinge kåben om dig. Nogensteder kan du låne, men det er ikke alle steder.


Hjemmesko: Det er dejligt at have et par futter, du lige kan hoppe i.

Vær forsigtig med kemien, når du er gravid

Vi guider

Vær forsigtig med kemien, når du er gravid

Vi vil rigtig gerne passe på vores børn – også mens de ligger inde i maven. Derfor lader vi være med at drikke alkohol og ryge cigaretter, og vi forsøger at spise sundt og huske vitaminpillerne. Men hvordan er det lige med kemikalier i fx cremer, kosmetik og alt det andet?

Læs også

Toiletsager

Hårelastik og hårnåle: Du sveder under vaginal fødsel, og det er virkelig irriterende at have hår i ansigtet. Det forstyrrer helt vildt meget. Under kejsersnit har du hat på, men det er også rart at kunne sætte håret op efter fødslen, når du kommer på opvågningsstuen.  


Toilettasken: Til langt de fleste fødsler vil du blive sendt hjem efter fire til seks timer, men sommetider skal du blive til en overnatning eller to. Det ved du ikke altid på forhånd. Hvis du skal have planlagt kejsersnit, så ved du på forhånd, at du skal overnatte. Så tænk, at du skal pakke til en overnatning. Hver kvinde har sin egen lyst, men husk selvfølgelig tandbørste, tandpasta, hårbørste, creme og deodorant.


Et lille tip: Er der noget, du kan have med, som lige giver dig det ekstra? Du er helt sikker udkørt efter fødslen, så måske du har et skønt produkt, der får dig til at føle dig en lille smule mere som dig selv. Måske har du en dejlig yndlingscreme.


Natbind: det kan være rart have have sine egne store natbind med. Hospitaler har bind til dig det første døgns tid, men det kan være rart at have nogle ekstra med, hvis du ender med at skulle blive lidt længere.


Medicin: Hvis du tager noget medicin, skal du selvfølgelig huske det.

Praktisk & mad & drikke

Vandrejournal


Sygesikringskort


Mobil og oplader


Evt kamera: Mange tager billeder med mobilen, men hvis du har et andet kamera, du vil bruge til efter kejsersnittet eller under og efter den vaginale fødsel, så husk det.


Snacks: Når du er i aktiv fødsel, så har du ingen appetit, men du skal have noget ind alligevel mellem veerne. Gå efter små, sukkerholdige snacks. Chokolade, slik eller druesukker. En myslibar til senere, kan også være godt. Efter et kejsersnit er det også godt med lidt snacks! Du får noget mad på opvågningsstuen, men det kan være skønt og lidt festligt med egne snacks.


Drikke: Juice eller saftevand kan jeg anbefale til under den vaginale fødsel. Brus kan være lidt ubehageligt. Ved kejsersnit er det også dejligt at have lidt af sit eget med, hvis der er noget, du foretrækker til efter fødslen.

Særligt ved planlagt kejsersnit

Du ved allerede, at du skal sove på hospitalet minimum en nat og nogle gange to nætter. Så pak som beskrevet ovenfor til et par nætter. Derudover kan jeg anbefale at have et lille flag med. Kejsersnit går hurtigt, og derfor kan det være ekstra vigtigt at holde en lille fødselsdag.

Særligt ved planlagt vaginal fødsel

Løs fødekjole eller fødeskjorte (til under fødslen): Man har det generelt varmt, når man føder, men min oplevelse er, at mange synes, det er rart at føle sig en smule påklædt – i hvert fald i begyndelsen. Sørg for at tøjet ikke strammer, og du sagtens kan gå rundt uden trusser uden at føle dig helt bar. Men på et tidspunkt når du til et punkt, hvor du nok er helt ligeglad med, hvad du har på, fordi du har det varmt og arbejder intenst og fokuseret.


Uldstrømper (til under fødslen): Her er lidt erfaringsbaseret viden. Tag et par uldstrømper på – måske endda som det eneste i slutningen af fødslen. Varme fødder giver gode veer.


Læbepomade: Det er vigtigt, fordi du kommer til at trække vejret virkelig mange gange under fødslen. Vejrtrækningen er en af fødslens vigtigste redskaber. Du får så tørre læber, så tag en læbepomade med, også selvom du ikke bruger en til dagligt. Du vil blive glad for det.


Tryghedsskabende ting: Fødestuen er ikke dit eget hjem, så det kan være rart at have lidt ting med. Det kan være din egen pude, et billede eller lidt LED stearinlys. Gør det hyggeligt, trygt og hjemligt. Men husk du ikke må have dyr, planter med jord eller levende lys med.

Til dig, der er partner  

Lidt underholdning: Det kan være en god idé at have en bog, blad eller høretelefoner med. Ved vaginal fødsel skal du være vågen i mange timer, så lidt adspredelse kan være godt.


Skiftetøj: Hvis du ved, du skal blive på fødegangen nogle dage, så husk 2-3 sæt skiftetøj. Hav gerne en t-shirt eller skjorte, der er nem at smide, så du og baby også kan have hud mod hud efter fødslen.


Snacks: Som partner får du ikke noget serveret under fødslen ud over vand, the og kaffe. Så der skal du have rigtig mange snacks med. Du skal muligvis være vågen i mange timer, så ikke gå ned på snacks. Ved kejsersnit er fødslen jo ikke så lang, men I skal være på hospitalet mange timer, så der er det også godt med lidt ekstra.


Madpakke: Ved vaginal fødsel får du ikke mad. Du skal have madpakke med til to måltider i hvert fald. Hav dette klar ved graviditetsuge 37. Det kan være pølsehorn i fryseren, rugbrød, gulerødder og kogte æg. Ved planlagt kejsersnit får du som partner også mad, da I er indlagt.


Drikkevarer: Det er rart at have noget saft, juice eller sodavand.


Toiletsager: Du skal pakke, som hvis du skal overnatte. Husk særligt tandbørsten og tandpasta, da du som oftest vil være vågen en hel nat under vaginal fødsel, og en fødende kvinde har en vild lugtesans. Det kan godt give lidt plus point lige at kunne børste bisser. Husk også medicin, hvis du tager det.


Mobil, oplader og eventuelt kamera.

Den mentale huskeliste til jer begge


Et brev til jordemoderen: Det er ikke en nødvendighed, men en opfordring fra mig. Det kan være rigtig fint at skrive et brev til jordemoderen sammen som kommende forældre. Her kan I skrive de ting ned, som I har direkte brug for eller lyst til at jordemoderen skal vide. Måske du som fødende brug for at skrive, at du ikke er glad for berøring. Eller du som partner har brug for at skrive, at tryghed for dig, er at føle dig informeret. Det kan både være noget, I har brug for, men også grænser I har. Når jeg som jordemoder får sådan et brev fra jer, så kan jeg hurtigere være den bedst mulige jordemoder for jer. Husk dog at det skal være ønsker og ikke krav – man kan aldrig helt vide, hvordan en fødsel går.


Playlister: Det kan være rigtig rart at have sin egen musik med til sin fødsel. Hvis du skal have planlagt kejsersnit, så kan du lave en rolig playliste, som du kan sætte på, mens du får kejsersnit. Ved en vaginal fødsel, så anbefaler jeg også en rolig playliste, hvor du kan fokusere på dit åndedræt og slappe godt af. Men jeg synes også, du skal have en ekstra playliste med, som er din ”arbejdsplayliste”. Den musik, du godt kan lide, når du virkelig skal svinge støvsugeren derhjemme. Den sætter du på, når du er virkelig smadret, men jordemoderen lige vil have dig op og stå og prøve nogle forskellige stillinger. Så er det på med playlisten.


Højtaler: I må gerne spille musik på hospitalet, men det er ikke alle steder, hvor der er adgang til højtaler - så tag gerne jeres egen bluetoothhøjtaler og oplader til den med.


Motiverende ord eller små post it’s: For mange kan det være rigtig motiverende og støttende, at have små sedler hængene rundt omkring til fødslen med små ord og sætninger, som I har skrevet til både jer selv og hinanden. Det kan også være supermotiverende med kærlige og heppende ord målrettet jer begge fra nogen af jeres nærmeste. Du som partner kan sørge for at de hænger rundt omkring, så den fødende, kan se dem fra forskellige vinkler.

​​​​​​​

Skal du have planlagt kejsersnit, kan I også sagtens skrive lidt ned til jer selv på en lille note, som I kan læse og huske jer selv på efter fødslen.

Jordemoderens tips mod hævede fødder og hænder

Vi guider

Jordemoderens tips mod hævede fødder og hænder

En dag strammer fingerringen på en måde, som den normalt ikke gør. Og når du kigger ned på dine ømme fødder, kan du se, at de er tykkere, end de plejer. Med andre ord er du ved at samle væske i kroppen. Det kaldes også ødemer og er en helt normal graviditetsgene - hvilket selvfølgelig ikke ændrer på, at det kan være rigtig irriterende.

Læs også

Til baby

Tøj

3-4 sæt tøj: Bodystockings efter årstiden og sparkedragter – uld hvis det er vinter. De fleste babyer vil passe str. 56 – og hvis det er for stort, så gør det slet ingenting.


Hue: Hue til baby – selv om sommeren. Hvis det er vinterbaby, så skal det være en uldhue.


Heldragt: Hvis det er vinter, så gerne en uldheldragt til baby til at transportere i.

Praktisk

Babydyne og betræk: Nogen hospitaler har en, du kan låne, men til transporten skal du selv have. Husk gerne to sæt betræk – så er der et til at skifte.


Tæppe: Kan være godt at have uden om dynen. Og om sommeren er dynen måske for varm, så er tæppet godt.


Stofbleer: Hvis baby gylper på turen hjem.


Engangsbleer: De fleste fødestuer og barselsgange har bleer, men tjek lige.


Autostol: Enten til egen bil eller taxa.

   

Jeg ønsker jer en rigtig god fødsel. Husk at være forberedt, og hvis I føler jer usikre op mod fødslen, så book hellere en ekstra jordemodertid eller ring en ekstra gang ind til fødegangen, hvis vandet er gået, eller du har veer, og I er utrygge. Det er helt okay at føle sig utryg, men tag poweren hjem og gør noget, så I kan føle jer trygge igen.


Vi har en hel live, som handler om, hvordan du bedst pakker tasken til både dig selv og baby, som du kan se på linket her.

Om eksperten

Siff Stephenson er privatpraktiserende jordemoder i egen klinik, Hjertejordemoderen i Aarhus. Hun har 11 års erfaring som jordemoder, og har en bred række tilbud til både kvinder og partnere i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel. Her hos Matas.dk guider hun og hjælper med viden omkring graviditet, fødsel, forældreskabet samt fertilitet.​​​​​​​
​​​​​​​

Du kan læse mere om Siff på hjertejordemoderen.dk

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Jordemoderen guider til gravidmassage

Vi guider

Jordemoderen guider til gravidmassage

Af Siff Stephenson

Når man er gravid, er kroppen på overarbejde - hele tiden. Her kan en behagelig gravidmassage give ro og rum, så du kan komme helt ned i din krop og få slappet af. I denne artikel kan du blive klogere på, hvad gravidmassage er, og hvilke fordele det kan give dig. Og så får du jordemoder Siff Stephensons bedste tips til gravidmassage hjemme.

Læs Mere
25 mest stillede spørgsmål til sundhedsplejersken

Din sundhed

25 mest stillede spørgsmål til sundhedsplejersken

Af Anette Straadt

Anette Straadt er sundhedsplejerske hos Æblebørn. Her hos Matas.dk guider hun og hjælper med viden omkring at blive forældre, børn og baby. Her svarer hun på alle de mest stillede spørgsmål til sundhedsplejersken.

Læs Mere
De 30+ mest stillede spørgsmål til jordemoderen

Din sundhed

De 30+ mest stillede spørgsmål til jordemoderen

Af Siff Stephenson

Det er helt normalt, at du som gravid eller nybagt mor har mange spørgsmål, som kunne være rare at stille en fagperson. Derfor har vi samlet de 30+ mest stillede spørgsmål til jordemoderen i artiklen her.

Læs Mere
Jordemoderens råd til brug af ammepude

Vi guider

Jordemoderens råd til brug af ammepude

Af Siff Stephenson

Formålet med en ammepude er at få en god stilling både for baby og mor, når der skal ammes. Den er lavet til at støtte mors arm, hænder og baby og er som regel formet som en lang pude, der kan placeres rundt om mors talje. Her i artiklen vil jordemoder, Siff, guide og råde til fordele og ulemper ved brug af en ammepude – og graviditetspude.

Læs Mere
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.